icon

Ako si čo najviac ušetriť na odchod po rozvode?

27. júl 2023

Mate skusenosti ako si co najviac usetrit na odchod od manzela a na rozvod?
Najradsej by som podala teraz hned o rozvod,no mam este malo nasetrene.
Pracujem,zarabam cca 1300 mesacne zo vsetkym.Ako ratam vedela by som mesacne 500 eur usetrit ak by som nic navyse nekupovala len to co je potrebne,len poplatit poplatky a za stravu.
Este dva roky mame fix na hypo,za ten cas by som cca 10 tisic usetrila.
Keby sa dalo najst si aj neaku brigadu na prilepsenie,len casovo neviem kedy to stihat popri praci a detoch..
Manzel mi bol neverny,hnusi sa mi,chcem sa rozviest.Len momentalne nemam tolko na ucte aby som to zvladla sama financne.
Poradte

Strana
z4
cacianka
29. júl 2023

@cicinkova trochu metieš. Návrh na rozvod sa podáva a hlavne rieši spolu s návrhom na zverenie deti, stanovenie výšky výživného a termínov styku rodičov s deťmi . Toto je jedna kapitola, súvisí to spolu. Málokedy súd manželstvo rozvedie cez toho aby nebolo aj rozhodnutie vo veci detí. Najlepšia cesta je rodičovská dohoda, prípadne s pomocou mediácie, keď sa rodičia vedia dohodnúť a dohodu stačí predložiť súdu, vtedy súd rozhodne veľmi rýchlo.
Ak to nejde, že sa manželia nevedia dohodnúť, vtedy všetku špinavú bielizeň v rodine rieši súd.
BSM sa vôbec ale vôbec nerieši, radšej nepíš že to môže riešiť tiež v tom jednom konaní.
O rozdelení BSM sa manželia , respektíve bývalí manželia môžu v kľude dohodnúť, niekedy aj pred rozvodom sa dá riešiť majetok, niekedy to vybavia do mesiaca PO rozvode, ale ak sa nevedia dohodnúť, dochádza k rozporom , vtedy môžu podať návrh na súd aby ten rozhodol. Avšak tu tiež môžu požiadať o mediáciu, vyjde to podstatne lacnejšie , tiež môžu predložiť mediacnu dohodu na súd , ak ani tu nedôjde k dohode , platí moja veta že môžu podať na súd, to už sa platí tuším 6 % z hodnoty majetku. Rozvod 66e, mediácie pár stoviek ....
Lehota 3 roky platí , že ak sa nedohodnú o rozdelení majetku, automaticky sa stávajú majiteľmi nehnuteľností aj hnuteľného majetku 1: 1, potom sa už nedá prihliadať to čo a kto a koľko vložil do spoločného, nedá sa už lavírovat a vyjednávať ako počas 3 rokov.

any_soj
29. júl 2023

"co je to za blbost ze v pripade rozvodu peniaze su spolocne?Ok ked maju manzelia spolocny ucet berem to ze peniaze spolocne.Ale ked maju kazdy svoj ucet A kazdy si robi zo svojou vyplatou co uzna za vhodne.Preco by mali byt peniaze spolocne?"
To, čo tu píšu o bezpodielovom spoluvlastníctve manželov a napríklad o vyplatení bytu, je samozrejme pravda. Ja len že... Už v tomto nastavení, že každý máte svoje, a ani tí nenapadlo, že v manželstve ste nová rodina a v rodine sa nedeli na "mamine" a "otcove", ale proste naše (a toto ochraňuje aj náš zákon) - je žiaľ vidno nejednotu vo vašom manzelstve. Že problém bol už niekde na začiatku.

lunademonica
29. júl 2023

Ked nevies kam odkladat hotovost, u rodicov sa neda? Pripadne, na obecnych uradoch alebo na poste alebo ak inde sa da prenajat ulozny box/schranka/ trezor,. Skus take to mozmo pohladat.

kamatopo
30. júl 2023

@any_soj to je BSM to nie je blbosť. Môj ex počas troch mesiacov čo sme boli odlúčení dokázal zobrať pôžičku bez môjho vedomia a podpisu na dovolenku s milenkou a ja som musela polovicu vyplatiť. A sudkyňa len hodila ramenom ,že to bolo počas manželstva. Takže kto nemá istotu ani nemá v manželstve ostávať a nieto spestriť🤦.

pstrap
30. júl 2023

Ja som po rozvode vedela veľa peňazí dať bokom. Tiež som sa bála, ako to bude, ale zistila som, že sme veľa míňali na jedlo, keď sme boli spolu, keďže jedlo som kupovala ja a on platil účty. V pohode som bola po rozvode s účtami, nikdy som už nemala toľko peňazí pre seba, ako keď som po rozvode žila sama a platila som si aj podnájom. 😁

natalka13
30. júl 2023

@any_soj je uplne jedno kolko kto ma uctov v kolkych bankach. Vsetko okrem daru a dedicstva je spolocne peniaze obrazy nehnutelnost hypoteka dlhy....

natalka13
30. júl 2023

@any_soj
Hlavným zdrojom BSM sú predovšetkým príjmy a úspory z pracovného alebo iného obdobného pomeru, z podnikania, príjmy zo sociálneho poistenia, výhry z lotérií, výherných vkladných knižiek, plnenia z poistnej zmluvy, plnenia vyplatené z titulu náhrady škody a pod. Pri všetkých príjmoch manželov platí zásada, že príjem sa stane predmetom BSM, až keď ho oprávnený manžel prevzal (nárok na vyplatenie príjmu nepatrí do BSM).

