icon

Ako spravne hospodarit s peniazmi v rodine?

evatko
24. okt 2011

Poradte mi ako viest domacnost bez toho, aby sme kazdy mesiac zostavali v dlhoch. Som na MD(budem este 3, 5 roka), manzel ma taky normalny plat, ziadny managersky, ale zase ani ako pokladnik v supermarkete.Mame vydavky asi ako kazda mlada rod. v dnesnej dobe: hypoteka, splatka a ostatne bezne ucty. Problem je , ze my z tych penazi, co nam ostanu nikdy nevyjdeme. Oblecenie som si naposledy kupila v roku Pane, ak nepocitam drobnosti typu pancuchy, ponozky, tunika za 6 E a pod. Topanky mam roztrhane, kabat vyzera ako handra(uz ma nan v rodine taktne upozornuju), muz ani nehovorim... detom kupime, co prave potrebuju, a trosku aj starsieho syna rozmaznavame roznymi drobnostami(manzel aj vacsimi vecami). Hl. problem je v jedle. Vsetko ide do potravin. Nedokazem kupit lacne potraviny, kupujem kvalitne a dobre (napr. prosciutto, styri druhy syrov, drahe jogurty, najdrahsie cerealie...,dcerine obl jogurty stoja 4 ks 3, 2 E). Mozno sa to zda, ze problem je vyrieseny, ked viem, kde je pes zakopany, ale noe je to take lahke??? Ako to robite Vy???

hoogy
26. okt 2011

@tortelinka odpisala som ti na ip 😉

evatko
autor
26. okt 2011

@lji @tulina77 velke dakujem za prve porozumenie 😉

tortelinka
26. okt 2011

@hoogy dik

hoogy
26. okt 2011

@fg1984 co 70e,ze ti zostane 70e na potraviny na mesiac?

lussy666
26. okt 2011

@tortelinka aj my budeme adoptovat🙂

tortelinka
26. okt 2011

@lussy666 fakt? este si sa nedala do "nasej" temy?

fg1984
26. okt 2011

Ešte raz u nás veľa rodín nemá nadpriemerné platy aby mohli nejak exrémne kalkulovať či drahšie alebo lacnejšie, ja vychádzam sama zo seba.

lussy666
26. okt 2011

@tortelinka uz som tam bola, pisala, sem tam prispejem, ale malo...

fg1984
26. okt 2011

@hoogy A čo ked áno, potom čo mám robiť? Môžem si jedine pískať.

tortelinka
26. okt 2011

@lussy666 asi preto som ta nezaregistrovala, ale uz fakt nejdem odbocovat od temy

hoogy
26. okt 2011

@fg1984 ved ja som len nepochopila tvoju otazku. no tak musis urobit nakup za menej ako 20e na tyzden a to potom klobuk dole. privyrobenie, alebo ako tu uz jedna mamicka spomynala pozriet sa na ucet od telefonu, internet televizor a kolko tankujete do auta lebo aj to moze byt velka polozka

lussy666
26. okt 2011

@tortelinka neodbocuj 😀 ale este mi napis ako mam ist na tu sunkuuuu 😉 😉 😉

tortelinka
26. okt 2011

@lussy666 nasla som recept na nete, poslem ti neskor, ale uz idem pomaly spat, dobru noc

lussy666
26. okt 2011

@tortelinka dobru, dik 🙂

hoogy
26. okt 2011

@tortelinka posli tu sunku prosim aj mne. my tu sce mame kvalitne sunky,ale vzdy je dobre vediet nieco navyse🙂

fg1984
26. okt 2011

@hoogy Pôvodná otázka bola ako výjsť bez pôžIčiek každý mesiac, ja nemám auto tankovať nemusím amobil maximálne platím cca 2 eurá a na faktúru,ale keby som si zrušila telefon pev. linku , ktorá je mi viazaná na internet,a káblovku, tak mi zostane trochu viacej. Ale nie ja som písala o svojom zostatku, priatela dotoho nerátam,keby náhodou.

hoogy
26. okt 2011

@fg1984 ja nerozumiem co pises.asi uz je neskoro. ale aby som to pochopila pises ze tebe samej zostane na mesiac 70 e na potraviny? to je to na co sa pytas? alebo to pises len hypoteticky. autorka nepise kolko jej zostava. a myslim,ze vela z nas ju tu na zaciatku nepochopilo ze vlastne nepotrebovala vyriesit problem na com usetrit ale skor ako si spravne rozdelit peniaze aby neboli stale v dlhu.

