Ako si užívať život popri splácaní hypotéky?
Ahojte žienky, mám takú dilemu. Máme byt, ktorý o pár rokov splatime. Potom chceme predať byt, zobrať ďalšiu hypotéku a kúpiť si dom. Manžel chce čo najmenej splácať, najradšej by dom kúpil v hotovosti. Zarába dobre ale každú korunu odkladá na predčasné splátky. Každý rok chodíme na dovolenku ale len na Slovensku. More je pre manžela zbytočné vyhadzovanie peňazí. Jasné, že chodíme aj do Zoo, na zmrzlinu, na koncerty, dcere sme zaplatili školu v prírode, deťom kupujeme na sviatky pekné darčeky. Ale švagor mi dal chrobáka do hlavy. Že prečo si neuzivame viac, že dovolenka na Slovensku je o ničom . Že to čo dávame na predčasné splátky si máme užiť. On má vysoku hypotéku, každý rok chodia k moru. Vraj hypotéku má v dnešnej dobe každy, že si treba dopriať, aby sme mali na čo v starobe spomínať. Manžel aj švagor zarábajú rovnako, my máme hypotéku na päť rokov, on na 30 rokov. Je môj manžel lakomy a fakt si nič neuzijeme alebo je to tak aj u vás?
@mima4 ale nie, len syn sa mi napr. v reštaurácii nenaje, na kopu vecí je alergický (napr. na paradajky) a tým pádom ani pizza nehrozí... ale samozrejme každý si môže vybrať dovolenku podľa seba, len som narážala na to, že dovolenka nemusí stáť 3000 na 10 dní ako písala niektorá pani vyššie
@vlado_stanka záleží od chrbtovej kosti poisťováka 🙂
ono nam sa aj vela krat stalo, ze tie dovolenkove destinacie, konkretne napr. Caorle, tak restauracie uplne hrozne, ako keby som si uvarila cestoviny z prasku, proste oni nepotrebuju aby sa k nim zákazníci vracali, vedia, ze kazdy pride mozno raz-dva krat a nepotrebuju ohurit kvalitou, myslela som,ze v taliansku musia byt cestoviny eno nuno, ale teda moj muz uvari ovela lepsie ako sme jedli v restike a za 4 porcie sme dali 50 eur
@david93 pizza sa da v pohode bez paradajok vsade vo svete - viem lebo ja tiez patadajky nemozem 🙂
@zeriempizzu to je pravda, ale ak sa deti nevedia spravat v restauracii a rodicia ich nevedia udrzat na uzde, tak je lepsie, ked si "uziju" veceru v apartmane. Osobne mi to dokaze pekne znechutit veceru, ked pri vedlajsom stole sedia decka, ktore netusia, ako sa spravat v restike. Moj syn je tiez ako z divych vajec, ale vie sa spravat a nemyli si restauraciu s ihriskom a este sa nestalo, zeby sme koli detom odchadzali z restiky skor, mali problem si po veceri vychutnat dezert, ci boli upozornovani cesnikmi/hostami na nevhodne spravanie.
my si aj radi pospíme, v hoteli sa proste musíš dostaviť na raňajky od do a keď máme svoju stravu môžem si vstať kedy chcem, raňajky si dať na balkóne v pohodičke bez naháňania... ja napríklad mám najprv kávu a až potom sa dokážem najesť, v hotelovej reštaurácii by som to musela napchať všetko naraz,,, mne vlastná strava vyhovuje maximálne, je to proste pohoda na nikoho sa nemusím viazať a viem čo som zjedla (a potom si môžem len sebe nadávať keď je nejaká alergická reakcia 🙂))
ale je to fakt na každom ako si to zariadi, čo mu viac vyhovuje
@david93 AI je super vec, jedlo si človek vezme kedy a aké chce a aj na akom mieste chce....obvykle raňajky bývajú 7-10:00, takže ja ráno idem sama, prejdem sa po krajine, potom si dám skoré raňajky, čaj v kľude a idem pobudiť rodinku a znova druhýkrát s nimi sedím pri raňajkách, dám si ovocie...nápoje a občerstvenie je na dosah na pláži, pri bazéne kedykoľvek....neviažeme sa na nikoho....večer si objednáme v á la carte reštaurácii a neskôr trebárs pred 22-hou ideme ešte na dezert...nápoje sú neobmedzené, len si treba vybrať dobrý hotel...v takýchto hoteloch sa môžete najesť v klimatizovanej reštaurácii, vonku na terase, alebo máte bufet na pláži....žiadne varenie, riady, nakupovanie, nehovoriac o tom, že každý deň izbu poupratujú....deti majú vlastnú stravu a kútik, alebo jedávajú s rodičmi, vôbec nevadí, že pobehujú, každý si môže vybrať miesto, kde sa najlepšie občerství - obvykle sa prirodzene reštaurácia rozdelí hosťami s deťmi a bez detí.....mali sme šťastie na skvelé dovolenky 🙂...ešte som nezažila, že by sme sa naháňali...práveže ten pocit, že nemusím nič a všetko je po ruke je pre mňa lákadlom
@malabiba odkedy mam deti jedine allin, predstava ze nieco objednam, 2x kusnu a zahlasia toto nechceeeeeeeeeeem a ja to mam dojest a zaplatit mi dovolenku znacne predrazuje.
