Ako splatiť 20 000 EUR?
Ahojte, ja a môj priateľ sme mlady ludia ale stalo sa ze peiatel chcel inevstovat < skusala som mu to vyhovorit ale vraj to je teraz bežné, sama tomu velmj neverim > a bohuzial zle, takze teraz ma 3 uvery a spolu maju hodnotu 20 000 eur a je to na cca 8 rokov.
Obaja chodime do prace ale vydavky su vacsie ako prijem < na som si nasla lepsie platenu pracu aj on ale zvysovali sa vydavky na podnajom atd.> ale nepomohlo to nejak velmi..... Plati sa to po 500 eur každý mesiac a asi pol roka.
Chcela by som sa spytat, ci je nejake riesenie v tejto situacii. Vopred dakujem za odpovede a prosim , ked chcete napisat nieco typu KOMU NIET RADY TOMU NIET POMOCI alebo ine mudre reci, tak sa zdrzte komentaru. Ďakujem.
Mať takýto problém:
1) pozrela by som si zmluvy k spotrebným úverom, za aké úroky úver splácate. Dôležitá je RPMN.
Ak ich máte z rôznych bánk, prípadne nebankoviek, môžu byť dosť vysoké a môžete mať aj náklady na bežné účty, cez ktoré daný úver v banke splácate. Skúsila by som tieto tri úvery zlúčiť dohromady, kde by som mohla mať lepší úrok. Prejdite si a vyskúšajte aj viacero bánk.
2)!!!Osobný bankrot nie je riešenie, len nabalenie problému, lebo ako píšete, ste v podnájme.
Platiť vysoké ceny podnájmu asi časom prehodnotíte a budete chcieť radšej splácať vlastnú hypotéku z tých peňazí, než tlačiť niekomu do vrecka a stále ste len v podnájme.
Vyhlásenie osobného bankrotu priateľovi na pár rokov znemožní požiadať o úver. Bude to mať v v záznamoch úverového registra. Nebude môcť vlastniť žiaden majetok!!!
Možno by to vyriešilo problém na teraz, ale narobilo by to problémy do budúcna.
Hlavne platťe úver na čas, nemeškajte spátkou!
3)Prehodnotila by som možno vaše plány s vlastným bývaním. Ak by ste zvažovali kúpu bytu a mali by ste ešte inú nehnuteľnosť na zabezpečenie banke okrem tej kupovanej (napr. rodičovský byt, dom), mohli by ste zlúčiť dohromady kúpu bytu+ splatenie troch úverov a splátka by sa vám natiahla (nepíšete vek vás dvoch, ale úver sa dá splácať do 65 r., prípadne aj dlhšie) a max.30 rokov, značne nižším úrokom, mali by ste menšiu splátku, vlastné bývanie a vyriešili by ste naraz dve veci .
Ak by ste úver časom splatili dostatočne na to,že by ste mohli uvolniť rodičovskú nehnuteľnost, zostal by pre banku ručením len váš byt.
4)Ak toto neprichádza do úvahy, máte len možnosť: utiahnuť opasky, požiadať o zvýšenie platu alebo si nájsť novú, lepšie platenú, prípadne v zahraničí.
Držím palce
Vykasli sa na chlapa ktory ma takyto typ dlhu.Maj rozum.Nie su to tvoje dlhy.
@mimi738283737 toľko ľudí tu nečíta s porozumením som sokovana.Ich celkové výdavky sú väčšie ako príjem strava, podnájom, cestovné..
Autorka oslovte fin.poradcu..tie úvery sú odkiaľ banka, spotrebak, homecredit, nebankovka?
Treba to prefinancovať s čo najlepším úrokom na čo najdlhšie a určite už neinvestovat, lebo teraz bude priateľ náchylný na to, že musí to splatiť cim skôr.To, kde investoval nedá sa to napadnúť na polícii je to skutočná firma či len úžerník podvodník?