fg1984
26. okt 2011

@hoogy No ved práve z čoho vychádzať aby nemala dlhy a aby vedela aj správne hospodáriť? Hovorí sa , že potial sa zakrývaj ...alebo v čom jej poradiť, ked nie je z čoho vychádzať a nie to radid aké jogurty kupovať.

fg1984
26. okt 2011

@hoogy Prepáč ale som celu diskusiu poctivo neprečítala, tak možno som tochu mimo z útržkov.

katrinka8
26. okt 2011

Baby, necitala som vsetko, ale my sme napr. zistili, ze zbytocne vyhadzujeme kazdy mesiac cca 10€ za kablovku. Ked sme to zratali, ze kolko vlastne takto ide zbytocne penazi do vzduchu za nic, kupili sme satelit a kartu Skylink, odhlasili sme kablovku a za cca 1/2 roka sa nam vratili naklady za satelit s prislusenstvom a teraz kukame TV zadarmo 😉 Podla mna je niekdy dolezite sa pozriet aj na take veci, ze spotrebice, kolko zeru. Na tom sa tiez da vela usetrit. Napr. taka chladnicka, ta velmi vela zerie, preto je dolezite mat taku, co ma najnizsiu spotrebu. A tiez telefony - oplati sa presondovat, ako clovek vola a pripadne si upravit pausaly, vymenit operatora a pod. Ono sa to nezda, ale existuje tolko pozieracov penazi, velakrat zbytocnych...

sisaha
26. okt 2011

@katrinka8 suhlasim..zmenila som operatora a miesto 20 eurovych uctov mam 8,-. Mam internet a kedze sa cez neho siri zakladny signal, tak som odhlasila kablovku a pozerame zadarmo aspon zakladny subor..nic moc, ale tiez uspora. Treba si stanovit tie priority. Ked sa odburaju podstatne polozky vydavkov, tak sa da trochu opasok uvolnit a dozicit si viac.

katrinka8
26. okt 2011

@sisaha - ja som tiez zmenila operatora a v ramci akcie som dostala 100 minut za 7€ - predtym som mala 60 minut za takmer 20€... Ked koncila akcia, tak sme sa boli opytat, ci nam ju nepredlzia (v ponuke ju uz nemali). Povedali sme im rovno, ze ak nam ju nepredlzia, ze odchadzame k inemu operatorovi (nepotrebovali sme novy mobil ani tisice minut na volanie). Tak nam ju predlzili 😀

sisaha
26. okt 2011

@katrinka8 no niekedy treba zatlacit na pílu...a už by si aj podnikatelia na SK mali uvedomit, že nielen zisk je podstatny, ale že najdôležitejši je spokojny zakaznik 😵