Po minulorocnom 2t allin pobyte moj muz skonstatoval ze mame nejak vela penazi ten mesiac ( iste ked sme 2t nemuseli behat do obchodov)
@zuzana76 trosku sa do toho zamiesam a odpoviem ti na otazku, co si davala @sisaka moji chalani su na restauracie a rozne ubytovacie kapacity zvyknuti, chodime od malicka pomerne casto, vydrzia sediet pri veceri aj dve hodky, teraz su sice uz velki, ale vydrzali aj ako rocni alebo dvojrocni a to este neboli tablety a telefony s hrami take bezne, nemali sme...
Mne je divne ako tu niektore dokazete odsudit nieco co ste este ani nezazili 😅 Vety typu co by deti robili na plazi a podobne... Ved ked obranujete dovolenku na Slovensku tak ako mozete zatracovat tu pri mori v zahranici? Co tam sa neda chodit na prechadzky, do detskych kutikov alebo na ihriska? Slovensko je nadherne ale niekomu chyba aj more...
Inac ani mne zial decka nevydrzia sediet pri stole, maximalne tak hodinu. Nam tiez kvoli detom vyhovuje ultra all kedy sa najem kedy chcem a dieta si vyberie naco ma chut. Moja 7 rocna vyslovene chodi na lov po bufetovych stoloch a tesi sa ked objavi nieco co este nejedla...
Aj apartman ma svoje caro. Ked je priamo na plazi pocuvat sum mora, dat si rano na teraske kavu a cerstvy croassant, ja nic viac nepotrebujem, na obed zbucham rychly salat a vecera v restike alebo grilovanie.
@zuzana76 @tilly
@sisaka ja suhlasim, treba trochu aj vychovavat deti, moja je od mala zvyknuta na restiky a hotely a vobec nie nejake ** apartmany a turisticke ubytovne, kde sa "prepecie" cirkusove spravanie. Ale to je jedno, deti treba aj doma od mala viest k tomu, ze pri stole sa nejak spravame... a nevyvadzame, nevymyslame... este nikdy sme nemali problem, ze by sme museli utekat od hanby. Druha vec, snazime sa vybrat taky podnik/destinaciu kde su dostupne detske kutiky... a teda dve muchy jednou ranou, deti sa pohraju, my si pokecame... ale nesnazime sa vecerat dve hodiny :P Ked pride do rany (a to je vacsinou, lebo my to doslova vyhladavame vopred) nejaka vychytena restika (kde nebodaj deti pustia vo veku mojej dcery), tak sa tam ide na objednany stol, spravat sa musi slusne, aby nikoho nevyrusovala... najeme sa a ideme prec po hodine, hodine a pol... a nie je problem 🙂
ALE URCITE by ma nik nedonutil na dovolenke varit, nakupovat a nahanat sa aby sme mali co do ust.. ani za cenu ze by som sa nebodaj musela hanbit :P A inak funguje internet, v destinacii treba presnorit, kde sa oplati jest, co vyskusat, atrakcie a hlavne recenzie... treba si pozistovat 🙂
@libka1 ze? mne je to tiez divne... ved kazdemu vyhovuje nieco ine, nemozeme predsa niekomu vnucovat svoj nazor...
