icon

Ako si ušetriť na dom?

emma2510
14. mar 2013

Chcem sa opytat ci vsetci co staviate dom tak ste si nasetrili peniaze z klasickych vyplat alebo mate vsetci pozicky? Ja teraz na materskej neviem vobec nic usetrit vsetko stale miniem zaplatim najom, stravu vzdy nieco kupim malej a peniaze su fuc. Teraz je len 14.marec a mne ostalo len 20 eur a dalsia vyplata je az 1.aprila. Ako sa da usetrit si peniaze ale popritom aj zit nie byt na chlebe s maslom lebo poznam aj takych ludi co si setria sposobom ze si otvoria na obed konzervu s fazulou a s chlebom to ja nechcem. Ale chcem si aj usetrit aby som mohla konecne stavat dom.

zabka88
21. mar 2013

@kobrtko tu sa musím @vadimka zastať.... nemyslím že svojimi príspevkami chcela útočiť na ľudí ktorí žijú z podpriemerných platov.. veď kludne si žite svoj život ako viete a vládzete, len potom sa nemôžete čudovať že budete mať problém dostať úver alebo problém ho splácať.. vieš, tiež tvoj prístup že chcem ostať tri roky na materskej.. však ok, zostaň ale potom sa nesťažuj že sa musíš uskromňovať.. myslíš že tie ženy čo idú robiť skôr to robia kvôli tomu že chcú od detí odísť? robia to, lebo to ich rodinný rozpočet potrebuje a preto že chcu rodine prilepšiť..

ako som písala, každý sme si strojcom svojho šťastia, zariadte sa ako chcete a môžete ale potom treba aj znášať následky svojich rozhodnutí a nečakať že vás tento štát bude zachraňovať.. už dlho nežijeme v komunizme, čo sme si asi všetci všimli, že? 😀

k_a_j_k_a
21. mar 2013

@zuzanka.zuzu ja som tou financnou injekciou myslela aj hypo. Proste, bez hypo alebo ineho zdroja si ludia a hlavne mlade rodiny vlastne byvanie nezabezpecia. @emma2510 sa pytala ako sa da vlastne byvanie riesit absolutne bez hypo. Na to som pisala, ze nijako.
100% hypo Ti mozno daju, ale dvom zarabajucim ludom bez rodiny. My ked sme zistovali ake by boli podmienky (a aj po znamosti), tak vsade od nas chceli nejaku minimalnu ciastku z vlastnych zdrojov. A napr. aj na SFRB nemusia byt vlastne prostriedky, staci Ti prijem na to, aby si sa zmestila aj do hypo od banky a aj do SFRB.

vadimka
21. mar 2013

@kobrtko

ja velmi dobre chapem ludi s priemernym platom aj podpriemernym, sama ho mam 😉 ...len vdaka mm platu sa priblizime k sume 1500, niekedy viac niekedy menej..aj ja som bola na materskej viac rokov....tak som velmi nepochopila cim som ta urazila..pisala som uplne vseobecne hypo verzus ludia-najom a preco je taky vysoky verzus nula bodov stat....a ako by to mohlo vyzerat...
ja osobne som chcela hypo davno, ale ked som zacala studovat, citat, bavila sa o tom s mm, ktory je zasadne proti zadlzovaniu, zistila som, ze na tom nieco je...mame moc vyhodny najom, pri ktorom sa sporit da, ziadne uroky...a chcela som napisat, ze ked mm a ja budeme zarabat viac, co aj ocakavam, ci sa stane neviem, tak az potombudem uvazovat o hypo....lebo keby sme ju brali tu v blizko ba nestaci mi pozicka ani 130 000....apelovala som na dobre si rozmyslenie...nic viac nic menej....
dieta ti nikdy nebude vycitat, ze si s nim doma, ale ked nebudete mat peniaze a kazde prazdniny bude len u babky coje iba priklad, ver, ze raz ti povie, preco mama?