janamoto78
30. júl 2023

Ty si asi inštitút BSM a celkovo manželstva nepochopila. Radím ti, ako právnik, obráť sa v prípade rozvodu na advokáta.

asocial
30. júl 2023

Tak si to zhrňme, chces si uliat peniaze (ty máš prístup k jeho financiám, on k tvojim nie), chces dom.. aj výživné, aj deti... Hmm.. reagujes nepríjemne na tie, čo ti hovoria, že aj keď sa postavia na hlavu, existuje BSM a naozaj nevies ako muž zareaguje.... Možno sa dohodnete, ale možno sa budete ťahať po súdoch...

daniela1911
30. júl 2023

Autorka, rozveď sa rovno. Ty nechápeš BSM. Máš fajn príjem, budeš mat výživné, možno niečo ostane aj z predaja nehnuteľnosti (po vyplatení hypo) - lebo šak hádam nečakáš, že ešte aj dom ti ostane, musela by si manžela výplatit a ešte aj polovicu zaplatených splátok mu dať.
Toto nie je cesta pre teba, šetriť (nie len tvoje peniaze) a spoliehať sa na dobro manžela.
Rozved sa a výplata je tvoja, potom môžeš tiež šetriť, koľko ti pôjde…

sashabb
30. júl 2023

@kamatopo
@natalka13 všimli ste si, že dotyčná cituje zakladateľku?

alex2018
30. júl 2023

@ivonluk ved logicky ze nemala ( pise ze byvali u svokrovcov)- vtedy ani vo vasom pripade BSM netreba riesit ked nic nemate. To ze kazdemu ostal jeho ucet s pdniazmi je ale vec dohody- nespoliehala by som sa na to ze msnzel bude taky velkorysy a necha mi moje penieze 🤷‍♀️ o vsetkom sa treba dohodnut a spisat. Cim lepsia dohoda je spisana tym skor ich rozvedu…
Nam tiez sud neriesil rozdelenie BSM- mali sme spisanu dohodu pred notarom co komu pripadne tak nemal co riesit

any_soj
30. júl 2023

@kamatopo prvá časť môjho komentára je citát autorky, v úvodzovkách, to čo písala ona.

leskovael
30. júl 2023

Je to tak, ako ti tu píšu. S príjmom 1300e sa musíš dokázať postarať o seba ak by bolo dieťa, tak sa síce uskromniť, ale vedieť prežiť. Po nevere a s pocitom, ze sa ti niekto hnusí, je žiť ďalšie 2roky na psychiku. A to viem o čom rozprávam. Nie každý to dá. Aj prw toho, čo veľmi veľa znesie,sú dva roky neskutočne dlhá doba.Hlavne ak príde x nečakaných výdavkov.

kamatopo
30. júl 2023

@any_soj čítam len zbežne,neuvedomila som si to. Tak potom autorka nevie ktorá bije ak si naivne myslí že si bude šetriť na krajšie zajtrajšky. 😉

lacibo
1. aug 2023

Hovori sa tomu BSM...vznika zaroven so vznikom manzelstva..aj po rozvode mate obaja pravo na priblizne rovnaku zivotnu uroven a na vysporiadanie BSM..takze mozno by manzel este musel platit aj vyzivne ak by si sa nevedela uzivit sama

cicinkova
1. aug 2023

@cacianka ďakujem za objasnenie a ospravedlňujem sa za nesprávne vyjadrenie. Ja som len chcela autorke poradiť, ale zlé som sa vyjadrila.

cacianka
1. aug 2023

@cicinkova Ok, nerobím z toho škandál, iba som upresnila, naozaj nič v zlom. Diskutujeme, radíme, a občas sa stane drobný omyl. Môj príspevok som prvotne adresovala tebe, iba úvod , ale ostatné je všeobecne pre autorku. Keby sme boli v inej, úplne odbornej skupine, tak ani ja nepíšem takto, aby to autorka pochopila.

jankacaa
2. aug 2023

@ivonluk presne v takom manzelstve zijem aj ja .. uz rok, takze viem o com hovoris. Z domu som neodisla len kvoli detom, aby nemuseli menit skolu, prostredie, .. a kvoli tomu, ze on je stale v robote a vlastne s nami nie je. Teraz ma prist domov po 3 mesiacoch a ja uz na sebe citim, aka som z toho nervozna. Bola som naivna, myslela som, ze na neho milenka pritlaci a on sa odstahuje sam od seba. Teraz uz vidim, ze jediny sposob ako sa ho zbavit bude, ze sa odstahujem ja s detmi. Tiez nieco odkladam a buduci rok, by som chcela odist a rozviest sa.

ivonluk
2. aug 2023

@jankacaa držím ti palce. Mne pomohli rodičia a starý rodičia inak by som s ním stále bola. Je to otrasná situácia ale mysli na to že bude už len lepšie, možno nie hneď ale raz sa ho zbavíš a bude ti krásne. Mne padol taký kameň zo srdca ako ešte nikdy

jankacaa
3. aug 2023

@ivonluk dakujem, verim, ze ano 🙂

Strana
z4