icon

Ako si užívať život popri splácaní hypotéky?

junova
23. máj 2015

Ahojte žienky, mám takú dilemu. Máme byt, ktorý o pár rokov splatime. Potom chceme predať byt, zobrať ďalšiu hypotéku a kúpiť si dom. Manžel chce čo najmenej splácať, najradšej by dom kúpil v hotovosti. Zarába dobre ale každú korunu odkladá na predčasné splátky. Každý rok chodíme na dovolenku ale len na Slovensku. More je pre manžela zbytočné vyhadzovanie peňazí. Jasné, že chodíme aj do Zoo, na zmrzlinu, na koncerty, dcere sme zaplatili školu v prírode, deťom kupujeme na sviatky pekné darčeky. Ale švagor mi dal chrobáka do hlavy. Že prečo si neuzivame viac, že dovolenka na Slovensku je o ničom . Že to čo dávame na predčasné splátky si máme užiť. On má vysoku hypotéku, každý rok chodia k moru. Vraj hypotéku má v dnešnej dobe každy, že si treba dopriať, aby sme mali na čo v starobe spomínať. Manžel aj švagor zarábajú rovnako, my máme hypotéku na päť rokov, on na 30 rokov. Je môj manžel lakomy a fakt si nič neuzijeme alebo je to tak aj u vás?

mima4
24. máj 2015

inak, uprimne priznavam..nechapem tu honbu za kazdu cenu mat rodinny dom... aj kebyze nemam co do huby dat...musim mat dom, dom, dom... aby som sa vykydla na vlastnu travu a pila kavu na terase....

Niet nad zazitky... dobroduzstva, cestovanie... spoznavanie novych, krasnych miest 🙂

Odmietam stopat peniaze predstavitelom banky...radsej nastopem ich do rodiny

ajana1
24. máj 2015

@gurmanka my sme peniaze investovali a rocne nam to vynesie okolo 12% pricom urok v banke mame okolo 5%. Pri par tisic eur to spravi dost velky rozdiel. Lenze to chce rozmyslat aj trosku nekonvencialne. A to ze som jej poradila si sporit pre jej vlastne potreby na tom nic zle nevidim. Aspon so tym vytvori nezavislost na manzelovi. Nepride mi fer ze sa nemoze sama rozhodnut co spravi so svojim prijmom.

mima4
24. máj 2015

@ajana1
no je chore nekomunikovat a nehladat kompromisy co sa tyka penazi..ale taktiez je chore uvazovat v manzelstve, tvoje a moje prijmy... v manzelstve su uz iba spolocne prijmy...

dugyna
24. máj 2015

@ajana1 s predcasnym splacanim suhlasim..Nam Sa neoplati vkladat peachy navyse na hypo..to co by sme akoze usetrili Sa vobec neoplati. A RD podla nas ma vyznam kym Su deti malinke..potom uz nie cize radsej budeme riesit chatu

ajana1
24. máj 2015

@dugyna tiez som toho nazoru. Predsa len ist na "starobu" do rodinneho domu okolo ktoreho je vela prace je zaberak. @mima4 zalezi len od toho ako si to partneri zo zaciatku nastavia. My mame obaja svoj ucet a sporiaci ucet na "drobne" vydavky a k tomu mame spolocny sporiaci a investicny ucet. Nam to tak obom vyhovuje lebo obaja mame svoje hobby ktore tiez nieco stoja. Zas neodsudzujem nikiho kto robi inak. Mam dost kamaratiek ktore financie nechali na manzelov a teraz tahaju za kratsi koniec.

