Ako si delíte financie v partnerstve?
Ahojte.
Priateľ má svoj byt, za ktorý spláca hypotéku.
Začali sme v tomto byte bývať spolu.
Platím mu mesačne polku za energie a nákupy platíme tiež vždy na polku.
Navrhol, aby som mu prispievala niečo aj za užívanie bytu.
Aký máte názor resp.ako to máte vy?
Ďakujem.
Tak je divne, ze od Teba pyta peniaze za uzivanie bytu. Ved Ta tam zavolal on byvat, ci si nebodaj sama prisla s kuframi a nasackovala si sa mu do bytu? Ked Ta ma rad, chce s Tebou travit cas, nerozumiem na co od Teba pyta najom ako od podnajomnika.
My sme zacinali uplne rovnako ako Vy az na tu poziadavku o najomne. Fungovali sme tak par tyzdnov, ale kedze priatel videl, ze zje podstatne viac ako ja, tak sme uz nakupy nedelili pol na pol, on platil viac.
tak hold, stretla si gentlemana. to su presne take typy, ktore, ked skoncis na 300 eurovom rodicaku od teba budu ziadat, aby si z toho platila stravu pre celu rodinu a potreby pre dieta a este na teba cudne bude pozerat, ze si z toho nic neusetrila. to vy kam zeny chodite na takych drzgrosov? platis polovicu stravy a energie, takze nechapem, co este mas platit? opotrebovanie postele, ci sedacky? do mojho bytu prisiel byvat moj uz teraz muz a cuduj sa svete, ani na energie neprispieval, lebo kuri sa, ci je v byte 1 ci dvaja a pri sprchovani on za tyzden spotrebuje tolko vody ako ja pri jednej sprche. zaplatil stravu, lebo zje ako jeden slon a to je tak cele. ani by mi nenapadlo v mojom byte pytat od neho na hypo alebo za uzivanie bytu. ved to nie je male decko, ktore pokresli steny a poskriabe nabytok.
@queen_mary nie, nepacilo, ale z jej pohladu ona plati energie, stravu z jeho pohladu malo...nikde nepise aky maju plat mozno chalanovi nic nezostava a ledva to taha co chapem, ze je jeho problem, ked isiel do hypo a nemal to rozratane mozno klesol na plate a pod...
Neuveritelne co tu clovek precita. Keby ste byvali v podnajme, tak ti nepride vobec zvlastne platit polku najmu predpokladam. Nuz tak teraz byvas v podnajme len zhodou okolnosti majitel je tvoj priatel. A tym mudrym hlavam ci radia nech ta zapise na list vlastnictva: kedy ste byvali v podnajme 30 rokov v jednom byte, mali by ste narok byt zapisane na list vlastnictva? Samozrejme ze nie. Tak rovnako na to nema narok ani autorka.
A tym mudrym hlavam, co hovoria ze nech jej plati za sex. Co je autorka nejaka prostitutka? Alebo autorka si sex neuziva a nic z neho nema? Sa spametajte
@luccija plati iba polku stravy a energii, co je podla mna dost malo. Ale pravda ako pisali ze bohvie kolko zaraba on aj ona.
@queen_mary tak tiez si myslim, ze to je malo...kolko zjedia dvaja mladi ludia bez deti, ked sa stravuju v praci?Je to tazke nikto sa nechce dat zneuzivat,kazdy vsetko rozratava.Ja som uz zazila aj takych, ze vsetko takto delili a potom aj vybavicku pre dieta🙂tak by som kupila nieco do bytu spotrebic, ci setrila na dovolenku
@bennn od takych ako ty, utekaaaat pol republiky!
@romi0310 Lenze vy ste manzelia a kazde euro je spolocne. Partneri, teda zjednodusene frajeri su po právnej stránke dvaja cudzi ludia a aj tak k tomu mnohi pristupuju. V podstate sa tam rata aj s rozchodom a nech nie je nik nikomu nič dlzny / dlzná.
