Ako ušetriť na strave pre mladú rodinu?
Ahojte baby po odpočítaní všetkých výdavkov nám ostavaju peniaze a stanovili sme limit 1000 eur na jedlo a na malú plienky presnidavky jej kupované obedy vlhčené obrúsky a má 16 mesiacov ... Lenže ja by som chcela vedieť ako to robíte vy ako šetrite keďže mi to príde veľa dávať len na stravu 1000 eur chodíte po akciách ? Alebo Kaufland je taký lacný ? Ja som mladá mamička a doma má to nenaučili ....
My si doprajeme ale tiež mi príde veľa 1000€ pre 2 dospelých a 1 maličké dieťa. Ja si myslím že momentálne nás strava stojí tých 600€-800€ ale minimálne raz-dva krát za týždeň chodíme do reštiky.
Ja som bola na víkendovom nákupe (piatok, sobota, nedeľa), minula som 50€. Sme dvaja dospelý a jedno 3 ročné dieťa.
Kupovala som kuracie prsia, 1 kg mrkvy, 2 kg zemiaky, bravčové stehno, kapustu, knedľu, vlhčené obrúsky, čučoriedky, 3 ks jogurtov, 1 kg jabĺk, mrazenú zeleninu, 2 minerálky, 6 žemlí, 2 nátierky, mrazenú štrúdľu.
V piatok som varila pečené zemiaky, kuracie prsia a mrkvovú polievku. V sobotu sme jedli obed z piatka len som spravila zeleninovú polievku. Dnes som upiekla stehno na kyslej kapuste ako prílohu sme mali knedľu. Teraz večer som navarila ešte cesnakovú polievku.
Neviem si predstaviť, čo kupuješ za 1000€, keď my minieme okolo tých 600-700 (brutál veľa, chcem ušetriť) a to si fakt že doprajeme - aj donáška, aj sladkosti, kupujeme takú zlatú strednú cestu výrobkov a varím denne keďže som na HO... 🫣
Ja si viem aj 1000e predstaviť, veľmi záleží čo sa nakupuje, akej kvality, teda ale aj s drogeriou.
@13uzivatelka11 Prečo by to bol extrem? Príde leták, prejdem čo je v akcii, píšem zoznam a idem. Všetko spolu hodina. A taký nakup 2krát do týždňa, niekedy stačí aj raz. Pečivo a nejaké drobnosti si kúpim podľa potreby. Ale my máme aj záhradu, zavárame, dáme do mrazáku, takže ušetríme aj na tom
Hotové výživy si objednávam z Allegra, majú tam super ceny, veľa krát je ešte aj zľava 10€ nad 30€/40€.
Nenakupujem v akciách, ale podľa zoznamu. Spíšem si komplet všetko čo potrebujeme a z toho nevybočujem. Sme 4. Z toho jeden syn a manžel sú športovci, takže toho zjedia naozaj veľa. Máme vyváženú stravu, kupujem aj kvalitnejšie sladkosti pre deti - sušené kože a pod., doprajeme si všetko, čo chceme, aj donášku v priemere raz za týždeň a 1000€ na stravu a drogériu nemienime ani v čase, keď si nakúpim kozmetiku za 200€ 🤦♀️. Takže jedine naučiť sa hospodáriť lepšie. Samozrejme, že keď vidím akciu na trvácne potraviny, tak vezmem viac ks ale bezproblémov aj drahšie ovocie, napr dragon fruit, čo stojí 5€/kus 🙃.
