icon

Ako šetríte?

23. aug 2023

Určite aktuálna otázka vo viacerých rodinách.Dajte rady a tipy ako šetrite,nech sa navzájom inšpirujeme.Priklad ja
-nechodim do reštaurácii,varím len doma
-kupujem potraviny v akcii,sledujem letáky
-zbytocne nenakupujem čo nepotrebujem
-ked ideme na výlet beriem si jedlo a pitie z domu
-zapisujem si príjmy a výdavky
-nechodim na nechty a pod.,ku kadernícke raz začas
-po deťoch predávam oblečenie a hračky
-na seba kupujem najmenej
Snažím sa čo najviac ušetriť z výplaty,darí sa mi okolo 300 eur mesačne.Rada by som ušetrila aj viac na nečakané situácie a výdavky navyše.

autor
26. aug 2023

@ropucha6 Áno vidím aj cez internet banking,no všetko zapisujem do zošita.A príklad keď chcem niečo pozrieť spätne len prelistujem zošit a nemusím zapínať notebook a prihlasovať sa do ib.

summer23456
26. aug 2023

Bože ženy ja neviem už fakt na čo je toto dobre.
Väčšinou sme tu matky, nie aby sme sa navzájom podporili, poradili, aj iný názor sa dá povedať bez zhadzovania, ale nie. Potom sa čudujeme,čo sa deje s dnešnými deťmi, ponižovanie, agresivita, šikana .. no ani sa nečudujem, keď v rodine je príklad,že iba ja ja ja som najlepší, ostatní su nič, pri každej príležitosti treba toho druhého ponížiť a zhodiť, vysmiať sa. Smutné fakt

autor
26. aug 2023

@summer23456 Presne tak,máš pravdu

ropucha6
26. aug 2023

@summer23456 vsak sa ukludni, normalne som sa len spytala 🙂 v dnesnej dobe je to trochu nezvycajne, hlavne teda to stoji cas, ak mam duplikat v appke. Ak jej to vyhovuje, nech zapisuje.

ropucha6
26. aug 2023

@summer23456 no hlavne, ze ty tu na cloveka hned vyletis, autorka aspon reaguje normalne.

summer23456
26. aug 2023

@ropucha6 kde som vyletela?

summer23456
26. aug 2023

No ináč mňa by zaujímali rady, ako sa na autorka dopracovať k tej novej streche či aute, keď nie šetrením....

autor
26. aug 2023

@ropucha6 Tak toľko času to nezaberie,čo ja viem pol hodinu mesačne čo to zapisem a vyrátam všetko.

summer23456
26. aug 2023

Aj ja si zapisujem, nemusím to robiť, viem hospodáriť aj bez zapisovania. Ale mňa to baví, mám svoj zošit na výdavky a príjmy a baví ma zapisovať občas prelistovať a zhodnotiť, že no napr v oblečení sa mám krotiť.

bessie12
26. aug 2023

aky to ma zmysel si zapisovat vydavky a to vsetko okolo, ked je to v IB ? Kedysi som si to tiez zapisovala, ale pre mna je to zbyytocna strata casu a blbost.

ropucha6
26. aug 2023

@summer23456 nevsimla som si ani jeden prispevok, kde by niekto radil nesetrit. Ja som za seba povedala, ze by som to nedavala az takto a radsej sa pokusila zarobit viac, ale vidno, ze jej to tak vyhovuje, je spokojna, tak co je viac.

summer23456
26. aug 2023

Istý čas som pracovala ako poštárka. Obyčajná poštárka s ruksakom na chrbte a v pracovných topánkach. Občas mokrá, spotená .. niektorí sa na mňa pozerali dosť zhora. Ja som bola rada,že môžem vďaka tomu platiť účty,aj keď vzdelanie aj prax som mala dobrú, ale vzala som aj toto, kým som našla niečo lepšie. No naozaj pri niektorých ľuďoch som sa cítila ako chudera, hlavne keď takmer denne mi niekto zo zákazníkov povedal, že on by to v živote nerobil. Boli to hlavne takú, čo im chodili listy od exekútorov a upomienky. No zjavne si vedeli užívať život. Ako keď som prišla s doporucenym listom, otvorila mi mladá žena, vyčesana, umelé mihy, umelé nechty, vyvoňaná, makeup, pleť ako porcelánová bábika, oblečená v Adidas súprave. Hovorím dobrý deň, máte doporučený list. A ona na mňa zhora povýšenecky výrazom ach práve sme sa vrátili z dovolenky z....už ani neviem odkiaľ. A ktoré mi píše? Pozriem na dopis. Hovorím exekútor.
Takže pre niekoho je užívať si život ľahké aj za cenu toho, že raz môže prísť aj o strechu nad hlavou, iny nepôjde na dovolenku, nekúpi si auto, nevymení strechu, kým si na to nenasetri, aby mohol v kľude spávať. Niekto ide radšej na dovolenku na malorcu, iný si vezme desiatu z domu s ide na turistiku či má hrad a za ušetrené si výmeni tu strechu.