@mirko84 na modrom koníku je to tak- ak má žena hypotéku, tak muz by mal samozrejme automaticky minimalne polovicu všetkého platiť- aj hypotéku. Ak má hypotéku muž, tak žena by mala zadarmo bývať, lebo je žena, lebo mu varí, lebo je pekná, lebo má prsia, lebo málo zarába, lebo ju miluje,lebo je chlap.😁
Autorka: na tvojom mieste by som platila polovicu všetkých výdajov, či už nájomné, energie, potraviny.... ale sem-tam by som niečo kúpila do bytu. Či už práčku, alebo dala sem-tam niečo navyše, pretože je to pravda, ty vlastne bývaš zadarmo. Len za to, čo ty spotrebuješ. Pretože on musí udržovať ten byt, raz za čas ho vymaľovať, vymeniť pokazené veci, a to sú stále nejake výdavky. Určite by som však neplatila trhové nájomné. A pomaličky by som si šetrila aj na vlastnú nehnuteľnosť, aj keby to mal byť iba jednoizbový byt.
No nech sa nikto nehnevá, ale ja toto nasťahovanie,pristahovanie sa k parnetovi nechapem ani nikdy nepochopim. Mne by bolo velmi blbe "byvat u niekoho".. To si radšej vezmi do prenajmu nejakú garsonku a tam byvaj sama.. S priatelom sa mozes stretavat kedy len chces.. Raz u nho raz u teba..Tak by to bolo fér, a toto by ste nemuseli riešiť . Je to len tvoj milenec nie manžel
*k partnerovi
@janetinka27 on moze 30r splacat hypo ten byt bude vzdy jeho. Ona mu bude platit najom a tie vnucata co pises v jeho byte vobec nemusi mat. Moze skoncit o 2-3r na MD s igelitkou ked jej pan povie ze uz ju vo svojom byte nechce .. Preto by mala viac istotu vo svojom podnajme kde sice bude platit cudziemu ale aspon snou nevyje$& bude mat kontrakt so svojim menom bude vediet presne dokedy v byte moze byvat .. on bude mat vydavky rovnake ci mu tam frajerka robi full service ci je sam. Len ona je tam v neistote uplne zo dna na den ju moze poslat niekde aj s igelitkou.. ked uz je taky drzgros teraz to bude raz uzasny manzel ci otec 🤦♀️
@0silvia0 potom tu kazda druha place ze si s takym chlapikom urobila decko dve na MD uplne bez $ este mu prispieva na hypo nema pomali na rozky a pan nie je spokojny Lebo uz nestiha ten full service okolo neho ako pred detmi.. a zrazu sa zobudia ze nemaju kam ist. A zaklincuju to tvrdenim ze predtym taky Nebol ..
@zmrzlinka2021 my sme aj pred manzelstvom tak fungovali.
@miadi no chudiatko v neistote bude byvat u neho. a co ked tam bude byvat v neistote 30 rokov? ma to zatiahnut vsetko on a ona len uzivat? on ide tiez do rizika, ze ked sa rozidu, jemu zostane rozvrzgana postel a vybyvany byt a ona s cistym stitom a plnou penazenkou moze ist byvat zadarmo k inemu.
tie peniaze, co ona da do najmu v cudzom byte nie je ziadna vyhra.vsak v podnajme bude byvat bez neho (naco vlastne?), drahsie, kedze najom bude platit sama. co je to za riesenie?
Ahoj,určite pol na pol ku mne tak prišiel bývať priateľ a sama to ťahať nemôžem,predsa takisto používa vodu,elektrinu atď takisto potrebuje jesť.A ak zabudne napr.dať peniažky,pripomeniem mu to a dá vždy. Mala som predtým frajera a tak sa priživoval že až....nikdy viac nebudem nikoho živiť poučila som sa a ak sa nepáči dovi dopo
@topanocka15 za enegrie mu dávam polku + stravu platíme vždy spoločne na presnú polku (jeme naozaj cca rovnako)
Ešte aj nájom alebo?
Máme spoločné ,,špecialne" stravovanie, obaja jeme to isté a cca rovnako aj porcie takže toto je spravodliné, že si platíme na polky.
Energie sú 200€ dávam mu 100€.
Vraj ak chceme byť rovnocenní mám mu ešte prispievať ,,nájom" resp. ,,za užívanie bytu" dohodli sme sa na +50€.
Takže 100€ energie plus 50€ nájom + tú stravu na polky.
Je to takto ok?
@zmrzlinka2021 Máme spoločné ,,špecialne" stravovanie, obaja jeme to isté a cca rovnako aj porcie takže toto je spravodliné, že si platíme na polky stravu.
