Ako spravodlivo rozdeliť financie v patchwork rodine?
Ahojte, prosim vas, tie z vas (resp. aj ti z vas), ktori fungujete v zlozenej rodine, ako mate rozdelene financovanie?
U nas je situacia nasledovna:
On ma dve deti a plat v cistom 1500€
Ja mam 4 deti a trojnasobny prijem oproti nemu. Byvame v mojom dome.
Moje deti su u mna stale. Jeho deti kazdy druhy tyzden. A ja neviem uplne ako sa dohodnut na financovani. Zatial to mame len tak, ze mame spolocny ucet, z ktoreho platime nakup potravin v tyzdni, ked su tu jeho deti.
Ale nemame vobec vyriesene naklady na byvanie, naklady na benzin (prevazne chodime mojim autom) a stravu, ked tu jeho deti nie su.
On nema problem samozrejme nic zaplatit, len ja by som to chcela nejako spravodlivo nastavit a neviem uplne ako na to, tak som sa prisla inspirovat, ze ako to funguje v inych zlozenych rodinach.
Budem vdacna za kazdu insipiraciu, resp. o podelenie sa so svojou skusenostou.
@anonym_af4e3e Ale musí ísť nato opatrne, lebo ak je inak schopný, tak sa ho neoplatí hneď zastrašiť nejakou vysokou sumou, ja by som sa spýtala, či sa mu zdá dobré to rozdelenie podľa počtu osôb 5+2 alebo ako by si to predstavoval. Zase o ženu so 4 deťmi nemá záujem veľa mužov (či už z pohodlnosti alebo aj strachu, či by to zvládli) a ak to s týmto ide, tak dobre je mať priateľa.
@petronelag priznam sa ze ako zena so styrmi detmi som nikdy nemala problem si najst partnera. 🙂
Nemam ziadnu konkretnu sumu na mysli. Mam pripravenych viac variant a na nejakej sa hadam dohodneme. Verim tomu ze sa nerozhadame kvoli financiam, tym duplom, ked ozaj ani jeden netrieme nudzu.
Ja mam toto s nim od zaciatku odkomunikovane ze potrebujem mat pocit spravodlivosti. A on to chape, viackrat sa stalo ze sam prisiel s tym ze mi dal na nieco peniaze aj ked som nepytala. Kupuje mi kytice, bonboniery, plati vecere, nie je ziadny lakomec.
Urcite by som nechcela mat pocit ze si ho vydrziavam a rovnako ani pocit ze som mu nieco dlzna
@anonym_af4e3e Ale musí ísť nato opatrne, lebo ak je inak schopný, tak sa ho neoplatí hneď zastrašiť nejakou vysokou sumou, ja by som sa spýtala, či sa mu zdá dobré to rozdelenie podľa počtu osôb 5+2 alebo ako by si to predstavoval. Zase o ženu so 4 deťmi nemá záujem veľa mužov (či už z pohodlnosti alebo aj strachu, či by to zvládli) a ak to s týmto ide, tak dobre je mať priateľa.
@petronelag ano, ale ona sama vraj nevie koľko má pýtať 🤦♀️ no tak nech nepýta nič a ma to vybavene. A už vidím ako sa o ženu so 4 deťmi trhajú chlapi.
Vlastne áno, o teba keďže ti nemusia nič platiť.
@anonym_autor
A vsak v podstate niečo aj donesie, veľa toho nepotrebuje, takže ti vlastne ani nič nemusi platit, ze? Ty si normalne sen každého chlapa 🤣🤣🤣
@petronelag ano, ale ona sama vraj nevie koľko má pýtať 🤦♀️ no tak nech nepýta nič a ma to vybavene. A už vidím ako sa o ženu so 4 deťmi trhajú chlapi.
Vlastne áno, o teba keďže ti nemusia nič platiť.
@anonym_autor
A vsak v podstate niečo aj donesie, veľa toho nepotrebuje, takže ti vlastne ani nič nemusi platit, ze? Ty si normalne sen každého chlapa 🤣🤣🤣
@anonym_af4e3e nie. Nie som urcite sen kazdeho chlapa, taka zena neexistuje 🙂 a ani sa chlapi o mna netrhaju.
Mne staci ze som vysnivana zena mojho vysnivaneho chlapa a toto su malickosti co riesime. Mam rada vo veciach poriadok a nevidim na tom nic zle ani nenormalne. nerozumiem Tvojim pokusom ma nejakym sposobom stale zhadzovat.
Daj potom vediet, ze ako ste sa dohodli, ked sa dohodnete. Len tak zo zvedavosti.
@anonym_af4e3e nie. Nie som urcite sen kazdeho chlapa, taka zena neexistuje 🙂 a ani sa chlapi o mna netrhaju.
