icon

Ako ste vykompenzovali stratu daňového bonusu?

5. feb 2025

rodiny s deťmi, ktorým to vykrývalo nevyhnutné náklady, vykonali ste nejaké opatrenia od tohto roka? aké? ako to zmenežujete pri zvýšení cien a znížený príjmov v rodine? prosím písať len tí, ktorým by chýbal, nie reči v zmysle: my sme zabezpečení, my sa nespoliehame na bonus, my sme mali vešteckú guľu🙂 a pod.

kvetka22
5. feb 2025

U mňa to bude o cca 280€ menej na výplatu. Takže si hľadám ďalšiu prácu, pozerám inzeráty na rôzne brigády cez víkend alebo v noci.

tarvika
5. feb 2025

u mna je to skoro celych tych 140 eur, a ak ma niekto viac deti tak sa to logicky moze vysplhat na peknu sumu. Bohuzial, ked vela zarabas, nemas narok. Tolko tomuto statu platim kazdy mesiac, ze by som si mohla vlastny stat zalozit. a sluzby statu za to dostavam biedne. No ale ako to kompenzujem? Menej posielam na sporenie napriklad. Plus este ako ciastocnu kompenzaciu si chcem uplatnit prispevok na sportovu cinnost dietata. Je to okolo 250 eur za rok, cize oproti danovemu bonusu ovela menej, ale aspon nieco.

huxy
5. feb 2025

@balerina2025 tak ano, od otca ktorý nikde nepracuje žiaľ je dosť nízke. Ale určite máte čo závidieť 👏

balerina2025
5. feb 2025

@huxy to ma mrzi, musi to byt smutne mat takeho partnera. ci ti zavidim? myslim ze nie.

huxy
5. feb 2025

@balerina2025 tak z toho prvého príspevku som mala pocit, že tie "alimenty" sú závidenia hodné. No nie sú. Tak, už dávno nie je môj manžel.
Myslím že ak niekto nezarába nadpriemer, tak pocíti aj tých 40€ rozdiel. Ale myslím že človek, ktorý žije sám s dieťaťom a všetko musí platiť a ťahať sám, to pocíti ešte viac 🤷🏼‍♀️

tamtamka26
5. feb 2025

@huxy často myslím na takýchto ľudí, ktorí sa predierajú každý mesiac a žijú od výplaty do výplaty. ako to zvádate? čo si odoprieš? nebudeš jesť, alebo čo? ja som tiež bola jednorodič, ale teda ex sa stará, aj platí ako má, aj som mala brigádu popri robote, takže nejako zázrakom som aj ušetrila... ale teda veľký obdiv takýmto ľuďom...

zuzinabila
5. feb 2025

@balerina2025 len na margo alimentov. nie kazda osamela matka ma urcene otcovstvo pre svoje dieta z roznych dovodov, a tym padom nema narok na výživné ani na náhradné výživné od štátu. dôvody napr. cudzinec, ktorý je "nedostupný" alebo muž, ktoremu nechce zveriť dieťa na stretávanie atd

huxy
5. feb 2025

@tamtamka26 čo si odopriem? Tak napr nemusím mať značkové oblečko, či topánky, kabelky, pekne sa obliecť dá aj za menej. Snažím sa napr.nakúpiť viac toho, čo jeme, používame, keď je v akcii atď. Aspoň doteraz to tak bolo. Ak bude treba sa ďalej s niečím uskromniť, neviem čo to bude, keďže účty platiť treba 🤷🏼‍♀️

ekira1
5. feb 2025

@jana_eyre_2 manžel/ partner veľmi presahuje na plný daňový? Neoplatilo by sa vám viac, keby on bral ročne, možno bude I nejaká pn, a ak nepresiahne veľa, stiahnu mu pár €. Možno by vám to vyšlo viac ako tebe 60€.

slniecko5
5. feb 2025

@ekira1
@jana_eyre_2

Presne, pozri FB Mihala, tam presne píše Tvoj prípad, manžel presahuje, ty nedosahujes, Zrus mesačne poberanie na ročne a o rok dostaneš spätne plný DB cez daňové priznanie.

balerina2025
5. feb 2025

@zuzinabila tak asi to stat nezaujima. co mam na to napisat.

ekira1
5. feb 2025

U nás je to pokles 40€, keby som ich potrebovala ušetriť, asi lacnejšie ledlá, mäso len na víkend.. viac sledovať výpredaje, nekúpiť nič bez akcie 🤷‍♀️ v podstate toto je len začiatok, očakávam horšie a horšie. Ešte bude veselo, transakčná daň všetko raketovo zdražie, výrobcovia si ju dajú zaplatiť od zákazníkov, dodávatelia tiež, obchody tiež..

ekira1
5. feb 2025

@slniecko5 áno, na toto som zabudla. K ročnému daňovému si chýbajúce dane presunie jeho. Ja som to myslela inak, ale toto je ešte lepšie riešenie..

jana_eyre_2
5. feb 2025

@ekira1
@slniecko5
Pozerám to a nárok na DB zaniká keď je príjem nad 3600€.. viem že to je vysoký príjem, ale máme aj vysokú hypotéku..

slniecko5
5. feb 2025

@jana_eyre_2 môže byt príjem 15.000 a ty 400 a budeš mať plný DB. Pozri FB Mihala

slniecko5
5. feb 2025

@jana_eyre_2 alebo napis tu na MK @katarinaba ona vysvetlí poriadne všetko.

jana_eyre_2
5. feb 2025

@slniecko5 idem to pozrieť ešte raz ďakujem.., ale tak či tak - Mihál písal o sume nad 2500€,.ale od3600+ už tam nárok úplne zaniká, tak som to aspoň pochopila ja..