simca06022011
21. mar 2013

@kobrtko teraz si trosku mimo temy ;) nikto neutocil na tych co nemaju vysoky prijem... ani do tych co ho maju ako kral.... je tu len debata o tom, ze ked niekto chce z tych ledva 20EUR co mu kazdy mesiac ostane stavat dom, tak to nejde... ;)

vadimka
21. mar 2013

@zuzanka.zuzu

myslim, ze sa povodna tema vobec nezvrtla, hypo, najom a ine byvanie uzko suvisi s tym, ako sa da-neda v dome byvat...alebo sa mylim?
v diskusiach je vzdy niekto za a niekto proti, tomu sa vyhnut neda, je to prirodzene...ak to niekomu vadi, ze nie kazdy suhlasi a hladka druheho po hlavicke, lepsie necitat....nikto sa tu neoosocoval, celkom inteligentne to prebieha 😉

mna by len zaujimalo, ked ste brali 100per sumu na hypo, kolko to preboha bolo, ked ste to po 5 rokoch splatili, ako ze sa vam dari, to chapem a prajem, ale neviem si predstavit ako sa musia sypat peniaze, mat prijem, aby som si za 5 rokov splatila celu hypo..to sa mi verit nechce ale vobec....
lebo je rozdiel brat hypo niekde na zapadlej dedine 30 000 a v meste za 150 000....

zabka88
21. mar 2013

@zuzanka.zuzu
nemyslím že sa téma zvrtla, zakladateľka hneď na prvej strane píše že sa nechce zadlžovať.. takže riešime aj jej situáciu, teda či je vôbec možné bez hypotéky s príjmom takým že ti zvyši 20 eur mesačne postaviť dom.. teda ak nededíš alebo nedostaneš aspoň pozemok darom..

zakladateľke prajem veľa šťastia pri šetrení, ak sa nezmení jej finančná situácia tak možno v niektorom z ďalších životov aj došetrí...

zuzanka.zuzu
21. mar 2013

@vadimka ee, nesplatili, napísala som, že dnes sme na tom tak, že môžeme všetko vyplatiť, ale padli by aj úspory a konečne je nám tak, že si môžeme dopriať, takže nijaké predčasné splatenie nebude ☹ tam bola podstatná prvá časť vety "a ani nevieš, ako nakoniec môžeš dopadnúť" - snažila som sa dodať optimizmus (asi nevyšlo) 😎 nebola to priamo odpoveď iba pre zakladateľku, bola off topic, len som chcela poznamenať, že aj úplne beznádejný prípad ako sme boli my, sa nakoniec môže celkom dobre obrátiť... byť na koníkovi pred 5 rokmi, tak nám nedávam nijakú šancu. brali sme si 100% hypo na 30rokov s nízkymi príjmami. pred 5 rokmi som nie že zakladala do šanónov, ale ja som "iba" lepila obálky 😀 vážne 😀 a veľa iných vecí do skladačky... toto bol iba jeden opis beznádejného prípadu. možno zakladateľka bude dediť po strýkovi z ameriky, ja neviem 😀 nevzdávať sa a neriešiť 30 rokov... o 10 môže byť vojna a je po "probléme" 🤐

lucitomki
21. mar 2013

@vadimka ... aj ZASKAR ma pravdu, ano, plne suhlasim ... hypoteku mat na krku do konca produktivneho veku (ktovie, ci sa aj vobec dockame konca splatenia 🙂 Je to velky kriz, predstava splacania na iks rokov a uz len asi umret... ale ako inac riesit byvanie mladej rodiny??? Aka je "ina" alternativa na zabezpecenie byvania a neuviazat si na krk kamen v podobe hypotek. zavazku? Nasetrit na nehnutelnost sa jednoducho neda...

vadimka
21. mar 2013

@zuzanka.zuzu ok 😉

vadimka
21. mar 2013

@lucitomki
ak je clovek este bez zavazkov, da sa ist do zahranicia a adekvatne zarabat..co to ulozit...s detmi je to uz tazsie, ale su rodiny, co sa spakuju aj s nimi a zarabaju..tazko posudit..ja si to s detmi predstavit neviem, sama este ano....

ako sa dostat k nehnutelnosti teraz? bez zadlzenia? dobre sa vydat 😅 😉 ????