elienka
26. okt 2011

@evatko poctivo som prečítala celú diskusiu, hlavne tvoje vyjadrenia. Jednoducho si priateľka drobného luxusu, ktorého sa nechceš vzdať. Aj my to robíme podobne, keď sme prachy nemali, tak nám stačilo málo, v momente ako sa okolo nás nejaké peniažky zatočia, tak to roztočíme my, teda hlavne manžel.
Ale moje tipy:
- prepočítať si koľko stoja bankové poplatky na rok - mali sme 2 účty, 2 embos. karty a stálo to majlant. Teraz máme 1 účet, ale tiež 2 embos. karty a stojí nás cca 15e ročne
- najdrahšie sú autá - máme 2 a to sa stále niečo pokazí, treba tankovať a tak. Ja zbehnem do mesta busom za 35c a naspäť idem s manželom Takto aspoň ušetrím 2 cesty
- milujem letáky, milujem sa v nich hrabať, je to moje skoro hobby, takže čo sa dá kupujem v akcii
- zaváram, zháňam domáce bio potraviny, teším sa že sme tento rok si urobili prvý domáci džem. Zasadili sme stromy na záhrade
- začala som chovať králiky
- mojich 2 psov a 2 mačky živím surovým mäsom, celé ich kŕmenie ma vyjde cca tretinu než kvalitné granule
- kupujem často v Lidli ale aj v Kauflande, mám už vytipované kvalitné potraviny za dobrú cenu
- pri nákupoch vždy navštívim zľavové kútiky, dá sa tak dosť ušetriť
- dcére kupujem vecičky tuto v bazáre, nepotrebujem nový kočík, keď používaný stojí tretinu a stále vyzerá skvelo
- nedarčekujeme sa a ak áno, tak narodeniny kamošov sú max 5e, lebo darčeky strašne lezú do peňazí, odčerpávajú aj náš aj ich rozpočet a pritom vždy dostaneme blbosti.
- viedla som si domáce účto v exceli cca 2 roky, presne a na cent, nútila som to aj manžela, získala som presný prehľad čo čo stojí, prehodnotila som všetky platby a či sa nedá niekde ušetriť, takto sme zmenili operátora mob. telefónu, aj dvojtarif elektriny na jednotarif
- založila som si vkladnú knižku, keď som potrebovala šetriť na kuchyňu, nekupovala som si nič pre seba a všetky peniaze čo som dostala ako darčeky som tam dala a ešte mesačne nasilu som tam odložila 50 až 100 e mesačne. Neviem ako, ale za 1 rok som si ušetrila na kuchyňu mojich snov 2tis e - ale robili sme si ju sami, lebo nemám na stolára. Odvtedy si vyrábam všetky nábytky na mieru sama a manžel mi robí pomocníka
- a na margo tvojej druhej dovolenky - my sme nikde neboli už 2 roky, jednoducho keď na to nemám, tak nejdem, veď je dobre aj tuto na priehrade. Som asi lakomá, ale aby som si požičiavala sem tam 50e a napriek tomu išla na dovču tak to nie. Úprimne a bez urážky ja by som ti tých 50 e ani nepožičala, ak by som vedela že ty chodíš na dovolenky a ja nie.

Inak veľmi zaujímavá téma, rada sa poučím od ostatných, ako to robia oni

evatko
autor
26. okt 2011

@elienka ja viem, ze pisem ako tatar, rychlo a nedbalo, ale NEBOLI SME NA ZIADNYCH 2 dovolenkach. Tento rok sme boli na jednej na Liptove, boli sme tam styri dni aj s cestami, deti mali pobyt zadarmo, takze sme platili malinko, aj vstupy sme mali lacnejsie ako rodinky, co boli s nami so starsimi detmi. Do jaskyne siel len muz so synom, ja som uspavala dceru pred jaskynou, lanovku sme platili len my dvaja, turistika v tatrach stala len zopar kalorii. Takze dve dovolenky neboli. Niekto by ani toto nevolal dovca.

jaroe
26. okt 2011

@tortelinka ake mydlo pouzivas aj na vlasy?
Tiez minam minimum na kozmetiku, umyvame sa viac menej detskym alebo prirodnym mydlom, sampony vsak klasicke. Periem v mydlovom slize, ako avivaz ocot, cistenie v domacnosti tiez - co chladnicka resp. spajza da, kremy, mlieka ziadne - pouzivam olivovy, jojobovy olej s kvapkou eterickeho olejceka, maly vyrasta na klasickych plienkach, balene vody kupujeme len vynimocne, ked mame chut na kolu, vineu, na potravinach velmi nesetrim, ale myslim, ze ani neplytvam. Ale to je najme o volbe zivotneho stylu, lebo napr. tie latkove plienky, minimum kozmetiky - keby som nemala z toho dobry pocit, kvoli uspore penazi sa na to urcite nedam.

yanni
27. okt 2011

Dobre ranko,

tak babule, som vas poctivo docitala. Ste tu riadne popisali, tri kavy som uz vypila pri tolkych strana. Dufam, ze nedostanem infarkt 😕

Ja este k mojmu predoslemu prispveku pridam, ze ten kto chce sa setrit nauci. A nepotrebuje ani rady, pride na to sam. Som toho zivy priklad. A nemozem poved, ze zgrlosim. Doprajeme si, ale ma to hranice. Vzdy je nejaky väcsi ciel, na ktory sa setri + ked si predstavym, ze teraz, alebo pokym clovek moze robit a ma robotu sa mame vynikajuco ale co ked robota nebude? Alebo v dochodku? Ano je to este dobrych par desatroci ale clovek by nemam zit len teraz ale mysliet aj na buducnost. Dochodky su male, takze clovek si musi na ten dochodok nasetrit aj inak. Nemozem sa spoliehat na to, ze ma potom budu moje deti zivit.

