icon

Ako ušetriť na hypotéku pri platení nájmu?

16. mar 2025

Dlhšiu dobu mi vŕta hlavou ako je mozne našetriť v nájme na hypo?
Sme mladá rodina, ja zarábam v cistom 650, muž 2300. Bývame u svokrovcov ale muz ma aj tak úver - splátka cca 600€. Svokrovcom prispievame a robíme aj nákupy do domácnosti. Máme syna, druhaka. Snažíme sa minimalizovať náklady no aj tak nam to casto vychadza že ušetríme dosť malo na to, že nemame vlastne bývanie a v podstate by sme nemali mat take veľké náklady.
Chcela by som aby sme sa odsťahovali no neviem si to predstavit, ako by sme dokázali ušetriť na hypotéku v najme. Ako dlho to trvalo vám? Našetriť aspoň tak aby vysli tie % na hypo.

Strana
z2
hederamonstera
16. mar 2025

Ludia si beru spotrebaky na to %

stanulienkat
16. mar 2025

Príjem spolu nemáte zlý, avšak kazí vám to tá manželova splátka. Čo platí 600 € mesačne? To je skoro splátka hypotéky. Skoda jej. Skuste este chviku vydrzat u svokrovcov a priskrtte vydaje. V podnajme zbytocne vyhodite peniaze.

autor
16. mar 2025

@hederamonstera lenze my už mame…
@stanulienkat v minulosti bral úver na podnikanie, ktoré mu nevyslo a spláca to dodnes

autor
16. mar 2025

Ja som z toho celkom zufala pretože, mi nejde do hlavy ako je mozne že míňame tak vela keď by sme nemali mat veľké náklady. Nechodíme na dovolenky, nenakupujem oblečenie každý mesiac, nechodim ku kadernícke… proste snazim sa setrit kde sa dá a aj tak nevidno take vysledky ake by som chcela .

paulina291
16. mar 2025

Potom máš z veľkej časti odpoveď na otázku, ako iní ušetria. Nesplácajú každý mesiac tých 600€ čo vy áno, čiže vedia o toľko navyše ušetriť. To naozaj urobí veľa.
Nevieme toho moc o vašej situácii- vaše príjmy, výdavky, úspory, vek atď.
Pozri možnosť úveru zo šfrb, proces je náročný, je tam veľa podmienok čo splniť, ale je to výhodnejší úver ako cez banku.

micicka
16. mar 2025

Ved si musis vypisat vsetky polozky, ktore ste za mesiac zaplatili. A tam uvidis, na co najviac minate a ci sa da usetrit

autor
16. mar 2025

@paulina291 Ano ale dajme tomu, že iný ľudia daju tých 600 za najom.(Čo by mohol byt aj nás pripad keby nemame ten úver )

katulienkax
16. mar 2025

Nie ini ľudia dajú 600 na hypo. Tých 600 čo spláca za úver by šlo na hypo a mali by ste vlastný byt

paulina291
16. mar 2025

Áno, ale už by ste aspoň bývali sami, čiže nejaké plus. Alebo by ste bývali u svokrovcov ale každý mesiac by ste túto sumu ušetrili navyše. Za roky by vám ti spravilo peknú sumu a pomaly by ste aj mali väčšinu vlastných zdrojov pre hypotéku.

lenkakoc444
16. mar 2025

Treba Ti zvysit prijem 650 je velmi malo.

mamutka
16. mar 2025

Lahsie sa šetrí ľudom kým ešte nemajú dieťa. Môžu tým pádom byt aj v lacnejšom podnájme. Napr v jednej izbe v zdieľanom podnájme a to nestojí 600€ mesačne. Ešte ak je čistý príjem vyšší aj u ženy, tiež sa ľahšie šetrí. U vás proste chyba tých 600€, ktore on musí splácať. Už len počkať kým to splatí. Ak to nemá trvať ešte veľmi dlho

olimuc
16. mar 2025

Mate skoro 3000 cisteho, z toho 600 uver, stale mas 2350 … niekde sa tie peniaze musia prepadavat … ca 300 ele+plyn+ voda … 50 telefony Internet a stale mas 2000€, kolko date za stravu/ svokrovcom… vsak aspon 800/900 vam musi ostat za 2-3 roky mas zaklad … v podstate by ste ho uz mali mat … vsak od konca RD iz preslo dost casu … spocitaj si vsetky vydavky, nejaka “cierna diera” tam je

paulina291
16. mar 2025

Stále ale nechapem. Mýlim sa niekde?
2350€ vám zostane ak zaplatí muž úver. Bývate u svokrovcov, prispievate im a robíte nákupy, isto to ale nebude velmi veľa. Kam tých 2350€ ide? My na variabilných výdavkoch ak dáme 1000€ za mesiac tak to bolo, že sme sa absolútne v ničom neobmedzovali. Vy si pomaly nič nekupujete, na dovolenky nechodíte, tak kam to ide?

pokemonkaa
16. mar 2025

Pri cerpani hypo je teraz potrebne mat nasetrene 20 - 30 % cielovej sumy.
Mesacny prijem mate naozaj pekny, vyssi ako my s manzelom a to mame skoro 50 rokov a dve deti, jedno na sukromnej SS a tiez mesacne platime hypo vo vyske 450 eur, inkaso 300 a obmedzenia v strave (bezlaktozova strava). Niekde vam eura utekaju...
Musite si spisat svoje mesacne naklady:
inkaso, splatka uveru, poistky, servis + pohonne hmoty na auto, strava + spotrebny tovar, oblecenie, naklady na skolu, rozne (zubar, lieky, vylety...) a zvysok odkladat.

sasa1310
16. mar 2025

prepáč, ale príjem máte 3000 eur, bývate u rodičov a šetriť neviete? Bude chyba vo vás. Mnohé rodiny majú menší príjem, platia hypo a viac detí a v pohode vyjdú.

petamich
16. mar 2025

Rovnako ako setria ludia s hypotekou 🤷‍♀️ setrila som, ked som si prenajimala a rovnako odkladame aj ked mame hypoteku a to mame brutalnu hypoteku. Existuju aj spotrebne uvery na dofinancovanie tych 20%, pripadne vies docasne zalozit dve nehnutelnosti, nie kazdy ma 20-30% usporenych, lebo je to nemalo penazi.

