icon

Ako si mladí po svadbe dokážu kúpiť bývanie?

9. jún 2025

S týmto javom sa stretávam veľmi často vo svojom okolí – páry, väčšinou vo veku 25 až 28 rokov, pár rokov po ukončení vysokej školy, si takmer okamžite kupujú byt na hypotéku. Bývam v hlavnom meste, a myšlienka, že by si mladý pár – kde napríklad žena pracuje dva roky po škole na juniorskej pozícii a muž je na tom podobne – dokázal našetriť 20 % z hodnoty nehnuteľnosti, mi pripadá ako úplná utópia.

Napriek tomu si mnohí po svadbe kupujú byty alebo domy a pôsobia, akoby si na to nasporili sami. Úprimne nerozumiem, kde robím chybu – po dvoch či troch rokoch po škole som nemala ani zďaleka odloženú takú sumu. Vie mi to niekto vysvetliť?

lenkakravcova
10. jún 2025

Úrok 1-2% môžeš dostať jedine cez štátny pôžičkový fond (neviem ako sa to presne volá). Trvá to dlhšie ale vraj to ide. Len musíte byt manželia, do určitého veku atď atď.
A inak bežne sa deje to, že ľudia si vezmú 80% hypotéku a + 20% spotrebný úver.

zuzinabila
10. jún 2025

popravde, lutujem dnesnych mladych , ako to vyriesia. diskutujuci ti tu davaju rady, ktore platili pred 15-20 rokmi asi, lebo dostupnost byvania sa podstatne zhorsila. nase deti sa snazime racionalne motivovat k tomu, ze budu musiet vystudovat nieco, co ich uzivi a nevyberat podla toho, "co ma bavi". mozno kedysi to platilo, ale v dnesnej dobe je konkurencia na trhu prace tak velka, ze inu cestu (okrem bohatych predkov🙂), som nenasla. vysledok budem vediet povedat o takych 10 rokov, ked dostuduju, ci nase rodicovske rady obstali🙂

zuzinabila
10. jún 2025
@eeffka

Pozerala som teraz 2ky v ba, naslo mi za 130tis cca, to sa mi absolutne nezda take strasne, hypo, kombinacia so stavebnym alebo so spotrebnym a ked au dvaja zvladnu to. Len mam pocit ze dnes to MUSI byt novostavba a najlepsie aspon 100m

@eeffka za tuto cenu v BA jedine lokalita, kde nikto nechce ist..

autor
10. jún 2025
@zuzinabila

popravde, lutujem dnesnych mladych , ako to vyriesia. diskutujuci ti tu davaju rady, ktore platili pred 15-20 rokmi asi, lebo dostupnost byvania sa podstatne zhorsila. nase deti sa snazime racionalne motivovat k tomu, ze budu musiet vystudovat nieco, co ich uzivi a nevyberat podla toho, "co ma bavi". mozno kedysi to platilo, ale v dnesnej dobe je konkurencia na trhu prace tak velka, ze inu cestu (okrem bohatych predkov🙂), som nenasla. vysledok budem vediet povedat o takych 10 rokov, ked dostuduju, ci nase rodicovske rady obstali🙂

@zuzinabila mate pravdu, kazdy sa snazi dat detom co najlepsie rady, ale doba sa meni, kazdy v podstate pripravuje deti na dobu, ktora uz neexistuje. Moji rodicia mi tiez davali rady, ktore boli dobre v ich dobe, ale vela z tych veci dnes uz neplati. Napriklad moj otec mi vzdy hovoril len aby som sa ucila jazyky, v dnesnej dobe su jazyky sice vyhoda, ale zaroven vsetko prelozi ChatGPT, tak vediet skvele francuzsku gramatiku a vediet napisat e-mail vo francuzstine je nieco, co vie kazdy, kto si otvori internetovy prehliadac a ChatGPT. Pred 20 rokmi to malo hodnotu, dnes je to plus, ale nema to ani zdaleka hodnotu ako kedysi, ked nebola umela inteligencia. Kazdy ale robi najlepsie ako vie, a dobre vzdelanie a dobra praca nikdy nie je naskodu. Len asi treba vediet odhadnut, ktore zamestnania nenahradi umela inteligencia, a podla toho sa zariadit.

