icon

Ako spravne hospodarit s peniazmi v rodine?

evatko
24. okt 2011

Poradte mi ako viest domacnost bez toho, aby sme kazdy mesiac zostavali v dlhoch. Som na MD(budem este 3, 5 roka), manzel ma taky normalny plat, ziadny managersky, ale zase ani ako pokladnik v supermarkete.Mame vydavky asi ako kazda mlada rod. v dnesnej dobe: hypoteka, splatka a ostatne bezne ucty. Problem je , ze my z tych penazi, co nam ostanu nikdy nevyjdeme. Oblecenie som si naposledy kupila v roku Pane, ak nepocitam drobnosti typu pancuchy, ponozky, tunika za 6 E a pod. Topanky mam roztrhane, kabat vyzera ako handra(uz ma nan v rodine taktne upozornuju), muz ani nehovorim... detom kupime, co prave potrebuju, a trosku aj starsieho syna rozmaznavame roznymi drobnostami(manzel aj vacsimi vecami). Hl. problem je v jedle. Vsetko ide do potravin. Nedokazem kupit lacne potraviny, kupujem kvalitne a dobre (napr. prosciutto, styri druhy syrov, drahe jogurty, najdrahsie cerealie...,dcerine obl jogurty stoja 4 ks 3, 2 E). Mozno sa to zda, ze problem je vyrieseny, ked viem, kde je pes zakopany, ale noe je to take lahke??? Ako to robite Vy???

digysa
26. okt 2011

@tortelinka Ten biely plany jogurt kupujem aj ja pre nas. Ale nie preto, ze chcem na nom usetrit, ale koli zdravej vyzive.
Moj otec (velky zastanca zdraveho stravovania) mi zakazal kupovat "detske jogurty"

Jedna dobra rada do zivota...vsetko, co ma detske obrazky- jogurty, ovsenne vlocky, detske dzusy, rozne pochutky pre deti JE NAJHORSIE JEDLO (nehovorim o jedlach pre babatka). Je tam plno cukru a ziadne vitaminy!

maminuska
26. okt 2011

@evatko pozri nahradit ho môžeš pudingami domácimi , alebo krupicou, ryžovou kašou a tak.

evatko
autor
26. okt 2011

@tortelinka hej, lenze tvaroh 1 E, cucoriedky kde ich vziat? takze ak sa bavime o setreni, asi by som velmi neusetrila, aj ked Ti teda urcite vyjde vacsi objem. A lepsia chut, mnaaam. (ale pribinaky nekupujem, iba babina) Rozmyslam uz dlho nad jogurtovacom, aj ked ,ze sa da dobry spravit aj bez neho.

tortelinka
26. okt 2011

@digysa ja to riesim aj pre nas, deti nemame, proste mame radi zdrave jedlo a to nemusi byt drahe, treba trochu casu aby si clovek nieco nastudoval, ale potom to ide samo

digysa
26. okt 2011

@tortelinka Aha, ty deti nemas.... Ono je to fajn vela veci si doma urobit. Ale to je vsetko cas..... Ja by som napr . vela veci nemohla robit....

Poviem ti jeden moj den: rano do prace
z prace hned pre syna a odviezt ho na tenis
Po tenise pre dceru
Hned na to obaja idu na plavanie
Po plavani pridem domov a je 6 hodin.
IDe vecera
PO veceri upratat a pripravit obedy pre deti
Potom ide hranie s detmi, sprcha, uspavanie
Deti zaspia okolo 9:15
Ja zatial poupratujem a pripravim si co budem varit o dalsi den
Je 10:30 a ja si idem lahnut

