icon

Ako určiť podiel na dome po vyplatení hypotéky?

12. aug 2025

Baby ak som kúpila dom za 150k treba doplatiť hypo 96k,má momentálne hodnotu 320k , a môj budúci manžel by vyplatil tých 96k ,aký podiel na dome by mal? Časť z kúpnej hodnoty či trhovej? Ďakujem

Strana
z2
anonym_ac29a3
12. aug 2025

Z trhovej hodnoty. Ty by si bola spokojná, keby ta vyplácal z kúpnej?

dadis
12. aug 2025

Z trhovej...pyta adekvatnu sumu

autor
12. aug 2025
@dadis

Z trhovej...pyta adekvatnu sumu

@dadis takze by sa to zapísalo ako keby cca 1/3 bola jeho ,áno?

sense
12. aug 2025

A budúci manžel chce z akej hodnoty? Ono je to len na vás dvoch, viem že veľa názorov bude z trhovej. Ja by som mu dala 50perc podiel nie je to ani z trhovej , ani z kupnej.

autor
12. aug 2025
@anonym_ac29a3

Z trhovej hodnoty. Ty by si bola spokojná, keby ta vyplácal z kúpnej?

@anonym_ac29a3 hah nie ale ja som taká naivka , a je mi aj blbé ,že vie že za koľko som to kupovala 🙄

anonym_20e173
12. aug 2025

Nuž dom si kupovala za 150tis, ty si teda splatila 54 on 96. Mal by mať väčší podiel na dome

autor
12. aug 2025
@sense

A budúci manžel chce z akej hodnoty? Ono je to len na vás dvoch, viem že veľa názorov bude z trhovej. Ja by som mu dala 50perc podiel nie je to ani z trhovej , ani z kupnej.

@sense on tiež nevie,začali sme to len teraz rozoberať,a nevedeli sme nik ,tak reku modrý koník vie😆

anonym_ac29a3
Autor odpoveď zmazal
autor
12. aug 2025
@anonym_ac29a3
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_ac29a3 myslim ako by to bolo z trhovej hodnoty ktorá je cca 320k a on by vyplatil 96 k je to cca 1/3 nie?

sense
12. aug 2025
@anonym_autor

@sense on tiež nevie,začali sme to len teraz rozoberať,a nevedeli sme nik ,tak reku modrý koník vie😆

@anonym_autor tak mu daj tretinu ak je on s tým v poriadku

autor
12. aug 2025
@sense

@sense to je myslím rozumné , keďže to bola moja šikovnosť to kúpiť za takú cenu a zas keď to vyplatí cash , nemusím preplácať hypotéku, takže win win

autor
12. aug 2025
@sense

@anonym_autor tak mu daj tretinu ak je on s tým v poriadku

@sense neviem,rozmýšľam, je to čerstvé, tvoj názor je rozumnejši.

anonym_20e173
12. aug 2025

Ja byť mužom tak by som nesúhlasila. To mu ideš predávať časť domu za trhovú cenu ako cudziemu?.. veď je to manžel.. keby za kúpnu cenu tak by mal on väčší podiel. Keby za trhovú mala by si ty väčší podiel. Keďže ste manželia a nebudete už musieť splácať hypo dala by som dom pol na pol... Nebudete si to v budúcnosti vykrikovať. Budete mať narovnako. Napr pôjdete meniť strechu ty zaplatíš 2/3 z ceny a on 1/3? Lebo tak by to potom malo byť ak mu dáš len 1/3...

anonym_ac29a3
12. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_ac29a3 myslim ako by to bolo z trhovej hodnoty ktorá je cca 320k a on by vyplatil 96 k je to cca 1/3 nie?

@anonym_autor ja som myslela, že ho ideš vyplácať lebo ste sa rozišli

sense
12. aug 2025
@anonym_autor

@sense neviem,rozmýšľam, je to čerstvé, tvoj názor je rozumnejši.

