icon

Ako si užívať život popri splácaní hypotéky?

junova
23. máj 2015

Ahojte žienky, mám takú dilemu. Máme byt, ktorý o pár rokov splatime. Potom chceme predať byt, zobrať ďalšiu hypotéku a kúpiť si dom. Manžel chce čo najmenej splácať, najradšej by dom kúpil v hotovosti. Zarába dobre ale každú korunu odkladá na predčasné splátky. Každý rok chodíme na dovolenku ale len na Slovensku. More je pre manžela zbytočné vyhadzovanie peňazí. Jasné, že chodíme aj do Zoo, na zmrzlinu, na koncerty, dcere sme zaplatili školu v prírode, deťom kupujeme na sviatky pekné darčeky. Ale švagor mi dal chrobáka do hlavy. Že prečo si neuzivame viac, že dovolenka na Slovensku je o ničom . Že to čo dávame na predčasné splátky si máme užiť. On má vysoku hypotéku, každý rok chodia k moru. Vraj hypotéku má v dnešnej dobe každy, že si treba dopriať, aby sme mali na čo v starobe spomínať. Manžel aj švagor zarábajú rovnako, my máme hypotéku na päť rokov, on na 30 rokov. Je môj manžel lakomy a fakt si nič neuzijeme alebo je to tak aj u vás?

sense
23. máj 2015

@zeriempizzu kludne moze ist dotycna aj na brigadu a zaplatit dovolenku ona...myslim ze to by ani jej muz neodmietol

junova
autor
23. máj 2015

@sense dotyčná, čiže ja si privyrába. Ale všetko na žiadosť manzela odkladáme.

dugyna
23. máj 2015

@sense
@junova

ak maju spolocne financie nerozumiem preco by mala platit dovolenku. my mame sporkasu ktra sa da len rozbit a tam si davame na atrakcie na dovolenku, kdeze ubytko sme mali do min.roka zdarma. ale rodina chatu predava takze bohuzial.. uz bue musiet byt aj na dovolenku...
@junova co sa tyka toho vlaseho strkania penazi na hypo len...neviem ako my sme sa pytali ako by to bolo keby dam peniaze..najvyhodnejsie pri konci fixu..a aj tak je to take smiesna zmena v hypo ze sa to neoplati.
to fakt by som musela doma strkat do ponozky a predcasne vyplatit..a co mame kamratov, susedv..tak tez chceli cosi vyplatiti skor...ale tiez ich to vyslo smiesne takze peniaze pouzili na cosi ine...
ale asi mate iny tip splatky...super ze za 10 rokov budete mat pokoj ale deti budu za 10 rokov v puberte a s vami chodit uz inakm nebudu chciet.
muz tiez maka ako srob, ja robim z domu..ale hypo platime iba to co treba.

junova
autor
23. máj 2015

@dugyna No my budeme mať hypotéku splatenu už o 5 rokov, možno o 4, keď dáme tento rok predčasnu splátku. A potom chceme začať chodiť na dovolenky, deti budú ešte malé.

dugyna
23. máj 2015

@junova 9 a 5 uz nie je az tak male , ale zase ja hovorim ze s detmi v mojom veku ma to moc nelaka..a ja sirada uzijem dovolenku aj tu na SK..chodime na turitstiku hriby, kupat sa termal..cyklovilety a deti maju zazitky a tesia..nemam pocit ze by mali deficit z mora. druha vec je preco jazdit za teplom ked je teplo u nas..podl mna to ma vyznam ist k moru ale za teplom ked tu este nie je alebo uz neni..
ako napr.tento rok nam totalne buchla dovolenka..kedze rodina co nam chatu poziciavala ju chce predat a nemae s nou ratat..tym ze idem rodit..nechceme niekde platit zalohu..a nebodaj by sme potom nakoniec nesli lebo sa babatkom nebudeme citit dobre..druha vec je ze mame aj psa velkoho a 2 macky..cize aj tie treba zabstarat.macky by aj ostali doma ak by chodil niekto kazde 2 dni kuknut ale psika treba hotel alebo so sebou...
takze sme tentokrat zvazovali aj nad variantou toho mora..teda manzel my dal chrobaka do hlavy..ze si budeme robit v augste vylety z Ba hocikam ako keby sme boli na dovolenke a potom na jesen ist niekam k moru na par dni..ale uvidime...
my mame splacanie hypo fixne stale rovnaka splatka a to co robite vy by sa nam vobec neoplatilo. teraz zvazujeme vyplatit auto skor..ale tiez si to musime zvazit nakolko pocas leasingu platime ln 1/5 zakonnej a havarijjnej poistky statne plati predajca bonus...len mam pocit ze predcasnym by sme o tento bonus prisli...

