icon

Ako si čo najviac ušetriť na odchod po rozvode?

27. júl 2023

Mate skusenosti ako si co najviac usetrit na odchod od manzela a na rozvod?
Najradsej by som podala teraz hned o rozvod,no mam este malo nasetrene.
Pracujem,zarabam cca 1300 mesacne zo vsetkym.Ako ratam vedela by som mesacne 500 eur usetrit ak by som nic navyse nekupovala len to co je potrebne,len poplatit poplatky a za stravu.
Este dva roky mame fix na hypo,za ten cas by som cca 10 tisic usetrila.
Keby sa dalo najst si aj neaku brigadu na prilepsenie,len casovo neviem kedy to stihat popri praci a detoch..
Manzel mi bol neverny,hnusi sa mi,chcem sa rozviest.Len momentalne nemam tolko na ucte aby som to zvladla sama financne.
Poradte

alex2018
28. júl 2023

Lepsie je oslovit pravnika alebo si precitat fora o vydporiadani BSM sko sa pytat matiek na MK

https://www.akmv.sk/bsm-kedy-sa-majetok-po-rozv...

naniki
28. júl 2023

no žiaľ,aj najväčší ťuťko - jebko neriešil majetok - máš na to 3 roky,a mnohí,ale mnohí sa reinkarnovali mesiac pred uplynutím lehoty 3 rokov a išlo do ostrého,právnik a surová deľba majetku.Preto je lepšie sa poistiť.Na dom máš prioritne nárok,keďže sa prihliada na maloleté deti a taktiež na to,kto rozvrat manžestva zapríčinil.Splátky a vyrovnanie je už o dohode medzi vami.ALe rozvod nemá nič spojené s delbou majetku a vysporiadaním BSM - to je o inom - v samostatnom konaní,ak sa nedohodnete

1fifinka1
28. júl 2023

@autorka v podstate keby si muž dával nabok peniaze nasralo by ma to. Lebo peniaze sú spoločné. Je úplne jedno kto ma aký účet, a z koho výplaty je čo. Ale áno priprav si všetko to je rozumné.

autor
28. júl 2023

@muchotrafka298 Ja rátam že dostanem minimum výživné na deti.Manzel chce ísť k rodičom že ich doopatruje a ich dom ostane jemu po ich smrti.Hypoteku už nebude brať a ja tiež nie keďže s dvomi deťmi mi žiadna banka nedá hypotéku.

sashabb
28. júl 2023

Hypo ste počítam brali spolu? čiže ak chceš v dome ostať, budeš ho musieť vyplatiť. To nie je len tak, že on bude mať dom po rodičoch a tebe preto ostane dom (váš spoločný). Akože naozaj by si si takéto veci mala poriadne naštudovať.

evkatk
29. júl 2023

Všetko nadobudnuté v manželstve je spoločné, ak nebolo zrušené bezpodielové spoluvlastníctvo. Iné je rozvod na súde a iné vysporiadanie majetku. Pri vysporiadaní po rozvode nie je možné zatajiť sumu na účte, musí sa preukázať (súd si to overí). Máš viac možností ako sa tomu vyhnúť. Jednou je zrušiť bezpodielové spoluvlastníctvo. To by bez problémov šlo, ak by jeden z Vás podnikal. Súd ho zruší hneď a všetko, čo potom našetríš, je legálne tvoje. Ďalšia, schodnejšia cesta - dohodnúť sa s niekym blízkym - rodičia, súrodenci, ktorým môžeš dôverovať. A odkladať si na ich účet, resp. podúčet. Pri delení majetku sa na všetko pozerá ako na spoločné aj na hypotéku. Napriek tomu, že ju platí manžel, patrí ti polovica zo splatenej časti. Ostatné veci si dokážete podeliť, dôležité je delenie nehnuteľných vecí, ktoré zahrňujú aj hypotéku. Takže z toho, čo do rozvodu z nej bolo splatené, je polovica tvoja.

