Ako si ušetriť na dom?
Chcem sa opytat ci vsetci co staviate dom tak ste si nasetrili peniaze z klasickych vyplat alebo mate vsetci pozicky? Ja teraz na materskej neviem vobec nic usetrit vsetko stale miniem zaplatim najom, stravu vzdy nieco kupim malej a peniaze su fuc. Teraz je len 14.marec a mne ostalo len 20 eur a dalsia vyplata je az 1.aprila. Ako sa da usetrit si peniaze ale popritom aj zit nie byt na chlebe s maslom lebo poznam aj takych ludi co si setria sposobom ze si otvoria na obed konzervu s fazulou a s chlebom to ja nechcem. Ale chcem si aj usetrit aby som mohla konecne stavat dom.
@tintinamartina Ako dlho vam to trvalo od zacatia stavby po nastahovanie?
@asasasa skoro 4 roky 😒 , ale má to aj pozitíva,,, máme poriadne vyzretý dom 😀
@vadimka dovolím si nesúhlasiť s tvojim názorom.. každý človek si je strojcom šťastia a má právo sa rozhodnúť ako ho chce prežiť.. ak človek nepatrí k tým pár šťastlivcom ktorý svoje bývanie zdedili alebo im bolo darované , tak sa musí vedieť postarať sám o seba a mal by vedieť či a do akej mieri sa zadlžiť a či mu toza to stojí... predstav si že všetci ludia v mojom okolí majú hypotéky, niektorí aj viacero na rodinu a chodia na dovolenky minimálne raz do roka, chodia za kultúrou, na výlety a užívajú si život 🙂 pretože oni vedia peniaze aj zarobiť, nielen čučať doma a sťažovať sa na zlý svet okolo.. podľa môjho názoru , ak človek má vzdelanie a vie si zarobiť a má vytvorené určité rezervy tak sa "zdravého" zadlženia nemusí báť.. zdravým myslím max do 40% príjmu.. a to, že keď človek nespláca tak stratí strechu nad hlavou je tiež prežitok .. aj s nehnuteľnosťami s ťarchou sa dá disponovať - predať, vymeniť , preniesť hypotéku na inú nehnuteľnosť.. . to že úver preplatíš? iste, ale mne to rozhodne stojí za slobodu že môžem bývať kde chcem a ským chcem a nemusím sedieť doma s rodičmi a svokrovcami a mlátiť si hlavu do steny že aký mám na hov..o život..
jediná skupina ktorú pochopím že žije v podnájme sú ľudia ktorí žijú v zahraničí alebo tí, ktorí sa často sťahujú kvôli práci.. inak nevidím dôvod prečo do hypotéky neísť.. samozrejme s rozumom 🙂
@emma2510 podla je to blbost nasetrit si na dom. Kym nasetris, aj zostarnes a bude ti na dve veci 😕 hodnota penazi klesa, takze hypoteka 200tis.EUR bude o 20 rokov "smiesna" suma.
My sme to riesili viacerymi sposobmi - nieco sme mali aj nasetrene, predali sme aj byt, v ktorom sme byvali + brali sme si hypoteku - taku, ktoru bez vacsich problemov vladzeme platit. Samozrejme mame ju aj poistenu, v pripade, ze by sa nam nieco stalo.
Postavili sme do 2 rokov a nase male deti si dom aj uziju 🙂 😉
Uplne suhlasim s prispevkom vyssie od zabka88
Ono si treba k tomu sadnut a presne vediet ake splatky mesacne si mozem dovolit tak, aby som nezivorila a mohla normalne zit. Ak nie som schopna splacat hypoteku, potom sa netreba driapat do domu, ale uzivat si zivot aj v byte. Proste kazdy si to musi rozumne zvazit
@zaskar Ak máš taký dobrý a zaručený recept na bohatstvo, tak nám ho napíš... Budeme sa mať všetci dobre. 😎 😅 Na margo tvojich tvrdení o hypotéke ešte jedna maličkosť - aj na SK je možné vyhlásiť osobný bankrot a zbaviť sa tak dlhov, ak presahujú hodnotu majetku, len sa tento inštitút veľmi nevyužíva.
Sám píšeš, že žijeme na dlh všetci - bez ohľadu na to, či nejaký úver reálne splácame - zásluhou hospodárenia štátu.