cize vies to je aj o tom co sa komu a ako oplati...a ja neviem napr lezat a opekat sa na lehatku..cize pre mna aj dovolenka pri mori musi byt spojena s inymi aktivitami..
ja mam dovolenky na SK rada len tie sluzby by mohli byt lepsie..

druha vec ze spominas dom...aby ste nahodou za ti 4 roky neporiesili dom a dovolenky nic..
hovorim treba si sadnut a porozpravat sa ..mozno manzel nevie ze tuzis po mori...a mozno nejake to chorvatsko autom by ste zvladli..

maary11
23. máj 2015

My sme si toto ujasnili uz davno, ale asi mame stastie, ze mame rovnaky nazor na zivot a byvanie. Kupili sme mensi byt, s tym, ze radsej budeme splacat menej ako minut celu vyplatu na hypo a potom si odopierat to co mame radi. Samozrejme teraz som na MD, takze financii je menej, preto sme boli minuly rok na dovci v Madarsku v kupeloch s kamosmi (dcera mala este len 4 mesiace), nizkonakladova dovolenka, ale bolo super. Tento rok ideme do Talianska k moru, tiez ziaden prepych, ale je super na chvilu vypadnut z domu. Proste radi cestujeme 🙂 A aby sme vsetky peniaze minuli na velky dom a potom sa akoze z neho tesili, tomu uplne nerozumiem.. Ale ak chce niekto dom na ukor vsetkeho ostatneho a urobi ho to stastnym, tak budis 🙂 len aby to aj teba urobilo stastnou!

dugyna
23. máj 2015

@maary11 pekne napisane. kazdy mame iny zivotny styl a kazdmu vyhovuje ine. ale s prvpu vetou uplne suhlasim..s manzelom sa skoro vo vsetkom zhodneme takze som rada ze obdobne veci riesit nemusime 🙂

mamutka
23. máj 2015

@junova podla svagra je dovolenka na SK o nicom? my chodime po Slovensku hodne, hory, kopce, kupanie, turistika.... je tu toho vela. Deti miluju lanove parky, lezecke steny, rebriky, zvieratka, dobrodruzstvo...... uzivaju si.......... no jo, lezat na plazi ako vyvrhnuty vorvan, to je vzruso 😀 nechcem teraz nikoho urazit, ale svagra som si predstavila ako vyse 100 kiloveho pana, co turu neda, nemoze obdivovat hory a vodopady a potrebuje dobnut prstom do mapy sveta "tu som bol ( lezal ) "
sme na tom podobne ako vy, manzel je podobny ako tvoj. Ale to more na rozdiel od tvojho chce. Ale vies co, mne by nechybalo. My dame po Slovensku x vyletov za rok a ti co boli pri mori vacsinou zgrlia cely rok, aby raz za rok vypadli a mali co rozpravat..........
Svagor sedi doma so zenou a sere ho, ze sa vam tak dobre dari splacat hypo. Tak ti dal chrobaka do hlavy, aby nebol v rodine sam, co bude dlaho splacat 😉

sissy27
23. máj 2015

@junova hmmmm tak ti poviem, ak by to odriekanie bolo o tom, že teraz sa 5 rokov uskromníme, lebo máme nejaký cieľ (splatiť hypo) a potom si už budeme môcť užívať a splním ti aj tvoj sen o mori, tak prečo nie... ale keď sa máte 5 rokov uskromňovať, aby ste síce išli do domu, ale zas sa mali uskromňovať ďalších 10 rokov lebo bude ďalšia hypo, tak to veru by som ja nezvládla... to si potom radšej zoberiem tú hypo hoc aj na 30 rokov, ale budem mať také splátky, popri ktorých sa dostanem aj k moru, aj do hôr alebo si kúpim auto alebo ja neviem čo, skrátka si v rámci možností doprajem... mne to príde, že pre manžela je stred vesmíru hypotéka, resp. jej splatenie a všetko ostatné sa musí podriadiť len tomu... ale život sa má žiť, nie len prežívať... prepáč, ale tvoj manžel mi príde trošku sebecký - on to chce takto a hotovo, čo chceš ty, ho nejak extra nezaujíma.. aspoň mi to vyznieva z toho, čo si napísala...
@mamutka ja tiež milujem more a kopce, hory, lesy mi nič nehovoria, túra s batohom na chrbte nie je pre mňa oddych... aj pri mori sa dá čas tráviť aktívne, dajú sa pobehať pamiatky, spoznať iná kultúra, iná mentalita, ochutnať niečo nové, to, že ty si také nezažila, neznamená, že to neexistuje...

