icon

Ako spravodlivo prispievať do domácnosti pri rodičovskej dovolenke?

Dnes o 11:31

Ako máte s manželmi podelené prispievanie do spoločného rozpočtu keď ste na rodičovskej? Rátali ste to z percenta príjmov? Máme čerstvo založený spoločný účet a každý si nechal aj svoj osobný. Dali sme si manželov príjem + môj príjem mínus výdavky ÷ 2 a to nam vyšlo ako vreckové. Napr muž zarobí 2000 ja 500 to je 2500 príjem domacnosti mínus náklady 2000 teda nam ostane 500€ rozdiel. To si pošleme na osobný účet ako vreckové kazdy po 250€. Je to takto ok? Aby to bolo pre oboch fer. Starame sa o deti oveľa a ja viac o domácnosť keďže som doma ale plus mínus je to rovnako. Ked som pracovala platili sme na polovicu. Ako to mate vy?

Strana
z4
venom19
Dnes o 11:34

Ahoj, my mame spolocne peniaze, sice ucet ma kazdy svoj, ale nikdy nedelime na moje/tvoje

pe_mi
Dnes o 11:35

@anonym_autor ahoj, my tiež spoločné. Čo potrebujem kúpim, čo potrebuje on kúpi .

thereisabear
Dnes o 11:39

Spoločný účet, každý z neho kupuje čo potrebuje a čo chce.

anonym_1a14f8
Dnes o 11:42

Si robíš srandu... by ma drblo takto to rátať. Môj muž zarobí omnoho viac ako ja, všetko čo je navyše ide na hypo na znižovanie úrokov (máme Fio takže nám to znižuje úrok). Keď budem na materskej, bude sa starať on. Mali sme obdobie kedy on menil robotu a ja som zarábala viac ako on. Bolo obdobie keď bol PN a ja som asi mesiac ťahala. Neskôr som bola na PN ja a potiahol on. Keď niečo potrebujem alebo chcem kúpiť, kúpim, keď on tak si kúpi. On so mnou všetko prechádza čo kupuje, ja nie, len drahšie veci (keby som chcela bicykel tak si spolu prejdeme že aký, ale určite nie že či. Stravu a oblečenie absolútne neriešime finančne, akurát teraz riešil že či som fakt potrebovala objednať až 2 obrovské krabice Raffaella z Nemecka lebo to už mu udrelo do očí :D

veselo_neveselo
Dnes o 11:43

Mne to pride takto celkom spravodlive. Mate aj nejake spolocne setrenie?

Ja som zastancom toho, aby mal kazdy z partnerov aj nejake svoje volne peniaze, za ktore si kupi aj to, co druhy povazuje za blbost. Nemusi to byt vela. Ak si chlap chce kupit samurajsky mec, nech si nemusi ziadat suhlas manzelky. A ked si zena chce kupit kabelku za 500, tak tiez.

anonym_e9f21b
Dnes o 11:46

Ked som bola na materskej, vsetko platil manzel... ak ti 250e vreckove staci, tak ok, ked nie, tak proste povedz muzovi, ze ti treba viac. Zavisi aj, ake mate vydavky.

veselo_neveselo
Dnes o 11:48
@anonym_1a14f8

Si robíš srandu... by ma drblo takto to rátať. Môj muž zarobí omnoho viac ako ja, všetko čo je navyše ide na hypo na znižovanie úrokov (máme Fio takže nám to znižuje úrok). Keď budem na materskej, bude sa starať on. Mali sme obdobie kedy on menil robotu a ja som zarábala viac ako on. Bolo obdobie keď bol PN a ja som asi mesiac ťahala. Neskôr som bola na PN ja a potiahol on. Keď niečo potrebujem alebo chcem kúpiť, kúpim, keď on tak si kúpi. On so mnou všetko prechádza čo kupuje, ja nie, len drahšie veci (keby som chcela bicykel tak si spolu prejdeme že aký, ale určite nie že či. Stravu a oblečenie absolútne neriešime finančne, akurát teraz riešil že či som fakt potrebovala objednať až 2 obrovské krabice Raffaella z Nemecka lebo to už mu udrelo do očí :D

@anonym_1a14f8 no a vidis, keby si mala vlastne "vreckove", mozes si rafael kupit kolko chces a nemusis sa obhajovat 🙂 (Daj link, kde maju lacne!😁)

