icon

Ako ušetriť na výdavkoch?

24. feb 2023

Ahojte, keďže všetko sa zdražuje, skúsim sa opýtať vás ako ušetriť na výdavkoch a na potravinách? Doteraz som robila obálkou systém na každý týždeň vyclenene 50 eur na nákup, lenže teraz nakupim za 80-100 eur týždenne. A je to dosť rozdiel. Sme 4 členka rodina 2 dospelý 2 deti. Kupujem aj varím tak isto ako predtým len všetko išli ceny hore. Výdavky platíme len to čo treba hypotéka plyn elektrika tv internet voda benzín. Nikam nechodíme ani do reštaurácie neobjednavam donášku varím doma. Neviem už fakt kde a ako si ušetriť. Poraďte

autor
24. feb 2023

@qetka Zatiaľ nie, no chcela by som mať na dvore sliepky kvôli vajciam, aj pestovať svoje ovocie a zeleninu. Mám to na pláne. Na dom platíme 300 mesačne hypotéku plus energie ďalších 300 v tom je plyn elektrika tv internet, nemyslím si že by sme mali veľké splatky

kristinapetronela
24. feb 2023

Aky máte príjem ? Treba zaplatiť nevyhnutné veci a ostatné na stravu a zábavu ...čiže ak ostane 600 eur tak nie je moc ako vyskakovať

autor
24. feb 2023

@kristinapetronela Manžel má 900 v čistom z toho platíme hypotéku a náklady na bývanie plus 100 eur dá na benzín, ostane mu 200 eur, z toho buď si niečo kúpi alebo odloží si šetrí. Ja ešte neviem koľko budem mať ešte som len v januári nastúpila do práce. Síce mala som výplatu ale nie za celý mesiac

autor
24. feb 2023

@kristinapetronela Predtým ja z RD som platila stravu a na deti škôlka škola obedy oblečenie.

ropucha6
24. feb 2023

Vsak ale sama pises, ze ceny isli hore, tak logicky sa asi neprestravujete za 200eur ako predtym. Budes mat plat, ked obaja robite, vyjde vam snad aj danovy bonus, pridavky, tak snad to nebudete mat az tak na tesno.

micha1linka
24. feb 2023

ono sa to da, ale proste bude to korunka ku korunke. ja som si zacala aj nakupy co sa tyka stravy viacej planovat, pozeram letaky a do potravin uz nechodim tak casto, pre kazdu somarinu a kupujeme teda take tie dolezite veci, no sem tam si aj doprajeme

qetka
24. feb 2023

ta hypo nie je nejak velka, ale bude vam to vychadzaj aj ked vam skonci fixacia? Uroky pojdu hore, z 300 kludne o 100-150Eur. To mate asi starsi dom, ci? Lebo my mame velky dom a elektrika, voda,
internet a tv mame 210 Eur. V lete klima a bazen, v zime kurime vsade normalne, 21-22 stupnov. Vsetko mame na elektriku - a toho je u nas viac ako v inych domacnostiach. Tymto smerom neviete nieco skresat? Lebo z muzovych 900 Eur davat 2/3 na dom je podla velmi velke percento.

marcellka32
24. feb 2023

Aviváž netreba vôbec kupovať...v lete choďte na samozbery jahôd, jabĺk a iného ovocia a sprav do špajze lekvár, sirup, zaváraniny, ak máš kúsok dvora zasad mrkvu, petržlen,...my máme aj sliepky, vajíčka znášajú denne, ale moc sa to nevyplatí, to ich zrno išlo cenovo veľmi hore

autor
24. feb 2023

@qetka Áno starší dom, neviem už kde čo ušetriť.

mk1111111111
24. feb 2023

Mazel si nieco kupi a setri? Ved to snad setrite spolu? Ak nie, tak si aj Ty 200 eur t odloz a nestaraj sa, ci vyjdete. Nechapem tieto delenia, ze manzel si setri

autor
24. feb 2023

@mk1111111111 Máme každý svoj účet, samozrejme aj ja si šetrím z môjho koľko len viem. No chcela by som ešte viac si ušetriť.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
mk1111111111
24. feb 2023

Tak viac asi setrit nejde, to sa odrkadli na zdravi, 50 eciek uz dnes zial nie je real.

tiezjedna
24. feb 2023

To co máte za hospodárenie?! Je jedno koľko máte účtov, peniaze máte mať spoločné, zvlášť, keď obraciaš každé euro🤦‍♀️

marcellka32
24. feb 2023

A ešte napíš že ty si ušetris 10 eur a on 200...takto sa negazduje....

lilope
24. feb 2023

Však ešte len teraz si nastúpila do zamestnania po platenej RD, tak predpokladám, že minimálne o 200€ budeš mať príjem vyšší ako doteraz. Z toho si môžeš predsa ušetriť alebo ísť na výlety + manžel šetrí podobnú sumu mesačne tiež. Len mi je divné, že nevieš, koľko budeš zarábať. Máš to predsa v pracovnej zmluve.

lucia147852
24. feb 2023

Tak hádam výlety pre svoje vlastne deti bude financovať aj manžel. Toto je iný extrém, že on si kúpi, on si odloží a ty tu uvazujes ako čo najmenej jesť aby ti ostalo.

cubo2
24. feb 2023

@mateson a čo je na tom také zložité, dať výpoveď a nájsť si inú, lepšie platenú prácu? No čo? Táto slovenská mentalita otroka je hrozná.. "nedá sa nájsť lepšia práca" - no keď sa nedá, tak nedá..