A mimochodom, ak sa stane nejaká havária, človek ochorie, alebo stratí prácu... prenajímateľ to bude chápať a nechá ho bývať zadarmo? Aj nájom musí človek platiť pravidelne.
Hypotéka nie je nevyhnutne celoživotne viazaná len na jednu nehnuteľnosť, nakoľko záložné právo sa dá preniesť aj na inú (samozrejme za predpokladu, že má hodnotu vyššiu, než je zostatok na úvere). Navyše aj dom/byt so záložným právom je možné predať (aj keď komplikovanejšie). Takže ak nerátame s prepadom cien nehnuteľností, človek vie takto investované peniaze (splátka istiny) získať späť.
Žiaľ, ľudia žijúci na SK sa musia prispôsobiť podmienkam pre život, aké sú tu a je irelevantné to porovnávať so zahraničným štandardom.
@vadimka a na co mam vyhadzovat von oknom peniaze za najom, ked tie iste peniaze ba dokonca aj mensie mozem davat do hypoteky a teda do niecoho co je moje? My platime hypo cca 300EUR. Byvame v novom dome, postavenom presne podla nasich predstav pre potreby nasej rodiny, mame zahradu a vsetky ostatne vyhody domu. 300EUR by som zaplatila za najom za 3 izbovy byt 😨 a stale by to bol len byt cudzi 😉
Rovnako ako ty, chodime aj na dovolenky, aj sportujeme, aj lyzujeme aj si uzivame normalny zivot. Sme taka stredna vrstva by som povedala. Nikto nam nic nedal, rodicia pracuju v zdravotnictve 😀
Pre mna najom nema ziadnu logiku.
keby si citala pozorne, vsimla by si si ze pisem o ludoch s malym prijmom...tych ktory splatia hypo a cucia doma....zostane im 10dni pred vyplatou 20eur...tak ti si velu dovolenky nedovolia a rozhodne je takych viac, ako tych co si platia hypo a maju 3 sa dobre..aby brat hypo treba zarobit..to iste som pisala,,,tak neviem s cim nesuhlasis... 😉
@emma2510 veru ako pisala iriss. my sme si nasetrili " len" na nejake veci co sa tyka domu... a aj to je dost este nam chyba mozno 70tis a to ide cez uver samozrejme. ale nas prijem je takmer 2 tis s tym ze ja som na rd, cize sa to da.... ale aj tak mam strach, lebo nikdy neviem co bude zajtra......
skuticne ak by sa mi nedalo usporit ani len 20 za mesiac.. tak dom by bol pre mna len veeelmi vzdialenym snom 😔
K uverom... my by sme napr za rok nasporili na stavbu domu s pozemkom, ALE preco by som minala taketo peniaze naraz za nieco? Budeme brat hypoteku na milion percent... jednak peniaze co "usetrim" viem vyuzit aj inak a zarobia mi viac ako tych par percent co zaplatim hypo... a hypo sa da aj predcasne vyplatit keby sme chceli... hypo je este stale najlacnejsi uver 🙂)) cize radsej vziat hypo na dom, a dopriat si krajsiu kuchynu ako o rok brat uver napriklad na zariadenie 🙂)
Tu je ale tema o tom, ze nemaju ani 20eur mesacne volnych na sporenie, cize nebudu mat na Hypo splatky, a uz vobec nie na veci okolo domu (ak aj zaplatia splatku vo vyske terajsieho najmu, aj dom ma svoje naklady a na tie kde vezmu?)... neplati sa tam sice najom... ale su tam energie, dane, poplatky, kurenie a tiez treba sem-tam nieco opravit.. naklady na ostatne veci ostanu rovnake.. cize ak maju prijem dokopy (ak by obaja robili) napriklad v cistom 1000 EUR (aj to som optimista, z toho splatia uver... napr 300-400EUR + energie a .. no vela na uzivanie tam neostane... a nie to ked je maminka na rodicvoskom a prijem je ovela nizsi...
urcite, preto to cele okolo domu nie je o tom setrit a obmedzovat sa, ci zit na kraji biedy, ale dat si ciel viac zarobit...neist do tej hypo s viziou byt otrokom banke a otrokom nehnutelnosti, ale s perspektovou, ze v buducnosti budem mat viac...
ono, vyriesit bytovu otazku na slovenksu nie je az take tazke, ako sa na prvy pohlad zda...je tam to ALE, ze to neprinasa zisk mnohe roky...ale koniec koncov kazdy biznis funguje tak, ze najprv. vlozim kapital...a neskor zbieram urodu...ide o nase deti, na ktore nas stat absolutne nemysli a prave ten stat, by v buducnosti mohol cerpat z toho benefity...