ivonluk
29. júl 2023

@alex2018 možno sestra nemala s ex žiaden majetok. Ja som s ex tiež nemala vysporiadanie BSM lebo nebolo čo vysporiadať keďže byt sme predali ešte pred rozvodom, čím sa vyriešila aj hypo, s tým že byt ostal mne (kúpila ho od nás moja mama) a on dostal svoj podiel. Na účtoch sme mali každý veľkú nulu on mal akurát tak dlhy. Takze ono sa to dá “tak ako sestra” ale sú to špecifické podmienky a autorka očividne nechápe že ona je práve v opačnej situácii

isis234
29. júl 2023

Ak vyberieš naraz veľkú sumu, bude to podozrivé a môže zisťovať kam si ich vložila, čo si kúila... To nerob. V menších dávkach to nezistí...

lulu1812
29. júl 2023

Nas tiez pri rozvode neriesili kolko ma kto na ucte. Tiez som mala svoj ucet a exo svoj. Neriesili sme ani majetok ani nic. Chcela som sa ho zbavit len....jedine sme riesili dceru a vyzivne...

autor
29. júl 2023

@lulu1812 Píšeš neriešili ste ani majetok,to ste nemali spoločný dom?

lulu1812
29. júl 2023

Nie byvali sme u svokrovcov....vykaslala som sa na zariadenie elektro...vsetko sme riesili pred svadbou
..vzala som si len kavovar a fotak inak nic "hodnotne"

lily8
29. júl 2023

@autor asi bezpodielove vlastnictvo ti nic nehovori, urob tak ako ti dievcata radia postupne cash. Vsetko co nadobudnes pocas manzelstva je spolocne a je jedno kolko uctov mate.

kamatopo
29. júl 2023

Rozvod je jedna vec a vysporiadanie BSM druhá. Ak ste v poho dohodnete sa aj bez súdu, no ak nie súd bude musieť rozdeliť čo ste nadobudli...a to že si nasetris na účet ide do BSM. Všetko čo ste nadobudli počas manželstva a to aj dlhý ide na polovicu. Iba aj si niečo dostala darovacou zmluvou. To do BSM nepatrí.

ropucha6
29. júl 2023

Autorka, dobre ti radia, nespoliehaj sa, ako to mal niekto iny, suseda, sestra atd. Pripravuj sa na najhorsiu moznost, aspon nebudes zaskocena. Ze ty si sa nadrela v robote, to nikoho nezaujima, prijem mate spolocny. Ak ti bude chciet manzel robit napriek, budete sa bit o centy, tak to proste je.

mandarinka555
29. júl 2023

Ty si stále nepochopila, čo ti tu babenky radia...Ideš si furt svoje...Keby si chcela ostať v dome, musíš ho vyplatiť polovicou. Inak sa dom predá a peniaze idú na polovicu. Tak isto peniaze, všetky príjmy sa budú deliť na polovicu, aj keby ste mali desať účtov. Takže ak si neuleješ peniaze bokom, ostane ti holá riť! Už ináč polopate sa to vysvetliť nedá, lebo si úplne mimo realitu👎

dominikakoll
Autor odpoveď zmazal
ivonluk
29. júl 2023

@dominikakoll fuha. A žila si v takomto manželstve. Lebo ja áno a môžeš mi veriť že je to otrasná situácia ktoru by som nikomu nepriala a vôbec to nie je take jednoduché ako píšeš. Ja som na rozvod čakala dva roky a pekne ma to psychicky zomlelo.

