Ako si mladí po svadbe dokážu kúpiť bývanie?
S týmto javom sa stretávam veľmi často vo svojom okolí – páry, väčšinou vo veku 25 až 28 rokov, pár rokov po ukončení vysokej školy, si takmer okamžite kupujú byt na hypotéku. Bývam v hlavnom meste, a myšlienka, že by si mladý pár – kde napríklad žena pracuje dva roky po škole na juniorskej pozícii a muž je na tom podobne – dokázal našetriť 20 % z hodnoty nehnuteľnosti, mi pripadá ako úplná utópia.
Napriek tomu si mnohí po svadbe kupujú byty alebo domy a pôsobia, akoby si na to nasporili sami. Úprimne nerozumiem, kde robím chybu – po dvoch či troch rokoch po škole som nemala ani zďaleka odloženú takú sumu. Vie mi to niekto vysvetliť?
@juliet86 nasporiť 20 tisíc je len tak? My sme teda dvaja zarábajúci, ale dalo by nám to sakra zabrať za dva roky nasporiť.
Ja žijem asi úplne mimo reality.
@koniarova nespominala.som iba sporenie ale aj dsrycod rodicov a od rodiny. ja pev e verim ze pre moje deti bidem mat nasporene.... uz tersz pre ne tolko nasporene mam a to su v skolke. odkladam im vsetky dary od rodiny kocikovne prispevky vsetko. ak ziju v BA a obaja zarabaju okolo 1500 eur cisteho. xize su bezdetni maju prijem 3000eur. podnajom 600 eur tak by si 1000ku mali bediet odlozit.... ak maju nizsie platy napr 2000 eur dokopy a najom 450 eir dtale by mohli aspon 500-700 odlozit. cize ano s pimocou rodiny za dva roky sa to da
V rodine mojho partnera maju vlastne byvanie a to dost luxusne, cize novostavby vo vacsich mestach, taki, co im to kompletne zaplatili rodicia a nielen byvanie. Mladi nemaju ziadne pozicky, proste radost zit. Mojim detom to nehrozi, ja som mala stastie, ze po rozvode pred x rokmi som kupila byt na hypo a bez uspor, proste dalo sa to vtedy. Deti podporujem v studiu ako sa len da, ponuknem aj ist rucit alebo zalozit moj byt. Ale inak to bude na nich, ich sikovnosti, skoly maju dobre. Tiez je mi to luto, ked to tak porovnam, ze niekomu sa lahsie zije, vie sa narodit alebo dobre vydat 🙂, no vacsina nema take stastie... vratane mna.
V rodine mojho partnera maju vlastne byvanie a to dost luxusne, cize novostavby vo vacsich mestach, taki, co im to kompletne zaplatili rodicia a nielen byvanie. Mladi nemaju ziadne pozicky, proste radost zit. Mojim detom to nehrozi, ja som mala stastie, ze po rozvode pred x rokmi som kupila byt na hypo a bez uspor, proste dalo sa to vtedy. Deti podporujem v studiu ako sa len da, ponuknem aj ist rucit alebo zalozit moj byt. Ale inak to bude na nich, ich sikovnosti, skoly maju dobre. Tiez je mi to luto, ked to tak porovnam, ze niekomu sa lahsie zije, vie sa narodit alebo dobre vydat 🙂, no vacsina nema take stastie... vratane mna.
@la_dolce_vita ...alebo dobre oženiť. Takých prípadov je tiež veľa😉
@amelia89 určite je to tahsie, ale človek nemôže čakať ze prvý byt bude 3izbak nebodaj dom na 5arovom pozemku.
Áno ceny rastú a síce predá za viac a za viac musí kúpit.
Ale ľudia zabúdajú na pákový efekt hypotéky ze prakticky s 20% nadobudnú stotisicovy majetok.
A aj keď dali 20% zhodnocuje sa im celých 100% hodnoty nehnuteľnosti.
20% co dali na gazonku ktorú predaju po 5 rokoch im dá kľudne 30-35% na 2izb byt vďaka zhodnoteniu. Nehovoriac o tom o koľko by im za 5 rokov mal zároveň rast plat a koľko by si mohli/mali zároveň šetriť.
