Ako spravodlivo prispievať do domácnosti pri rodičovskej dovolenke?
Ako máte s manželmi podelené prispievanie do spoločného rozpočtu keď ste na rodičovskej? Rátali ste to z percenta príjmov? Máme čerstvo založený spoločný účet a každý si nechal aj svoj osobný. Dali sme si manželov príjem + môj príjem mínus výdavky ÷ 2 a to nam vyšlo ako vreckové. Napr muž zarobí 2000 ja 500 to je 2500 príjem domacnosti mínus náklady 2000 teda nam ostane 500€ rozdiel. To si pošleme na osobný účet ako vreckové kazdy po 250€. Je to takto ok? Aby to bolo pre oboch fer. Starame sa o deti oveľa a ja viac o domácnosť keďže som doma ale plus mínus je to rovnako. Ked som pracovala platili sme na polovicu. Ako to mate vy?
@biba_18 mame teraz spoločný účet prvý mesiac. Ja som chcela, aby sme mali okrem spoločného každý aj svoj osobný účet v prípade, že by sa niečo stalo. Co sa týka sporenia, mame obaja fondy dlhodobé pre deti, ja mam na osobnom ucte sporenie založené este spred manželstva a zacali sme uz sporenie aj na spoločnom ucte. Ani jeden nemíňame zatial na nic, to vreckové si budem odkladať.
Dakujem ostatným za vase názory a pre tych nechapavejsich prečítajte si prosim znova príspevok- nic nevyratavame, vsetko je spoločne. Ale ja chcem mat nejake “svoje” peniaze pre moj osobný lepsi pocit.
@anonym_autor keď chceš mať nejaké "svoje" peniaze, tak sa vráť do prace. Jednoduché
Ja mám otázku, ženy, čo si myslíte o tom, keď žena nepracuje, ale všetky svoje peniaze, čo spred vzťahu mala, poslala svojmu už aktuálnemu mužovi na účet, takže na svojom nemá nič a muž je ten, čo má a zarába tie peniaze, pričom žena nemá prístup ani kartu k jeho účtu, čiže je úplne bez peňazí, čo si o tom myslíte ?
@anonym_a13896 ze je blba.
my to máme úplne inak. Máme účet spoločný + každý aj svoj. Na ten spoločný manž. posiela e, ja som tam neposlala ešte ani 5 centov nikdy.
kupujem a celú domácnosť manažujem ja, platím z e ktoré sú spoločné.
Manž. spokojný , a aj ja. 🙂
Ja mám otázku, ženy, čo si myslíte o tom, keď žena nepracuje, ale všetky svoje peniaze, čo spred vzťahu mala, poslala svojmu už aktuálnemu mužovi na účet, takže na svojom nemá nič a muž je ten, čo má a zarába tie peniaze, pričom žena nemá prístup ani kartu k jeho účtu, čiže je úplne bez peňazí, čo si o tom myslíte ?
@anonym_a13896 Dufam, ze je to len hypoteticka otazka. Inak 😬
My to mame presne ako vy s tym, ze na spolocnom si aj setrime, a vyhovuje nam to obom 🙂 nikto na nikoho neziarli a nezazera, ak sa kupuju blbosti 🙂 neviem si predstavit fungovat cisto zo splolocnych penazi 🙂 ale aj tak, treba mat tak financie, aby bol kazdy spokojny 🙂
@anonym_a13896 ze je to velka hlupost
@anonym_autor keď chceš mať nejaké "svoje" peniaze, tak sa vráť do prace. Jednoduché
@anonym_19cbc7 mam prilis male dieťa na to, aby som ho dala do jasli ty jednoduchá. Naco sa vyjadruješ ked nevies poradit k veci? Bola otázka, ako mat “svoje” peniaze? Nebola
Ja si myslím, že si to halvné tí dvaja manželia musia prediskutovať a rozhodnúť sa pre reišenie, ktoré vyhovuje im dvom. Chápem, že by to pre niekoho mohlo znieť komplikovane, rozdeľovať peniaze podľa percenta toho, kto koľko zarobí. My to takt robíme už 20 rokov a sme s tým spokojní.