Energie sú 200€ dávam mu 100€.
Vraj ak chceme byť rovnocenní mám mu ešte prispievať ,,nájom" resp. ,,za užívanie bytu" dohodli sme sa na +50€.
Takže 100€ energie plus 50€ nájom + tú stravu na polky.
@kassandra25 skôr takých ako ty nechať pekne si zobrať vlastný nájom a zamykať dvere. Frajer nefrajer. Buď tam bývam a ideme žiť spolu, alebo tam nebývam a neplatím. Keď chodím len na návštevy tak za bývanie platiť asi nebudem, ale keď tam bývam a na návštevy chodím inam, tak sa logicky podielam na nákladoch. Ale rozumiem, toľko príbehov počúvam, ako niekomu niekto zomrel, a hneď si ľudia skákali do vlasov, akoby išlo len o ten majetok a peniaze. Hovorí sa tomu chamtivosť.
Prečo by ťa malo bolieť platiť polovicu nájmu, ak zarábaš a bývate v jednom byte? Bývaš tam. Ak teda platiť nechceš tak teda zaviesť návšetvné hodiny, keďže tam nebývaš, nemáš tam čo robiť. Maximálne prísť na pozvanie na návštevu raz za čas.
Zijem s partnerom 10 rokov. Nie sme zobrati, deti zial nemame. Nastahovala som sa k nemu s holou ritou pred 10 rokmi do jednoizbaku. Platila som automaticky polovicu najmu, ved uzivala som byt a energie tiez. To je logicke. Stravu sme si delili v pomere. Kedze on zje viac, aj dava viac ako ja, ale badzet bol vlastne spolocny. Pred 5 rokmi sme kupili krasny trojizbak novostavbu. Tu vsak sme uz spoluvlastnici v pomere 9/1. System platieb zostal rovnaky - najom a energie na polku a strava v pomere. Ziadne konflikty, vsetko vysporiadane, zijeme si v harmonii. Keby prislo dieta, vsetko sa zmeni a naklady pojdu nanho, kym nezacnem opat pracovat. Sme financne dobre zabezpeceni.
Rozdiel je, ak by partner mal hypo, byt je len jeho tak samozrejme hypo by platil sam. Jedine co by som platila je strava a najomne. Je to dost rozdiel. Cast hypo by som platila len v pripade, zeby ma spravil spoluvlastnikom.
Samozrejme ze by si mala platit viac ako len polovicu energii. Uzivas byt, nemusite to nazvat tak, ze mu budes platit hypoteku, ale nejake "najomne" urcite ano. Keby si nebyvala u neho, kde by si byvala? Vo vlastnom podnajme by si na 100% platila nasobne viac ako teraz. Ak je alternativa kupit si vlastny byt, kludne mu to navrhni a mozete ist byvat tam a bude platit on tebe. Ale som si takmer ista ze takuto alternativu zeny v tvojej situacii co nechcu platit pomaly ani cent navyse nemaju.
To ze sem niektore tahaju sex a upratovanie 🤦🏻♀️ Chore, toto nema s platenim nic spolocne. Ak to vy beriete doma ako platenu pracu, tak je to dost smutne.
Mne by bolo teda trapne byvat u niekoho za 100€. A myslim si ze je bezpredmetne aj kto kolko zaraba. To ze jeden zaraba nepomerne viac je len a len jeho "stastie", preco by mal kvoli tomu platit viac? Vsak aj druha osoba si moze najst lepsiu pracu a zarabat rovnako.
Nechapem fakt, stale placeme ze zeny chcu byt rovnocenne, ale same sa tak v drvivej vacsine pripadov nespravaju.

@enusamt presne🙂 neviem, ako zarábajú partneri tych hrdiniek, co tu píšu, ze všetko na polovicu, ale moj manžel zaraba 3X tolko, co ja a bolo by mu maximálne trápne, aby sme si to delili pomaly po centoch :D ono je rozdiel, ked chlap zarobí Napríklad okolo 1500-2000€ a žena ma tak 680€. Treba aj to zohľadňovať. To uz je na charaktere muža, ked takto vyzaduje od partnerky financie, aj ked ma ovela vyšší plat 🙂