@mimi738283737 no treba si s priateľom sadnúť a porozprávať sa o riešeniach. Mala som priateľa ktorý mal úvery 2 z minulosti a popri tom ako sme boli spolu, vzal jeden ktorým poriešila tie dva, splátka bola nižšia ale na veľa rokov. Všetko som ťahala finančne ja, aj dieťa, nevedeli sme si riešiť vlastne bývanie pre jeho zadlženie. Bolo obdobie keď som ja mala popri práci aj brigádu. On nie, jemu bolo dobre ze som ho držala nad vodou. Pre iné sme sa rozišli. Výživné minimálne lebo nemá €.
Toto je taka realita.
Žiaľ ja som si neuvedomila ze s takým mužom nebudem vedieť zabezpečiť ani rodinu ani vlastne bývanie ani len štandardzivotny žiť, len byť mesiac čo mesiac v strese, a nemoct si dovoliť ani výlet ci restiku ci kino.
Odporučila by som vám obom, ísť do zahraničia. Od makať si polroka, rok, dva a potom už by to išlo splatiť to a začať žiť. Lebo ak chcete bývať vo svojom, ak chcete mať deti, byt na rodiča ku, dovoliť si byť PN a pod tak jedine tak.
Ale s takým chlapom ktorý riskuje finančne a nejde o 100 ci 2000€ ale o celoživotnú finančnú záťaž by som neostala.
@mimi738283737 no v prvom rade to nie je Tvoj problém ale jeho. Takže on by si mal zisťovať ako to riešiť. Určite to dať do jedného.
Tak ako si vedel požičať,treba to aj platiť a splatiť....
Na čo vlastne potrebujete radu??
Nerozumiem 🤷🏼🤷🏼
vyhra dar splacanie
co ine
a znizte si vydavky
@nelka93 ty asi nevieš počítať. Keď už splatili 6x500,tak hádam to je 3000.to sa učilo ešte na základnej. Či ty si tam nechodila?
@anonym_b98dce a ty si tam chodila? Vieš, že najprv najväčšiu časť splátky tvorí úrok a minimum ide na istinu. Takže nie, nemajú splatených 3000€ i keď platia 6x500€. V dnešnej dobe sa fakt nájdu takto finančne negramotní ľudia, čo neovládajú ani tieto úplne najzákladnejšie veci, nechápem.. veď keď si vymeškávala školu, dá sa to ľahko dohľadať na nete.
@anonym_b98dce a ty si tam chodila? Vieš, že najprv najväčšiu časť splátky tvorí úrok a minimum ide na istinu. Takže nie, nemajú splatených 3000€ i keď platia 6x500€. V dnešnej dobe sa fakt nájdu takto finančne negramotní ľudia, čo neovládajú ani tieto úplne najzákladnejšie veci, nechápem.. veď keď si vymeškávala školu, dá sa to ľahko dohľadať na nete.
@ekira1 takže pre teba 6x500 sa nerovná 3000? Veľmi smutné
@ekira1 takže pre teba 6x500 sa nerovná 3000? Veľmi smutné
@anonym_b98dce vôbec nerozumieš písanému textu? Čítanie s porozumením sa učia deti už v druhej triede na základnej škole. Neviem, treba ti to vysvetliť piaty krát, pochopíš? Asi nie, však. Zaplatených 3 000€ neznamená splatených 3 000€. Jednoduchšie ti to už napísať neviem.
ja mam uver 29 000 a splatku okolo 420e. Podla mna to refinancujte
Úplne vykašľala by som sa na takého.
@anonym_b98dce vôbec nerozumieš písanému textu? Čítanie s porozumením sa učia deti už v druhej triede na základnej škole. Neviem, treba ti to vysvetliť piaty krát, pochopíš? Asi nie, však. Zaplatených 3 000€ neznamená splatených 3 000€. Jednoduchšie ti to už napísať neviem.
@ekira1 vidím ze ti je to zbytočné vysvetľovať. Aj tak nepochopís. Čau.
