Ako to je s predajom domu, na ktorý je hypotéka?

nikiz
26. jan 2015

Dobrý deň,

Potrebovala by som poradiť, snad niekto bude vediet.
predavame dom a je na nom hypoteka. Dom je fifty fifty hypoteka je na moje meno ale tarcha na dome.
Ako je to s platbami, ma aj druha strana povinnost platit alebo som na to sama?
Dakujem Vám

bonaqa2013
26. jan 2015

pozri na MK skupiny. Sú tu právnici čo ti pomožu

nikiz
autor
26. jan 2015

Mozes ma pls navigovat?
Dakujem!

bonaqa2013
26. jan 2015

ťukni na MK a otvoria sa ti skupiny a vyber si...

nikiz
autor
26. jan 2015

dakujem 🙂

nikiz
autor
26. jan 2015

nasla som aj pravnicku skupinu 🙂

michalmakovnik
27. jan 2015

@nikiz Nerozumiem presne otazke. Nehnutelnost na ktorej je hypoteka sa da predat, nie je s tym problem, len to je casovo a financne narocnejsie ako keby tam ziadna tarcha nebola. Moznosti je viac. Kupca vam zaplati, vy vyplatite banku a zaplatite pravdepodobne pokutu za predcasne splatenie uveru (cca. 4-5% istiny). V case refixacie uveru je moznost splatit cely uver zdarma, to by ste ale museli trefit presne ten termin. Druha moznost je preniest hypoteku na kupca, s tym ale musi on suhlasit. Tretia moznost je preniest tarchu na inu nehnutelnost a nasledne dom predat bez tiarch. Ak mate nejaku dalsiu otazku, tak piste, skusim odpovedat.

nikiz
autor
9. mar 2015

dakujem Michal ja skor myslela ze ci ma moj skoro exmanzel povinnost platit uver ktor
je na nehnutelnosti kedze je aj majitel domu

michalmakovnik
10. mar 2015

@nikiz Uver treba nadalej splacat aj v pripade rozvodu, ak ste ho brali ako spoluziadatelia a nemate rozdelene BSM (bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov). Zalezi na vas ako sa dohodnete, ci sa navzajom nejak vyplatite. Doporucujem sa ist poradit priamo do banky ake su moznosti. Zakladom je vcasna komunikacia vsetkych zucastnenych a nezatajovanie faktov

andreah25
10. mar 2015

@nikiz nie nemá povinnosť platiť úver. Napísala si, že úver je na Tvoje meno, tzn. rozumiem tomu tak, že si hypotéku brala iba Ty a teda iba Ty máš povinnosť platiť túto hypotéku. On s tým nemá nič, on len súhlasil ako polovičný majiteľ domu, že môžeš ten váš dom založiť v prospech Tvojej hypotéky.

Odporúčam však, aby si si všetky výpisy o tom, že platíš hypotéku, odkladala a použila ich pri vysporiadaní majetku po rozvode.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreah25
10. mar 2015

@fidka79 ak je spoludlžník, tak áno, má povinnosť tiež platiť. Ale z príspevku zakladateľky témy som pochopila, že na hypotéke je iba ona, v tom prípade jej manžel s tou hypo nemá nič spoločné.

A teda ak by aj bol spoludlžník, nemôže sa spoliehať na to, že on bude platiť. Pretože ak aj nebude a ona nebude tiež, lebo to berie tak, že aj on má povinnosť a teda nech si ju plní, ale plniť si ju nebude, tak nesplácaná hypo sa objaví v registri obom, tzn. aj jej a banku nezaujíma, aké majú medzi sebou vzťahy, ona chce splátky a ak ich mať nebude, záznam v registri budú mať obaja a môže si potom búchať hlavu, ak by chcela iný úver a nedostane ho. Výhovorky na manžela nepomôžu.

nikiz
autor
10. mar 2015

dakujem Andrea uver samozrejme platim takze to bude jednoduchsie ako som si myslela dakujem