Ja by som osobne nechcela byť bez vlastných peňazí. Kým sme sa s manželom spoznali, bývala som dlhé roky v zahraničí. Tam som nemala nikoho, kto by mi mohol pomôcť, alebo požičať peniaze, keby som ich potrebovala. Na všetko som si musela zarobiť sama. Rodičov som sa nemohla spýtať, lebo pre nich by to v tom čase boli nepredstaviteľné peniaze. Tak som si zvykla na to, byť sebestačná. Aj keď som išla na materskú, mala som nasporené, aby som si mohla dovoliť byť doma dlhšie. Nemala by som z toho dobrý pocit, keby som nemala žiadne vlastné peniaze.
@anonym_autor nie, v prípade rozvodu si môžeš nárokovať aj na prostriedky ktoré má on na svojom účte - rovnako ako on na tvoje.
@anonym_9f8543 to samozrejme podla zákona ano. Vravim o prípadoch, kedy peniaze, ktoré by si muž vyberal po čiastkach a ukladal inde by neboli súčasť bsm. Tak to tu vela krat radia ženám. Nemyslím, ze je to nas prípad ale nikdy nevies
Pride mi to ako jednanie s obchodnym partnerom a nie manzelom 😶😳 my mame stale od svadby kazdy svoj ucet, ziaden spolocny sme si nerobili, ale jednoducho kam pridu peniaze pridu, a ked hocico treba platit, plati ten, co ma poruke kartu, alebo kde su prave take peniaze ako treba. Bez ohladu na to, ci som na MD ci RD a dokolecka. Neriesime, nepocitame... Su spolocne peniaze aj deti u nas v manzelstve.
@anonym_da7560 u nas nie su spoločne peniaze?
Spoločný účet Doma sú peniaze v obálke, každý si berie podľa potreby. Účet využívam hlavne ja.
Ja si myslím, že si to halvné tí dvaja manželia musia prediskutovať a rozhodnúť sa pre reišenie, ktoré vyhovuje im dvom. Chápem, že by to pre niekoho mohlo znieť komplikovane, rozdeľovať peniaze podľa percenta toho, kto koľko zarobí. My to takt robíme už 20 rokov a sme s tým spokojní.
Ja by som osobne nechcela byť bez vlastných peňazí. Kým sme sa s manželom spoznali, bývala som dlhé roky v zahraničí. Tam som nemala nikoho, kto by mi mohol pomôcť, alebo požičať peniaze, keby som ich potrebovala. Na všetko som si musela zarobiť sama. Rodičov som sa nemohla spýtať, lebo pre nich by to v tom čase boli nepredstaviteľné peniaze. Tak som si zvykla na to, byť sebestačná. Aj keď som išla na materskú, mala som nasporené, aby som si mohla dovoliť byť doma dlhšie. Nemala by som z toho dobrý pocit, keby som nemala žiadne vlastné peniaze.
@juliaduranova dakujem. Tiez to tak mam. Nikdy som od nikoho nemusela pýtať a hned ako sa vrátim do roboty budem aj finančne sebestačná
@anonym_autor chore zmyslanie toto
Mame iba 1 ucet,chodia tam obe vyplaty,pridavky a chodil tam aj rodicak.Obaja mame karty z neho,ja mam sms,cize odide 2000eur na poplatky a zo zbytkom vyse 2000eur hospodarime,aj odklame.Nic si nedelime,co treba sa nakupi.Co chcem si tiez kupim,muz tak isto.Muz ma zase ib,takze ked treba ako tel.zaplatit tak cez jeho mobil.