Inak ty si tu už písala, že? Muž zarobí 900 eur a 100 prevozí - to znamená, že dochádza 40km denne (20 +20). To fakt v takomto radiuse sa nedá nájsť lepšie platená práca?

autor
25. feb 2023

@tiezjedna To zas nie že obraciam každé euro, no ja som taký šetrný typ. Mám rada keď mám rezervu nikdy neviem čo sa môže stať aké výdavky vyskočia. Takisto chcem si konečne aj ja si užívať život s rodinou, chodiť na výlety mať zážitky, nie len práca a doma.
@marcellka32 Ušetrím kedy ako podľa toho aké máme výdavky. Keď musím do lekárne lieky kúpiť alebo nejaký lekár tak neusetrim. Manžel tiež neušetrí každý mesiac podľa toho čo vyskočí navyše čo treba kúpiť zaobstarať.
@lilope V zmluve mám písané hrubý príjem, neviem koľko to bude v čistom, takisto neviem koľko presne mi vyrátajú daňový bonus tým pádom neviem ešte koľko budem mať v čistom výplatu.
@lucia147852 Aj manžel si platí výlety no zakaždým to okomentuje že všetko je aké drahé a fakt šetriť sa dalo by sa už len jediné na strave.
@cubo2 Nepísala. Prácu má 10 km od domu, no nechodí len do práce, ale príklad aj k rodičom zaveze im nákup, alebo s kamarátmi von to všetko ide na benzín.

jaroslav81
25. feb 2023

Popravde? Teraz už nijak... Trebalo šetriť a robiť si rezervy posledných 10 rokov, keď ceny všetkého boli polovičné.. Teraz už iba čakať, kým tie vysoké ceny dobehnú platy, ale to par rokov potrvá...

autor
25. feb 2023

@jaroslav81 Robili sme rezervy aj pred tým, len kúpili sme dom tam trebalo doplatiť 20 percent na hypotéku. Potom došli deti, stále niečo do domu treba, škola škôlka atď

lilope
25. feb 2023

Zadaj si hrubý príjem do kalkulačky na internete a zistíš svoj čistý príjem a daňový bonus na dieťa budeš mať len plus k tomuto čistému príjmu. Stále to bude o kus vyšší príjem ako rodičovský príspevok hoci by si zarábala čo i len minimálnu mzdu, no nie? 😉

tiezjedna
25. feb 2023

@autorka, no veď to je v poriadku. Ale vy tu rezervu máte, keď manželovi zostáva 200 €. Ok tak nech si 50 € nechá na útratu a zvyšok môžete odkladať práve na tie výlety. Nie že ON má 200 € pre seba. To je čo za haluz? Ste zabudli, že ste manželia??

sasa1310
25. feb 2023

no výdavky na stravu a na bývanie nepustia. A tie pôjdu ešte len hore, keď vám skončí fixácia na hypotéke, alebo spadne dotácia od štátu na cenu energií. Potom sa len mnohé rodiny zobudia. Ja viem, že ľahko sa to hovorí, ale 300 eur hypotéka teraz zafixovaná je žalostne veľká na manželov plat 900 eur. Čiže hovorí sa to ľahko, ale treba zmeniť prácu a nájsť si lepšie platenú. Ak teraz neviete nič ušetriť, čo bude o rok o dva

autor
25. feb 2023

@sasa1310 Ja nehovorím že nevieme nič našetriť,šetríme od 50 do 200 eur mesačne ktorý mesiac koľko sa podarí. No chcela by som šetriť ešte viac

kristinapetronela
25. feb 2023

Dobre a koľko zarobíte dokopy ? Zarábam menej ako 900 eur ? Veď muž nech platí hypotéku ,všetko okolo domu a stravu a ty ostatné deti a čo ostane treba ušetriť .to by bolo viac ako 200 eur

akvi
25. feb 2023

Ja vidím úplne inde priestor na šetrenie, nie na strave. 300 éčok za energie na dome je prúser, tu hladaj úsporu. My 300 éčok na energie neplatime v dvoch domoch, nieže v jednom. Neprekurujete náhodou? Už stupeň dva dole na teplote spraví slušnú úsporu. Skôr ako na výlety by som šetrila na výmenu okien, zateplenie a pod.

sasa1310
25. feb 2023

aha chápem. No tak uvidíš ako to bude, keď budeš mať už normálny plat.

autor
25. feb 2023

@akvi Kurime v zime na 21,5 max 22 stupňov. Okná a dvere máme plastové. Dom pomaly zateplujeme.

tiezjedna
25. feb 2023

a naozaj nejde príjem aspoň o niečo zvýšiť? Nejaká brigáda na pár hodín týždeňne, prípadne cez víkend pre teba alebo muža? Ak máš nejaký časový priestor po večeroch alebo cez víkend hoď si inzerát trebars na žehlenie...