zuzinabila
10. jún 2025

asi tak🙂 inak, niektorí prognostici cca odhadujú, aké profesie budú v budúcnosti žiadané

kaca222
10. jún 2025

Mrzí ma, ak si nemala pomoc od rodičov, ale ja si myslím, že toto je vec, s ktorou by rodičia mali počítať dopredu a pripraviť sa… nehovorím o tom, že priamo prispieť veľkou čiastkou na byt. Ale minimálne tak, že budú platiť dieťaťu bývanie/výdavky kým študuje a ak niečo zarobí navyše z brigád, nech si to môže odkladať.
Viem však, že niektorí také šťastie nemajú a obdivujem každého, kto sa dokáže postaviť na vlastné nohy, pretrhnúť túto niť a pripraviť svojím deťom podmienky, aby sa raz aj ony tak nemuseli trápiť

amelia89
10. jún 2025
@kaca222

Mrzí ma, ak si nemala pomoc od rodičov, ale ja si myslím, že toto je vec, s ktorou by rodičia mali počítať dopredu a pripraviť sa… nehovorím o tom, že priamo prispieť veľkou čiastkou na byt. Ale minimálne tak, že budú platiť dieťaťu bývanie/výdavky kým študuje a ak niečo zarobí navyše z brigád, nech si to môže odkladať.
Viem však, že niektorí také šťastie nemajú a obdivujem každého, kto sa dokáže postaviť na vlastné nohy, pretrhnúť túto niť a pripraviť svojím deťom podmienky, aby sa raz aj ony tak nemuseli trápiť

@kaca222 moja mama bola slobodna matka 3 dcer, vsetky tri sme vystudovali vysku,zvladli sme to ale fakt nemala nachystane pre kazdu z nas 20 000€.

Nam pomohli muzovi rodicia, a ja sa budem snazit pomoct svojim detom. Ale je stale faktom ze nie kazdy ma na to prostriedky a kazdy je zivotom inak skusany …

eeffka
10. jún 2025
@zuzinabila

@eeffka za tuto cenu v BA jedine lokalita, kde nikto nechce ist..

@zuzinabila ružinov a vlčie hrdlo su nejake extra zle lokality?

kaca222
10. jún 2025
@amelia89

@kaca222 moja mama bola slobodna matka 3 dcer, vsetky tri sme vystudovali vysku,zvladli sme to ale fakt nemala nachystane pre kazdu z nas 20 000€.

Nam pomohli muzovi rodicia, a ja sa budem snazit pomoct svojim detom. Ale je stale faktom ze nie kazdy ma na to prostriedky a kazdy je zivotom inak skusany …

@amelia89 to je jasné, ako píšem, nemám na mysli veľký príspevok na byt. Akože je super ak si niekto môže dovoliť dať deťom 20 000€ na byt 😃 ale to si myslím, že je výnimočná situácia. Málokto má také finančné možnosti.
Ja mám však napr kamaráta, ktorému rodičia prestali posielať peniaze hneď čo nastúpil na výšku. Bývanie, stravu, všetko si musel platiť z brigád. A tomu naozaj nerozumiem, nehovoriac o tom, že rodičia majú stále voči dieťaťu vyživovaciu povinnosť, kým študuje.
A dôležitú vec podotknem, lebo iné by samozrejme bolo, keby sami peniaze nemali. Ale oni majú, na dovolenky si chodia, ale syn-študent nech sa živí sám.

