Ako si užívať život popri splácaní hypotéky?
Ahojte žienky, mám takú dilemu. Máme byt, ktorý o pár rokov splatime. Potom chceme predať byt, zobrať ďalšiu hypotéku a kúpiť si dom. Manžel chce čo najmenej splácať, najradšej by dom kúpil v hotovosti. Zarába dobre ale každú korunu odkladá na predčasné splátky. Každý rok chodíme na dovolenku ale len na Slovensku. More je pre manžela zbytočné vyhadzovanie peňazí. Jasné, že chodíme aj do Zoo, na zmrzlinu, na koncerty, dcere sme zaplatili školu v prírode, deťom kupujeme na sviatky pekné darčeky. Ale švagor mi dal chrobáka do hlavy. Že prečo si neuzivame viac, že dovolenka na Slovensku je o ničom . Že to čo dávame na predčasné splátky si máme užiť. On má vysoku hypotéku, každý rok chodia k moru. Vraj hypotéku má v dnešnej dobe každy, že si treba dopriať, aby sme mali na čo v starobe spomínať. Manžel aj švagor zarábajú rovnako, my máme hypotéku na päť rokov, on na 30 rokov. Je môj manžel lakomy a fakt si nič neuzijeme alebo je to tak aj u vás?
@zuzana76 No ved každý rok máme dovolenku na Slovensku, keď mala dcéra 3 roky boli sme v Prahe, chodievame na akcie na deň detí, na detské koncerty. Chcela som si vydupat budúci rok more ale manžel to odmietol. Tento rok ideme na Liptovský dvor, tiež to je palka, budeme bývať v drevenici, je tam detské ihrisko, skocime aj do Bešeňovej alebo Tatralandie. Detičky si to užijú. Ale keďže som bola naposledy pri mori pred narodením detí, láka ma to aj tam.
@lal lenze tento dodatok sa dal spravit iba v poslednych rokoch a tiez nie pri vsetkych typoch uverov. Je tiez rozdiel vziat si uver 10.000 a 100.000. A ako som uz predtym spomenula aj tak ziskas viac ako tie peniaze investujes a hlavne ich mas do par dni k dispozicii ak ich budes potrebovat. My sme len na urokoch za jeden rok zarobili na dovolenku v Karibiku.
baby vy ste tu také zbehle,,,prosííím vietee mi tak asi informativne povedat..pri uvere cca 47tisic € kolko by musela byt splátka aby sme ho za 10rokou splatili??
@malabiba nasa situacia je taka ze sa nebojime uveru / dlhu tam kde to dava zmysel. A pri hypotekach nevidim dovod blazniveho splacania na ukor kvality zivota, najma dnes ked prevlada inflacia a urokove sadzby su mini.
@janicka11 ja tiez uazujem o skrateni ale az po fixe niekedy o rok aj pol ..nam ostane nieco asi 20 rokov .. som myslela ez aspon na 15 dame ale aj tak neviem ci sa toto plati .. jasne ze clovke preplati ale zasa sa bojim stahovat roky , aby sme to zvladali splacat lebo sa hocico moze stat 😖
normalne realne uvazujem nad domom ..ved za uver a najom elektinu a plyn platime pomaly tolko co by sme splacali hypo na dom a tam sa aspon najom nemusi platit
@junova a kolko vas vyjde dovolenka na slovensku? vsetky vylety co mate aspon v lete a tak ? ved skus si to spocitat a vyrataj a sama uvidis ze tie ceny su na sk mnoho krat drahsie ako jedna dovolenka v lete..ale zasa kvoli dovolenke co trva 10 dni sediet cele leto doma nemoct si nic dovolit je o nicom ..aj ked vela ludi sedi doma aj bez dovolenky aj bez penazi a maximalne si dovolia v lete kupko s detmi je to smutne