o co ide????
stat v spolupraci s mestom by si mal dat ciel, postavit mestske-statne byty ako volakedy...tak to funguje aj v zahranici, proste tie byty su pre obcanov, slobodne mamicky-rozvedene, pre viac-clenne rodiny, proste pre kazdeho kto ma zaujem.....tym padom mlada rodina nemusi byt zatazena celozivotne hypotekou....ked by sa mlada rodina odbremenila takouto konskou zatazou som si ista, ze vela rodin by malo aspon 3 deti....co su to deti? to nie je fraza, ze nasa buducnost..to je fakt...z formalneho hladiska su to buduci DANOVNICI...keby bolo v kazdej rodine aspon po 2-3deti, nemuseli by sme sa uz teraz obavat,kto a z coho nam budu vyplacane dochodky....a nebolo by ani za potreby ist do dochodku v predsmrtonostnych krcoch....lenze ti co zastupuju stat, chcu mat zisky hned...ich nezaujima co bude o 30-50 rokov, sak on uz zit nebude...a preto sa mame tak ako sa mame....
vela krat davame socialny system zo zapadu za priklad..ale netreba ist ani tak daleko...RUSKO...MLADA RODINA tam pri narodeni dietata dostava tisice na riesenie bytovej otazky..vola sa to materinsky kapital....rodiny s viacerymi detmi t.j. 4-5 a viac a KTORYCH RODICIA PRACUJU [teda ziadny cigani], dostavaju statne byty...pretoze aJ Putin si uvedomuje, ze ked sa nebudu rodit deti, nebude mat kto platit dane, nebude nikto pracovat, nebude novy vietor v krajine.....
zial, nasi zadubeny politici si sedia na svojich vajickach, vyhrievaju ich a myslia len kedy si tie svoje zlate vyliahnu.....
ja som zila par rokov v zahranici..tak viem trosku o com rozpravam... na sk sa vedie beseda v radiu o IRAKU, filozofuje sa o otazke, ktora je u nas bezpredmetna...pritom tyrana mamicka u nas nemoze odist od tyrana, lebo nema kam...kto sa tomu, kedy bude venovat? preco mlade rodiny nikto neriesi, nase deti??? lebo je to zlozite? nie, nie je...len to neprinasa zisk teraz....tak podme radsej riesit IRAK....
😒
@emma2510 no ak vám v polovici mesiaca ostáva z výplaty 20€ tak si na dom nikdy (pri takýchto podmienkach nenašetríte... pre mňa je tak či tak predstava našetrenia si z výplaty na dom utópia, ale tak.... 🙂 ), resp. toto nie je príjem ani na akúkoľvek hypotéku.
Takže pokiaľ nezmeníte vašu finančnú situáciu v rodine (zmena zamestnania - lepší príjem), tak si myslím, že ani nie je čo riešiť... momentálne... žiaľ 😒
..inak len taka pikoska, ked som spominala to Rusko, tak pri narodeni dietata zena dostava "materinsky kapital" co je cca 200 000 rublov....nasa slovenska koruna bola k rublu takmer 1:1 takze to ako by ste dostali 200 000korun....potom maju rodicvsky 7000 rublov, co je stale viac ako u nas 200eur....a na rod.dovolenke po starom boli 2 roky a asi teraz mozu byt uz tri...to len na margo toho, ze nikde inde vo svete nie je taky luxus byt doma 3 roky 😉 mozno na zapade nie, ale ako vidite na vychode to je....ale to je mimo temy 😉 iny kraj iny mrav...