libka1
24. máj 2015

tak ja neviem ako mate nastavene uvery, ale tym ze sme ho my splatili skor sme usetrili zhruba 400.000 Sk 😅 zobrali sme ho na 30 rokov a splatili za 5 😉

sissy27
24. máj 2015

@junova tak snáď dodrží slovo 🙂 ak by ste si zobrali úver spomínaných 20 tisíc na 30 rokov, tak vám vyjde splátka okolo 110€ mesačne (samozrejme záleží od konkrétnej banky, ale tak orientačne), popritom sa dá v pohode odložiť aj na dovolenku a myslím, že aj na nejakú extra splátku 🙂 naozaj život nemá byť len o splácaní hypo, lepšie sa spomína na zážitky 🙂

malabiba
24. máj 2015

@zeriempizzu
@sisaka z extrému do extrému 🙂 nie je to o pchaní do ponožky - pre každého sú dôležité iné zážitky - pre mňa stabilný domov - pocit na nezaplatenie, napr.:obed s celou rodinou na terase a už sa teším ako budú pobehovať vnúčatá po záhrade.....veľa sme precestovali, spoznávali no najkrajšie zážitky máme doma, keď sme všetci spolu

gurmanka
24. máj 2015

@ajana1
Tak to sme sa zrejme nepochopili. Mat pristup k peniazom, to je samozrejme ok, ale tajne schovavat pred manzelom, to (u mna) nie. Aspon v nasom manzelstve si to neviem predstavit, u nas mame vlastne kazdy 3 ucty, z toho 2 su setriace. A ku kazdemu mam pristup v pohode.

zeriempizzu
24. máj 2015

@malabiba to ze ja a moj muz splatime hypo o povedzme 8 rokov neskor ako manzel autorky neznamena ze svojej rodine neponukam stabilny domov ci obed na terase vsetkym spolu. A pomedzi to si uzijeme i sveta a spolocnych zazitkov tam kde sa este i nieco naucime. Ked uz tu nebudeme je nam jedno co bude s dlhom za dom (ktory je presne na to poisteny - takze rodina bude mat o starost menej a majetok im zostane), ani do neba nas nepustia pred niekym inym preto ze sme mali hypoteku skratene splatenu. Treba to vsetko brat komplexne a bez extremov, ide o balanciu vo vsetkom a o tom tu pisem odvcera 😃 hlavne ze je kazdy v rodine spokojny, co tu ale tato baba co zacala temu asi nie je...

ajana1
24. máj 2015

@gurmanka ja si tiez peniaze neschovavam lenze ja sa mozem sama rozhodnut na co ich miniem. A Nie ze manzel ich chce vsetky dat na hypo a koniec. Podla mna je dolezite so vytvorit urcity balans a dolezitost priorit. Zas co je to za zivot cely cas iba driet a setrit. Aby sa mohol jeden pochvalit pred susedmi a rodinou? Podla mna to uskromnovanie v ich pripade bude celozivotne lebo vydavky okolo domu su niekolkonasobne vyssie a vzdy treba aj nieco opravit alebo vylepsit.

junova
autor
24. máj 2015

@mima4 ešte 5 rokov ale tento rok opäť manžel pobeží skrátiť dĺžku splácania aspoň o rok ;)

junova
autor
24. máj 2015

@mima4 My praveze nešetrime na dom na úkor jedla, oblečenia, menších výletov. Len sme sa zriekli mora. Manžel zarába slušne, ja mám popri rodičovskej živnosť. Máme sa naozaj dobre a doprajeme si. Ja som vyrástla v dome na dedine a muž v paneláku a mať dom je našim spoločným snom.

junova
autor
24. máj 2015

@dugyna Dávať mimoriadne splátky má význam pretože si skracujes dobu splácania. Pokiaľ splácas 30 rokov je ti to jedno ale my máme hypotéku len na 10 rokov a tam to pekne odsypa. Podľa mňa má výhody dom aj keď podrastu.My ho nechceme len kvôli deťom ale aj kvôli sebe.

junova
autor
24. máj 2015

@sissy27 Súhlasím, teraz máme dva krát vyššiu splátku. Potom už ušetríme aj na dovolenku.

ajana1
24. máj 2015

@junova preco neporiesite dom uz teraz? Naco cakat dalsich 5 rokov. Ved dovtedy deti vyrastu a bude im jedno ci su v dome alebo panelaku. Ak je pre teba dolezite ist k moru vysvetli to mannzelovi alebo chod sama. Predsa len dovolenka je potrebna. A nikto nehovori ze musite sediet iba na plazi. Kazda jedna krajina ma co ponuknut

lal
24. máj 2015

@junova davat mimoriadne splatky nema vyznam len kvoli skrateniu doby splacania, ale hlavne sa strasne vela tak da usetrit na urokoch. Tiez mame hypo na 10 rokov, momentalne to 1,5 roka a pomocou 2 mimoriadnych splatok sme si zrazili dobu splatnosti z 10 na nejake 4 roky, ale hlavne z povodne planovanych urokov co sa mali zaplatit cca 4000 eur nakoniec zaplatime len nejakych 500. A za to co usetrime na urokoch mozeme ist 3x na poriadnu dovolenku, takze za mna urcite mimoriadne splatky maju velky vyznam.