a muz dobre uvazuje - nemate az tak velky uver a zbytocne je to preplacat a ekd mozete splacat po 400 eciek je to zbytocne potom preplacat....to je super bud rada.. a ked si dokazete este aj napriek tomu normalne vyjst s jedlom, s dovolenkou na sk, plus vyletiky, plus kupovanie oblecka a ineho tak bud rada fakt..jedno more mozes ozeliet a za par rokov si budes uzivat more aj s vacsimi detmi ..s malymi detmi pri mori by si si neoddychla tak uz budu detvaky vacsie a mozes si aj ty odychnut, budu viac vladat, dlhsie vydrzia byt hore, nemuis vsade za nimi behat.. ked mm nechce ustupit vydrz a za par malo rokov bude ruka hore moja neboj 😝 😀
@junova porataj si to takto: hypoteka na dom 200tis s minimalnym urokom preplatis cca 60tis za 30rokov, ked ho splatis rychlo, tj napr. za 6 rokov tak preplatis 12tis... to stoji za to "setrenie" na chvilu, nie? Pre mna je horsi strach z toho ci ako dajme tomu 60 rocna budem mat navyse eura este aj na hypoteku... kedze vieme ze ludi po 50tke ak pridu o pracu tazko niekto len tak zamestna... Ja suhlasim s tvojim manzelom. My to riesime rovnako. Az na to ze dovolenka v SR je rovnako draha ako pri mori, cize to by som si nejak doma preratala s manzelom 🙂))) A zmrzlina a zoo nie je nic extra co by malo nejak narusit bezny rozpocet
@zibi najom sa neplati ani vo vlastnom byte ;) platia sa energie a sluzby... aj v dome budes potrebovat nemale peniaze na "fond oprav" napriklad 🙂
@simca06022011 😀 jasne ked slovickarime 😝 tak su to "energie a sluzby" a niekedy sa tomu hovorilo najom a niekde sa ten termin zachoval 😀 myslim, ale ze vieme o co ide 😅 ... sak nie sme dementne 😀
ja som chcela poukazat na fakt, ze za pomaly take peniaze ako platim na "energie a sluzby" a uver a spol by som si mohla dovolit pomaly aj dom ... 😝 to, ze na dom potrebujem teiz peniaze viem, ved nie som z marsu 😅 😝
@zeriempizzu
predcasne splatky maju zmysel uz len v tom..hlavne na zaciatku, ze mega clovek usetri na urokoch a neraz pri vyssich hypo su to cele desatitisice eur. Taktiez clovek znizuje riziko financnej neistoty v pripade znizenia-straty prijmu a co je podstatne...kupuje si slobodu, slobodu v rozhodovani sa... lebo, ked si vezmeme ze bezna hypo je na splatku u vacsiny ludi cca 350 evri..k ktomu poplatky za byt 150 evri, je mega rozdiel mat nutnu potrebu kazdy mesiac 500 evri len na byvanie alebo iba 150 evri...
Nesledujem ako to je u vas v USA, ale na slovensku su zamestnavatelia velmi radi, ked maju ludi s hypo..lebo vedia..ze ti sa len tak lahko nezbalia...a maju ich v hrsti... S ludmi s hypo sa da velmi krasne manipulovat a robit si s nimi co uznas za vhodne...pretoze nasa ekonomika nie je v stadiu, ze mas na vyber...ale neraz drzis hubu a robis co ti povedia..lebo tych posratych 500 musis mat aj keby neviem co...
Ak je slusna mzda... tak na urcity cas obmedzena spotreba sa da prezit...