@vadimka inak mesto take byty ma... len si ich dostanu iba vyvoleny... v BB tie byty spravuje akciovka mesta (aspon mam taky pocit, tam som bola vypisovat ziadosti a zmluvy a aj som im platila a aj s nimi som riesila co a ako), pobrali dotacie na byty ktore ani nahodou nie su socialne (2 izbak so 100m2... takzko nazvat socialnym) podmienka vtedy bola ze som nesmela mat prijem vyssi ako nejakych 10000SK/mesacne, pridelili mi byt kde som platila iba najom 10000Sk (samozrejme s elektrikou a energiami, bez telky, internetu a pod...) cize viditelne je to iba "vymysel" a podvod pre znamych... ale to je taka natura, ze treba vsade klamat a kradut :P najlepsie je spoliehat sa na seba, len mi je naozaj luto ze tu mame ludi co pracuju a nemozu si nic dovolit, ciganov prestahuju do noveho za obecne peniaze a znicia za rok vsetko a potom zase placu... spravodlivost nikde :(
@vadimka no zase tak ruzovo to v Rusku nemaju, mam z tade zopar znamych co sem pravidelne chodili, a je tam strasna chudoba... dalsia vec je ze je to krasne ze dostanu, aj za komunizmu vsetci dostavali a mali sa dobre, ale ide to na ukor niecoho tieto peniaze (bud sa umelo vyrabaju a stracaju hodnotu a potom sa spamataju s dlhmi, alebo nemaju napr. adekvatnu zdravotnu a socialnu starostlivost, skoly a i.)
ano je zopar mestskych bytov aj u nas super priklad slobodna zena zije v 3izb., v centre mesta....preco? lebo je poslankynou....nema deti...cca38rokov....potom su socialne byty....v diere,kam sa bez auta ani nedostanes...rodine s 2 detmi ak ma stastie pridelia byt 60metrov.....spravodlivost??? juj, snivajte s nami...
nuz, a tych bztov je tak maaaaaaaaalo, ze nepokryju dobyt ani na 20percent...a co horsie, mesto ich predava za miliony, lebo sak nie su peniaze... 😝
@simca06022011
ja mam odtial muza aj znamych a ako vsade plati zalezi kde v akom regione byvas...a je to obrovska krajina, porovnavat Peterburg ci Moskvu niekde so sibirskymi dedinami nie je na mieste....
co sa tyka Ruska, nie je to tam az take zle, jasne korupcia a tak, ale si treba uvedomit, co vsetko rusko ma, od plynu, ktorym zasobuje [moze vydierat] celysvet...to nie su umelo vytlacene peniaze, to je proste majetok jak svina...Rusko je jedna z mala krajin, ktora ma podla mna nadej na velky hospodarsky progres...a to nespominam ine nerastne suroviny...tam sa vsetko meni,, takze tam peniaze su realne a vzdy budu je len otazka, ci sa s tolkym bohatstvom dokazu ich najvyssi popasovat....
@vadimka az... Vd to je len poslednych sest rokov a porodnost udajne velmi nestupa, tak sa snazia obmedzit legalne potraty atd... Neviem, nakolko dobre sa tam zije, ale domaci asi vedia, preco si aj napriek stedrej financnej pomoci netrufnu mat viac deti. Rusko je obrovske a vela ludi tam zije v oblastiach vyslovene chudobnych....stredna vrstva ludi zije zrejme skutocne iba vo vyspelejsich castiach a mestach....
@vadimka no napisala som dlhy prispevok, ale nechcem odbocovat od temy tak som to radsej vymazala 🙂)) tema ruska je na dlho...
ano, to mas pravdu, ja sledujem len rusku tv, relacie, filmy, spravy....a to, ako niekde ziju sa da porovnat s indiou, az som prekvapena..ale narabat s takou velkou krajinou je proste tazke a vzdy to bolo, ze su chudobny a bohaty..sak nase osady ciganske, ukazovali priamo v spravach ked som bola v uk...som sa hanbila jak svina, lebo to je potom taky obraz, ze vsetci tak zijeme...a na slovensku ludia ani cesty nemaju....
@simca06022011
kludne napis,alebo ked chces do ip... 😉
@vadimka inak moja znama zila v moskve dobre ze nie ako zobracka a cely zivot drela... ledva obstarala svoju matku nejak, nie to este deti... nastastie uz z tade odisla do inej krajiny... ostatni sa nemaju o vela lepsie aj ked su to inzinieri a neviem co... v rusku sa vyludnuju cele dediny, chudobne oblasti a i.. to je ako ked mi pred par rokmi niekto hovoril ako je v madarsku lepsie ako u nas :P a ked som sa presla po krajine tak ano.. akvaparky rastu ako huby, ale ludia nerobiali. vsade sa povalovali cigani, nezamestnanost vysoka... umelo znizovana tym, ze na urade prace sa nemuseli nahlasovat vsetci a boli doma a teraz boli pred krachom, DPH 27%, dane z prijmov a odvody este vyssie ako u nas.