my mame za sebou vsetky mozne dovolenky, od 5 hviezdovych luxusnych hotelov, cez luxusnu 14 poschodovu lod, cez karavan, luxusnejsie apartmany, obycajne apartmany az po apartmany, z ktorych sa nam chcelo grcat 😝
aj slovensko, aj zahranicie, niekedy nam vyhovovalo AI, teraz nam uz nevyhovuje, lebo nevieme odolat vsetkym dobrotam a prideme vzdy o par kil tazsi, okrem toho nam nevyhovuju rezorty, teraz nam vyhovuje v lete karavan, v zime prives v zimnom kempe na striedacku s hotelom s PP a apartmanmi, striedame to
na dovolenke vacsinou nevarim, ani ked sme v karavane, ani ked sme v apartmanoch, ked, tak napacujem maso na gril a k tomu salat, rozhodne ziadne vyvaranie, ved restiky su vsade a cim domackejsia "krcma", tym lepsie 😉
@simca06022011 v dnesnej dobe vies dieta aj inak zabavit ako detskym kutikom, ja prave nevyhladavam restiky s detskym kutikom, lebo tam sa mi decka rozjasia, alebo su rozjasene ine deti... ak je v restike telka, poziadam personal, aby pustil rozpravky (aj ked to uz teraz ani nie, chalani su uz pomerne velki, takze skor futbal 😀 ), pri veceri sa porozpravame ako bolo cez den, kam pojdeme na druhy den, potom, ak mame este chut na vinko alebo drink, dame deckam tablety, nech sa pohraju a my sa rozpravame s muzom...
doma decka nemaju tablety bezne k dispozicii, tak su im vzacne a zahraju sa v klude 😅
@tilly no ja radsej dieta zabavim kutikom (nerozbesni sa vobec :P zaujimave...) ako tabletom, lebo to potom sa ani nenaje normalne... ale ona je celkovo poklad, sadne zje a bude jest kym davaju.. a potom ideme do sveta... a so 4rocnou vemi nepokecam :P ked tak tych par veci co o skolke prezradi a to sa rozblazdni viac ako hranim sa 🙂
@simca06022011 jasne, ze az po jedle, mojich zas pustit do kutika, tak odtial vyjdu besni a spoteni, asi preto, ze su dvaja, ale pokecame v pohode, aj ked mali 4 roky sme pokecali... a po jedle, ked dame my este vinko, dostanu tablety a my mame pokoj 😀
@marta1984 jasne, ze hej a co je na tom??? ved to nemaju stale a co je na tom, ze chceme mat aj s muzom pekny vecer, deckam sa venujeme dost a ked si precitas vsetko, tak sa docitas aj to, ze najprv sa porozpravame s detmi a potom dostanu tablety... my sa deckam venujeme dost, nemam vycitky za to, ze im dam tablety, aby sme mali od nich pokoj chvilku, neryp
@marta1984 tak si si mala precitat, co som pisala predtym, nie vytrhnut z kontextu par slov a rypnut si, pisala som, ze doma tablety nemaju a ze ich dostanu, az po tom, co sa porozpravame a po jedle samozrejme...
moje decka maju ine zabavky ako pc a tablety, sportuju a vela cestujeme a pri tych tabletoch aj tak dlho nevydrzia, vacsinou sa chcu aj tak rozpravat
a prave nie je blba doba, doba je super, len sa clovek musi naucit vyuzivat jej vyhody
@marta1984 vždy bola blbá doba 🙂 moja mama tvrdí, že ona zažila najblbšiu dobu 🙂 takže vyhovárať sa na dobu... hm... a elektronike sa človek dnes nevyhne, to by musel ísť bývať na lazy bez elektriny. Ak je tvoj syn malý, tak to ešte riešiť nemusíš, ak tvoj syn bude starší, je jasné, že bude chcieť držať krok s rovesníkmi a bude sa cítiť hlúpo, keď nebude vedieť zapnúť tablet.
nechápem, prečo máte poniektoré nutkanie dehonestovať dovolenky iných, nech si každý robí ako chce a ako jemu najlepšie vyhovuje

@mima4 vsetko sa da s mierou, da sa aj ochutnavat miestne speciality, aj si nieco male navarit na veceru, co podla mna nie je ziadna tragedia, nieco si ugrilovat ak je k dispozicii napr. gril,nemusi sa ist kazdy vecer do restauracie a oplieskat 100 evri za veceru, ono s detmi aj taka restauracia nemusi byt to prave orechove, ale to zistis az casom sama, ked ti tam zacnu vyvadzat / nie , nie su nevychovane, ale take more, kopec zazitkov dokaze deti riadne unavit a pod. / tak sa s chutou ani nenajes a ovela lepsie ti padne vecera vo dvojici s poharom vinka, ked deti zaspia a ulozis ich spat, takze neodsudzovala by som " pastikarstvo" . Ucel svati prostriedky. nam sa viackrát osvedcilo napr si nieco kupit a zjest doma, kde sa deti v pohode zahrali a my sme mali klud najest sa.