Mne staci ze som vysnivana zena mojho vysnivaneho chlapa a toto su malickosti co riesime. Mam rada vo veciach poriadok a nevidim na tom nic zle ani nenormalne. nerozumiem Tvojim pokusom ma nejakym sposobom stale zhadzovat.
@anonym_autor u mňa peniaze nie sú maličkostou. U teba možno. Obzvlast, keď nejde o môjho manžela. Tipujem ze ti nakoniec bude dávať max.100€, lebo ty predsa peniaze mas. Ale tu nejde o to, či ich máš alebo nie, ale o jeho spotrebu. No a on bude vysmiaty ako slniečko, kolko ušetrí. Ono vieš, bud je členom rodiny a prispieva normalne, alebo je stále iba cudzím človekom, co sa popri tebe iba zvezie. A ano, v tomto prípade si jeho vysnívaná, neboj 😉
Na jednej strane píšeš, že máš rada vo veciach poriadok, na druhej strane nie si schopná chlapovi na rovinu povedať, že pozri, budeš mi dávať 500€ mesacne a vybavene. Takže si vlastne odporujes.
@anonym_autor a nikto ta tu nezhadzuje, tak si aspoň nevymyslaj. Ja len neverím tým tvojim bachorkam, ze stále nemáte čas sa porozprávať.
Daj potom vediet, ze ako ste sa dohodli, ked sa dohodnete. Len tak zo zvedavosti.
@anonym_7720d4 ano. jasne. Napisem 🙂
@anonym_autor a nikto ta tu nezhadzuje, tak si aspoň nevymyslaj. Ja len neverím tým tvojim bachorkam, ze stále nemáte čas sa porozprávať.
@anonym_af4e3e dobre. Mysli si co chces 🙂
@autorka Ak sú spoločné náklady X Eur/mesiac, vydeľ ich počtom osôb (1+4+1+2x0,5), t.j. 7, a to je mesačný náklad na osobu Y Eur. Jeho deti započítavam s koeficientom 0,5, lebo tam polovicu času nie sú. Ty budeš platiť Y*5, on Y*2.
@autorka Ak sú spoločné náklady X Eur/mesiac, vydeľ ich počtom osôb (1+4+1+2x0,5), t.j. 7, a to je mesačný náklad na osobu Y Eur. Jeho deti započítavam s koeficientom 0,5, lebo tam polovicu času nie sú. Ty budeš platiť Y*5, on Y*2.
@anonym_167704 vsak písala tuším ze náklady ma 3500€??? Tak to ma jednoduché. To je 500€/osoba. A toľko ona pýtať nechce. Lebo to chlapa odplasi a ona to veľmi dobre vie...
@anonym_167704 ano. 5/7 a 2/7 z celkovych nakladov. Tento nazor sa tu objavuje opakovane. Ak sa dohodneme na spolocnom financovani tak to bude asi takto nejako. Druha alternativa je ze mi bude pomerovo prispievat. Ako hovorim, uz je to teraz na diskusii medzi nami dvomi, aby to vyhovovalo obom.
@anonym_167704 vsak písala tuším ze náklady ma 3500€??? Tak to ma jednoduché. To je 500€/osoba. A toľko ona pýtať nechce. Lebo to chlapa odplasi a ona to veľmi dobre vie...
@anonym_af4e3e neviem o tom ze by som nieco takepisala. A nemyslim ze mam take mesacne naklady, to by bolo riadne vela 😀
@anonym_7720d4 dohodli sme sa na tom financovani 2/7 a 5/7, aj jemu sa to viac pozdavalo. je zaciatok mesiaca, tak to akurat aj tak dobre vychadza, ze uvidime ako to pojde a kolko bude treba posielat.

@anonym_autor nie, vy nefungujete ako rovnocenni partneri. Keby áno, hneď ako u teba začal prespavať ste toto mali mat vyriešené. Ale stale nemáte. Lebo údajne nie je cas. Len sa každý hráte na chrumkavého. On aby nemusel začať ti platit a ty aby si nebola za sementriku ze pýtaš hneď peniaze. Len tak pre info, aká je aspoň tvoja predstava žeby mal platiť?
@anonym_af4e3e 🤣🤣🤣 dobre. Asi mas pocit ze to vies lepsie ako my 😀
To ze mi neplati za byvanie, neznamena, ze neplati nic. Bezne nieco kupi, zaplati, vybavi a nikdy si za nic odo mna nepytal peniaze.
Myslim, ze jeden clovek zas az tak vela mesacne neminie na vodu a elektriku aby som mu musela hned predkladat faktury 😀
Povodne tu mal byt s detmi len na prazdniny aby sme si s nimi spolocne vypomahali. Takze sme to doteraz neriesili. Ale zistili sme ze nam je vsetkym spolu velmi dobre, takze nastal cas aby sme to riesili.
Nemam ziadnu presnu predstavu o sume, to sa dohodneme spolocne