Ako uplatniť zľavy na manželku pri daňovom priznaní?
24. apr 2025
Ahojte viete mi prosím poradiť ako to bude v mojom prípade keď manželka je od 13januara do 25.marca na pn z ktorej išla rovno na materskú ja som na TPP zamestnaný od 1.4.( Predtým len dohoda) ak sa môžem opýtať ako to funuguje pokiaľ by som si chcel uplatniť časť na manželku pri daňovom priznaní informatívne ma to zaujíma a ako sa to ráta na príklade kde priemer PN bol 900€ a materská priemer 1200 samozrejme čo sa dá uplatniť a čo nie ďakujem 🙂

Moc predbiehas. Ale ok. Narok budes mat za mesiace, kedy bude manzelka osobou starajucou sa o dieta k prvemu v mesiaci. A este musis spocitat jej prijem. Musis spocitat jej normalny prijem, PN, materske, tehotenske za cely rok. Ak ta suma bude viac ako 5.260,61 EUR, tak nebudes mat narok si ju uplatnit. Skor to vidim na uplatnenie za rok 2026.
Za rok 2025 budes mat narok na danovy bonus na dieta za mesiace od jeho narodenia. Bud si budes uplatnovat mesacne, alebo v rocnom zuctovani/danovom priznani jednorazovo za cele obdobie naroku. Vyska bude zavisiet aj od tvojho dosiahnuteho prijmu.
Hlavne potom, ak chces aby tvoje dane riesil zamestnavatel, budes ho musiet o to poziadat do 15.2.2026.