icon

Ako ušetriť na výdavkoch?

24. feb 2023

Ahojte, keďže všetko sa zdražuje, skúsim sa opýtať vás ako ušetriť na výdavkoch a na potravinách? Doteraz som robila obálkou systém na každý týždeň vyclenene 50 eur na nákup, lenže teraz nakupim za 80-100 eur týždenne. A je to dosť rozdiel. Sme 4 členka rodina 2 dospelý 2 deti. Kupujem aj varím tak isto ako predtým len všetko išli ceny hore. Výdavky platíme len to čo treba hypotéka plyn elektrika tv internet voda benzín. Nikam nechodíme ani do reštaurácie neobjednavam donášku varím doma. Neviem už fakt kde a ako si ušetriť. Poraďte

sasa1310
25. feb 2023

@1fifinka1 rýpavý a ironický? Choď sa skrotiť prosím ťa. Ako vieš, že daňový bonus nebude poberať jej muž s vyšším príjmom ako má ona? Keď už tu ideš poúčať

tiezjedna
25. feb 2023

@akvi my máme doma väčšinou 20 max 21 a pokiaľ vonku nie je hlboko do minúsu, tak je to ok, a to presedím pri práci bežne 4-5 hodín u PC. Jasné, v kraťasoch nie, ale trištvrťové legíny a triko s dlhým rukávom je v pohode. Mať 24+, tak zo mňa leje...

1fifinka1
25. feb 2023

@sasa1310 nereaguj na mňa, dik

tiezjedna
25. feb 2023

@sasa1310 no ukľudniť by si sa naozaj mala skôr ty a radšej jej poďakovať za rozšírenie obzorov. Vysvetlila princíp, o ktorom evidentne nemáš ani páru. Je jedno koho sa týka🙄

1fifinka1
25. feb 2023

@autorka je to vyrátane ak budeš poberať daňový bonus. Ak nie, výplatu si vyratas v linku, ktorý som dala vyššie.

sasa1310
25. feb 2023

@tiezjedna slušne sme sa dve opýtali ako je to možné, tak mohla slušne odpovedať. Mne obzor ohľadne daňových bonusov netreba, takže niet za čo ďakovať.

autor
25. feb 2023

@sasa1310
@1fifinka1 Ďakujem, ja budem poberať daňový bonus na deti

tiezjedna
25. feb 2023

@sasa1310 evidentne treba, inak by si sa na všeobecne známu vec (ktorá sa týka každej pracujúcej rodiny) nespýtala.

sasa1310
25. feb 2023

@tiezjedna nie netreba mi to. Nezaujímam sa o manželovu výplatnú pásku a jeho čistý a hrubý príjem a je mi to úplne jedno. Slušne som sa opýtala. Nebolo nič ironické ani rýpavé, ale nevadí.

1fifinka1
25. feb 2023

@autorka tak je to tak ako som poslala. Aspoň niečo spravil M dobre 🙈

1andrea111
25. feb 2023

Podľa mňa sa oplatí daňový bonus poberať manželovi, bude vo vyššej sume, čím vyšší príjem, tým vyšší daňový bonus. Si to prezisti

akvi
25. feb 2023

@1fifinka1 no ak sa na to pozrieme komplexne, tak daňový bonus ani zďaleka neprilepsi toľko, koľko ti potom na zvýšených poplatkoch za všetko vezmú. Veď dane v mestách šli hore o 100% a tí, čo máme už veľké deti, tak z daňového bonusu nevidíme ani prd. Pritom náklady na vysokoškoláka sú určite násobne vyššie, ako na deti do 15rokov. Ja absolútne neuznávam túto politiku rozdávania peňazí, pretože ľudia nevidia presne to, že ak chcem niekde rozdávať, tak niekto iný sa na to musí zložiť.

tiezjedna
25. feb 2023

@akvi daňový bonus je jediný rozumný nástroj ako zvýhodniť pracujúcich rodičov. A uplatňovať ho môžeš až do veku 25 rokov, pokiaľ dieťa študuje.