Neda sa vsetko stihnut pocas tyzdna..... a @evatko bude mat 3 deti o chvilu

tortelinka
26. okt 2011

@evatko tvaroh robim doma, ked sa nevypije mlieko (berieme z automatu, zijeme v meste, takze kravu na balkone nemam 🙂 , dat mozes hociake ovocie, kompot..chut je skvela, nie je to ziadna z nudze cnost)

tortelinka
26. okt 2011

@digysa mam dve prace 🙂 a kopec zaujmov k tomu, ak narazas na to, ci sedim v kuchyni 5 hodin denne..nie, domov chodim najskor o 17.00, potom este zaluby a tak

evatko
autor
26. okt 2011

@digysa okrem nestle jogurtov, ked bola mala malá, ine detske jogurty nekupujem. Nikdy. Ziadne dzusy, tri razy do roka kupim kubik aqua, ked ideme do ZOO a pod, akoze odmena a on mi zahlasi a kde mam vodu...
@maminuska ale deti su len deti a zas vsetko nezjedia. Puding sa maly naucil jest len nedavno(napr nikdy nevzal do ust obycajny piskot, ani ked mal 9mes, ani tri roky, ani teraz), mala ho nezje, krupicu je maly, mala tiez nie. Maly to je bezne na veceru, ale jogurt je ako taka sladkost, ked miniem produkty na kasu, ci puding, ved to je to iste ako jogurt

veselavrba
26. okt 2011

Ahojte idem sa aj ja k Vam pridat 🙂 Niesom na materskej,nemame s muzom ziadne deti este, ale aj tak sme na tom financne zle. Muz zaraba pekne taky priemer, ja ovela menej. Nemame hypoteku, len sme sa trocha zadlzili kvoli umelemu oplodneniu, za ktore sme dost zaplatili teda za lieky. Muz je dokonca na ucte v minuse a dost mu strhavaju za to z uctu v banke.:( a mam popri svojej robote este dalsie dve brigadne ale to len raz do tyzdna. Takze nic moc. Snazime sa nakupovat lacnejsie, ale az ked zaplatime vsetky ucty a poistky a ostatne a z toho co nam zostane robime mensie nakupy potravin.Snazime sa vyberat potraviny, aby neboli velmi drahe,ale aj tak nam to nejako nevychadza. Skusali sme vselijako setrit, ale nejde to. Poradte prosim .

evatko
autor
26. okt 2011

Nechcela som odbocovat od temy, ale napr zavaraniny dostanem od maminy, nie vela len zopar uhoriek, broskyne zopar marhul, nejake dzemy(to si aj ja spravim). Niezeby som bola lava, ale presne ako pisala jedna mamicka v novom dietati(kupila som si mamickovsky casak po dvoch rokoch a hned dve moje temy 😎 ), moje prve dieta bola ceresnicka na torte, life is easy, materstvo este viac, druha dcera, je fakt uplny opak, neustale place, krici, nespi, ako miminko spala 3 x po 20 min(ked som to povedala mamine, akoze ok, ale raz prisla a videla to na vlastne oci a hned stres, ved chod s nou doktorke 😲 😀 , rob s nou nieco)m, ja s nou NIC nespravim, som vynervovana, som rada ked uvarim a nie este zhanat, vybavovat, zavarat a pod. Jedna vychadzka s nakupom ma vycerpa ako cele tri roky so synom nie. Take dieta som nezazila a to mi ich cez ruky takych malych preslo dost. Ale milujem ju, je moja lska, princezna, no ale chce ma na 1000 perc. Mne dnes bolo uuuplne jedno, co bude mat na veceru, aj udenu slaninu by som jej pichla do ruky, keby som ju mala...

maminuska
26. okt 2011

@evatko je to omnoho lacnejšie fakt , aspon ja to vidím u mojich troch detí .