Neviem kde chodíte na takýchto exotov. Tvoj priateľ má zrejme problémy s financovaním. Nevie používať rozum. Od takého ďalej,lebo budeš celý život v dlhoch,zaujímavé že si s ním a platíš jeho dlhy. Trocha nezmyselné nie? Nie ste manželia a nemáte deti,žijete v podnájme,tak prečo platíš jeho dlhy?
Nech si ich platí sám,keď ich narobil. Takýto chlap ti veľa šťastia do vzťahu teda rozhodne neprinesie
@mimi738283737 môžme sa stretnúť osobne vo Vahovciach? Najlepšie aj s priateľom.
@mimi738283737 Neviem o aký druh investovania ide, ale táto situácia mi skôr pripomína obchodovanie na burze, teda trading. Kde sa naozaj dá stratiť celý kapitál, ak sa nedodržiavajú základné pravidlá a príliš sa riskuje. Tie stratené peniaze sú pre vás tzv školné, verím, že sa z toho poučíte. Padla tu veľmi dobrá myšlienka kúpiť vlastný byt + určenie s ďalšou nehnuteľnosťou, následne refinancovať do hypo aj spotrebný(predpokladám) úver. Ešte, pri investovaní treba dodržiavať zásadu, že používam iba tie peniaze, ktoré môžem stratiť. Môžem si aj požičať, ale splátka nesmie zasiahnuť do rozpočtu rodiny a úrok musí byť výrazne nižší ako potenciálne výnosy.
@mimi738283737 Neviem o aký druh investovania ide, ale táto situácia mi skôr pripomína obchodovanie na burze, teda trading. Kde sa naozaj dá stratiť celý kapitál, ak sa nedodržiavajú základné pravidlá a príliš sa riskuje. Tie stratené peniaze sú pre vás tzv školné, verím, že sa z toho poučíte. Padla tu veľmi dobrá myšlienka kúpiť vlastný byt + určenie s ďalšou nehnuteľnosťou, následne refinancovať do hypo aj spotrebný(predpokladám) úver. Ešte, pri investovaní treba dodržiavať zásadu, že používam iba tie peniaze, ktoré môžem stratiť. Môžem si aj požičať, ale splátka nesmie zasiahnuť do rozpočtu rodiny a úrok musí byť výrazne nižší ako potenciálne výnosy.
@miro25 Kupit byt a rucit dalsou nehnutelnostou? Mas pocit, ze toto su ludia, co maju 4 byty? Ja nie. A maju dlhy. Hypo im nikto neda. Plan uplne pre nich😏
@anonym_680b14 ale ona ma 40tisic a ta splatka nikde nebude nizsia,max tam budu rozdiely v par eur,nie desiatky.
@anonym_680b14 sorry,splietla som si temu.
@mimi738283737 investuje sa svojími peniazmi, nie s požičanými. Super štart vám urobil😮💨
Ako tu uz bolo spominane refinancujte vsetky uvery dokopy budete mat nizsiu splatku.
Ahoj, je mi ľúto, že ste sa do takejto situácie dostali, je vidno, že sa snažíte a beriete to zodpovedne. Určite v tom nie ste sami a riešenia existujú.
V prvom rade by som odporúčal urobiť si úplne presný prehľad príjmov a výdavkov (do posledného eura), aby ste videli, kde sa dá aspoň krátkodobo ušetriť. Aj malé sumy dokážu pomôcť.
Ďalej by som kontaktoval banky/nebankovky, kde má priateľ úvery, a informoval sa o možnostiach:
konsolidácia úverov (spojiť ich do jedného s nižšou splátkou, už to tu niekto spominal),
predĺženie splatnosti,
prípadne dočasný odklad alebo zníženie splátok, niekde to ide, keď človek komunikuje včas.