@junova mozno sa mu len nechce ist k moru. my sme napr. s rodicmi nikdy neboli pri mori, ani nie zeby sa to vyslovene nedalo, aj ked penazi nebolo vela, ale pri zmienke o vylete do zahranicia sa ocko tvaril akoby sme ho mucili, ze on k ziadnemu moru ist nechce, ze je najradsej doma. preto ani nikdy nebola velka motivacia nasetrit na tu dovolenku, aj ked by to bolo mozne.
vy si musite urcit priority, co chcete a nejak sa dohodnut. ci pre teba dovolenka pri mori naozaj tolko znamena alebo ci ta to len tak napadlo. ja som tiez ten typ, ze by som vsetko pominala na "uzivanie zivota" a manzel naopak setri az prilis. ale to je fajn, lebo sa navzajom uci, on mna, ze treba mat pri minani viac rozumu a ja jeho, ze predsa len ma zmysel kupit aj nieco co nie je nevyhnutne a len nam to spravi radost.
@zibi no ked myslis, ze slovickarim 🙂)) a ja tvrdim ze rovnake naklady su aj na dom, ci uz ide o tie energie alebo v konecnom dosledku opravy/udrzba a este aj vyssie ak si vezmeme ze zrazu treba nieco nakladnejsie opravit, hned a nie setrit na to, kedy vyjde. Cize v podstate ta hypoteka je navyse a nie "miesto" najmu.
Nehovorim, ze si z marsu, ale vidim, ze vela ludi ma ruzove okuliare, co sa tyka domov a ich ceny, a dettto prevadzky a potom su celi vykolajeni, ze im nevychadza a predavaju sa novostavby alebo rodiny siahaju po rieseniach ako predat mamin-svokrin byt a nastahovat sa na kopu a pod...
Dovolenka na slovensku ta v dnešnej dobe výjde viac než v chorvátsku alebo bulharsku.
@simca06022011 no neviem kolko vela slovakov si dovoli zaplatit 3000 eur aby splatili 200k za 6 rokov. To si ani vacsina Holandanov, Nemcov a anglicanov nedovoli
@simca06022011 s tym, ze niekto pouziva pojem "najom" a niekto poplatky "energie a sluzby", len v tom som myslela ze slovickarime . 🙂 nie je to v zlom 🙂
jasne s domom, bytom kazdy sa zariadi podla svojho uvazenia a moznosti ... 😉
ja som dost realistka a poznam svoje moznosti.. a s tymi ludmi mas pravdu, ale to je tak asi vo vsetkom, ze sa ludia precenia, precenuju...
ked raz na dom budem mat a budem sa citit na jeho udrzbu a vsetko okolo, tak urcite to budem zvazovat, co je pre mna vyhodnejsie, ci ostat v byte alebo dome 🙂 a nebude to neuvazena investicia, aspon v mojom pripade, byvala som v dome ako dieta, tak viem, co to obnasa a ake su minusy a plusy byvania v dome 🙂
@ajana1 ja som to dala ako priklad ;) Ide o najrychlejsie mozne splacanie... jasne ze na to vsetci nemusia mat, ale predpokladam, ze ten co nema, si nekupi ani nehnutelnost za 200t
@mima4 u nas v USA? 😀😀😀 ja som v USA nikdy nebola 😍 vo vsetkom mas pravdu ak je skutocnostou to ze urokove sadzby su vyssie a hypoteka je na dlhy termin, ale ak ma niekto 5 ci 10 rokov k "slobode" nevidim dovod to prehanat so splatkami na ukor kvality zivota. A i napriek tomu ze som v USA nikdy nebola som si ista ze i tam maju ludia hypoteky a i tam radsej zamestnavaju lacnych studakov / imigrantov pred 50 rocnym americanom - ale len v pripade ze nejde o specializovanu pracu ci odbor. Ak mas co ponuknut, i po 50tke budes v praci ziadana.
Tvoj mm nepojde na dovolenku k moru ani o 4 roky ani 10 rokov ani nikdy.... Potom bude dom a zse vydavky podla neho. Tvoj mm more neuznava ani dovolenky v zahranici 😅 spytaj sa mm ci pojdeme niekedy k moru a podla odpovede budes vediet na com si a ci vobec to suvisi s hypo 😨

@libka1 a aký velký uver ste mali ak smiem vediet?kolko mesačne splátky?