Áno je to pre mladých určite tahsie v tejto dobe ako bolo pred 10 rokmi ale nie je to niečo nemysliteľné.
Viem ako som fungoval ja pred rokmi a ako fungovali moji priatelia a tam je hlavný pes zakopaný prečo majú mladí ludia problém si kúpiť nehnuteľnosť.
Ani ta 200.000€ nehnuteľnosť nieje nedosiahnuteľna ak sa na ňu pripravujú dvaja od svojich 18tich.
Kamarátka sama v 25 kúpila 160.000€ nehnuteľnosť lebo si počas vysokej školy z brigád nasetrila 38.000€.
Byvala na intraku ktorý jej platili rodičia a väčšinu z toho co zarobila si ušetrila. Áno nechodila sa baviť, áno chodila v staršom oblečení, nemala auto, mala mobil z bazáru, stravovala sa 100% doma, áno občas sme ju museli pozvať my keď sme chceli aby šla snami niekam a 5 rokov "trpela" oproti kamarátom. Ale ona ma teraz byt a jej kamaráti si pokladajú teraz rovnakú otázku ako tu všetci "ako si ma mladý človek kúpiť byt?".
Žiaľ nemáme už dobu ako naši rodičia ze plat v pomerne bytu bol lepší. Lenže toto tu nikto z nás žiaľ nedokáže vyriešiť, žiaľ teraz sa musí človek snažiť viac.
Stačí sa ale pozrieť tu na diskusie na MK, ľudia si robia deti počas toho ako bývajú u rodičov nebodaj ešte počas rozrobenej a nedokončenej vysokej školy. Berú si leasingy na autá, najnovšie mobily na splátky, každý druhý víkend v klube, cez leto festivaly, dovolenka aspoň raz za 1-2roky, ešte nebodaj fajčia 1krabicku denne.
Ja rozumiem ze každý by sa rád bavil ale ono je to vždy niečo za niečo a v dnešnej dobe to niečo za niečo ma ešte horší pomer.
A s očakávaným vývojom úrokov na hypotékach sa môžeme prioravut ze tie nehnuteľnosti budú ešte viac rásť. Takže ak sa niekto nepripravoval posledné 3 roky aby kúpil dnes tam pravdepodobne tak skoro ani už nekúpi.
@misanthropicdann na slovenskych vš pri ich kvalite sa da urcite vela nasetrit na brigadach,ale tych 38 tis je ozaj zazrak😄
Autorka,
A musí by hneď trojizbový byt? Úplne stačí na začiatok jednoizbový byt buď vo Vrakuňa alebo pár km od Bratislavy, napr v samorine. Rastom v kariére budú rásť aj príjmy, a rokmi kúpia väčší byt.
Veľa rodičov už pri narodení začína sporením či poistením dietata. Keď je dieťa plnolete, vyplatí sa mu poistenie, ktoré sa odloží na účet. Určite aj rodičia niečo prispejú na začiatok pri kúpe bytu.
Väčšina to rieši ešte spotrebným úverom, alebo potom pomoc rodičov - buď finančne, alebo založením rodičovskej nehnuteľnosti... Inak sa žiaľ nedá
My sme tiez mali nasetrene kym sme byvali u rodicov odkladali sme a nieco sme este dostali na svadbe v obalkach.rodicia nam dali kazdy po 500e akurat na spotrebice do noveho. hypoteka v r 2016 na 4izbovy byt 72000 s mesacnou splatkou necelych 400e na 15 rokov.je mi uprimne luto dnesnych mladych ludi.riesit toto v dnesnych casoch ani si nevrzneme alebo by sme museli o hodne dlhsie makat a setrit..
Nasim detom peniaze setrime vo fondoch aspon tolko kolko momentalne vieme mozno im to raz do zaciatku pomoze a mozno to bude stacit akurat na vodicak..uvidime
My sme ako svadobny dar dostali vlastny byt. Ak by sme nedostali, tak by sme vzali hypo a byt kupili. Pripadne sa obratili na SFRB. Ja som mala nasetrene od 15 co som dostavala peniaze na sviatky a potom som setrila z brigad. Moj manzel mal dost velky obnost aj na vkladnej knizke, takze ak by sme to spojili uplne v pohode by sme nasli aj 30-40k na hypotekarny zaklad. Ale tak ano, rodina pomohla. Da sa to teda aj s rodinnou pomocu aj bez nej. Samozrejme ak ma clovek zaklady financnej gramotnosti.