Mensi vycuc ako to funguje u nas:
- len setriace ziarovky, ano prvotna investicia trochu vyssia ae uz sa to 100krat vratilo.
- ziadna kablovka, naco vlastne? telka pripravuje cloveka len o rozum
- sleduju sa zmeny v tarifach na telefon, internet, mobil. Ked vyjde niejaka nova lepsia a vyhodnejsia, hned sa meni.
- zasadne ziadna velka kombi chladnicka. Mame sice verlku chladnicku ale len s mensim mraziacim boxom. Mraznicku mame extra. Preco? Mraznicku mam vzdy plnu, aby zbytocne nemrazilo 100 litrovpre tri sacky zeleniny. Chladnicku vypinam ked sa ide na dovolenku na 3 a viac tyzdnov. Posledny tyzden pred dovolenkou sa nic nekupuje, vari sa z toho co kuchyna da.
- ziadny stand by na elek. spotrebicoch. Ked sa nepozera, nepocuva, nepracuje na PC, vypina sa do posledneho knoflika. Aj stand by zeria elektriku.
- v zime sa kuri len ked je fakt velka zima. Clovek si po case zvykne. Je otuzilejsi a zije zdravsie. V spalni a kuchyni s nekuri vobec, v ostatnych izbach odla potreby.
-ked je moznost, dat si vonkajsie rolety. Drzi to teplo.
- dalsia moznost, ak je miesto-umyvacka riadu-ano zase prvotna investicia vyssia ale rychlo sa to vrati. Usetri sa hektolitre vody, aj elektriky, tabletky, sol atd. stoji tiez prachy, kupujem kvalitne ale vzdy v akcii a vydrzi to strasne dlho.
- vzdy prat len vtedy, ked je pracka naozaj plna.
- znackove oblecenie kupujem tiez z casu na cas, ked su dobre akcie. Len tak nehrozi.
- potraviny ako som uz pisala, tiez kvalitne ale kvalita nemusi byt vzdy draha. Clovek ma uz vyskusane, vyobzerane. Sledujem letaky. Chodim len do dvoch obchodov, su vedla seba, Lidl na ovocie a zeleninu (nie vsetko mozem dopestovat) a nieco podobne ako Tesco, vsetko pod jednou strechou. Pisem zpznam co potrebuje, tka sa nekupia blbosti. Sladkosti sa nekupuju, upecie sa kolac, chlieb peciem, jogurt robim sama, cestoviny tiez, tvaroh zial nie, lebo ho vzdy zle odvarim 😕 , lekvar , zavaraniny , zemiaky, ciastocne zelenina je od nasich zo zahrady. samozrejme musim aj kupit, kedze na SK sa cestuje 1-2 do roka a 1-2 do roka pridu nasi a nieco dovezu. Salamy sa nekupuju, to je posledny humus. Knedlu urobim, nej sa casto. Vari sa kazdy 2 den, casto vo velkom a cast zmrazim.
-drogeria, len co je potrebne a nutne. Jedine co sem do tejto "prirody" nezapada, pampers nadovsetko. ale su rozne akcie a kupony, takze nakoniec su casto ovela lacnejsie ako nejake lidlacke, dmacke a pod.

No je toho este dost, ale to by som pisala asi cely den. Niekto si asi povie, ci mam tolko casu, ze vsetko varim cerstve, nekupujem ziadne polotovary a pod. Nie, ja vobec nemam cas, niekedy miniem z 24hodinoveho dna 30 hodin 😀, pracujem, sport, zaluby ale nejak si clovek vzdy najde cas. Ani neviem ako, nepytajte sa.

Jaaaaj a na margo dovolenky. Chodi sa len na SK, stoji to majland. Kazde dva roky aj niekde inde, väcsinou do juzneho Tirolska (vyjde to dokonca lacnejsie ako na SK), alebo more, ale len v DE alebo kam sa da dopratat autom.

Obalkovanie nepoznam, nepraktizujem, peniaze chodia na konto, z tadial odchadzaju trvale prikazy, hotovost najviac tak 10 €, lebo hotovost sa rychlo rozkotula. Sporenie je trvaly prikaz a co ostane na konci mesiaca na konte, cas presubujem na knizku. Raz do roka v decembri je 13ty plat. Vela ludi co nieco take ma, tieto prachy premarni, dovolenka alebo nejake extra, novy telkac atd. Plazmu nepotrebujeme, ked oditd tento tak sa bude riesit novy. Tento extra plat ide na poistky co sa platia rocne, castou sa zaplati extra pozicka, tym sa znizuju roky, extra dovolenka ziadna. Vianoce a Velka noc sa travia na striedacku, raz na SK, raz v DE, aby to bolo spravodlivo rozdelene.