Ale v dobrom to myslim, ono je fajn mat obcas trochu svojich penazi na guilty pleasures, ak to nezasahuje do rodinneho rozpoctu. Mne pride dolezity ten pocit individuality, ze aj ked ste v dlhorocnom zvazku, stale mas ten kusok len a len pre seba, a ked sa rozhodnes ho minut na uplnu blbost, o ktorej vies, ze je to blbost a manzel by mal poznamky - tak mozes.

anonym_e5daaf
Dnes o 11:51

Vôbec si neviem predstaviť to takto prerátavať. Obaja sme finačne gramotní a nemíňame na blbosti. O väčších výdavkoch sa bavíme spolu, rezerva je naša spoločná a kto koľko minie je nám obom jedno. Míňame koľko si vieme dovoliť a neriešime kto koľko zarába a kto koľko míňa. Na peniaze máme rovnaký nárok.

biba_18
Dnes o 11:53

tak ako to máte by aj mohlo byť - len tam mimo výdavkov a vreckového nevidím napr. spoločné sporenie a odkladanie na plánované výdavky (dovolenka, pokazená práčka a pod). či aj to je v tých 2 tisíckach?

anonym_a1d7b4
Dnes o 11:54

@anonym_autor To snáď nemyslíš vážne. My sme tiež manželia a všetko - aj peniaze - máme SPOLOČNÉ. Teda aj príjmy aj výdavky. Každý máme síce svoj účet, ale keď treba niečo zaplatiť, tak sa určite nehádame kto čo zaplatí. By ma vykotilo to takto vyratávať, vôbec si to neviem predstaviť. Keď som bola na MD, samozrejme manžel zarobil oveľa viac. Teraz je napríklad taká situácia, že už nejakú dobu zarábam oveľa viac ja. A teda určite mu nevyčleňujem vreckové. Ak niektorý z nás niečo chce pre seba, tak si to normálne kúpi, sme svojprávni.

biba_18
Dnes o 11:55

@anonym_a1d7b4 prepáč - ale akože čo oni vyratávajú? veď majú všetko spoločné ...

erikavesela
Dnes o 11:57

V manzelstve su peniaze spolocne ...ziadne moje a tvoje neexistuje...my mame vsetko spolocne, ani by nas nenapadlo peniaze a vsetko ostatne takto prepocitavat..ved to je chore...bud chceme vsetko spolu zdielat alebo nie a potom ten vztah nie je zdravy..

anonym_4a7fa6
Dnes o 11:58

@anonym_autor s manzelom mám jeden účet a fakt by mi nenapadlo rátať nejaké percentá. Je živiteľ rodiny totižto, má sa postarať o teba a deti pretože rodičák je primárne určený na výdavky okolo dieťaťa ktoré často krát ten rámec presiahnu. Ženy to fakt sa vám toto ľúbi ? Oddelené účty a rátanie čo je čie keď ste manželia?
Áno budem tu mať milión komentárov ako vám to všetkým nádherne funguje a vôbec sa nehádam, fungovať to môže , ale vždy budete niekto z dvojice ťahať za kratší koniec a keby sa tých druhých opýtam a museli by úprimne odpovedať či sú s tým ok tak by sa pravda ukázala....

michaela329
Dnes o 12:00

@anonym_autor celý rodičák je môj a ešte mám kartu od muža. Tych 500€ padne teraz celkom rýchlo. Veľké veci ako hypotéka, elektrina a internet platí muž. Aj väčšie nákupy.

juliaduranova
Dnes o 12:01

Ja sa musím priznať, že my to presne takto robíme. Manžel zarobil omnoho viac ako ja, tak sme to prerátali na percentá. On zarobil 70% z našich prijmov, ja som zarobila 30%. Rozrátali sme si približne, koľko potrebujeme na mesiac, to sme previedli na spoločný účet, z ktorého sa všetky spoločné výdavky platia. Zvyšok si každý nechá na svojom vlastnom účte a robí si s ním, čo chce.

Teraz však ja zarobím viac ako on a tak teda aj musím teraz ja platiť 75%. Ja si myslím, že je spravodlivé, aby každý platil iba toľko, koľko aj zarobí. A tiež som zástancom toho, aby každý mal aj svoje vlastné peniaze, do ktorých sa mu ten druhý vôbec nestará.

medyna
Dnes o 12:02

no tak hlavne, aby to vám vyhovovalo, každá domácnosť to má nastavené inak .. my máme spoločný účet, a vlastné účty, mesačne posielame určitú čiastku na spoločný, zvyšok je vreckové, sporenie atď .. nám to takto vyhovuje, nepotrebovala som sa s nikým radiť, iba s mojim mužom

venom19
Dnes o 12:03
@veselo_neveselo

Mne to pride takto celkom spravodlive. Mate aj nejake spolocne setrenie?

