Ako ušetriť na výdavkoch?
Ahojte, keďže všetko sa zdražuje, skúsim sa opýtať vás ako ušetriť na výdavkoch a na potravinách? Doteraz som robila obálkou systém na každý týždeň vyclenene 50 eur na nákup, lenže teraz nakupim za 80-100 eur týždenne. A je to dosť rozdiel. Sme 4 členka rodina 2 dospelý 2 deti. Kupujem aj varím tak isto ako predtým len všetko išli ceny hore. Výdavky platíme len to čo treba hypotéka plyn elektrika tv internet voda benzín. Nikam nechodíme ani do reštaurácie neobjednavam donášku varím doma. Neviem už fakt kde a ako si ušetriť. Poraďte
@tiezjedna ja súhlasím s tebou, už som sa aj vyššie vyjadrila, nemám rada politiku rozdávania. K tým VS, ja som napríklad nemala ťažkú VS (mám pg), lenže chodiť brigádovať bol problém, nakoľko my sme občas mali taký rozvrh, že síce pár hodín, ale rozložené na celý deň, končili sme o 7-ej večer. No choď ešte niekam brigádovať. Proste chápem aj tých, čo nemôžu. Ak už rozdávame, tak nejak férovejšie. Ale ako vravím, ja môžem ten bonus o...t, nás nespasi, naše decko zarába dosť, my ak by sme nechceli, nemusíme ho podporovať vôbec. Vyjadrujem sa k princípu.
@1fifinka1 Máme záhradu, tento rok by som už chcela sadiť vo veľkom ak sa podarí a rada by som aj pár sliepok kúpila na vajcia aby sme mali svoje. Potom na jeseň si narobiť zásoby zo záhrady. Si myslím že tam sa tiež veľa ušetrí. Ovocné stromy chceme zasadiť no pokiaľ budú ovocie na nich to potrvá pár rokov. A stále rozmýšľam kde a ako ušetriť.
@tiezjedna S tým na mňa nechoď že kto chce hľadá spôsoby kto nechce hľadá dôvody. Vôbec ma nepoznáš a nemáš právo ma súdiť. Pýtala som sa len o radu ako viac ušetriť. Mimochodom pri RD som brigádovala, po RD som hneď si našla novú prácu. Keby som mala inú povahu tak kašlem na všetko a ostanem doma x rokov. Lenže ja chcem pracovať a chcem aby sme sa mali lepšie. Nepísala som že by sme boli na mizine že nemáme ku koncu mesiaca čo do úst. Viem že sú aj také rodiny bohužiaľ. Máme čo-to našetrené, no chcem ešte viac, lebo vidím aká je doba že všetko sa zdražuje. A chcem mať väčšiu rezervu pre prípad núdze. Rady že zmeniť si prácu, jasné nech si dá manžel výpoveď a nájde si menej platenú. V našom okolí má práveže dobre platenú prácu. A ja robím od 7 do 15 kvôli škôlke vyhovuje mi pracovný čas, robím u nás v meste nič neprecestujem keďže chodím na bicykli, aj tam si ušetrím na benzíne. Tak nehovor blbosti že sa vyhováram. A keďže robím v práci aj doma domácnosť a deti, chystam sa aj na záhradu, no bohužiaľ nemám čas na ďalšiu prácu. Nie som stroj potrebujem si aj oddýchnuť
@autorka no ono o tom to je, že keby ste už pred 4 rokmi uvažovali, že zasadíme stromy, dnes ste mohli šetriť. Vieš koľko sme mali jabĺk, malín, černíc, ríbezlí, sliviek, broskýň atď. Treba sa na to pozerať ako na dlhodobú investíciu, v septembri nám vysedela kvočka kuriatka, áno, dlhá doba, pol roka kŕmiť, ale dnes už máme svoje vajcia. Ono všetci by sme chceli šetriť teraz a hneď. No ale umenie je myslieť dopredu. Teraz a hneď môžeš ušetriť tak, že budeš kupovať pečivo v akcii pred záverečnou alebo nebudete večerať (extrém), alebo neviem ako myslíš, že by si mohla na strave ušetriť. Či to nemusí byť zrovna strava? Lebo mne sa zdá, že riešiš stravu, iné skresať asi nevieš. Ale chceš takto žiť? Neviem no, a tiež keď ste mali 50€ na týždeň, a teraz 70/80 kde tam chceš ešte šetriť? Akcie, plánovanie, domáce pečenie, nič iné sa už poradiť nedá. Var na viac dní, spotrebujte všetko. Vyčleň si 70€ a do toho sa zmesti, 30 si odlož (dokopy 100€/týždeň). A proste ak to nemá byť na úkor kvality jedla, resp. množstva jedla, že nebudete jesť len 3x denne, tak tie suroviny musíš získať niekde lacnejšie, alebo zadarmo. Ja si idem dnes nasadiť do fólie hlávkový šalát, do mesiaca bude na konzum. Jasné, až o mesiac, ale bude. V podstate ti rozumiem, tiež stále hľadám spôsoby kde sa dá odložiť, ušetriť, ale zasa čarovať nevieme. Inak moc rád tu nepadlo, tiež by ma zaujímali, v čom sa viem zlepšovať, ale ženy tu rozoberajú iné veci. Škoda.