gabca025
10. jún 2025

Musela som sa obracať uz pocas vysky. Rodicia neboli nadšení, ze som isla dalej študovať, tak som si vsetko financovala sama (intrak, knihy, oblecenie, strava, cestovné). Pocas vysky (denne studium) som mala pracu na plny uvazok, ktoru som vedela skĺbiť so skolou. Cez leto som mala este navyse brigádu na polovičný uvazok vo forme HO. Po vyske sme s manzelom rok byvali v zdieľanom byte. Zacal šetriť aj manzel. Po roku sme si v hotovosti kupili byt v pôvodnom stave (necelych 40 m2) v okresnom meste. Postupne sme ho prerobili. Po case sme ten maly byt predali a kupili vacsiu nehnutelnost. Cast sme dofinancovali hypotékou. Moji rodicia nam financne nepomohli, svokrovci prispeli 1000€. Okrem toho sme vsetko postupne vybudovali s manzelom. Odporucam na zaciatok kupit mensiu nehnutelnost. Da sa to zvládnuť aj bez rodicov, len clovek musi na sebe makat a nebáť sa prípadnej hypotéky

nelka93
10. jún 2025

Kupovali sme byt 3 roky po skole a nikto nám na ňu peniaze okrem banky nedal. Niektorí možno niečo zdedia, iným kúpia rodicia a my ostatní mame normálne hypoteky

zuzinabila
10. jún 2025
@eeffka

@zuzinabila ružinov a vlčie hrdlo su nejake extra zle lokality?

@eeffka vlčie hrdlo určite áno a ružinov je široký pojem, neviem, akú lokalitu tam presne myslíš

nelka93
10. jún 2025
@zuzinabila

@zuzinabila kupovali sme byť pred 3 rokmi, akurát sme mali šťastie, že sme hypo podpísali pár dní pred zdvihnutim úrokov, ale ceny boli vtedy porovnateľné s dnešnými. A dali nám 90% zo sumy, čiže už to nebol taký problém mať zvyšok.

strelkyna1
10. jún 2025

Je to tazke, ale mozne. Banky pozicaju aj 90% ceny nehnutelnosti vybranym klientom, takze aj toto je cesta. Alebo nekupovat v BA a novostavbu. Ked na to nemam a nepomoze rodina, tak kupim starsi prerobeny v mestecku/dedine do 30 minut od BA, napr. Senec, Samorin, Miloslavov, Rovinka,... Nebude to take cool byvanie, ale bude clovek vo vlastnom a splacat si svoju hypo, nie cudziu a v centre BA je rychlejsie nez z mnohych mestskych casti.

misanthropicdann
10. jún 2025

Zabúdas na to ze veľká časť z nich rieši potrebných 10-20% spotrebným úverom.
Pri posledných rokoch ako rástli nehnuteľnosti nebolo problém po roku spraviť refinanc a úver umorili do hypotéky.
Mal som známeho ktorý popri TPP ťahal ďalšie 2brigady a domov chodil prakticky len spat len aby zarobil a ušetril.

misanthropicdann
10. jún 2025

Kopu mladých ľudí si prízvu do hypotéky aj súrodencov/rodičov len aby dostali vyššiu hypotéku. Po rokoch co niečo dosplacaju ďalšiu osobu z hypotéky vyskrtnu.
Takže neziadaju 2 žiadatelia ktorým dajú hypo 180.000€ ale 3 ktorým už dajú 270.000€.
Kopu mladých založí rodičovsku nehnuteľnosť aby mali potrebných 10-20%.
Vsetko sa dá len treba mať dobré vzťahy v rodine a mat status "zodpovedného" aby na to pristúpili.

juliet86
10. jún 2025
@koniarova

@juliet86 mladým po škole sa dá kúpiť byt za 200 tisíc? Tak ja som asi mimo.