li_la
26. okt 2011

My tiež nemáme extra príjem, priemerný plat + moja materská a vychádzame viac než dobre.
Nemáme ale hypotéku, ani žiadne splátky. Keď si niečo väčšie chceme dopriať, tak radšej na to počkáme a našporíme.
Čo sa týka jedla, nezvykneme nakupovať veľké zásoby dopredu, ale len toľko, koľko práve potrebujeme, aby sme zbytočne nevyhadzovali. Myslím, že do žrádla netreba veľa investovať, veď nežijem preto, aby som jedla... ale naopak. Nevarím každý deň, s obľubou si dávame špagety, alebo mrazenú pizzu, sladkosti nenakupujeme, ale ovocie a jogurty si dáme - podľa toho, čo je v akcií. Veľmi rada mám napr. aj 50% akcie, ktoré sa nehanbím nakupovať, Sú nato, aby sa ušetrilo. Raz za čas si doprajeme reštauráciu. A ešte nikdy sme neboli hladní. Malému väčšinou výživy nekupujeme, ale varím mu, vyjde to tak lacnejšie.
A čo sa týka oblečenia a zaradenia do bytu, doprajeme si vždy to, čo potrebujeme a veľakrát aj len tak pre potešenie.
Šetriť sa naozaj dá na potravinách asi najlepšie. Ale šetrenie nejde tak, ako to robím napr. moja mama... Keď je niečo za 50%, tak nekúpi jednu, čo potrebuje, ale kúpi také rovno 3, lebo sa oplatia. Neušetrí, minie ešte viac a nakoniec tie dve aj tak vyhodí...

hoogy
26. okt 2011

@digysa aj ja to veru casto tak robim.napisem si co budem varit a podla toho nakupim. mne sa to zda aj jednoduchsie ako ked som najprv nakupila a potom vymyslala 🙂 a este k tym vyrobkom ktore su oznacene ako detske plne suhlasim. ja som malemu vzdy radsej navarila kazdy den cerstve.alebo som si zamrazila a vytiahla to iste o tri dni.ale to bolo ked bol este babo.teraz je velmi priebercivy,ale aj tak sa vyhybam oblukom takymto veciam.a este polotovarom.

tortelinka
26. okt 2011

@digysa neviem posudit ako to bude, ked budeme mat deti, takze si nedovolim posudzovat co sa da a neda stihnut s detmi, dufam ze sa mi to bude darit aj s dietatom, neviem ale pocitam s tym, ze nase dieta bude veeelmi narocne na pozornost a energiu, budeme urcite riesit veci, ktore ine mamy nemusia

hoogy
26. okt 2011

@tortelinka preco si to myslis? to nemozes nikdy dopredu vediet🙂

lji
26. okt 2011

@evatko po pravde si nie som velmi istá či ťa chápem, ak nie tak prepáč, ak hej tak mám pocit že sme na tom podobne. môj problém je nájsť si správny systém. k tomu samozrejme trošku sa vedieť obmedziť ale ten systém je tam hlavný. už velmi dlho sa snažím prísť na ten najvhodnejší. po pravde sa k nemu trošku približujem, už nežijeme tak že ved ked nemáme dosť penazi tak si požičiame ale tak že aha, akurát nám to vydá 😀 ale rada by som sa dostala do konštatovania-aha, toto sme ušetrili 😀 😀 neviem prečo ti tu baby píšu že si nevieš z toho vybrať, že nechceš mať poradené, ved si nechávaš radiť ale ku všetkému doplníš ešte čosi, ved čo ich máš ospevovať aké sú dokonalé že oni žijú tak a tak? ja som si napríklad z týchto príspevkov vzala vela, najmä čo sa toho prerozdelovania týka. 😉

inak o bežnom živote- ja viem že by sme ešte vedeli ušetriť ale na druhej strane prezradím nás, aj ja aj mm pochádzame z rodiny kde nikdy nebolo ničoho a asi aj preto si teraz doprajeme "normálny" život. neobmedzujeme sa na tolko kolko by sa dalo ale na tolko aby nam stále bolo dobre. aj čo sa týka tých značkových vecí. sú mi smiešne dva typy ludi. ludia ktorí všade budu pchať akú užasnú výbavičku majú pre bábo 😀 a ludia ktorí ked prechádzaju okolo človeka ktorému "trčí" dáka značka sa div neprežehnajú 😀 ja kupujem mojej malej aj značkové. ale prečo? lebo je v tom úžasná, chcem ju do toho obliekať a ja som také nikdy nemala. ALE nejdem do obchodu a nekupim jej prvé botasky ktoré zbadám, idem na bazar alebo na aukcie, alebo poprosim kamošku v anglicku aby mi nejaký "kúsok" kupila tam. nemusíte byť hned proti človeku lebo sa na niektorých veciach nevie uskromniť, možno je to malá psychická nerovnováha z detsva (ako u mna 😀 ) s ktorou proste nevie čo robiť 😀 😀 😀