slniecko5
5. feb 2025

@jana_eyre_2 Je diera v zákone Tento rok, poriadne pozistuj a Zrus mesačne vyplácanie čím skôr. Tu na MK popytaj

tamtamka26
5. feb 2025

@huxy veď toto! Dá sa variť aj lacno, ale čo potom, keď už ani to lacné nie je lacné? Alebo ani oblečenie v sekacoch sa už veľmi neoplatí, navysili ceny aj oni riadne 👎 zo zvedavosti som si pozrela na profesii ponuku brigád v našom okrese, ale ponuka veľmi biedna... Naozaj neviem, kde majú ľudia zobrať peniaze navyse 🤐

terry658
5. feb 2025

Manžel pôjde na materskú a ja do práce už na plný úväzok. Keby som nerobila teraz na čiastočný úväzok, tak by to bolelo a riadne. No takto sa na pár mesiacov iba uskromníme,minieme niečo z rezervy a potom už bude zas dobre.
No neviem čo budeme robiť po skončení mužovej materskej. Asi pôjde synček do jaslí.

michaela789
5. feb 2025

Ja som na materskej z dvoch zamestnaní, takže našťastie materská mi chodí celkom ok ale aj tak manžel berie už od novembra nadčasy, kedy sa len dá. Keď mi MD skončí, nastupi manžel a ja späť do kolobehu dvoch zamestnaní. Taký máme zatiaľ plán. Uvidíme, či panstvo neurobí ďalšie škrty kvôli ktorým by sme museli meniť stratégiu.
Je to svinstvo. Pol výplaty človeku zoberú na dane, donútia ho prispievať do kasy prvým posledným - keby aspoň ten štát podľa toho vyzeral 🙏🏻 dúfam, že toto novoobjavené dno to naše Slovensko prefacká dostatočne na to "aby sa prebralo".

autor
5. feb 2025

@eva233 no, to je na tom smutné, že človek aby sa išiel uštvať na smrť- rovno 3 úväzky najlepšie, nočné, nadčasy a potom rovno infarkt. rodina trpí, zdravie trpí, začarovaný kruh...work-life balance😝

autor
5. feb 2025

@janka1011 no ano, niekto 300,400 Eur. to je riadna pálka v rozpočte.

autor
5. feb 2025

@slniecko5 a ako ste zvýšili príjmy na vašej strane? práve také konkrétnosti ma najviac zaujímajú? ja viem že možností je viac, ale ako som písala vyššie, uštvať sa ako zver?

slniecko5
5. feb 2025

No veď jednoducho, zvýšila som objem práce na dohodu. Pracujem popri RD od začiatku.

slniecko5
5. feb 2025

Ale môj prípad nie je Tvoj prípad, u mňa proste ten priestor bol, ty musíš rozmýšľať za vás. Aký máš výpadok teraz? Nedá sa niekde privyrobiť? Chápem, že 200-300 eur proste človeku chyba. Zatlačiť na zvýšenie platu? Aspoň výhľadovo počas roka?

zafir01
5. feb 2025

Prehodila som si bonus na seba , a keďže oficiálne mám príjem nižší ,tak DB máme paradoxne vyšší .čiže 3x 100€ .... Paradox ..ale keďže vláda s nami mieša ako chce ,musím sa aj ja prispôsobiť

winki13
5. feb 2025

ja som cely danovy bonus odkedy bol zvysene prevadzala na zvlasť účet "dovolenka" momentálne tam máme dosť financii na dve dovolenky pri mori. A teraz tak isto len tam bude chodit menej penazí.

kristiii
5. feb 2025

@klarissa25 ale nie každému to spraví len 40 eur. Mne napríklad od marca 90 + od septembra zvýšené náklady na obedy v škole, keďže stredoškolákom sa nielen znižujú bonusy ale aj berú dotácie na stravu + cca 50 náklady na dochádzanie (ak sa syn dostane na školu, na ktorú chce), čiže reálne to bude aj 200 do mínusu.
Autorka, asi sa pokúsim podať návrh o zvýšenie výživného (čo ale pri vychcanom ex nemusí mať úspech) a nájsť si nejakú brigadu. Veď pri trojzmenke má človek tooolko energie...

sasa1310
5. feb 2025

@dadis neviem aké veľké deti máš, asi menšie. Ale my čo máme deti väčšie, ktorých tento daňový bonus obíde v blízkej dobe. Deti vo vekovej kategórii, ktoré od samého začiatku sú min. o polovicu ukrátené o výšku daňového bonusu ako malé deti. Deti, ktoré nedostali kočíkové resp. minimálne, ktoré dostávali väčšinu svojho života 20 eur mesačne rodinný prídavok a dokonca aj deti vo veku, ktoré aj niekoľko mesiacov nedostávali žiadny rodinný prídavok, lebo podľa štátu nemali nárok. My rodičia takýchto detí sme si už zvykli, že takéto finančné prilepšenie môže jednoducho zo dňa na deň skončiť a teda už sme zvyknutí, že celkový príjem do rodiny musí byť výhradne z našich príjmov. Proste máme deti, ktoré tento štát stáli minimálne. Sme mohli len snívať o tehotenskom príspevku, daňovom bonuse, OČR, keď je zatvorená škôlka, predĺžený rodičovský, keď ti dieťa nezobrali do škôlky a pod. Osobne si myslím, že dnešné mamičky sa majú/mali čo sa týka štátnej pomoci veľmi dobre. V časoch našich rodičovských dovoleniek naši chlapi mali 2 práce, aby zvládali splácať (popri min. rodičovskom a 55 % materskej) hypotéky so 7,5% úrokom. Kde by sme mohli byť obaja doma na materskej s dvoma deťmi. Kdeže