@koniarova ved potrebuju nasporit 20tisic a maju

koniarova
10. jún 2025
@juliet86

@juliet86 nasporiť 20 tisíc je len tak? My sme teda dvaja zarábajúci, ale dalo by nám to sakra zabrať za dva roky nasporiť.
Ja žijem asi úplne mimo reality.

drobcek100
10. jún 2025

Ja si myslím, že im prispeli rodičia

kaca222
10. jún 2025
@misanthropicdann

Kopu mladých ľudí si prízvu do hypotéky aj súrodencov/rodičov len aby dostali vyššiu hypotéku. Po rokoch co niečo dosplacaju ďalšiu osobu z hypotéky vyskrtnu.
Takže neziadaju 2 žiadatelia ktorým dajú hypo 180.000€ ale 3 ktorým už dajú 270.000€.
Kopu mladých založí rodičovsku nehnuteľnosť aby mali potrebných 10-20%.
Vsetko sa dá len treba mať dobré vzťahy v rodine a mat status "zodpovedného" aby na to pristúpili.

@misanthropicdann veľmi pekne si to napísal, škoda, že to niektorí nepochopia.
My sme na prvý byt mali zo svojich zdrojov presne 5000€. Rok 2022. Rodičia nám naň nepožičali ani euro. Naozaj žiadnych 40 000€ človek nemusí mať “našetrené”, len treba rozumne presúvať financie alebo sa poradiť s dobrým finančným poradcom

amelia89
10. jún 2025
@kaca222

@misanthropicdann veľmi pekne si to napísal, škoda, že to niektorí nepochopia.
My sme na prvý byt mali zo svojich zdrojov presne 5000€. Rok 2022. Rodičia nám naň nepožičali ani euro. Naozaj žiadnych 40 000€ človek nemusí mať “našetrené”, len treba rozumne presúvať financie alebo sa poradiť s dobrým finančným poradcom

@kaca222 s tymto nesuhlasim. zalezi kde byvas proste …

misanthropicdann
10. jún 2025
@amelia89

@kaca222 s tymto nesuhlasim. zalezi kde byvas proste …

@amelia89 určite záleží aj na tom. Ale nemyslím si ze bezdetny par s 2 priemernými platmi by si nemohol dovoliť kúpiť starší štartovací byt (gazsonka, 1izb) v Bratislave.
Problém je ze väčšina si jedného dňa zmysli ze chce byt a do polroka chcú kúpiť.
Treba na to myslieť skôr, nebrať si leasingy na autá, neísť na dovolenku, nepracovat s platom na ruku, osloviť hypotekárneho aj rok vopred.
My sme si kúpu bytu naplánovali mesiac po odmenách a vybrali sme si banku ktorá počíta príjem ako priemer posledných 6 mesiacov. Vďaka tomu sme mali možnosť zobrať si hypotéku o 40.000€ viac ako keby to riešime v inej banke v inom období v roku

amelia89
10. jún 2025
@misanthropicdann

@amelia89 určite záleží aj na tom. Ale nemyslím si ze bezdetny par s 2 priemernými platmi by si nemohol dovoliť kúpiť starší štartovací byt (gazsonka, 1izb) v Bratislave.
Problém je ze väčšina si jedného dňa zmysli ze chce byt a do polroka chcú kúpiť.
Treba na to myslieť skôr, nebrať si leasingy na autá, neísť na dovolenku, nepracovat s platom na ruku, osloviť hypotekárneho aj rok vopred.
My sme si kúpu bytu naplánovali mesiac po odmenách a vybrali sme si banku ktorá počíta príjem ako priemer posledných 6 mesiacov. Vďaka tomu sme mali možnosť zobrať si hypotéku o 40.000€ viac ako keby to riešime v inej banke v inom období v roku

@misanthropicdann nemusis mi to vysvetlovat, ja suhlasim s tym. Pisem ale ze napr tam kde byvam ja (v Prahe) sme naozaj potrebovali velke uspory na kupu bytu.
A ano, 2 mladi po skole sme si nasetrili na svadbu, auto a aj 20 000€ na hypo- napriek tomu nam pozicali este rodicia lebo tu su ceny bytov uplne niekde inde (a aj boli ked sme kupovali my v 2020)… takze hovorim ze nesuhlasim s tym ze “nie vzdy treba 40 000€ mat nasetrene - zavisi kde byvas proste,ake su tam uroky, a ceny bytov.
My sme napr kupovali byt a o par mesiacov som bola tehotna (byt sa staval este), ako naco by nam bola garzonka ? Tie ceny bytov rastu stale - ano predas ho drahsie ale aj drahsie kupis ten vacsi.