@anonym_1a14f8 no a vidis, keby si mala vlastne "vreckove", mozes si rafael kupit kolko chces a nemusis sa obhajovat 🙂 (Daj link, kde maju lacne!😁)
Ale v dobrom to myslim, ono je fajn mat obcas trochu svojich penazi na guilty pleasures, ak to nezasahuje do rodinneho rozpoctu. Mne pride dolezity ten pocit individuality, ze aj ked ste v dlhorocnom zvazku, stale mas ten kusok len a len pre seba, a ked sa rozhodnes ho minut na uplnu blbost, o ktorej vies, ze je to blbost a manzel by mal poznamky - tak mozes.
@veselo_neveselo To ti robí dobre všade pchať tú angličtinu?
@anonym_autor v pripade rozvodu si nepiskas ale mas narok na polovicu vsetkeho zarobeneho pocas manzelstva, Tvoje aj jeho. Bez ohladu na to, ci to ma na sukromnom ucte, spolocnom, alebo v sufliku.
@anonym_da7560 V prípade rozvodu by tie peniaze "zo šuflíka" rýchlo zmizli a nikto...nikdy by mi nedokázal, že tam skutočne boli! Tak netáraj😝
@anonym_autor ake percenta v manzelstve prosim ta... vsetky financie su spolocne... ak je problem mimo materskej, ze by si prispievala menej, beriem treba si najst mozno lepsiu pracu... ale pocas materskej vypocitavat je dost mimo
@anonym_9f8543 to samozrejme podla zákona ano. Vravim o prípadoch, kedy peniaze, ktoré by si muž vyberal po čiastkach a ukladal inde by neboli súčasť bsm. Tak to tu vela krat radia ženám. Nemyslím, ze je to nas prípad ale nikdy nevies
@anonym_autor len skutocny amater si bude ulievat prachy bokom na dalsi vlastny ucet. Vyberie v hotovosti, uschova u niekoho doveryhodneho. A mozes si piskat.
@anonym_autor to je co za hlupost? Tak bud ma kazdy sam alebo spolocny.
My mame kazdy svoj ucet z mladosti uz 15r, su zadarmo. A nikdy sme nic take neriesili, kto kolko. Na rodicovskej som ja dostavala este 200e...vies co z toho zaplatis...akurat skolku som platila ja, obcas nakupy, ostatok bol vtedy na manzelovi, na potraviny a bezne veci vybral hotovost a mala som na nakupy.
Neriesime kto kolko zaplatil, vsetko su nase peniaze a kazdy ma svoju "oblast" co plati. Manzel dom, auta, poistky, naftu, sporenia, opravy aut, obcas obedy v skole, a svoje chlapske nakupy srubky, beton a podobne veci. Ja zase potraviny, drogeriu, lieky, proste bezne veci, oblecko, detom Zus a vylety, benzin. Ked nakupujeme spolu, tak plati raz on a niekedy ja.
Velke veci, ako susicka naposledy, tak sa dohodneme.
@anonym_19cbc7 mam prilis male dieťa na to, aby som ho dala do jasli ty jednoduchá. Naco sa vyjadruješ ked nevies poradit k veci? Bola otázka, ako mat “svoje” peniaze? Nebola
@anonym_autor si ako dieťa, ktoré čaká na vreckové od rodičov. Ale keď ti to vyhovuje. Mas mat (aj) svoje peniaze. Inak ja keď som bola MD a RD, tak všetko platil normalne muz. Žiadne pol na pol. Plus celé tehotenske som mala odložené, lebo som zbytocne nerozhadzovala na blbosti. Nikdy som nemala viac peňazí ako vtedy. A nie sa od muža dožadovať peňazí.
@anonym_autor super riešenie, vidím, že väčšina nevie čítať alebo počítať 😅
@anonym_autor si ako dieťa, ktoré čaká na vreckové od rodičov. Ale keď ti to vyhovuje. Mas mat (aj) svoje peniaze. Inak ja keď som bola MD a RD, tak všetko platil normalne muz. Žiadne pol na pol. Plus celé tehotenske som mala odložené, lebo som zbytocne nerozhadzovala na blbosti. Nikdy som nemala viac peňazí ako vtedy. A nie sa od muža dožadovať peňazí.