@1fifinka1 Pred 4 rokmi sme ešte bývali u svokrovcov, až neskôr sa nám podarilo kúpiť si svoje.Odkedy bývame vo svojom rozmýšľam kde a ako ušetriť
@1fifinka1 tu moc nie je čo radiť ,keď pán manžel zaplati bývanie a ostatné mu ostáva ... Šetriť by mali obidvaja ,nie len ona
@autorka máš pravdu, nepoznám ťa a práve preto vychádzam z toho, čo píšeš. A ty si samé "nedá sa", chceš radu, ale na každú máš odpoveď🙄 O 15. si doma. Priestor na privýrobok ako bič. Takže mi nehovor, že hľadáš spôsoby. Nehľadáš. Ale ty ich vlastne ani nepotrebuješ. Mám dojem, že problém bude skôr v tom, že nemáš dosah na to, čo zostáva manželovi, zatiaľ, čo tebe nezostáva nič. A to ťa žerie.
https://karta-revolut.ru/cs/kak-sekonomit-na-ra...
V tomto článku je obsiahnutý taký všeobecný základ, možno v niečom pomôže.
Tiež varím doma, koláče a jednoduchšie zákusky robím doma. Používam často tlakový hrniec a remosku. Rúru vtedy, ak môžem robiť naraz 2,3 plechy.
Jedálniček plánujem, doma mám vždy zásoby základných potravín plus mäso a zeleninu v mrazničke - kúpim v akcii trošku viac a hneď naporcujem a nabalíčkujem. Biele jogurty si ochutíme svojim džemom. Mame záhradku, pestujeme paradajky, uhorky, papriku, cukety, zavárame rôzne kombinácie. Máme slivky, ríbezle, jostu, jahody, višňu a jabloň, ktorá minulý rok prvý raz zaradila. Bylinky, petržlenovú, zelerovú vňať si mrazím aj suším, taktiež ligurček. Obuv sa snažím kupovať kvalitnejšiu, oblečenie nie drahé a aby sa dalo rôzne skombinovať. Drogéria iba v akcii, neskúšam nové , ostávam pri overenom. Ku kozmetike sa vyjadrovať nebudem, to závisí aj od zdravotného stavu každého jedinca. Bývam v meste, mám ročný lístok na MHD. Auto v prípade ťažkého odvozu, alebo ak treba - s rozumom, ale zas na to je, aby jazdilo. Nechty si upravujem sama, nepotrebujem módne trendy. Koníčky existujú aj bezplatné, športovať sa dá aj prirodzene v prírode. O pár týždňov začnú práce v záhradke, takže pohyb je zaistený 😉.
Mám malú brigádu, 2 hodinky v sobotu ráno upratujem.
Neviem, či som niečím poradila, ak áno, teším sa. Ak nie, mrzí ma.

@autorka mám namrazené aj rajčiny, zbavené šupky, používam na omáčky, na polievky, na pizzu domácu, v lekárni som začala kupovať keď sa dá vitamíny a doplnky napríklad DR MAX značku, majú často akcie, a za výhodné ceny sa dá celkom ušetriť. Chodíme viac peši, teda hlavne ja, manžel až toľko nie. Pravda však je, že tie ceny išli naozaj dosť hore a človek veru musí premýšľať čo kúpiť, čo variť, a ešte aj ako ušetriť.