Ak sa bavime o garzonke v Bratislave tak ok suhlasim ze netreba mat 40 nasetrenych,ak sa bavime o byte ore rodinu 2-3+kk je to tazsie

koniarova
10. jún 2025
@misanthropicdann

@misanthropicdann ale my tu práveže nehovoríme o kúpe garsónky. My sa tu bavíme o kúpe za 200 tisíc.

simca06022011
10. jún 2025

1) mozu mat financie aj skor, z brigad, prac popri skole...
2) vela mladych ma od malicka platene sporenie = dostanu kludne 10+t, ci k 18tke,alebo myslim 25... podla nastavenia...
3) k sobasu dostanu dary, financie od rodiny, rodicov...
4) pozicaju si co im chyba na tych "20%", da sa to vyskladat z kombinacie produktov (aspon kedysi sa dalo, aktualne nemam prehlad)

eliska13
10. jún 2025
@juliet86

@strelkyna1 ty píšeš o satelitoch pri Ba veď aj tam stoja byty a domy 200+
@koniarova keď bývajú doma, tak nasporia.Co väčšina mladých ľudí príde bývať do Ba zostanú tu po škole a platia podnájom a ťažko nasporia toľko.
Nie všetci majú dobré zarábajúcich rodičov, pozemky, alebo zdedia.Ale je pravda, že mladí aj zarobia, ale aj pominaju.Vsetci chcú cestovať, obliekať sa, auto.

beky223
10. jún 2025

Konkrétne náš prípad bol - potrebovali sme 20%, t.j. 25000, ja som skončila VŠ 23 ročná, mala som 25r keď sme ho kúpili. Ja som mala v čase kúpy nasetrenych 10000, pretože som si našla prácu, kde mi ponúkli bezodplatné ubytovanie, tak som takmer celú výplatu odložila. Muž bol pár rokov po škole u rodičov a mal vyšší plat ako ja, mal nasetrenych viac. Keby sme bývali najskôr v prenájme spoločne, určite by nám nasetrenie trvalo oveľa dlhšie. Rodičia nám neprispeli, ale pomohli nám aspoň tým, že si nepýtali za stravu a podobne...

kaca222
10. jún 2025
@koniarova

@misanthropicdann ale my tu práveže nehovoríme o kúpe garsónky. My sa tu bavíme o kúpe za 200 tisíc.

@koniarova primárne je diskusia o kúpe vlastného bývania. A nech už si každý zvolí také, na aké má. Keď chce niekto bývať v Prahe, bude to mať výrazne náročnejšie, než niekto, komu stačí byt v Trenčíne, to je jasné.

koniarova
10. jún 2025
@kaca222

@koniarova primárne je diskusia o kúpe vlastného bývania. A nech už si každý zvolí také, na aké má. Keď chce niekto bývať v Prahe, bude to mať výrazne náročnejšie, než niekto, komu stačí byt v Trenčíne, to je jasné.