anjelicek26
21. mar 2013

@vadimka - len tak btw. v zahranici si myslite, ze ta hypoteka na dvadsat, tridsat rokov nie je?Budme realisti... je to rovnake.. na dom nikto z bezneho platu len tak nema... a to ani dvaja,co slusne zarabaju...je to proste polozka, co splatit trva dlhe roky...

shopoholocka
21. mar 2013

@kobrtko SUHLAS!!!!

vadimka
21. mar 2013

@anjelicek26

ved pisem co to ulozit, predsa len tie platy su niekolko nasobne vyssie ako u nas....vratit sa s balikom a ak uz brat hypo tak nie na tridsat rokov ale napr.15? 😉
jasne, ze aj v zahranici si beru uvery, nepisala som ze nie..ale je to na domy,pozemky a nie kralikarne ako u nas...

simca06022011
21. mar 2013

Konkretne my sme brali 100% 33tisic ... podla urokov sme si vybrali co vyhovuje... a zaplatili sme to nakoniec za 5 rokov, keby sme mali 150tisicovu nehnutelnost (teraz bezne, ved aj tieto male storocne byty co mame my, tu predavaju za 50-60tisic...) tak by sme to nesplatili tak rychlo... v zahranici sa tiez beru uvery aj na byty... no ale podla mna ceny v SR su predrazene... ja mam napr. znameho v UK co byva u rodicov dlhe roky, ale kupil si na uver viac bytov v sheffielde a londyne a prenajima ich, z prenajmu nielenze splaca uver ale aj zije ;) no ako sa to da?? 🙂))
Bratranec kupil byt, na vyplatenie si bral hypoteku (no presne koncom minuleho roka), no lenze teraz nema na to aby ho prerobil.. klasicky pripad toho ze kupim byt a sediet budem na dlazke ;) Cize zase isiel do Nemecka pracovat a prerabat sa bude neskor.... lebo aj v neviem akom novom vacsinou ludia vymaluju, urobia si kuchynu, donesu nabytok... zariadia kupelnu.. spotrebice... 🙂))

andika131
21. mar 2013

My sme si s manželom postavili dom bez akejkoľvek finančnej pomoci od banky či rodičov. Ale ! 7rokov som robila v záhraničí zdr.sestru a manžel dobre zarábal doma cca 1000€. Postavili sme si dom a potom sme si naplánovali dieťatko, aj ked máme teraz 35rokov a máme 3ročnú dcérku, okolie domu sa pomaličky dokončuje tiež svojpomocne,s tým rozdielom,že ja som doma na 6ročnej dostávam tých 24€ a manžel robí TIR,naštastie každý víkend ho máme doma. Už si nevieme ušetriť z výplaty,ale žijeme decentne , a sme šťastný ,že nie sme zadlžený až po uši 🙂 Teraz je ťažká doba a viem,že z výplaty zarobenej na SK by sa nedalo ani pohnúť :( My sme šťastný,že sme to takto spolu zvládli 🙂

zuzana231
21. mar 2013

Ja si myslim, ze bezni ludia z beznych platov nedokazu usporit na dom. Jedinym riesenim je hypoteka, bohuzial...

wendy62
21. mar 2013

My mame hypo na 25r a uz ju mame 9 rokov, takze uz "len" 16 zostava 🙂 Zozaciatku som ju nechcela ani za svet, lenze ci budem platit 300E mesacne na hypo, alebo na prenajom, to mam uplne jedno, akurat ze pri tej hypo mi aspon zostane vlastny byt, pri najme nic. A ina moznost nebola. Nakoniec si myslim, ze to bolo super rozhodnutie. Preplatime ju sice dvojnasobne, ale na druhej strane ta suma, ktoru mesacne platime, bola pred 9 rokmi vysoka, dnes je uz taka normalna, a o dalsich 10 rokov bude smiesne nizka pri sucasnej inflacii. Ceny nehnutelnosti za ten cas stupli dvojnasobne, takze predtym sme si pozicali polovicu ceny bytu (zvysok sme si nasetrili tak, ze sme obaja chodili kazde prazdniny brigadovat do USA a nemali sme ziadne vydavky, lebo sme zili u rodicov), teraz keby sme predali byt a chceli vyplatit banku, viac nez 80% utrzenych penazi by nam uz zostalo - dal by sa za to kupit v nudzi mensi byt, alebo v lacnejsej lokalite, takze sa vieme tej hypoteky zbavit ak by bolo najhorsie.
Setrenie je nerealne hlavne z dovodu inflacie. Ak dnes stoji byt povedzme 100tis. eur a rodina odlozi rocne 2500E, za 10 rokov bude mat nasetrene 25tis., ale uz to nebude stvrtka domu, lebo v tom case by taky isty byt vysiel 130 alebo 150tis. Museli by teda setrit nielen vela, ale kazdy rok viac a viac. A kde budu zatial byvat? Platit dalsie stovky za podnajom? Ked tie stovky mohli uz ist do splacania vlastneho? Mne sa ta hypoteka stale zda najvyhodnejsia...