libka1
24. máj 2015

Tak tyzden vo Wellness Patince s polpenziou nas vyjde tento rok presne tolko ako tyzden all inclusive v chorvatsku, ktory som kupila vo first momente. To len tak na margo cien. Co tak odlozit ten tyzden na Liptove a nahradit ho cimsi inym?
Inac pises ze ti staci more raz za 5 rokov a hypo splatite mozno za 4, takze by to potom malo klapnut v tom intervale. Ale myslim si ze neklapne, lebo cim viac citam tvoje prispevkytym viac mam pocit ze potom zas sa bude manzel hnat za domom a zas nebude na more... Skus sa s nim dohodnut ze ako odmenu za splatenie hypo pojdete k moru. Ak to neprejde menim nazor a jeho setrenie uz za rozumne nepovazujem...

sense
24. máj 2015

@junova vies samozrejme vzdy je chlap ten zly....tak mu jednoducho po edz ze privyrabas aj ty a raz za 3 ci 5 rokov chce ist k moru a hotovo a aj bez neho....

Vo vseobecnosti nepochopim preco sa 2 manzelia nerozpravaju doma a nehladaju kompromisy a namiesto toho zeny vyplakavaju na mk....vas problem to aj tak nevyriesi...inak zaujimave by bolo pocut vzdy qj druhu stranu....

A co sa dovolenky pri mori tyka tiez nevidim nic zmysluplne lezat 10 dni na plazi...mozno preto viac chapem tvojho chlapa...a kedze on chodi aj na misie ako si pisala zrejme on ani nema potrebu daleko a dlho cestovat....mozno je nacestovany az az

libka1
24. máj 2015

@sense s detmi vo veku ako maju oni ma zmysel aj vylihovanie na plazi, deti sa prehraju, zakladatelka si oddychne a su spolu ako rodina bez kazdodenneho stereotypu a povinnosti..

junova
autor
24. máj 2015

@dugyna deti majú 1 a 5. Včera sme sa o tom bavili ale o mori nechce ani počuť. Snáď ho ukecam aspoň budúci rok. My nosíme splátky do banky každý rok.

junova
autor
24. máj 2015

@maary11 tak dom bol vždy náš spoločný sen. Stačí nám menší ale ide o to, že manžel ho chce kúpiť bez hypotéky, preto šetrí každé euro. Kvôli tomu nechodime k moru.

junova
autor
24. máj 2015

@sissy27
@libka1. Včera som.sa s ním o tom bavila a on povedal, že keď splatime hypotéku a kúpime dom už nebude šetriť na predčasné splátky. Že si hypotéku zoberieme na 30 rokov menšie splátky a budeme si šetriť na dovolenky. Snáď dodrží slovo.

junova
autor
24. máj 2015

@sense My sme sa s mužom o tom bavili veľa krát. Ja tu nevyplakavam a nehovorím že je zlý. Vo veľa veciach ho obdivujem. Len som chcela vedieť názory iných žien.

libka1
24. máj 2015

@junova pokial dodrzi to co slubil nevidim problem. My sme tiez splatili hypo za 5 rokov a v tom obdobi sme si sice dovcu dopriali, ale s mierou. O to viac si to vychutnavame teraz spolu s detmi 😉
Este taky tip ako mozno sklbit poziadavky aj jeho aj tvoje. Boli sme na egejskej riviere, ja som sa tehotna s detmi premotala v all inclusive hotely a manzel pobehal efes a okolie 😊taxikom, za par supov, bolo to vsetko blizko...

ajana1
24. máj 2015

@junova inak co tak namiesto splatenia hypo tie peniaze investovat. Peniaze budu aspon zarabat lebo predcasnym splatenim si aj tak neznizite splatku urokov. Inak si aspon polovicu zarobenych penazi odloz pre pripad nudze najlepsie tak aby o tom manzel nevedel.

libka1
24. máj 2015

@ajana1 😕

ajana1
24. máj 2015

A dalsia vec je ze preco ten dom nekupite uz teraz. Momentalne su uroky na najnovsie hypoteky najnizsie a tiez aj ceny domov. Byt predas aj ked je na nom uz hypoteka. A peniaze co mate uz teraz nasetrene mozete rovno pouzit a nedavat ich len tak banke.

kiristinka1
24. máj 2015

Ja poviem svoj názor,my teraz bývame rok v dome,stále nieco prerábame,musíme sa uskromnit,ale vyvalit sa vo vlastnom trávniku,pri vlastnom bazéne je na nezaplatenie pocit..aj ked na dovolenku este rok ci dva nepôjdeme..Tym len chcem povedať,ze chlap co ma nejakú vidinu svojho budúceho domova aj na úkor dovolenky je u mna pán chlap..

gurmanka
24. máj 2015

@ajana1 Po prvej predcasnej splatke sa nam znizili uroky (nie splatka) aj celkova doba splacania. Takze zmysel to ma velky. A ak manzel vsetky peniaze vraza do spolocneho! bytu/domu, tak schvovavat potajme do ponozky je podraz.