junova
autor
24. máj 2015

@zibi Keď navrhnem nejakú drahšiu dovolenku tak mi povie, že najlepšie po splatení hypotéky. Keby som ho možno pritlačila k múru, ustúpil by ale nebol by nadšený. A mne sa nechce pozerať na oduteho manžela celú dovolenku.

jolly84
24. máj 2015

@junova švagor je idiot. A teraz by som chvela vedieť, aký máš problém?

0silvia0
24. máj 2015

@junova podľa mňa to robte tak ako doteraz. Keď deti vyrastú, samé budú otca lákať k moru. My sme fungovali tak isto. Pokiaľ boli deti malé, na dovolenky sme veľmi nechodili, potom na Slovensku a keď sa deti samé začali pýtať k moru, to bol vek okolo 8-9 rokov, tak sme išli k moru. Teraz deti majú 11 a 13 rokov a ideme s nimi len tretí krát k moru tento rok a prvý krát letecky. Mne more nechýba, ale s ohľadom na deti sa prispôsobujeme. Viem, že možno už budúci rok, alebo o 2-3 roky vôbec už nebudú chcieť chodiť s rodičmi na žiadne dovolenky, tak sa snažíme si to s nimi užiť. O chvíľu to budú mladí ľudia, ktorí dajú prednosť kamarátom, partnerom...
Takže kľudne robte podľa sebe, nepozeraj na životný štýl švagra. Keď budú vašim deťom ostatní spolužiaci rozprávať, že boli na dovolenkách pri mori, určite aj vaše deti budú po tom túžiť a ľahšie manžela prehovoríte, aspoň raz za pár rokov.

junova
autor
24. máj 2015

@ajana1 Veď manžel preto beží do banky s každým eurom aby skrátil dĺžku splácania a možno ju splatime aj o 3 roky. To budú ešte deti malé. A my ten dom nechceme len kvôli deťom ale aj kvôli sebe. Nám stačí malý domček, nie palác.

junova
autor
24. máj 2015

@lal No tak možno preto manžel chce predcasne splatiť hypotéku, aby ušetril na úrokoch.

junova
autor
24. máj 2015

@0silvia0 Dakujem za názor, verím, že si ešte užijeme s deťmi veľa dovoleniek pri aj pri mori🙂

mamutka
24. máj 2015

@sissy27 ale zazila, viem o com to je. To co som napisala nezmamena predsa, ze sa k moru nedostanem. A dokonca sme boli jeden rok aj dva krat a popritom casto hory. Ale vela ludi je takych, ze ked sa rozhodneme, ze k moru nejdeme, tak mudruju, ako si nedoprajeme. A potom sklapnu, ked im vymenujem vsetky vylety na SK a oni sa naozaj dostanu len raz za rok k tomu moru.... a ten spominany svagor mi presne tieto typy pripomenul.
Na SK su predsa tiez super miesta na oddych, kde clovek nemusi zrovna vlacit vak po horach. Mas tam vsetko, sauny, virivku, super bazeny, masaz, minigolf a okolo krasne lesy a pod.. Kazdy nech si vyberie co chce, co mu vyhovuje, ale tu sa niekto trapi preto, ze mu niekto povie somarinu, ze na SK je o nicom a pritom sam ma mozno jediny zazitok za rok - to horko tazko vydrete more.

dugyna
24. máj 2015

@junova na urokoch usestris prd ked bezis s kazdym eurom do banky...ako som uz spominla a my aj susedia aj kopec znamych sa takto par krat bolo pytat v banke lebo chceli si znizit hypo a uroky tym ze zalatia cast z nasetrenych penazi...ale kazdy jeden aj my samy sme to neurobili lebo sa to neoplatilo..to co na oplatku ponukli bolo totalne smiesne...
takze neviem co za hypoteku mate ked sa to tak uzasne oplati...ale ci nasetrite nasobne vacsie mnozstvo ...