@anonym_autor ty musíš vedieť ako si delite financie, ako si budete deliť financie. Pretoze keď príde k väčšej prerábke uspokojis sa s delením že on 1/3 a 2/3 nákladov zaplatíš ty, alebo to už budeš hrať veď sme manželia všetko je spoločné.
Vezmi v úvahu ajoznost , ako by si to brala ty keby je to opačne?

Ono pri jednej tretine to úplne win win nebude, pretože ty nebudeš preplácať hypo a budeš mať väčší podiel. A keby on tvoju hypo nevyplatí 96tis investuje inde, tak v prípade rozvodu síce nemá nárok na dom ale má narok na polovicu zaplatených splátok z hypo, plus tých investovaných 96tis. Čiže ja na mieste muža by som s 1/3 nesuhlasila

anonym_20e173
12. aug 2025

On ti vyplati väčšiu časť hypo ty ostaneš bez splátok ušetris na Tom a dáš mu len 1/3? Pre neho by sa skôr oplatilo kúpiť vlastnú nehnuteľnosť a prenajímať a bola by len jeho. Ako tvoje cachre machre 😃

1andrea111
12. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak on dá 96000 a ak by ste ho predávali, tak zisk bude mať 10000. Ty dáš 54000 zisk budeš mať cca 200000. Mu odkaz že je pre neho výhodnejšie ho nekúpiť, nechať Teba ho splácať a v prípade rozvodu bude mať nárok na polovicu splátok, keďže sa splácal v manželstve.

autor
12. aug 2025
@anonym_20e173

On ti vyplati väčšiu časť hypo ty ostaneš bez splátok ušetris na Tom a dáš mu len 1/3? Pre neho by sa skôr oplatilo kúpiť vlastnú nehnuteľnosť a prenajímať a bola by len jeho. Ako tvoje cachre machre 😃

@anonym_20e173 no ale za 96 k by v ba kúpil nič zas.

autor
12. aug 2025

Do slaka aj s peniazmi,keď človek nemá nič je to ľahšie😆

sense
12. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nemusel by kúpiť priamo v BA, mohol by kúpiť inde a prenajímať, stále by to bol čisto jeho majetok aj pri rozvode keďže by to bola investícia spred manželstva

anonym_c1c30b
12. aug 2025

@anonym_autor my sme boli v podobnej situácií, ale opačne. Manžel mal byt na hypotéku, ja som ju doplatila a byt sme napisali 50:50 - bolo to par mesiacov pred svadbou... neskôr sme byt predali (za dvojnásobnú cenu) a kúpili väčší v BSM.
Ale my to berieme, že peniaze v manželstve sú naše (hoci máme vlastné účty)...

som_realistka
12. aug 2025

@anonym_autor uplne narovinu? Preco chces vyplacat hypo? Aku mas splatku? Ja by som si to nechala na seba, aj keby si ho v pripade rozvodu musela vyplatit tak iba z polovice splatok zaplatenych pocas manzelstva. Ty si nasla a kupila nehnutelnost za 150, ked doplati hypo 96 a ty budes "fer" a napises nanho 2/3 ako ti tu radia, tak v pripade rozvodu uz budete heden druheho vyplacat z trhovej hodnoty a ty utries hubu. Moja rada zo zivota? Splacaj si svoje, a on nech si teda vezme hypo tiez, 96 je pekny zaklad a moze si tiez splacat. Ked zostanete spolu, co vam prajem, vsak clovek ide do manzelstva s tym ze je to navzdy, tak postupom casu budete mat naviac peniaze a investiciu. A keby sa nedajboh nieco stalo tak pri rozvode mate kazdy svoje a vysporiadanie bude jednoduchsie.

anonym_20e173
12. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor veď nemusí kupovať v BA môže si kúpiť investičný byt aj v inom meste dá pod nájmu a zvyšná hypo sa mu bude splácať sama a ostane mu potom byt. Mal by vlastné ako máš aj ty. Bolo by to pre neho výhodnejšie. Ak chces aby ti vyplatil hypo aby sa mu to oplatilo tak aj ty musíš prísť s dobrou ponukou. Lebo za 1/3 sa mu to podľa mňa neoplatí, on prerobí, ty zarobis.