@junova
Treba sa bavit o tom stale dookola, ono to aj manzelovi docvakne, ze to more ta nakopne a ukludni na dalsie roKy 🙂. Pekne najdi zajazd, vylep obrazok pkaze (s kokteilami) na chladnicku a pravidelne to spomen. Vypocitaj rozdiel medzi tyzdnovou na SR a pri mori a predloz mu "cenovu ponuku". Vyzera ako rozumny muz, nie ako hulvat, co vam nedopraje.

Ja som pri mori stravila pol roka, takze mna teraz nakopnu skor predlzene vikendy v blizkosti s dobrym jedlom. Takze manzelovi trochu rozumiem. Treba mu to stale dookola vysvetlovat, on nakoniec pochopi, ze ty to mas inak 🙂.

sense
24. máj 2015

@libka1 lenze mozno chlapa vylihovanie na plazi nebavi...ved nech sa zakladatelka dohodne s muzom ze pojde si k moru oddychnut sama s detmi....

mne je jasne ze som vyjadrila iny nazor a je take konikovske ze kto povie nieco ine tak je uz zle , preto som napisala bolo mi dobre pocut aj nazor z druhej strany cize nazor jej muza lebo je tu podany len nazor muza ako to vidi zena...

preto si stojim za nazorom maju si to vydiskutovat medzi sebou, lebo je jasne ze vacsina zien tu povie lakomec chlap , zene nedopraje a pritom to moze byt aj uplne inak...

libka1
24. máj 2015

@sense tak to s tym konikovskym som vobec nepochopila 😀 akoze vsetci su proti tebe lebo ty mas iny nazor? ale prosim ta... ved som ti len napisala ze pre rodinu v strukture ako maju oni je vylihovanie na plazi ok a ma pridanu hodnotu pre kazdeho. v druhom prispevku som napisala ako si to mozu poriesit tak, aby bol spokojny aj muz 🙂

sense
24. máj 2015

@libka1 no veru si to nepochopila...kadza tema kde sa zena stazuje na muza je vzdy len chlap to hovado, chudak, lakomec, a neviem co a pritom druhy nazor nikdy nepozname pozname len vypravanie zeny a akonahle sa najde niekto kto zenu nelutuje ale zastane si aj muza tak uz je zle... a jej manzel predsa nepovedal ze nikdy nepojdu k moru....

ako ja si neviem predstavit ako sa dvojrocne dieta vyhra same na plazi pri mori, ...ved musis byt stale v strehu takze o nejakom oddychu sa moc vypravat neda....

ale mozno to len ja mam pohopenie viac pre muza ako pre nu lebo ja na vylihovani na plazi nic zmysluplne nevidim a na nekonecnych cestach autom a autobusom detto...mozno je to aj tym ze vela cestujem aj bez toho ...a mat niekde na dovolenke varit z konzerv tak to mozem ostat aj doma a varit...a v opacnom pripade dovolenka letecky, a all inclusive naozaj nie je az taka lacna zalezitost...

zibi
24. máj 2015

@junova ja sa ta chcem opytat tvoj nazor neberie?ked mu to povies tak on co?pohadate sa ?ci len on ti povie svoje a ty nic ci to riesite?

libka1
24. máj 2015

@sense asi si nebola este s malym dietatom pri mori, ze? lezim na lehatku, citam si a decka si dokazu donekonecna z kamienkov ci piesku stavat, nosit vo vedierku vodu, atd. v nejakom extra strehu byt nemusim lebo nemam deti kaskaderov co by sa vrhali same do morskych vln... sledujem ich po ocku aby som mala prehlad co sa akurat deje... a s muzom sa pri tejto cinnosti prestriedame, druhy si moze pospat 🙂
inac polovica zien spravanie toho chlapa schvalovala, nikto nepisal ze je hovado 😕 praveze ho chvalili ze si stanovil nejaky ciel...

sense
24. máj 2015

@libka1 ale bola som pri mori s malym dietatom.... len s tym ze ja nevidim vyznam dovolenky lezat na lehatku a opekat sa na slnku....

ale vies co , mne je to v podstate jedno, nebudem sa tu s tebou dotahovat, povedala som svoj nazor ako ty tvoj....

dakujem bohu za to ze mam muza s kt. mame spolocne zaujmy a zmyslanie a ked sa nase nazory v niecom odlisuju dokazeme si to vydiskutovat tak aby bola spokojnost na oboch stranach...

a tebe prajem peknu nedelu....peace...

mima4
24. máj 2015

@junova
kolko mate do splatenia hypoteky?

libka1
24. máj 2015

@sense oki 🙂 aj tebe peknu nedelu... tiez odchadzam v mieri 🙂