Ja som zastancom toho, aby mal kazdy z partnerov aj nejake svoje volne peniaze, za ktore si kupi aj to, co druhy povazuje za blbost. Nemusi to byt vela. Ak si chlap chce kupit samurajsky mec, nech si nemusi ziadat suhlas manzelky. A ked si zena chce kupit kabelku za 500, tak tiez.

@veselo_neveselo toto ale spolocne peniaze vobec nevylucuju. Manzel si kupi hoc aj ten samurajsky mec, ale ide o to, ze napr neratame % z prijmov alebo nedelime nakupy na 50% 😉

anonym_d3a3c2
Dnes o 12:08

každá žena by mala mať svoje vlastné peniaze a nechápem ženy, čo majú spoločný účet s mužom a nič bokom. Ruka čo ťa živí ťa vie aj vyhladovať a aj keď si myslíte, že spolu budete navždy, rozvodovosť na SK je cez 45% a v európe ešte viac. Takže áno, ak vám ostane 500€ tak si to kľudne rozdeľte na polovicu. A odkladala by som si aj bokom - keď príde napríklad nečakaná situácia (nemusí to byť rozchod) ale napríklad potrebuješ nový mobil alebo oprava auta, zubár atď.. nikdy nevieš

anonym_af3211
Dnes o 12:12

@anonym_autor nedelime, riesime len vacsie vydavky a funguje to vyse 20r...ak vam to funguje takto tak potom pohoda

autor
Dnes o 12:18
@biba_18

tak ako to máte by aj mohlo byť - len tam mimo výdavkov a vreckového nevidím napr. spoločné sporenie a odkladanie na plánované výdavky (dovolenka, pokazená práčka a pod). či aj to je v tých 2 tisíckach?

@biba_18 mame teraz spoločný účet prvý mesiac. Ja som chcela, aby sme mali okrem spoločného každý aj svoj osobný účet v prípade, že by sa niečo stalo. Co sa týka sporenia, mame obaja fondy dlhodobé pre deti, ja mam na osobnom ucte sporenie založené este spred manželstva a zacali sme uz sporenie aj na spoločnom ucte. Ani jeden nemíňame zatial na nic, to vreckové si budem odkladať.
Dakujem ostatným za vase názory a pre tych nechapavejsich prečítajte si prosim znova príspevok- nic nevyratavame, vsetko je spoločne. Ale ja chcem mat nejake “svoje” peniaze pre moj osobný lepsi pocit.

autor
Dnes o 12:19
@medyna

no tak hlavne, aby to vám vyhovovalo, každá domácnosť to má nastavené inak .. my máme spoločný účet, a vlastné účty, mesačne posielame určitú čiastku na spoločný, zvyšok je vreckové, sporenie atď .. nám to takto vyhovuje, nepotrebovala som sa s nikým radiť, iba s mojim mužom

@medyna super, ze si sa nepotrebovala s nikým radiť. Ja ano

anonym_d19b20
Autor odpoveď zmazal
autor
Dnes o 12:21
@anonym_4a7fa6

@anonym_autor s manzelom mám jeden účet a fakt by mi nenapadlo rátať nejaké percentá. Je živiteľ rodiny totižto, má sa postarať o teba a deti pretože rodičák je primárne určený na výdavky okolo dieťaťa ktoré často krát ten rámec presiahnu. Ženy to fakt sa vám toto ľúbi ? Oddelené účty a rátanie čo je čie keď ste manželia?
Áno budem tu mať milión komentárov ako vám to všetkým nádherne funguje a vôbec sa nehádam, fungovať to môže , ale vždy budete niekto z dvojice ťahať za kratší koniec a keby sa tých druhých opýtam a museli by úprimne odpovedať či sú s tým ok tak by sa pravda ukázala....