k ciganom... aj v kazdej krajine maju casti kde su chudobni... netreba len na vychod pozerat 🙂))
@vadimka musim dorobit danove priznania a potom mozem romany pisat :P
smutné, že sa pôvodná debata zvrtla zase na pre a proti nájmu a hypotéke, ale čo už, kobylka stráca úroveň už vo viacerých diskusiách a vždy to začne jeden zarýpávačský nick múdry ako pokazené rádio 😒
späť k pôvodnej téme @emma2510 – nesúhlasím s @k_a_j_k_a ani inými, že bez injekcie resp. štartovného sa nedá začať a „bývať nebudete“ – DA SA. my sme dôkazom 😉 naše oba platy dokopy boli niečo vyše priemernej mesačnej mzdy v tom čase a odklepli nám 100%. boli sme šťastní ako blchy, že budeme môcť nad zlou finančnou situáciou plakať vo svojom 😀 vôbec som neriešila 30 rokov, lebo fakt sa niečo môže stať – no nesmieme brať negatívne (že prídeme o strechu nad hlavou) – ale zobrať to z inej strany – byt predám a pôjdem ďalej 🙂 c´est la vie 😎 a ani nevieš, ako nakoniec môžeš dopadnúť.... dnes sme na tom tak, že môžem všetko vyplatiť hneď a veruže neubehlo ani 5 rokov, proste sa nám začalo dariť.
@dada1212 „pôžičku na dom napríklad na 30 rokov, lebo hoci bude dom prerobený alebo zrekonštruovaný, tak po 10-15 rokoch bude dom treba postupne znova rekonštruovať“ – nezohľadnila si infláciu... sesternica brala pred rokmi hypo a z platu 8500sk + materská platila cca 2500 hypo + nájom, elektrika atď proste strašná pálka. dnes pribudli k tomu 2 deti, hromada hračiek a krúžkov, pravidelné dovolenky a 85e za hypotéku 🙂 my máme viac za elektriku 😅 neviem, čo to má za úver, lebo dnes už taký neponúkajú a keď jej ponúkli, že by mohla predčasne splatiť, tak o tom ani nechcela počuť 😀
@vadimka proste sa mi nedá zareagovať.... si v prvom rade uvedom, že nie každý má príjem ako kráľ, (čo podľa mňa takých 1 000 eur už je). Jednoducho, ľudia sú radi, že majú prácu a špekulovať nad novou si môže v dnešných časoch len málokto dovoliť.
Ja mám vš, aj partner, ale to neznamená, že sme neschopní len preto, lebo "nedokážeme zarobiť", ako ti sa už o niektorých prispievateľoch vyjadrila. Pracujem v štátnej správe, partner tiež. Nie každý má možnosť prejsť na lukratívne manažerské miestečko napríklad do nejakej zahraničnej firmy.
Ďalšia vš nepripadá do úvahy, neviem, ak by som bola na rodič. dovolenke, čo by som mohla robiť popri nej...ísť otravovať ľudí telefonicky alebo osobne a predávať im blbosti? alebo čo také? ďakujem ,nechcem.
Vieš, je asi lepšie investovať čas do vlastného potomka ako ísť včaššie pracovať. Sú aj maminy, ktoré chcú byť doma s deťmi 3 roky a dať im všetko, čo v tomto kritickom veku potrebujú (tým nemyslím materiálne).
A len preto sú takéto mamy niečo menej? Moje decko mi určite nepoďakuje za to, že som s ním nebola a nevenovala som sa mu, ale šla som zarábať (keby som napr. takú možnosť mala). Do práce by ma nevzali skôr, aj keby som sa na hlavu postavila. Okrem toho mi 3- ročná rod. dovolenka vyhovuje už z vyššie spomenutých príčin. Otec dieťaťa chodieva z práce niekedy neskoršie a pracuje aj v teréne, práca je ťažká a žiadať od neho, aby si našiel ešte jednu, mi príde dosť bezcitné... Náš spoločný príjem v čistom nie je ani 1000 eur, no zatiaľ nám pomáhajú rodičia a žijeme skromne, vrámci možností a dá sa to.
Verím, že splácať úver je fuška, možno aj nás to čaká (no neviem, či nám ho niekto poskytne). Ale ver, že sýty hladnému neverí a cítim to aj z tvojich príspevkov.
A neber to ako nejaké osobné útoky, len sa snež pochopiť aj ľudí, ktorí žijú z podpriemerných platov.