Nedavnonsom zachytila clanok v ktorom stalo ze 50%povolani ktore budu robit nase deti este ani neexistuje..
Staršia dcéra zopár rokov bývala na podnájme s priateľom a v ďalšej izbe druhý pár. Niečo našetrili, niečo mali z brigád, ja som dcére šetrila od narodenia a ešte sme im aj požičali koľko sme mohli.
Mladšia detto.
Uskromni sa teraz naviac ako sa dá, usetri, požičaj atď. a zober hypotéku.
Podla mna skoro vzdy pomozu rodicia alebo maju vysokoprijmove zamestnania (staci jeden ak je kachlickar v zahranici, it,sukromny lekar, psycholog, fyzioterapeut, sukr kadernicka). X ludi malo byt po babke ci dva a boli ci su z neho prachy alebo rodicia boli namestnici alebo pravnici alebo lekari alebo stacilo ze robili obkladacov v nemecku 20 rokov v case ked to dobre vynasalo. Od nuly je to dost tazko ked mate obaja 1200 brutto. Ale ak mate dobry plat tak to ide.
a este popri brigáde strihal nejaký čas videá pre zahraničného youtubera (takeho profi), kde dostal za kazde video, kde robil aj texty v anglictine (ma ju na urovni C2) niekolko 100 eur (od 500-800, za krátke shoty do 100 eur)
@oriesocek prosim, k tej praci pre youtubera sa ako syn dostal?
@oriesocek prosim, k tej praci pre youtubera sa ako syn dostal?
@missviolet mal to uverejnené tuším na instagrame, tak mu napísal. Robil pre nebo nejaký rok a pól, kým nemusel robiť záverečnú prácu do školy, to už nestíhal robiť…
My sme tri roky po skonceni skoly byvali v lacnom podnajme (BA), setrili + davali mimoriadne vklady na moje stavebne sporenie. To mi ako malej zalozili rodicia a bolo tam cca 10tis.eur. Kupili sme v 2012 neprerobeny 3izb. byt za 96tis, 20% staveb.sporenie a medziuver a zvysok hypo za krasnych 4.2%. Byt sme potom postupne dokončovali z vyplat. Bolo to narocne, ale ked klesli uroky a splatili sme medziuver, uz sa dychalo lepsie. A byt sme potom po 7rokoch predali o 70tis drahsie a isli sme do domu. Urcite je vyhodnejsie brat hypo, hoci aj na mensi byt, ako platit vysoke najmy.

@strelkyna1 ty píšeš o satelitoch pri Ba veď aj tam stoja byty a domy 200+
@koniarova keď bývajú doma, tak nasporia.Co väčšina mladých ľudí príde bývať do Ba zostanú tu po škole a platia podnájom a ťažko nasporia toľko.
Nie všetci majú dobré zarábajúcich rodičov, pozemky, alebo zdedia.Ale je pravda, že mladí aj zarobia, ale aj pominaju.Vsetci chcú cestovať, obliekať sa, auto.
@eliska13 “Ale je pravda, že mladí aj zarobia, ale aj pominaju.Vsetci chcú cestovať, obliekať sa, auto.” A to je to - chcú cestovať, obliekať sa, auto…
Mám kolegov, plánujú svadbu, ale aj šetria na vlastné bývanie. Výšku ich platu nepoznám, súdim len podľa môjho… A teda, aj keď by radi cestovali, míňali, radšej chcú vlastné bývanie. A s čo najnižšou hypotékou. Mesačne každý z nich dá do nájmu necelých 300e, varia si tak, aby sa prestravovali aj v práci. Na svoju budúcnosť obaja mysleli od začiatku a odkladajú. Tú rezervu na sporenie tam majú určite dostatočnú… A teda, verím, že ich túžba po vlastnom sa po svadbe splní bez problémov. Ako som už písala, je to o prioritách.