summer23456
26. aug 2023

@ropucha6 áno, ale ako potom našetriť na to auto a strechu? Veď nepíše, že že s deťmi nikam nejdú, idú v rámci možností, napr poznám pár, majú dve deti, chlap robí v zahraničí za ťažké prachy, je mesiac preč a pár dní doma, dom majú už hotovú vilu, žena je doma, a furt len zveladuju, aké tie deti neboli ani len v meste na zmrzline. Doslova. Tak autorka nie je takýto extrém, nemyslím si,že žije zle.je spokojna, idú na výlet aj šetria, no tu ju presviedčajú,že ani nežijú v podstate. Pritom nevidím v spôsobe jej života žiaden extrém. A mrzí ma,že chcela rady, tipy, a fakt jej tu nejaké tipy napísali možno 5 ľudí. Tiež som sa sem pripla,že super, ak sa nájdu rady,ako môžem aj ja lepšie hospodáriť. A furt čo mi zasvieti,že niekto prispel, tak vlastne žiadna rada.

autor
26. aug 2023

@bessie12 Príklad v ib mi nezobrazuje sa za čo konkrétne mi strhli peniaze.Napise len trvalý príkaz,a ja mám na x veci nastavený trvalý príkaz tak odkiaľ mám vedieť za čo mi strhli.Alebo keď kúpim potraviny oblečenie a pod,ib zobrazuje iba príklad Lidl alebo Tesco a odkiaľ ja mám vedieť za čo konkrétne koľko mi strhli eur.Preto je lepšie aj prehľadnejšie písať to do zošita.
@ropucha6 Momentálne mi práca akú robím vyhovuje skrz pracovnú dobu takže nechcem zmenu.
@summer23456 To máš pravdu kopa ľudí má exekúcie lebo si len užívajú a mozu dôjsť aj o strechu nad hlavou.Poznam také prípady.Inac čo som si všimla,vo veľa veciach máme rovnaké názory 🙂

ropucha6
26. aug 2023

@summer23456 nechapem, co sa pytas. Akoze ako nasetrit? Ved autorka setri. To tu nikto nespochybnuje, prave naopak. Ak by som vsetko toto robila ja, asi usetrim aj ja minimalne trikrat viac, ale pre mna to napriklad nie je momentalne podstatne, ja mam fixnu sumu, co davam prec, zo zvyskom mozem hospodarit.
@autorka, vidis, tak ty to mas inak. Pre teba je podstatnejsi cas, ja som v praci dost dlho, ale dostanem viac. Tym nehovorim, co je lepsie, kazdy to ma zariadene inak.

daniela595
26. aug 2023

Ano,na vylet spravim lepenaky a ano,aj sa ideme najest do restiky raz za cas. Snazim sa setrit,ved nove auto nam nespadne z neba,lebo ked si ho chceme dovolit,len na niecom sa treba obmedzit.

bessie12
26. aug 2023

Tak ja viem za co sťahujú aj keď to tam nie je napísané. Len jedno netuším co to je tých 5€. To budem musiet ísť do banky.
Iné je, keď sa platí niečo v hotovosti. Ale aj tak nezapisujem. Vzdy si odložím určitú sumu a so zvyškom hospodárim 🙂 ale každý má svoj systém šetrenia peňazí.

summer23456
26. aug 2023

Autorka, no bodaj by sme nemali podobne názory, veď aj ja živorim, to bude asi tým 😂😂😂 tiež je pre mňa základ, mať vlastnú strechu, mať rezervu a podľa možnosti si dopriat tak, aby som mohla kľudne spávať.

summer23456
26. aug 2023

@ropucha6 no veľa ľudí tu píše, že moc šetrí, zle šetrí, nič si nedopraje. Preto ma zaujíma, čo má robiť inak, keď potrebuje vymeniť strechu. Veď na to musí našetriť. Nasetri tým,že niekde musí ubrať. Jasné,niekto by zbehol do banky, vzal neviem kolky uver a vybavené..a niekto musí niekde ubrat, a našetriť radšej na to ako zbytočne preplácať úver. Niekedy tak žili všetci, si pamätám časy, keď sa niekoľko mesiacov šetrilo na automatickú práčku. Teraz je človek pomaly za čudáka,keď neberie všetko na splátky.
Autorka má vyšší cieľ,auto,strecha. Ide,kúpi,dopraje si tak,aby aj šetrila na ten vyšší cieľ. Pre mňa nič zvláštne, tiež tak žijem.

