icon

Ako správne používať podnikateľský účet ako SZČO?

alikaa
12. mar 2025

Je tu nejaka uctovnicka? Zaujimalo by ma, ako sa moze vyuzivat podnikatelsky ucet, ktory je povinny od 1. aprila? Som SZCO. Doteraz som vyuzivala bezny ucet aj sukromne, aj na podnikanie. Mozem z podnikatelskeho uctu platit napr. potraviny, aj ked to s podnikanim nesuvisi? Resp. ake vydavky si tam mozem uplatnit? Mozem len tak vyberst hotovost, alebo previest hocijaku sumu na bezny ucet? Alebo musim odvody platit z tohto uctu? Alebo pridavky na deti maju chodit na podnikateksky alebo bezny ucet? Nerozumiem uplne ako tento podnikatelsky ucet pouzivat.

Strana
z3
zuzap33
12. mar 2025

@alikaa platit z neho vydavky suvisiace s podnikanim, nato je predsa urceny. Odvody, najmy...A pozor od aprila, z kazdeho debetu, okrem platenia odvodov a dani a sa uz bude platit transakcna dan. Takze, ked si z neho zaplatite sukromny nakup aj z toho. Rodinne pridavky preco chcete na tento ucet? Je to sukromna zalezitost. Nemate uctovnicku, aby vam to vysvetlila?

mk1111111111
12. mar 2025

Len co suvisi s podnikanim, ostatne na sukromnom ucte. Prevod robit na sukromny mozes zadarmo, ak mas oba ucty v 1 banke. Vybery zo sukromneho, tie su bez transakcnej dane. Ak vyberies z podnikatelskeho, platis 0.8%

sara07
12. mar 2025

bežný učet - to je rodinne veci,pridavky najmy atd všetko čo sa týka sukromia
podnikatelsky - všetky platby ohladne podnikania, odvody, atd, všetko čo sa taka podnikania

gab1sol
12. mar 2025

@alikaa podnikateľsky účet je určený na podnikanie, teda transakcie súvisiace s podnikaním. Súkromne transakcie sa cez podnikateľsky účet nevykonávajú. Jedine, ak si z podnikateľského vyplácaš na súkromný mzdu, čo odmeny (samozrejme v súlade so zákonom).

patka06
12. mar 2025

S podnikateľského účtu hradíš všetko súvisiace s podnikaním, napr. odvody, dane, nájomné - ak máš prenajaté priestory na podnikanie, mobil ak máš na IČO a pod.
Súkromný = osobný účet máš na ostatné - tam ti budú chodiť rodinné prídavky a z podnikateľského si naň prevedieš peniaze, ktoré chceš použiť na súkromné účely, napr. nákup potravín.
Je to jednoduché - musíš len rozlíšiť, čo súvisí s podnikaním a čo nie.

alikaa
autor
12. mar 2025

@zuzap33 problem je, ze ja nemam vydavky na podnikanie, mam iba prijmy a to male, cca 100-200e mesacne. Pre nizky prijem dokonca ani nemusim podavat danove priznanie. Preto nemam ani uctovnicku.

@mk1111111111 prevod na sukromny ucet je ako brany? Je jedno na co tie peniaze potom idu?

@sara07 problem je, ze moj prijem nestaci na odvody. Staci mozno na zdravotku, aj to nie kazdy mesiac, obcas musim previest peniaze z muzovho uctu. Platim si aj dobrovolne odvody do socialky, resp. muz plati. Takze zo sukromneho uctu si mam previest peniaze na podnikatelsky, aby som z podnikatelskeho platila odvody? Ale ten prevod nebude vramci podnikania...

@gab1sol nemam sro, aby som si vyplacala mzdu. Moj prijem je moja mzda, mam cca 1-2 faktury mesacne, aj to iba cca 100-200e mesacne. Tak ako tie peniaze mozem pouzit sukromne?

@patka06 ako som pisala, z prijmu nezaplatim odvody. Ak platim dobrovolne odvody (muz mi plati), aj to mam platit z podnikatelskeho? Ako, ked tolko ani nezarobim? Neplatim ani dane, najomne, mobil, nic. Ako teda ten prijem mozem pouzit?

sisska96
12. mar 2025

Tak vôbec na čo podnikáš, keď máš taký nizky príjem ? A vôbec načo platís dobrovolne odvody do soc? Však takto ideš do mínusu

alikaa
autor
12. mar 2025

@sisska96 chcem mat dochodok. Muz nas uzivi, je to moj konicek (nechcem mat prijem nacierno, ale oficialne) a moja aktivita v rodine smeruje k ztp dietatu.

pe_mi
12. mar 2025

@alikaa keď si prevedieš peniaze z podnikateľského na bežný, nikto neskúma,na čo peniaze použiješ.z bežného môžeš zase presunúť na iny účet, iné účty , atď.

tina5959
12. mar 2025

@alikaa No aj mňa by zaujímalo, ako je to s platbou kartou.

pe_mi
Autor odpoveď zmazal
pe_mi
12. mar 2025

@tina5959 napísala som vyššie hlúposť ,tak prikladám, čo som našla
Platby, ktorých sa transakčná daň netýka
Platby kartou sa nezdaňujú, s výnimkou výberov hotovosti z bankomatu. Daň sa taktiež nevzťahuje na platby štátu, ako sú dane, odvody či poplatky, ak sú posielané na účet v Štátnej pokladnici uvedený v oficiálnom zozname Ministerstva financií Slovenskej republiky.

