icon

Brali by ste hypotéku na nový dom?

Dnes o 18:59

Ahojte, vlastním 3 izbový byt, bez hypotéky, nadobudnutý pred manželstvom.S mužom nemáme žiadne dlhy, klasická rodina, dve deti, prijem obaja fajn.Dlhšie už rozmýšľame nad domom, no na to by sme museli brať hypotéku keďže byt si chcem jednoznačne nechať.Išli by ste do toho, alebo nie?Ja sa stale neviem rozhodnúť, na jednej strane veľmi túžim po dome, na druhej strane máme v podstate bezstarostný život a môžme kľudne spávať.Viem, ze byt sa moze prenajímať a z toho platit hypoteka, no u nas niesu také vysoké nájmy, žijeme na dedine urcite by to nepokrylo splátku, možno polovicu, možno ani to nie.Stale sa neviem rozhodnúť

anonym_0a22c4
Dnes o 19:00

@anonym_autor ano

anonym_2a7914
Dnes o 19:01

Ak vám to finančne vychádza, tak jednoznačne áno. Aj my sme to tak urobili.

anonym_30f9c7
Dnes o 19:11

Jasne. Mame hypo (mali sme aj dve) a uplne v pohode a kludne spavam. Za mna v dnesnej dobe normalne, pokial clovek nieco nezdedi alebo nedostane 🙂
Predpokladam ze byt ktory si nadobudla pred manzelstvom a je bez hypoteky, si z nejakej casti dostala/zdedila - a to teraz nemyslim v zlom, ale vela ludi take stastie nema a hypoteka je uplne normalna sucast zivota mladych ludi 🤷 Vobec neberiem hypoteku ako tragediu, ale ako moznost pre tych, co nemohli len tak dostat.

sisska96
Dnes o 19:13

Nie. Načo? Keby som nemala vlastné bývanie, tak áno, ale keď mám načo riskovať?

autor
Dnes o 19:20
@anonym_30f9c7

Jasne. Mame hypo (mali sme aj dve) a uplne v pohode a kludne spavam. Za mna v dnesnej dobe normalne, pokial clovek nieco nezdedi alebo nedostane 🙂
Predpokladam ze byt ktory si nadobudla pred manzelstvom a je bez hypoteky, si z nejakej casti dostala/zdedila - a to teraz nemyslim v zlom, ale vela ludi take stastie nema a hypoteka je uplne normalna sucast zivota mladych ludi 🤷 Vobec neberiem hypoteku ako tragediu, ale ako moznost pre tych, co nemohli len tak dostat.

@anonym_30f9c7 v tej dobe stali u nas byty do 30 000.Teraz stoja o 100 000 viac.Splateny som ho mala v podstate hneď a splátka nebola pomaly 1000eur ako je teraz a nemala som deti

zmrzlinka2021
Dnes o 19:24

@anonym_autor

Pokiaľ by sme mali čistý príjem aspoň 4 tis. na rodinu OK, ináč nie. Bavíme sa o situácii že človek má kde bývať.

autor
Dnes o 19:27
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Pokiaľ by sme mali čistý príjem aspoň 4 tis. na rodinu OK, ináč nie. Bavíme sa o situácii že človek má kde bývať.

@zmrzlinka2021 príjem mame o 1000 menej.Ved toto, teraz nám to stačí na všetko, náklady na bývanie su 300eur aj s energiami takze mame dost, len sa bojím ci by to aj potom bolo dost

gab1sol
Dnes o 19:27

@anonym_autor nič vás netlačí, máte svoje vlastné bývanie a asi aj dostatočný príjem. Navyše si môžete polepšiť aj tým nájmom. Síce nepokryje celú splátku, ale pomôže. Prípadne ho predať, ak to bude nutné. Prepočítajte si to poriadne - aké budú náklady na dom, aké máte náklady na byt, aké sú celkové vaše náklady k vašim príjmom. Mnoho ľudí má hypotéku a pokojne spáva.

autor
Dnes o 19:29
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

@zmrzlinka2021 ako takto, keby veľmi chceme vieme ten prijem zvýšiť, ja robim len na polovičný úväzok a muz je szco a tiez neberie všetko kvôli detom, ale zas nechceme byť obaja od rána do večera v praci a nic zo života nemat

anonym_257549
Dnes o 19:31

Isla by som do toho.Ved ked sa nieco pokasle,predate dom a vratite sa do bytu.Dom je dom.Uplne ina kvalita zivota.

tilly
Dnes o 19:36

Veď byt prenajmeš a to ti pomôže s hypotékou. Len ho nezakladaj. Založ tú novú nehnuteľnosť

anonym_539f5b
Dnes o 19:38

Ty sa daj na plny uväzok,a hlavne dolezita je aspon 6m rezerva ak by sa muzovi prestalo darit na preklenutie najhorsieho.Tak budete mat cas aj popremyslat ako dalej a co dalej.Takze kludne dom,a ty na plny uväzok,az sa nemusite uskromnovat,ale aj normalne zit.

autor
Dnes o 19:38
@tilly

Veď byt prenajmeš a to ti pomôže s hypotékou. Len ho nezakladaj. Založ tú novú nehnuteľnosť

@tilly prečo tu novu?

tosomjaosobne
Dnes o 19:41

@anonym_autor ja by som do toho určite šla, dom neviem ani len porovnať s bytom

tilly
Dnes o 19:52
@anonym_autor

@tilly prečo tu novu?

@anonym_autor ja by som nezakladala byť, ktorý som mala ešte pred bsm. Radšej tú nehnuteľnosť, ktorú kupujem s mužom

tilly
Dnes o 19:53
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 ako takto, keby veľmi chceme vieme ten prijem zvýšiť, ja robim len na polovičný úväzok a muz je szco a tiez neberie všetko kvôli detom, ale zas nechceme byť obaja od rána do večera v praci a nic zo života nemat

@anonym_autor najprv si nájdi dobrého finančáka a dobrými kontaktmi. SZČO je pre banku problém