Pripadne zial nesetria ak maju vysoke vydavky. Aj take, aj take skupiny sa najdu, zalezi od prijmu vs. vydavky.

Prijem mate celkom fajn na to, aby ste setrit vedeli. Aj ked teda nepises ake mate celkove vydavky. Treba si to spisat a rozdelit na naozaj nevyhnutne a zvysok.

sense
16. mar 2025

Tak zrejme tí ľudia majú vyšší plat ako ty, nemajú dieťa ako ty. Nesplacaju úver. Mali niečo našetrené už pred dieťaťom.
Plus teda príjem dokopy máte cca 3tis. Úver je -600 čiže v podstate tvoj plat ide na úver, chlapov plat ostáva. Tak si rozpis kam dávate 2300e mesačne keďže predpokladám že u svokrovcov neplatíte komerčný nájom. A keby aj platíte povedzte 800-1000e komerčný nájom stále vám ostáva 1300-1500 e. Tak do treba zobrať papier s pero a napísať čo kam ide

ivuska027
16. mar 2025

Atak si spis výdavky mesačné a uvidíš. Co my vieme, kde minete peniaze? My nemáme ani spolu, toľko čo len tvoj muž a máme hypo na dom, aj nové auto som si vlani kupila(V hotovosti), aj na dovolenku v lete ideme, aj v zime na lyže.
Spíš si REÁLNE naklad tam to uvidíš.

sasa1310
16. mar 2025

a koľko máte našetrené? Veď z toho príjmu musíte mať celkom pekne našetrené s 1 dieťaťom a ty cca 4 roky už si naspäť v práci

mateson2004
16. mar 2025

@ivuska027 máte deti?

autor
16. mar 2025

@sasa1310 praveze nie, som naspäť cca 2 roky aj to s prestávkami. Teraz tuto pracu mam od septembra. Našetrené mame cca 4 tis…vela nam robi aj to, že skoro každý mesiac nam cast výplaty ide dole kvôli OČR, keď je maly chorý a plus lieky.

petronelag
16. mar 2025

Mali ste šetriť aj počas MD a teraz keď robíte obaja už vyššiu sumu, na hypotéku bude treba minimálne okolo 40tisíc €.

sasa1310
16. mar 2025

kľudne môžete odkladať celú tvoju výplatu. Nekupovať blbosti ako sú pepco a pod. Keď píšeš, že ani na dovolenky nechodíte, tak fakt nechápem kde idú tie peniaze.

bu_bu_bubak
16. mar 2025

Ak tie prijmy a vydavky realne nevidis tak clovek bude stale mat dojem, ze malo mina a zaroven nevidi uspory rast.

Mne osobne v poslednych rokoch pomohla aplikacia s tymto. Zrejme by som nevedel kde vsade mi prudia peniaze ak by som si to nezapisoval a na zaklade toho som vedel usmernit svoje navyky.

Tie male sumy sa mozu zdat zanedbatelne, ale castokrat sa to nazbera ani clovek nevie ako. Ja uz to mam skoro ako rutinu...

romino
16. mar 2025

No, nieco je fakt zle. Vsak kto iny nema setrit, ako niekto kde hned len 1 prijem je 2300 cisteho, k tomu byvanie len s nejakym prispievanim na energie. A tu roky zbehli, a mate usetrene len 4000 ?
Ako aj ini tu pisu, vsak ludia s mensimi prijmami platia taku hypo co manzel ma uver ..a popritom zvladaju ostatne.
Neviem...vela prejazdite ? Vydavky okolo auta ? Cigarety ?

martul
16. mar 2025

Ja ti holka neviem. Asi by si mala začať písať sem nám všetko. Keď chceš poradiť. Niečo mi tu proste nesedí. Vy máte príjem 2950 eur, ok jedna splátka 600 q ďalej?! Pre kristove rany, máte jedno dieťa, by ste u svokrovcov a máte nasporených 4000,00?! S takým príjmom ste už mali bývať dávno vo svojom!!! Minimálne v byte.
A teraz už naozaj!

muchotrafka298
17. mar 2025

Jedine co Ti pomoze, je zacat si pisat vsetky realne vydavky, co mate. Kazdy nakup, aj blbost za euro. Tak zistis, kam Ti odchadzaju peniaze a vies s tym zacat pracovat. Presne uvidis, z coho vies zobrat a usetrit, na co minas a kolko.

ivuska027
17. mar 2025

@mateson2004 áno 2. 13r a 15r.

zmrzlinka2021
17. mar 2025

Autorka,
Hľadaj si pravú z ktorej vieš uživiť rodinu

bg92
17. mar 2025

treba zvysit tvoj prijem. bohuzial vam to kazi tych 600e na splatku. treba viac zarobit.

Strana
z2