No je toho vela. Ako vravim, setrit sa da vselijakymi sposobmi, len treba chciet.

yanni
27. okt 2011

@elienka si fakt dobra gazdinka 😉 Ozaj, tie bankove poplatky, ked ich spominas, vyzaduju ich na SK vsetky banky? Tu v DE napr. vela bank zaviedlo tzv. nulove sporozirove konta. Podmienka je napr., ze ti pride urcite mnozstvo penazi na konto. Ale myslim, ze uz su aj take co tuto podmienku nemaju. Ja by som poguglovala, mozno uz sa aj SK rozhybalo, len to nik nevie.

Tiez som si v zivote nepozicala. Ale ani nikomu nepoziciam. Ja to jednoducho nepochopim, ako mozem minut viac? Miniem len tolko, kolko mam k dispozicii. Ked uz mam zistene, ze do dalsej vyplaty mi to nevyjde, tak pritahujem opasok a premyslam, ako to urobit aby sa mi to uz nestalo. Prediskutujem aj ked len sama zo sebou, prijmy a vydaje.....
Toto je myslene vsetko hypoteticky...tak by to malo byt. A ked to tak nie je, tak nieco nie je s kostolnym poriadkom. Poziciavat si nema vyznam, to je nekonecny kruh. Poziciat, vratit, zase pozicat, zase vratit a tak to ide dookola. Takyto zivot si neviem predstavit.

kata13
27. okt 2011

@yanni myslim, ze csob ma momentalne nejaku podobnu podmienku a tiez aj v tatra banke si vies znizit poplatky nejakym sposobom. my mame vub, kde platime dost, ale bohuzial tam mame hypo, takze s tym moc nespravime. ale najviac pouzivam mbank, tam mam vedenie uctu zadarmo a tiez platby kartou, mesacne sice len jeden vyber z bankomatu, ale my malo vyberame a ked tak zvycajne z vub, aby sme neplatili.

inak su tu fakt niektore super rady, velmi ma zaujala tato tema. aj ked sice my sme teraz na tom fajn, ale vzdy potesi, ked sa nam podari viac usetrit. ale tiez sa nam raz za cas stane, hlavne cez leto, ked to cloveka laka stale niekde chodit, ze pred vyplatou to je len tak tak, ale to vzdy poviem kolko mame do vyplaty dni a kolko je na ucte a obaja sa snazime minat co najmenej. dame pozor na to co kupujeme a co potrebujeme, ten tyzden max dva sa da zvladnut.
taky rok dozadu sme tiez mali problem vychadzat kazdy mesiac, hlavne ked sme sa vratili z anglicka a zacali tu pracovat, kym sme sa stotoznili s cenami a este k tomu sme mali vysoke splatky za hypo vtedy a o vacsiu polovicu nizsi plat ako teraz...sama teraz nechapem ako sme to zvladli, ale zvykla som si spatne za mesiac zobrat vypis z uctu (kedze vsetko platim kartou) a pekne popocitala na co sme minuly, tiez bol najvacsi problem v strave, naucili sme sa minut o polovicu menej...hlavne sme sa naucili kupovat ucelovo, viem ze to pouzijem alebo zjem, lebo sa nam casto stavalo, ze sme kopec veci vyhadzovali. kolko krat som kupila jogurty, zabudlo sa na ne a nakoniec isli do kosa, tak na co ich budem kupovat, ked to nejeme. kupujem hlavne to co viem, ze sa zje.
nam tiez chodia vyplaty rozdielne, mne hned prvych par dni a muzovi az niekedy v polovici mesiaca. hlavne vzdy odlozim na vsetky poplatky, co treba poplatim a vypocitam kolko zostane, priblizne viem kolko miname na benzin a stravu a tak viem aspon priblizne aky je zvysok. a tiez som sa naucila poslat nejaku cast zo zvysku na sporiaci ucet hned, lebo ked to zostane na ucte tak sa to casto minie. prinajhorsom sa to moze previest spat na ucet, ak to bude ozaj potrebne.
dlho sme sa nevedeli naucit setrit, potom sme si zvykli na tento system odlozit hned ked pride vyplata a zatial nam to funguje, ked tie peniaze na ucte nevidime aspon nelakaju 😉