dugyna
24. máj 2015

@junova neviem ako je to t pri 10 rocnej hypoteke. lebo pepoznam nikoho v okoli v rodine, ci susedov ktory by takuto hypoteku mali. Vsetci maju od 24 rokov-30 dlzka splacania...cize asi tolko. a kazdy kto takto chcel ist vlozit peniaze ze si splati povedal z aj odisiel lebo zistil ze sa mu to absolutne neoplati..osobne sme to tiez riesili a vobec sa to neoplatilo.
dom ma vyznam ke su deticky male ze ich vypustits na zahradu a hotovo....ked su vacsie budu mat problem s cestovanim do mesta..do skoly, kruzky, kamartmi do kina..budu odkazany na to aby ich jeden s rodicov vzdy vece vyzdvihol autom...atd..
kedze nemame dom teraz ale velky 4izb byt. sme sa s manzelom zhodli ze radsej s detmi poriesime chatu kde budeme moct travit vikendy, letne a zimne dovolenky...a tym padom ostanu peniazky aj na to more ci ine veci...

dugyna
24. máj 2015

@mamutka ja s tebou suhlasim dovolenk na SK milujem..dokonca mozno viac ako v zahranici. vylety robievame tiez aj pocas roka. a planujeme dalej nielen SR ale aj CR.. 🙂

malabiba
24. máj 2015

@zeriempizzu ja neviem aká je vaša situácia, iba som napísala svoj názor....autorka sa pýta ako je to u iných, nie že je vyslovene nespokojná....je jasné, že u každého inak 🙂 . My, najprv sme šetrili a zabezpečili bývanie, nechceli sme veľkú hypo, chodili v zime, v lete po Svk, deťom to stačilo a cestovať do zahraničia sme začali, keď boli deti menší školáci, od ich 6,7 rokov a užili sme si toho dosť. Popravde mne sa s tak malými deťmi ani nechcelo, cítili sme sa najlepšie u nás doma, navyše syn mal ako menší zdravotné problémy, tak by mu to ani neprospelo. Teraz sme bez dlhov, máme bývanie a cestujeme ako komu z rodiny sa chce, napr. tento rok ideme iba traja, predtým sme boli deviati. A aj deti väčšie dokážu viac vnímať cudziu krajinu, keď im je 8 ako 2 roky.

lal
24. máj 2015

@dugyna da sa to, ak mas dobre spravenu hypo. My mame v podmienkach (vyslovene sme to tak chceli), ze raz za rok mozeme spravit mimoriadnu splatku do vysky 20% z celkovej vysky uveru. Takze sme to tak urobili minuly rok aj tento rok. Este raz to chceme spravit znova buduci rok a potom buduci rok mame aj vyrocie fixacie, takze to chceme doplatit cele. A na urokoch tak usetrime ozaj tisice.

zuzana76
24. máj 2015

@junova pre kazdeho znamena relax nieco ine, niekto nepotrebuje ani ziadnu dovolenku v zmysle cestovat niekam, ale najlepsie si oddychne doma, niekto rad cestuje a spoznava Slovensko, hory, atd.. niekto potrebuje more, takze tu nie je ziadna spravna a nespravna cesta, ja by som si napr nevedela predstavit necestovat do zahranicia, nepotrebujem more, ale potrebujem spoznavat novu krajinu, ludi, jazyk, kulturu, jedla atd...Tvoj syncek je este maly, tomu je fakt jedno ci sa bude cvachta v mori, alebo doma na balkone, ale nesetrial by som na vlastnychd etoch, starsia dcera by si podla mna more uz uzila a ja by som nechcela deti ukracovat zase o zazitky, myslim, ze treba najst taky kompromis, netreba ist k moru kazdy rok, ale setrit a povedat si, ze ked nemam na dovolenku za 3-5000 eur, tak radsej nejdem nikam, je tiez nanic. Deti nepotrebuju 5 hviezdickovy hotel, ale zazitky potrebuju, to ich rozvija.