zeriempizzu
21. mar 2013

@vadimka ty si moc mudra, nehnevaj sa ale okrem Ruska si asi nikde nebola a nic nevidela ked tvrdis ze napr v Nemecku I vajcia maju sliepky vacsie 😀

hypoteka sa dnes iba oplati - co nevidite tu inflaciu? Realne peniaze zo dna na den stracaju hodnotu. Najviac sa oplati hypo na 15 rokov a to ludia co si brali rozumne sumy k platu zvladnu splatit. Nikto vam nic zadarmo nada, preco by mala banka poziciat peniaze zadarmo?
A nezabudajte ze splatky sa daju I poistit a kludne mozete spavat.

A este odpoved na otazku zakladatelke - snivaj o dome dalej, nemate nan. Alebo nieco robte. Ani hypoteku nedaju kazdemu, treba mat nejaky zaklad I prijem.

irriss
21. mar 2013

@zeriempizzu
Vidis a ja si zase myslim, ze je situace,kdy je lepsi jit do podnajmu..protoze svetova krize je takova, alespon situace Italie, ze..nemas na splatku hypoteky a jsi na ulici..a to i ve velkych mestech jako je Milano..nikoho nic nezajima..jsi venku a roky placeni jsou ta tam.. ☹
A o praci se v posledni dobe prichazi ze dne na den.. 😒 nebo-li z patku na pondeli..😉

zeriempizzu
21. mar 2013

@irriss a ak nemas na najom kde budes? Tiez na ulici! Dolezite je nebrat hypo ktoru nezvladnes a poistit - ak prides o pracu nemas strach ze nie je na splatky.

Nikto nema pravo na byvanie ale pod mostom tiez nemozno zit - tak kazdy sa musi postarat o seba Sam, Len na to rozumne a ide to.

simca06022011
21. mar 2013

Len je rozdiel nemat ani na najom a nemat na hypo... k hype totiz ten najom este z casti treba aj tak pripocitat...

zuzx
21. mar 2013

Tak nam sa podarilo nasetrit na asi 70-80% domu, z toho zhruba 60% mame hotovost a zvysok na stavebkach a inych sporiacich uctoch, ktore nam budu akurat koncit. Setrime skoro 6 rokov, od skoncenia skoly. Za tie roky sme si dopriali vsetko co sme chceli, kazdy rok dovolenka, dokonca rozmyslam, ze sme vlastne aj nove auto kupili za hotove, cize dalsich cca 20 000 by sme mali navyse. Ale mame vyhodu ze sme obaja byvali u rodicov, sice sme platili najom, ale nie tak vysoky ako niekde v podnajme, po svadbe byvame u mojich rodicov (momentalne 8 mesiacov) a za dva tyzdne nam zacinaju stavat dom. Na ten zvysok co nam chyba samozrejme vezmeme uver, ale max na 10 rokov, nech to co najmenej preplatime - tento chceme splatit do dvoch-troch rokov, nech je preplatenie fakt minimalne, uvidime ci sa podari.