pleja
26. aug 2023

Za mňa je šetrenie v poriadku, veľa vecí čo robí autorka robím aj ja, a myslím, že aj veľa ľudí. Ale výdavky nezapisujem..viem, že keď sme chorí kopec peňazí ide do lekárne, keď nakúpim bezlepkové potraviny (na 2 mesiace (dieťa je celiatik), že je to šupa, keď zaplatím krúžky v septembri, je to tiež vysoká suma. Do reštaurácií veľmi nechodíme (aj skrz celiakiu), ale na obed v práci idem tak 1-3x týždenne, hoci viem, že doma navariť je lacnejšie, ale v práci je to aj spoločenská záležitosť. Keď môžem, vezmem si do mesta vlastné pitie, ale zmrzlinu, koláčik, kávu, alebo nejakú spomienku si kúpime. Veci po deťoch tiež predávam, ale keď sa mi nechce s tým párať tak podarujem, posuniem ďalej. Oblečenie som sa dlho snažila kupovať z druhej ruky, niečo sme dostali a niečo na swapoch zadarmio som našla. Teraz sa to už nedá, majú také postavy, že musia vyskúšať.
Teraz si isto dovolím viac ako napr. keď som bola na materskej. Na materskej to bolo dosť obmedzujúce, a pociťovala som to ako obmedzujúce, ale čo najrýchlejšie sme splatili hypotéku a ten pocit ľahšieho dýchania. stál za to - predčasným splatením hypotéky sa dosť ušetrí, človek ju menej preplatí. Teraz je to ok, aj šetrím, aj si doprajem, aj nerozhadzujem zbytočne, aj v akcii kúpim, ale keď nie je akcia tak sa nerútim...Asi tak.

vler
26. aug 2023

@summer23456 presne tak, manzel aj ja setrime na tieto "vyssie ciele", ktore aj dosahujeme. Napr. vlastnime nehnutelnost za ktoru sme zaplatili v hotovosti, a ten pocit bez hypoteky je na nezaplatenie. A nedavno manzel 50r presiel na ciastocny uvazok pretoze si to mozme dovolit, a coskoro pride rad aj na mna. A toto vsetko bez toho aby sme jedli "rozky s maslom"

autor
26. aug 2023

@summer23456 Ja si úver nechcem zobrať,brala som raz a zaplatila som dvakrát toľko.Tak radšej všetko kupujem v hotovosti.
@pleja Jaj to je môj sen vyplatiť predčasne hypotéku,no na to nemám šancu.Tolko nenasetrim ani keby neviem čo.

summer23456
26. aug 2023

Jasné, pokiaľ to nie je nevyhnutné, napr hypo na dom tak je isto rozumnejšie si našetriť. Niekedy ľudia vždy museli najskôr šetriť, teraz každý ide, vezme všetko na splátky... No nie každý.... Potom sú takí ako my, čo si nekúpia niečo na čo nemajú,kým nenasetria

summer23456
26. aug 2023

@vler určite je super nemať hypo. Človek hneď môže v kľude spávať.

jj298
Odpoveď bola odstránená
pleja
26. aug 2023

@jj298 Nesúhlasím celkom, ale je pravda, že závisí aj od úrokovej sadzby. My sme mali hypotéku v časoch, keď 4,5 % bol skvelý úrok. Treba si to prerátať na úverových kalkulačkách koľko na hypotéke preplatíš - ono totiž najprv platíš len úroky, ale z istiny ti neubúda. Keď splatíš rýchlejšie, neplatíš toľko na úrokoch banke. Samozrejme, zíáisí aj od výšky hypotéky a inflácie, lebo platiť pred 10 rokmi 300 eur, a teraz 300 eur je rozdiel- kúpna sila peňazí je nižšia. V každom prípade mať tých 300 eur vo vačku a nemať záväzok je oslobodzujúce.

pleja
26. aug 2023

@autorka Dá sa napr. šetriť sj na tú splátku hypotéky, ale naozaj by som si to prerátala, či sa to oplatí a aká je to záťaž. No a možno treba pouvažovať (ak je na to priestor) nejako si privyrobiť. Ale určite nie na úkor zdravia a rodiny.

autor
26. aug 2023

@pleja To je len taký sen že vyplatiť predčasne,no toľko nenasetrim nikdy.Nevadi,nemáme takú veľkú mesačnú splátku.

jj298
Odpoveď bola odstránená
autor
26. aug 2023

@jj298 Myslíš že na to som už nemyslela?Stále hovorím manželovi že chcela by som v meste kúpiť si byt a dať to prenajímať a mať z toho príjem.Len u nás aj mala garzónka stojí minimum 50 tisíc.