@barborusienka 1000e? My sme 4 clenna rodina, 4 dospeli.Varim kazdy den cerstve jedlo, peciem raz do tyzdna.Kupujeme ovocie, zeleninu, maso varim asi 4-5x do tyzdna, sladkosti, jogurty, pecivo, mliecne vyrobky, ...proste vsetko a tolko neminieme...Mozno 600e, nepisem si to presne.Chodite casto jest von, alebo co? ( necitala som komentare)
presnidavky pre dieta a hotovky nahrad varenou doma stravou, pripadne uvar trochu viac a zamraz ,
kura kup celé , prípadne 2-3 kusy naraz a naporcuj, máš trup na vyvar a základ do polievok a pod mäso, kridla a nohy , prsia ktoré môžeš dat ako rezne alebo čina alebo perkelt
nebehame nejak po obchodoch, striedame lidl a billa , nie vždy ideme podla akcie
nemame radi privarky ale nahradzujem ich hustou poriadnou polievkou , napr fazulova, šošovicova, boršč, gulaš s lečom atd ,
striedame lahšie a mäsové jedlo, varim na dva až tri dni
pečivo kupujeme občas a ked tak skorej kvalitnejšie v pekarani, viac sa z neho najeme ako z rozpekanych alebo tych vatovych, pečieme doma toustovy chleba z 1 kg muky, jeden sa je , druhy sa zamrazi
varené máme len na obed
kolače pečie sa jednoduche buchty, kysnnute vždy, poobede ku čaju je vždy niečo sladke, tym odpadnu sladkosti z obchodu, ale ano občas sa kupia ale nie pravidelne. ked je čas a chut robia sa aj zložitejšie alebo v lete žele torta atd
listkove cesto často použivam
prilohy striedame bulgur,ryža, zemiaky ,
doma robíme v kvašaku domacu čalamadu, striedame druhy, nátierky striedame salamovu, budapeštiansku atd
jogurt jedine hollandia biely, k nemu rôzne čo je doma alebo len kakao a cukor
čaje len sypane, su lacnejšie a podstatne kvalitnejšie
záleží čo a koľko varíš....lebo ano, kvalitnejšie potraviny sú drahšie....skôr sa zameraj na to že neobjednávať jedlo, nekupovať polotovary, variť aj na 2-3dni....dieťaťu žiadne polotovary ale už môže to čo vy dvaja, pred dovarením odober dieťaťu a dosol až vaše po odobratí....16mesačné už môže skoro všetko....
120€ na 3 dni? To nám vystačí na týždeň a pol. No a ako?
- detskú výživu som kúpila iba raz, keď sme boli na cestách, normálne malému varím jedlo od kedy sme začali s príkrmami
- sladkosti, polotovary a sladené vody takmer vôbec nekupujeme
- velmi veľa vecí spravím sama doma- granolu, granko, bujón, hummus, cez leto som narobila sušené rajčiny a mohla by som dalej takto pokračovať
- plánujem a pozerám akcie- to neznamená, že kupujem najlacnejšie, ale preferujem zeleninu v akcii a vymyslím jedlá z nej
- z rôznych obchodov kupujem velké balenia potravín- napr Grizly alebo Foodland. Primárne trvanlivé suché potraviny ako rôzne orechy, semiačka či strukoviny.
To čo kúpuješ jeden malý a dvaja dospelý 1000 eur to miniem za 2 mesiace a nie mesiac.Niektorí 6 ľudi minie toľko a nie 2 dospelý si to trošku prehnala.
@barborusienka konkretizuj od raňajok až po večeru stravu aku máte ( nie reštiky), ale čo reálne varíte. Už ten nákup pre 2 ľudí na 3 dni je veľa( aj keby si kúpila steaky kvalitné, howädzinu) skrátka 120eur za kasierky určite to nie je reálna suma..
@barborusienka 1000 eur na stravu? 😱 To chodite denne do restiky ci co? 🙈 Ja pre seba miniem max 200.mesacne a az tak sa zas neobmedzujem..
@barborusienka vlhcene obrusky ti netreba, rovnako kupovane presnidavky. Maso tri dni za sebou, no nechutilo by mi. Plus je vsetko toto neekologicle
1 000-ka mesačne na jedlo pre 3 ľudí? 😏 To je celkom dosť, my sme práve dnes tak filozofovali, že pre nás šiestich ( 2 dospelí +4 deti) je max. minúť 1 500 € mesačne na jedlo v bežnom obchode, mimo akcií, pri miernom ,,rozhadzovaní,, sa...Skús akcie, zľavy, plánovanie jedál...
@barborusienka možno by som sa zamyslela, kolko z tvojho nákupu skončí v koši. Normálne si mesiac odkládaj vsetky blocky a zapis všetko, co nezjete a skončí v koši. Pretoze prejest tolko penazi za mesiac je privela.