@kaca222 práveže nie. Diskusia je založená o kúpe bytu za 200 tisíc. A to je sakra rozdiel. Prečítaj si autorku.

misanthropicdann
10. jún 2025
@amelia89

@misanthropicdann nemusis mi to vysvetlovat, ja suhlasim s tym. Pisem ale ze napr tam kde byvam ja (v Prahe) sme naozaj potrebovali velke uspory na kupu bytu.
A ano, 2 mladi po skole sme si nasetrili na svadbu, auto a aj 20 000€ na hypo- napriek tomu nam pozicali este rodicia lebo tu su ceny bytov uplne niekde inde (a aj boli ked sme kupovali my v 2020)… takze hovorim ze nesuhlasim s tym ze “nie vzdy treba 40 000€ mat nasetrene - zavisi kde byvas proste,ake su tam uroky, a ceny bytov.
My sme napr kupovali byt a o par mesiacov som bola tehotna (byt sa staval este), ako naco by nam bola garzonka ? Tie ceny bytov rastu stale - ano predas ho drahsie ale aj drahsie kupis ten vacsi.

Ak sa bavime o garzonke v Bratislave tak ok suhlasim ze netreba mat 40 nasetrenych,ak sa bavime o byte ore rodinu 2-3+kk je to tazsie

@amelia89 určite je to tahsie, ale človek nemôže čakať ze prvý byt bude 3izbak nebodaj dom na 5arovom pozemku.
Áno ceny rastú a síce predá za viac a za viac musí kúpit.
Ale ľudia zabúdajú na pákový efekt hypotéky ze prakticky s 20% nadobudnú stotisicovy majetok.
A aj keď dali 20% zhodnocuje sa im celých 100% hodnoty nehnuteľnosti.
20% co dali na gazonku ktorú predaju po 5 rokoch im dá kľudne 30-35% na 2izb byt vďaka zhodnoteniu. Nehovoriac o tom o koľko by im za 5 rokov mal zároveň rast plat a koľko by si mohli/mali zároveň šetriť.
Áno je to pre mladých určite tahsie v tejto dobe ako bolo pred 10 rokmi ale nie je to niečo nemysliteľné.
Viem ako som fungoval ja pred rokmi a ako fungovali moji priatelia a tam je hlavný pes zakopaný prečo majú mladí ludia problém si kúpiť nehnuteľnosť.

Ani ta 200.000€ nehnuteľnosť nieje nedosiahnuteľna ak sa na ňu pripravujú dvaja od svojich 18tich.
Kamarátka sama v 25 kúpila 160.000€ nehnuteľnosť lebo si počas vysokej školy z brigád nasetrila 38.000€.
Byvala na intraku ktorý jej platili rodičia a väčšinu z toho co zarobila si ušetrila. Áno nechodila sa baviť, áno chodila v staršom oblečení, nemala auto, mala mobil z bazáru, stravovala sa 100% doma, áno občas sme ju museli pozvať my keď sme chceli aby šla snami niekam a 5 rokov "trpela" oproti kamarátom. Ale ona ma teraz byt a jej kamaráti si pokladajú teraz rovnakú otázku ako tu všetci "ako si ma mladý človek kúpiť byt?".
Žiaľ nemáme už dobu ako naši rodičia ze plat v pomerne bytu bol lepší. Lenže toto tu nikto z nás žiaľ nedokáže vyriešiť, žiaľ teraz sa musí človek snažiť viac.
Stačí sa ale pozrieť tu na diskusie na MK, ľudia si robia deti počas toho ako bývajú u rodičov nebodaj ešte počas rozrobenej a nedokončenej vysokej školy. Berú si leasingy na autá, najnovšie mobily na splátky, každý druhý víkend v klube, cez leto festivaly, dovolenka aspoň raz za 1-2roky, ešte nebodaj fajčia 1krabicku denne.
Ja rozumiem ze každý by sa rád bavil ale ono je to vždy niečo za niečo a v dnešnej dobe to niečo za niečo ma ešte horší pomer.
A s očakávaným vývojom úrokov na hypotékach sa môžeme prioravut ze tie nehnuteľnosti budú ešte viac rásť. Takže ak sa niekto nepripravoval posledné 3 roky aby kúpil dnes tam pravdepodobne tak skoro ani už nekúpi.