nedá mi nezareagovať, nakoľko prednedávnom sme dokončili náš rodinný domček. začali sme s našetrenými 600000 ešte vtedy sk, nakoľko sme začali stavať v roku 2005. mali sme NEJAKÚ predstavu o stavaní a financovaní. 😅 😅 všetko sa nám zdalo v tej chvíli správne, takže hor sa do stavania domu... och, aké naivné, keď sme si mysleli, že sa vyhneme úveru 😎 , ružové okuliare nasadené, povzbudivé slová od okolia boli všadeprítomné (hoci nikto z nich nestaval dom, ani neplánoval), takže nič nám nebránilo ísť hlavou proti múru a naraziť ☹ ☹ manžel vyhlásil, dom postavíme SVOJPOMOCNE 😀 😀 😀 teraz sa na tom strašne bavíme 😀 😀 😀 . našli sme si majstra, no čuduj sa svete, ten chcel, aby sa na dome pracovalo každý deň, čo na tom, že manžel bol zamestnaný s do práce musel chodiť každý deň, taký malý detail. takže keď sme si spočítali koľko manžel zarobí za jeden deň a koľko nás stojí jeho dovolenka a zaplatenie chlapov, bolo rozhodnuté. manžel pekne chodil do práce, však sme potrebovali akože z niečoho šetriť na dokončenie domu a k tomu žiť, a my sme si našli takú malú firmu, cez víkend sme pomáhali na stavbe, ale vačšinou nám víkendy zabrali nákupy materiálu, prechádzanie stavby, ďalšie plánovanie postupov prác. uff, to boli víkendy. no peniažky sa kotúľali od nás smerom do domu závratnou rýchlosťou, niečo sme medzičasom došetrili a znova zainvestovali do domu, ja som dom volala ŽRÚT BEZ HANBY. takto sme postavili základy, položili sme strechu, okná a ja som mala pocit, že šup šup baliť kufre a sťahovať sa 😵 , však dom stál, už len vymaľovať, nejaká elektrika, voda a čojaviem čo ešte majster splietal,,, však to urobíme raz dva. no nie? 😀 bez úveru sme to naťahovali 2 roky, peniažky zrazu došli, firma mala aj iné zákazky, kde majitelia platili za stavbu keš (aj vďaka úverom), takže sa stavba pozastavila, však bolo obdobie zimy, hoci pracovať v dome sa dalo aj v zime, ale bola to taká milá výhovorka, cez zimu znova niečo došetríme. 😎 😎 znova ružové okuliare, ale iba na mojich očiach. manžel, tvor to rozumný, prepočítal cenu prác za posledné roky, cenu materiálu, porovnal s cenami po novom roku a hľaďže... ceny išli tak rýchlo hore, či už práca, alebo matroš, že to, čo sme akože šetrili z výplaty a z fušiek, sme krásne preplatili na tovare a na službách ☹ ☹ a bolo rozhodnuté 😒 išli sme do úveru, brali sme cca 1,5 mil sk na 30 rokov. moje prvé myšlienky TERAZ 30 ROKOV NEBUDEM V NOCI PORIADNE SPAŤ! a čo keď nebudem mať na splátku a banky mi zhabe dom, čo potom??? manželova odpoveď, najhoršia alternatíva, že nám dom zoberú a my znova budeme žiť tak ako sme žili pred tým, než sme začali stavať. neskončíme na ulici s dlžobami, pretože hodnota domu (stavby) je vačšia ako braný úver a keď sa dom dokončí, bude mať oveľa vyššiu hodnotu. takže aj keby sme prestali úver splácať, banka dom predá, zoberie si to čo jej dlžíme a zvyšok nám ostane (možno na kúpu jednoizbáča 😝 ) toto boli pre mňa dosť dobré argumenty, dom sme dostavali, bývame, každý mesiac nám odchádza splátka na úver, ktorá je mimochodom skoro vo výške, akú platí moja mamka za nájom v byte (65 štvorcov v porovnaní s našimi 180 švorcami+ garáž + 10 árový pozemok a k tomu všetky vymoženosti domu)
ak by som si mala znovu vybrať, určite by som išla do úveru oveľa skôr, dnes sú úžasné možnosti. viem, že je tu otázka preplatenia formou úrokov, ale šetrenie a postupne financovanie stavby vychádza drahšie, teda pokiaľ neviete odkladať mesačne cca 10ticíc éčok 😉