@barborusienka no ja musím hospodáriť asi z 500 eur pre 6 ľudí na stravu ale je v tom aj toaletak, sprchac, granule a krmivo pre zver, prach na pranie.
@misslilac13 uf no toto by som nedala ani bez granul, drogerky a s čarodejnickym kurzom
@katkaseiner bohužiaľ, keď človek nemá prachy tak sa naučí, ale zase nejeme kapustu z bielym jogurtom ako tuto kolega písal...Varim mäso skoro každý deň, slepice doma zabite a bravčové kupujeme u mäsiara. Idem kúpim 10-15 kíl bravčového, nabalickujem/pomeliem dám do mrazaku. Zemiaky kupujem na metre, domáce na jesen. Vajca nekupujem, mám domáce ešte aj rozdavam. Múku kupujem po 10 kíl aj cukor keď mam kupóny v tescu. Mrkvu, zeler, cibuľu, petržlen, fazulu, Hrasok si vypestujem z casti ale jasne aj to kupujem. A toto je zaklad, z tohto uvaríte hocičo do aleluja. Ostatne peniaze idú na jogurty, mlieko a syr kupujem také veľké kilove tehly za 10 eur. Kolace pečieme doma, aj pizzu, varíme veľa pudingu, krupicovej kaše. Ryžu kúpim keď je v akcii aj cestovinu, i keď aj krajance do polievky si robím sama. Ale to som sa naučila za roky pokusov a omylov a nie každý má na to čas, náladu
@misslilac13 ber to ako z nudze cnost, každopádne si šikovná. Tiez by som rada kurence a vlastne vajicka ale nemame priestor a popracde asi by sa mi s tym nechcelo piplat...ale verim ze chutovo je to neporovnatelne s obchodnymi. Drzim palce nech sa dari, za mna mas urcite respekt
Keby mam len na jedlo budget 1000 eur mesacne pre 3 ludi tak nakupujem v Yeme a nie v Kauflande :D
Ja maso kupujem od masiara, chleba rozky maslo robim domace - ale aj na to treba suroviny, tiez to nie je lacne, len chutnejsie, na jedle absolutne nesetrim, kupim aj drahe syry sunky, jogurty, ja a muz pijeme aj protak Voxberg, ktory teda nie je lacny :D mlieka, domace vajca, a obcas ked som fakt vos leniva tak urobime donasku. mesacne minieme na jedlo do 500-550 eur.
Neviem aku mate chladnicku, mrazak, ci mate spajzu, ale verim ze to pomoze - ja totiz vela veci naporcujem, zavaram, namrazim - pecivo, maslo, maso, zelenina, ovocie. Ked najdem napriklad akciu na maso, zoberiem aj 2-3 kila, este v ten den to naporcujem, nasackujem a nemusim riesit aspon 2 tyzdne maso. Ked robim pecivo napeciem 3-4 plechy, to je tak 60-70 rohlikov a mrazim ich. Na take zasoby ale treba velky mrazak a velku spajzu, co ja mam a patricne vyuzivam a vzdy tam robim zasoby. Velmi to pomaha nielen usetrit ale aj s pripravou. Dcerke som kupovala prikrmy len zozaciatku na skusku - nechutilo jej, tak jej varim vzdy a to zavaram a ma to na viac dni.
Mäso, kaiserky, zelenina a jogurty za 120€ na 3 dni? Nepreháňaš trošku? Či si nenapísala všetko?
Môj nákup zo soboty bol za cca 36 € a kúpila som kuracie prsia, celé kurča, 2 tácky kuracích stehien (mäso kupujem len slovenské), zeleninu, tie sáčkové zelené mix šalaty, 2 flaše zazvor.tonicu, chlieb, pečivo, kyslu smotanu, noviny, križovky , ochutene nealko pivo , syr, bielu activiu,ryžu. Nakupovala som v Bille. Trošku rozdiel s tvojim nakupom za 120€ , a tiež je to nákup na obed na sobotu, nedelu, pondelok a utorok a večera na sobotu, nedelu. A to máme ešte plny mraziak a chladničku.
@tamitamitami ja som si radšej robila sama,. Tie kupovane je čisty humus