Čiže platby kartou sa nezdaňuju,iba výbery v hotovosti

tina5959
12. mar 2025

@pe_mi ďakujem.

tina5959
12. mar 2025

@tina5959 ešte by ma zaujímalo, ako to je keď szco- paušálne vydavky, platí kartou. To musí tie vydavky- bloky ,platené kartou z podnik.uctu evidovať? Veď na účte sa zobrazí len komu sa platilo kartou. Obchod, pošta...

tina5959
12. mar 2025

@tina5959 Za čo platí,má predsa na bloku.

maranco
12. mar 2025

@tina5959 platba kartou je zdanená ročným poplatkom

§ 4 Predmet dane
(1) Predmetom dane je
b) použitie platobnej karty vydanej k transakčnému účtu, na účely vykonania finančnej transakcie,

§ 6 Sadzba dane
c) 2 eurá za platobnú kartu podľa § 4 ods. 1. písm. b),
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...

alikaa
autor
13. mar 2025

Dakujem za rady. Dnes som si zalozila podnikatelsky ucet. Pracovnik v banke mi skoro na nic nevedel odpovedat. Musim odvody platit z toho uctu, alebo mozem aj zo sukromneho? Este neviem ako sa berie/uctuje prevod na sukromny ucet.
Pracovnik mi len povedal, ze sa nezdanuje prijem, iba vydaj, nezdanuje sa prevod na sukromny ucet vramci banky, ani odvody do statnych institucii. Cize ak budem mat na tom ucte iba prijem 100-200e mesacne a vsetky prachy si prevediem na sukromny vramci banky, tak vlastne nic platit nebudem

martul
13. mar 2025

@alikaa ja neviem čo je na tom nepochopiteľné, súkromné veci zo súkromného, keď platím niečo súvisiace s podnikaním tak podnikateľský účet.

mariska1989
13. mar 2025

Mňa by zaujímalo skôr ine . Manžel SZČO výplata chodi na môj účet. . Ma už podnikatelsky účet musí mu tam prichádzať ta výplata? Alebo stačí ak by z osobného išla určitá suma na mesačne výdavky? Toto účtovníčka manželova nevedela že to zisti

subartic
13. mar 2025

@mariska1989 ak je manžel szčo , nemá výplatu ale je mu zaplatená faktúra. Všetky príjmy z podnikania by mali smerovať na podnikateľský účet .Odtiaľ môžete previesť peniaze na súkromný účet a z toho žiť. Odvody a iné náklady súvisiace s podnikaním by mali odchádzať z podnikateľského účtu .

patka06
13. mar 2025

@mariska1989 Účtovníčka musí vedieť, že úhrady vystavených faktúr SZČO musia chodiť na podnikateľský účet a z nich sa hradí všetko súvisiace s podnikaním
Ak je manžel zároveň aj zamestnaný - výplata mu môže naďalej chodiť na tvoj účet.
Ale predpokladám, že manžel je len SZČO a teda nemá výplatu

alikaa
autor
Autor odpoveď zmazal
alikaa
autor
13. mar 2025

@martul @subartic ak moj prijem nestaci na odvody tak co? Ak budem nadalej odvody posielat zo sukromneho uctu, dostanem za to nejaku pokutu? Do socialky si platim dobrovolne odvody
@martul ked mam iba prijem, nemam vydavky vramci podnikania, ako tie peniaze mozem pouzit? Ci proste len prevediem na sukromny ucet?

grof_monte_christo
13. mar 2025

Ak príjem nestačí na odvody, tak takúto živnost treba zrušiť.

alikaa
autor
13. mar 2025

@grof_monte_christo nechcem zarabat nacierno. Potrebujem vediet vystavit faktury, kde mam ICO

martul
14. mar 2025

@alikaa @grof_monte_christo sa ti snaží vysvetliť, že keď máš odvody vyššie ako príjem, že ti musí manžel účet dotovať, tak to proste nemáš robiť.

alikaa
autor
14. mar 2025

@martul ok, toto ale nie je odpoved na otazku, co som sa pytala. Rozbieham si nejake dalsie veci s vidinou lepsieho zarobku, takze zivnost urcite rusit nechcem. Potrebujem ale vyriesit ako to ma byt teraz.

martul
14. mar 2025

@alikaa tak ako sme ti písali, z podnikateľského účtu si platíš veci súvisiace s podnikaním. Keď chýbajú, pošli si zo súkromného účtu. Keď ich tak budeš mať nazvyš , tak si pošleš na súkromný účet. Účtovníčka bude vedieť ako to zaúčtovať.
Na nákup potravín a iných vecí máš súkromný účet.
Zbožňujem klientov, ktorí si firemnou kartou platia darčeky pre manželky, potom víkendy s priateľkami, zoznamky, tipovanie....😊.

alikaa
autor
14. mar 2025

@martul ok, vies mi odpovedat, ci dostanem nejaku pokutu, ak odvody budem platit zo sukromneho uctu? Nikde tuto informaciu neviem najst. Uctovnicku nemam, preto pisem sem, hned s prvou vetou, ci je tu nejaka uctovnicka....

martul
14. mar 2025

@alikaa pokutu nedostaneš, ale prečo si to komplikujes a robíš miš-maš. Keď si budeš robiť účtovníctvo alebo priznanie budeš si musieť prezerať a kontrolovať dva účty, kde a čo máš zaplatené? Prečo?

Strana
z3