Ak tym pozickam - daju sa. Moj brat ma zenu na druhej materskej za sebou, este nikdy nepracovala a vcera zacali stavat. Beru 80 000 eur pozicku, ale banka im ju bude uvolnovat po ciastkach.
Kazdopadne, treba si to vediet zratat, je to vacsinou bohuzial na cely zivot.

zeriempizzu
21. mar 2013

@simca06022011 ja pisem o komercnom najme - ako plus k poplatkom a uctom za plyn, vodu, elektrinu, fond oprav atd, atd. Ak nic nevlastnis, nikdy nebudes byvat u cudzieho Len Cisto za "naklady"

Komecne najomne = splatky hypoteky pre cudzieho / majitela

simca06022011
21. mar 2013

@zeriempizzu no neviem... splatku mame aku mame.. najom v takomto byte je cca 300EUR+- 50EUR s energiami... skutocne naklady na byt su cca 200EUR (no my 240EUR..)... cize este k tomu hypo splatka tazko

simca06022011
21. mar 2013

@zeriempizzu ale inak ako som skor spominala, suhlaim s branim uveru, inflaciou a tym ze radsej vezmem uver ako zaplatit dom cash a ostat nebodaj bez koruny.. hypo je jeden z najlacnejsich a najlepsich uverov, ked si tie peniaze dam do firmy otocim ich o viac ako tych par percent rocne ;)

irriss
21. mar 2013

@zeriempizzu
ale snad je rozdil,kdyz prijdes o dum, ktery splacis 20 let a jeste 10 musis ale prijdes o praci..(priklad)
TOTO JE SOUCASNA realita!!
uz neexistuje teple mistecko na cely zivot, kde maji statni uradnici schovanou prdelku s jistotou ..do duchodku 😉
uz se neda planovat..a ani ocekavat..neni vhodny cas na investici do domu s hypotekou.. 😉
nejsou zadne garance a tudiz pokud je nemas ty , nemuzes je ani nabidnout..
a rikat si, ze MNE se to stat nemuze..na to opravdu neni vhodny cas.. 😉
Mluvim o soucasnem investovani.. 😉

simca06022011
21. mar 2013

@irriss no ale toto riziko tu bude vzdy.. nezijeme totiz v komunizme, teda ani ludia pred 10rokmi nemali istotu ze o 10 rokvo budu mat pracu, nikto pracu ani istoty nedava, musime sa prisposobit a nejak sa vzdy vyhrabat.. kriza s tym nic nema... iba to ze isiel dole urok ;) Existuje poistenie splatok, odklad splatok... kvoli tomuto by ludia mali mat financnu rezervu a nie "ruka hore" a vsetko minut.. ved co.. mam naucte 3000EUR, zobrali sme hypo, dom mamee.. a sup ideme na Maledivy.. ved co 🙂))) clovek by mal mat rezervu na polroka... keby nieco... ked to nezvladne usporit z platu... treba si nechat rezervu z toho uveru a neminut vsetko do posledneho centu (resp. usetrit na niecom inom...)

zeriempizzu
21. mar 2013

@simca06022011
Ved ani ano €240 naklady plus €200 hypo splatka / Mesiac (samozrejme Zalezi kolko bola hypo na zaciatku, ako davno atd atd...) = komercny najom - ziaden majitel na tom neprerobi.
Ja inac nie som za 100% hypo, ani nahodou ale bez hypo ako takej to nejde ak ste nezdedili, neukradli, nevyhrali.

irriss
21. mar 2013

@simca06022011
zrejme srovnavame kazdy neco jineho..vlna,ktera je tu,jeste neni u vas.. 😉
tady uz neni sance a vyhrabani.. 🤐
tady uz nejsou ani rezervy..neni UZ nic..protoze se neustale zvysuje narok na poplatniky za neplatice..a plati se i za vzduch..kdysi jsi ze 2.000 eur usetrila..ted ti nestaci ..a uz 4. tyden v mesici pocitas .. 🤐 😠 😠 😠

zeriempizzu
21. mar 2013

@irriss ako pise
@simca06022011 - je to riziko ale kto sa boji nesmie do lesa a nezabudaj na poistenie hypoteky! Plus ak mas 20 rokov splatok za sebou nieco ti po predaji domu v hotovosti ostane.