tulina77
26. okt 2011

@evatko zaujimava diskusia... napisem ti moj nazor, co by som Ti poradila urobit. Najprv uzavri vsetky dlhy (napr. kontokorent, ak platis debetne uroky) ak mate viac uverov, tak ich predcasne splatte, dalej prehodnot ci neplatite zbytocne drahe poistky na auto, na domacnost, zmen operatora na mobilny telefon, internet... My sme si nedavno urobili takuto reviziu pravidelnych uctov a uplne sme zasli nad mesacnou/rocnou usporou. Za dalsie - ja nerozumiem tomu co tu baby pisu o rozdeleni penazi do obalok, to som si doteraz myslelo ze fungovalo za sociku, ked neboli bankomaty a vsade sa platilo hotovostou. Navrhujem Ti skor na zaciatku mesiaca si odlozit nejaku sumu penazi, co i 50, 100 evri niekde bokom, napr. na mesacny terminovany ucet alebo ich odnes svojej mame do uschovy, ale nech ti ich nedava co by si ako pytala. A zo zvysku proste povies ze musis vyjst. Ak to vybojujes sama so sebou aspon 2-3 mesiace, uz sa chytis a postupne zvysujuce sa uspory ta budu motivovat pokracovat v sporeni. Ja by som na potravinach, na ich kvalite a mnozstve toho co ti chuti, co mas rada, nesetrila. Zivot je kratky, zdravie mas jedno a co ma mat clovek aku radost zo zivota ak si denne neda nieco chutne co ma rad. Clovek ozelie dovolenku na Kube a ze nema plazmovy televizor, ale ze nema dobre jedlo... to nie je cesta ku kvalite zivota. A ak mas pohodlnejsie ist co aj do drahsich potravin blizsie, na tom nic nie je. Cas su tiez peniaze a behat po celom meste a zhanat kde je prave dnes nejaka akcia, na to maju cas skor dochodci ako mamicky s detmi. Tot moj nazor, trochu iny od ostatnych... a teraz nechcem podrazdit ostatnych, co nemaju moznost vyberu zamestnania, ale ked sme my doma zistili ze budeme bez mojho prijmu niekolko rokov, muz prekonal sam seba a nasiel si lepsie platenu pracu. Skus motivovat muza, aby si zvysil prijem - nech povysi v praci, zmeni uplne zamestnanie, vzdy sa da nieco vymysliet, len muzi su straaasne lenivi 😀

evatko
autor
26. okt 2011

@tortelinka ja zase dufam, ze toto mimuso bude anjelik bez rozkov, nie ako princezna. Minule sa jej pytam : "si myslis, zato ze si krasna , tak sa rozplyniem ? " a ano, ze mhm (akoze suhlas). Tak som zvedava, ci pri troch aspon uvarim, ci prejdeme na polotovar.stravu
A idem uz, rozpisat si prijmy, vydavky, jedalnicek a ostatne rady zuzitkovat. Musim si kupit obalky
😎

lji
26. okt 2011

@tortelinka prečo si myslíš že budeš mať náročné dieťa? ja som si myslela že po pôrode všetko budem zvladať ale že budem mať určite náročne dieta, uplakane, bojacne, mamičkovské... a výsledok? po pôrode som sa ledva zvládala osprchovať a vyspať a asi až po mesiaci ked som už nemala kam čo položiť som si povedala dosť, musim si najsť system a naopak ked trochu podrástla tak nie je mamičkár ale babičkár 😀 😀 a to mi neuveritelne vyhovuje. nerozplače sa pri každom páde a ked sa zlakne na miesto plaču spustí smiech.... 😉 😉

tortelinka
26. okt 2011

@hoogy nase dieta bude adoptovane, tie su narocne asi vzdy..ale to je uz ina diskusia