Veľmi dobrý krok je obrátiť sa aj na bezplatné finančné poradenstvo (napr. neziskové organizácie alebo poradenské centrá), kde sa pozrú na vašu situáciu nezávisle a bez toho, aby vám niečo predávali.
Ak investícia ešte existuje v nejakej podobe, bolo by dobré preveriť, či sa z nej dá aspoň časť peňazí dostať späť, aj keby so stratou ( niekedy je menšia strata lepšia než dlhodobé dusenie rozpočtu) .
A posledná vec, skúste na to byť tím. Neobviňovať sa navzájom, ale riešiť to spolu krok po kroku. To, že ste si našli lepšie platenú prácu, ukazuje, že sa snažíte a nevzdávate sa.
Držím vám palce 🍀
@miro25 Kupit byt a rucit dalsou nehnutelnostou? Mas pocit, ze toto su ludia, co maju 4 byty? Ja nie. A maju dlhy. Hypo im nikto neda. Plan uplne pre nich😏
@luccys nerozumiete tomu? Pani píše, že platia podnájom, ktorý im stále zvyšujú. Črtá sa tu teda myšlienka, načo platiť drahý podnájom, keď tie peniaze môžem použiť na splátku vlastného bývania. Keďže hypotéku musíte ručiť nehnuteľnosťou, kupovaný byt im na krytie nestačí (dostanete len 70-80% z výšky zabezpečenia). Preto sa natíska možnosť dočastne využiť na krytie ešte aj druhú nehnuteľnosť na krytie, kde by im mohli pomôcť rodičia, súrodenci. Hypotéku by mohli kombinovať : vyriešili by kúpu bytu a zároveň by k nej skonsolidovali aj svoje spotrebné úvery. Zlúčili by to do jednej hypotéky, ktorú by mali s nižším úrokom, na dlhšie obdobie, vyriešia svoje bývanie, vyriešia úvery, majú možnosť robiť mimoriadne splátky a ak úver splatia dostatočne na to, aby banke stačilo kryť hypotéku len ich bytom, ťarchu na druhú nehnuteľnosť, napr.rodičovskú, môže banka kvitovať.
@luccys nerozumiete tomu? Pani píše, že platia podnájom, ktorý im stále zvyšujú. Črtá sa tu teda myšlienka, načo platiť drahý podnájom, keď tie peniaze môžem použiť na splátku vlastného bývania. Keďže hypotéku musíte ručiť nehnuteľnosťou, kupovaný byt im na krytie nestačí (dostanete len 70-80% z výšky zabezpečenia). Preto sa natíska možnosť dočastne využiť na krytie ešte aj druhú nehnuteľnosť na krytie, kde by im mohli pomôcť rodičia, súrodenci. Hypotéku by mohli kombinovať : vyriešili by kúpu bytu a zároveň by k nej skonsolidovali aj svoje spotrebné úvery. Zlúčili by to do jednej hypotéky, ktorú by mali s nižším úrokom, na dlhšie obdobie, vyriešia svoje bývanie, vyriešia úvery, majú možnosť robiť mimoriadne splátky a ak úver splatia dostatočne na to, aby banke stačilo kryť hypotéku len ich bytom, ťarchu na druhú nehnuteľnosť, napr.rodičovskú, môže banka kvitovať.
@nambia tito dvaja nech si hypoteku neberu, ale teda im ju nastastie ani nikto neda, to by dopadlo zle. A rucit nehnutelnostou niekoho ineho? Tahat do toho este aj rodinu? 🤦♀️ Prepac, ale to snad nemozes mysliet vazne.,,
@nambia Ty by si rucila takemu "dobrodruhovi"? Ja teda nie...

@nelka93 ty asi nevieš počítať. Keď už splatili 6x500,tak hádam to je 3000.to sa učilo ešte na základnej. Či ty si tam nechodila?
@anonym_b98dce a teba neučili, že keď banke zaplatíš 500€ tak na začiatku ide tak 80% na úroky? Splatené za pol roka pri najlepšej vôli môže mať tak 1 000€