cicinkova
29. júl 2023

Autorka prosím ťa pochop že všetko úplne všetko v manželstve a aj počas manželstva nadobudnuté sa rieši na súde. Môžeš podať o rozvod a aj o výživné na deti. Môžeš to dať do jedného návrhu. Ale stále nebudete mať vysporiadanie BSM. Buď dáš tiež do návrhu alebo bude ďalší súd kôli BSM a to sa tuším môže podať len do troch rokov od rozvodu. Žienky ti tady chcú len dobre poradiť. Byť na tvojom mieste tak to spravím ako radia, nepoznám tvojho manžela, a preto ti z vlastnej skúsenosti poviem asi takto: "Aby si nebola prekvapená, keď pôjdeš z holou riťou" a niekto si bude užívať tvoje ťažko zarobené peniaze.
Keď si chceš našetriť tak to sprav ako ti radia a prosím ťa hlavne nenápadne. Čo manžel nevie to ho netrápi. Držím palce.

efka77
29. júl 2023

@lulu1812 no to je fele o tom,ze si to nechcela riesit. Dohodli ste sa na rozdeleni v stave ze ostava vsetko tam. Ak by si to chcela riesit,narok by bol. To je velky rozdiel. Neporovnavate vela krat porovnatelne situacie. Ak autorkin muz bude chciet, dostane polovicu zo vsetkeho. S tym treba ratat . Vela krat to robia muzi uz z trucu.....pri rozvode nespoznavas cloveka s ktorym si zila 😬

dominikakoll
Autor odpoveď zmazal
lulu1812
29. júl 2023

@efka77 ja viem, ale s nim by bolo komplikovane cokolvek riesit a v tom case som bola rada ze som prec...aj veci ktore mi doniesol..sklo, fotky atd..mi radsej hodil o zem a roztrhal..takze som to vzala jednoduchsou cestou.

natalka13
29. júl 2023

Doporucujem ti nastudovat si BSM, kym podas navrh na rozvod. A aj pravnika k tomu rozbodu.

natalka13
29. júl 2023

A ako ho vyplatis zo spolocnej nehnutelnosti bez hypoteky? Tych 10.000 ti stacit nebude.

natalka13
29. júl 2023

@muchotrafka298 ono je jedno ci je alebo nieje muz zamilovany. Ma barok na polku bytu domu...rovnako ako ona.
Ak je frajer prepise svoju polku na deti.

kaja0210
Autor odpoveď zmazal
efka77
29. júl 2023

@lulu1812 ja som to pisala nie ako koment k tvojmu konaniu (celkom mu rozumiem) len ako priklad ze toto tvoje sa nebude tykat pripadu pisatelky. Aby videla ten rozdiel. Ze za vasim vysledkom ( ze si si nic nezobrala) je tvoje vedome rozhodnutie. Ona to tak mat nemusi,ked sa manzel rozhodne ze chce polovicku. A obavam sa ze velkorysi nebude

alexandrahaspi
29. júl 2023

Ak on bude ziadat vyplatit a ty nebudes mat z coho, Budete musiet predat byt/dom a kupit si nieco lacnejsie/mensie a zo zvysku ho vyplatis. Toto si vsetko vyrataj, pochybujem ze nejakych 10000 za dva roky ti pomoze. z platu ak vies usetrit 500€ tak snad v pohode s detmi vyzijes aj sama.

beata_k
29. júl 2023

Opravte ma, ak sa mylim, ale do spolocneho majetku nepatri dedicstvo a dar.
Autorka: Bezpecnostnu schranku v banke si nedavaj. Pravnik moze do bank rozposlat listy, ci mas u nich nieco vedene lebo je rozvodove konanie. Nie len ucet, cokolvek, ci mas v banke.

lulu1812
29. júl 2023

@efka77 samozrejme ja som len vyjadrila svoj nazor kedze si ma oznacila😉

elizita
29. júl 2023

@autorka zbytočne sa tu na dievčatá paprcis.. jedna vec je našetriť si a druhá o to neprísť.. vážne ti treba doštudovať BSM.. špeciálne keď máte spoločny 🏠.. niekto niekoho bude musieť vyplatiť.. zvyčajne.. je asi malo párov kde jeden partner prenechá dom druhému len tak..