lji
26. okt 2011

@tulina77 tak ten posledný výrok je naj 😀 😀 mne mm sám povie že by si mohol najst nejaku brigadu (nie kvôli financiám, kvoli tomu že pracuje 15dni v mesiaci a ostatné prespí 😀 no skoro teda aby som mu nekrivdila) ale ze by nebol lenivý a nasiel si teda niečo,to nie 😀

maria1610
26. okt 2011

Dievčence prikláňam sa k názoru, že keď idem do potravín už musím mať premyslené, čo chcem nakúpiť... aj u nás je najväčšia položka strava - nákupy robím priebežne, podľa vopred pripraveného jedálnička + kupujem väčšie množstvá cukru, prípadne múky, ryže, cestovín - keď sú v akcii (vyhnem sa situácii, že doma nemám a musím teda kúpiť draho), nakupujem veľa ovocia, zeleniny, mäso máme z domáceho chovu, tiež vajíčka, no najväčšia položka teda u nás je diétne stravovanie pre jedného z mojich chlapcov (bez lepku a bez kravského mlieka) - jedálniček musím prispôsobovať tak, aby bol čo najviac podobný tomu nášmu - aby som sa vyhla situáciám, kedy by som mu musela vysvetľovať, že Ty toto nedostaneš, lebo to nemôžeš...

hoogy
26. okt 2011

@tortelinka prepac nevedela som 🙂

tortelinka
26. okt 2011

@hoogy co mam prepacit?uz som zvyknuta, ze ludia nevedia reagovat na taketo deti, ked sa narodi babo, kazdy rodicom gratuluje. ked sa "narodi" ado, su dve reakcie: 1. prepac, nevedel som(boze, to je hrozne), 2. to je skvele,(ty si asi Matka Tereza)

koniarova
26. okt 2011

@tortelinka Prepáč, ale to bolo trochu drsné. 😒

tortelinka
26. okt 2011

@koniarova to nie je drsne, to je fakt, ja s tym zijem, vobec sa nehnevam, len konstatujem

zajo79
26. okt 2011

@tortelinka tak aka je idealna reakcia podla Teba?

fg1984
26. okt 2011

Dievčatá, tu stále píšete /podľa seba súdim Teba/, ale koľko to je? Zakladateľka témy neuviedla ani cca sumu, tak sa k tomu nemôžem konkrétne ani vyjadriť, ale podľa témy bavme sa napr. o sume 70 eur. Potom ako dalej?

katka_4
26. okt 2011

@tulina77 nám sa obalkovanie velmi osvedčilo... zijeme v domacnosti so svokrovcami a so svagrom.. nevedeli nikdy hospodarit, vzdy sa pozicavalo na nepredvidane vydavky, nikdy nič nemali odlozene... zalozili sme im obalky.. 1, obalka- kurenie, drevo... kazdy mesiac tam dame kazdy 20 euro z platu a odvtedy sa pred zimou nikdy neriesi z kade zoberieme na drevo, uhlie... 2, obalka- nevyhnutne opravy- kazdy odlozí 10 euro mesacne a ked sa niečo pokazí a treba opravit tiez mame odkial zobrat peniaze.. Potom mame ešte obalku, ze výlety :D my s manzelom mame aj sporiace učty aj dcere sme zalozili.... kam ide pravidelne mesacne určita suma ale aj tak mame doma obalku kde odkladame :D No a kazdy mesiac svokrovcom zratam kolko penazí nam ostane ked odratame učty, uvery a ine povinne polozky a vyslednu sumu vydelim tyzdnami do vyplaty na stravu.. a do toho sa musíme vtesnat aby sme do vyplaty vyzili.... niekedy nam ostane viac penazí niekedy menej... ale u nich to predtym fungovalo tak ze po vyplate sa urobil veeelikansky nakup, kazdy si mnoho doprial a potom zistili, ze nemaju ani fuka...

tortelinka
26. okt 2011

@zajo79 to sme uz fakt mimo temy, nechcem zasahovat do diskusie uplne mimo