@anonym_19cbc7 prosim?😂 ja čakám ako dieta na vreckové? Tak ty si dobre mimo. Ak nechápeš príspevku tak sa nevyjadruj a nevkladaj mi do úst, co som nepovedala. Ja svoje peniaze mam. Otázka bolo, ci vyrátaný podiel prispievania do domacnosti je spravodlivý. Nevies odpovedať slušne normalne tak sa zdrz 🙂 a to ze ty minas na blbosti neznamená, ze kazdy to tak ma
@anonym_19cbc7 prosim?😂 ja čakám ako dieta na vreckové? Tak ty si dobre mimo. Ak nechápeš príspevku tak sa nevyjadruj a nevkladaj mi do úst, co som nepovedala. Ja svoje peniaze mam. Otázka bolo, ci vyrátaný podiel prispievania do domacnosti je spravodlivý. Nevies odpovedať slušne normalne tak sa zdrz 🙂 a to ze ty minas na blbosti neznamená, ze kazdy to tak ma
@anonym_autor ale ty nemas mat co na materskej alebo rodicovskej vyratany ziadny podiel na prispeivanie do domacnosti. To je uplne chore. Z toho mas seba a dieta zivit, ako tu casto citam?!? Ze muz odo mna chce polovicku ako ked som pracovala na vsetko? On sa ma starat o teba a o dieta a nie vypocitavat, kolko mas prispievat.
@anonym_autor len skutocny amater si bude ulievat prachy bokom na dalsi vlastny ucet. Vyberie v hotovosti, uschova u niekoho doveryhodneho. A mozes si piskat.
@muchotrafka298 ale ved ja nepíšem, ze na účet 😃 prosim vas čítajte. Pisala som, keby ukladal inde. Myslela som známy, ponožka atd. Tato téma nie je o tom, ze si mam obhajovať tri ucty v jednej domacnosti. Vela z vas nepochopili pointu. Tej hŕstke bystrejsich, co čítajú s porozumením dakujem
@anonym_autor ale ty nemas mat co na materskej alebo rodicovskej vyratany ziadny podiel na prispeivanie do domacnosti. To je uplne chore. Z toho mas seba a dieta zivit, ako tu casto citam?!? Ze muz odo mna chce polovicku ako ked som pracovala na vsetko? On sa ma starat o teba a o dieta a nie vypocitavat, kolko mas prispievat.
@muchotrafka298 muz chce odo mna polovicu nákladov na domácnosť??
@muchotrafka298 muz chce odo mna polovicu nákladov na domácnosť??
@anonym_autor ved tak si to vyratala,ze rodicak je 500,tak das do kasy 250,a 250 ti zostane ako vreckove.
@muchotrafka298 ale ved ja nepíšem, ze na účet 😃 prosim vas čítajte. Pisala som, keby ukladal inde. Myslela som známy, ponožka atd. Tato téma nie je o tom, ze si mam obhajovať tri ucty v jednej domacnosti. Vela z vas nepochopili pointu. Tej hŕstke bystrejsich, co čítajú s porozumením dakujem
@anonym_autor ked si bude inde ukladat, tak to nijako nezistis, ale ze nijako. Lebo on si kludne moze vyberat z bankomatu aj 5x denne, tvoje peniaze, jeho peniaze, ked su na spolocnom ucte.
Tu su pisane temy neustali, ze ako od zien chcu muzi polovicu nakladov na uhradenie pocas materskej/rodicovskej, lebo tak prispievali pokym pracovali. To nebolo na teba. To bolo vseobecne. Ze jednoducho je nonsens, aby Ti vypocitaval muz, ze kolko mas prispievat a na co.
A my sme tu velmi dobre pochopili pointu, to sa neboj. Nie je tu len ako pises hrstka bystrejsich, je tu dost bystrych zien a muzov. Ide o to, ci ty chapes ake je fungovanie a financna gramotnost u teba doma. Rob si co chces a ako uznas za vhodne, je to vylucne vec tvojej domacnosti.

@anonym_autor toto si robíš prdel, ze?