1andrea111
12. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a keby aj za tú sumu nekúpil, mozosi predsa tiež vziať hypotéku a splácať svoje

sense
12. aug 2025
@som_realistka

@anonym_autor uplne narovinu? Preco chces vyplacat hypo? Aku mas splatku? Ja by som si to nechala na seba, aj keby si ho v pripade rozvodu musela vyplatit tak iba z polovice splatok zaplatenych pocas manzelstva. Ty si nasla a kupila nehnutelnost za 150, ked doplati hypo 96 a ty budes "fer" a napises nanho 2/3 ako ti tu radia, tak v pripade rozvodu uz budete heden druheho vyplacat z trhovej hodnoty a ty utries hubu. Moja rada zo zivota? Splacaj si svoje, a on nech si teda vezme hypo tiez, 96 je pekny zaklad a moze si tiez splacat. Ked zostanete spolu, co vam prajem, vsak clovek ide do manzelstva s tym ze je to navzdy, tak postupom casu budete mat naviac peniaze a investiciu. A keby sa nedajboh nieco stalo tak pri rozvode mate kazdy svoje a vysporiadanie bude jednoduchsie.

@som_realistka nikto neradi dať mu 2/3? To si kde vyčítala.Sú to rady na 50/50. Nakoľko 1/3 je málo.

autor
12. aug 2025
@som_realistka

@som_realistka vies co ani momentalne ma to netlaci , mam dobry fix este na 7 rokov ,potom mi konci a ktovie co bude ,ale zacali sme rozoberat pripadnu svadbu on prisiel s tym, ze ma dost cash co mu len stoji tak naco platit uroky..aj tvoj nazor ma logiku, jasne nemam 20 rokov a ruzove okuliare hocico sa moze stat, snazim sa to vymysliet ferovo , ale nie horsie pre mna .

anonym_dc03cb
12. aug 2025
@anonym_20e173

Ja byť mužom tak by som nesúhlasila. To mu ideš predávať časť domu za trhovú cenu ako cudziemu?.. veď je to manžel.. keby za kúpnu cenu tak by mal on väčší podiel. Keby za trhovú mala by si ty väčší podiel. Keďže ste manželia a nebudete už musieť splácať hypo dala by som dom pol na pol... Nebudete si to v budúcnosti vykrikovať. Budete mať narovnako. Napr pôjdete meniť strechu ty zaplatíš 2/3 z ceny a on 1/3? Lebo tak by to potom malo byť ak mu dáš len 1/3...

@anonym_20e173 a v prípade rozchodu ho bude vyplácať taktiež z trhovej hodnoty, nie z tej, za čo to "kedysi" kúpila. Ci si myslíš ze potom muz bude tiež taky ludomil? Zabudni

lienka.7
12. aug 2025
@som_realistka

@som_realistka presne tak. Uplny suhlas

lienka.7
12. aug 2025

@anonym_autor ja by som nesúhlasila. Pekne mu poďakovala a navrhla, nech si kúpi niečo vlastne. 7 rokov je dlhá doba, hocičo sa nože stat. Napr.mozes zdediť niečo a vyplatis si hypo aj sama a nie sa deliť o dom či pripadne ho z neho vyplácať ako ex, samozrejme už z trhovej hodnoty.

anonym_20e173
12. aug 2025
@som_realistka

@som_realistka že prečo má časť dať manželovi? Tak napr preto že manžel tam inak nemusí chcieť ísť bývať. Hypo sa ďalej bude splácať zo spoločných penazi. Ok v prípade rozvodu by mal nárok na polovicu zaplatených splátok. Ale mužské roboty okolo domu bude treba robiť, meniť časom zariadenie, opravovať rôzne veci. To si ma teraz manžel odkladať na 30rokov všetky bločky doklady aby mu to potom preplatila lebo bude v podstate vrazat do majetku niekoho iného. Neviem. Bude ťahať za kratší koniec

Strana
z2