@anonym_4a7fa6 v akej banke mate účet? Ked jeden zomrie tak sa účet zmrazi do dedičského konania. V prípade rozvodu ak je iba tvoj muž majiteľ uctu tak si mozes rovno pískať. Prosim, precitaj si príspevok znova kym začneš prskat, nepochopila si ho. Mame vsetko spoločne 🙂

anonym_da7560
Dnes o 12:23

Pride mi to ako jednanie s obchodnym partnerom a nie manzelom 😶😳 my mame stale od svadby kazdy svoj ucet, ziaden spolocny sme si nerobili, ale jednoducho kam pridu peniaze pridu, a ked hocico treba platit, plati ten, co ma poruke kartu, alebo kde su prave take peniaze ako treba. Bez ohladu na to, ci som na MD ci RD a dokolecka. Neriesime, nepocitame... Su spolocne peniaze aj deti u nas v manzelstve.

anonym_9f8543
Dnes o 12:24
@anonym_autor

@anonym_4a7fa6 v akej banke mate účet? Ked jeden zomrie tak sa účet zmrazi do dedičského konania. V prípade rozvodu ak je iba tvoj muž majiteľ uctu tak si mozes rovno pískať. Prosim, precitaj si príspevok znova kym začneš prskat, nepochopila si ho. Mame vsetko spoločne 🙂

@anonym_autor nie, v prípade rozvodu si môžeš nárokovať aj na prostriedky ktoré má on na svojom účte - rovnako ako on na tvoje.

anonym_d19b20
Dnes o 12:24

Mame 3 účty, každý svoj, a manzel ešte 1 kde mame gro výdavkov- hypo a všetky účty. Úspory mame rozdelené medzi všetky 3 účty pre prípad ze sa jemu niečo stane aby som aspoň niečo mala.

anonym_a13896
Dnes o 12:25

Ja mám otázku, ženy, čo si myslíte o tom, keď žena nepracuje, ale všetky svoje peniaze, čo spred vzťahu mala, poslala svojmu už aktuálnemu mužovi na účet, takže na svojom nemá nič a muž je ten, čo má a zarába tie peniaze, pričom žena nemá prístup ani kartu k jeho účtu, čiže je úplne bez peňazí, čo si o tom myslíte ?

anonym_da7560
Dnes o 12:25
@anonym_autor

@anonym_autor v pripade rozvodu si nepiskas ale mas narok na polovicu vsetkeho zarobeneho pocas manzelstva, Tvoje aj jeho. Bez ohladu na to, ci to ma na sukromnom ucte, spolocnom, alebo v sufliku.

anonym_1a14f8
Dnes o 12:41
@veselo_neveselo

@anonym_1a14f8 no a vidis, keby si mala vlastne "vreckove", mozes si rafael kupit kolko chces a nemusis sa obhajovat 🙂 (Daj link, kde maju lacne!😁)

Ale v dobrom to myslim, ono je fajn mat obcas trochu svojich penazi na guilty pleasures, ak to nezasahuje do rodinneho rozpoctu. Mne pride dolezity ten pocit individuality, ze aj ked ste v dlhorocnom zvazku, stale mas ten kusok len a len pre seba, a ked sa rozhodnes ho minut na uplnu blbost, o ktorej vies, ze je to blbost a manzel by mal poznamky - tak mozes.

@veselo_neveselo Tak on väčšinou vôbec nerieši kde si akú blbosť kúpim. Vôbec. Ale toto mu udrelo do očí že na čo ti je toľko rafaela? :D :D :D
Z nemeckyeshop.cz alebo tak nejak, oni to objednávajú z Nemecka, nešlo o to že sú lacné ale o to že som chcela tie plechové krabice, už sa nevyrábajú :D Asi keby som mala muža čo rieši prachy čo si kde kúpim, alebo by on nakupoval nejaké debiliny, tak by som chcela vlastné peniaze bokom, ale neviem si popravde toto predstaviť takto to mať. Sme spolu, všetko spolu. A on sa mňa spýta na každú blbosť že či si môže kúpiť, niekedy mi to aj lezie na nervy že na čo sa ma to pýta, chce tak nech si kúpi :D

anonym_f401f5
Dnes o 12:44
@anonym_a13896

Ja mám otázku, ženy, čo si myslíte o tom, keď žena nepracuje, ale všetky svoje peniaze, čo spred vzťahu mala, poslala svojmu už aktuálnemu mužovi na účet, takže na svojom nemá nič a muž je ten, čo má a zarába tie peniaze, pričom žena nemá prístup ani kartu k jeho účtu, čiže je úplne bez peňazí, čo si o tom myslíte ?

@anonym_a13896 Úprimne? Myslím si, že to urobila veľmi zle.

Strana
z4