1fifinka1
25. feb 2023

@akvi nevravím, že to pokryje všetko. Donedávna sme brali 30€ na dieťa. Mne sa paci, že čím viac zarábam tým viac odvadzam aj štátu preto chcem aj vyšší bonus.

1fifinka1
25. feb 2023

@akvi tiež mam vysokoškolácku v piatom ročníku, a daňový bonus mam.

akvi
25. feb 2023

@tiezjedna ale v smiešnej výške. Keď už, tak dať všetkým deťom rovnako, nie že nad 18, ked tie výdavky sú najvyššie, tak dať minimum.

akvi
25. feb 2023

@1fifinka1 akože mne to je v podstate ukradnuté, moje decko si zarába na seba už od 16-tich, mňa daňový bonus nespasi, skôr ide o princíp. A viem, koľko stojí vysokoškolák. A nie všetci majú tie VŠ také, že stihnú tri brigády popri.

loginexistuje
25. feb 2023

@akvi to ze nad 18 maju menej ako do 18 plati odnepamati ale predtym boli pridavky aj bonus vyrazne nizsi a ak sa zvysovali tak o centy
pre ludi s vicerymi detmi je to vyrazna pomoc

1andrea111
25. feb 2023

@loginexistuje ale dostať bonus 50 eur na dieťa a 140 eur na dieťa je veľký rozdiel, lebo teraz je taký nepomer

akvi
25. feb 2023

@loginexistuje ide o ten nepomer, je brutalny a ozaj to nezopoveda tomu,ze velke deti stoja viac penazi, ako male.

loginexistuje
25. feb 2023

@1andrea111 ja viem kolko stoja vysokoskolaci mna stojindcera na VS mesacne 500 € 😉
a predtym som dostala 25€ pridavok a danovy bonus 20 € spolu cca 45€
teraz dostanem 60€+50 tj 110€
ale teda po septembri nam smer a jeho odnoze aj tak zoberu takyto bonus takze klidne si pockajte a potom budete spokojnesie dievcata 😉

akvi
25. feb 2023

@loginexistuje a o kolko viac zaplatis na daniach z nehnutelnosti a smetiach, poplatkoch za obedy a pri mladsich detoch na poplatkoch za MS, SKD a pod.. Ja netusim, ako inde, ale v nasom meste dane +100%, poplatky za MS +100%, rezijne nklady +100%, no vela ti z toho bonusu aj tak neostane..

chiara_elle
25. feb 2023

@loginexistuje to uz smer avizoval? Vsak ich ludia zozeru 😊

akvi
25. feb 2023

@loginexistuje a za mna, ci smer, ci tito pajaci, vsetko jedno.. v tomto momente niet koho volit. Tito mali sancu nieco spravit, ale sa nedokazali preniest cez zabomysie vojny. M mal sancu stat sa kralom, ale ostal len pošahanym šašom, čo teda mna vobec neprekvapilo, cudujem sa, kolko ludi mu naletelo..

loginexistuje
25. feb 2023

@akvi dane sa zvysuju vzdy po volbach do samospravy a obedy by sa zvysili tak ci tak lebo inflacia
kto nechce zvysene pridavky a bonus moze dat na charitu

@chiara_elle tak oni dlhodobo deklaruju ze rodinam s detmi nie lebo to nie je ich cielovka

autor
26. feb 2023

@1andrea111 Manžel poberal raz ročne bonus na deti, sme sa dohodli že keď začnem pracovať budem to poberať ja mesačne.

qetka
26. feb 2023

Lenze ak ty zarabas 860 Eur a muz 1170 (900 v cistom), tak ty dostanes danovy bonus 201 Eur a muz by mal 274, co je rozdiel 73 zeur mesacne. Ak som donre pochopila, vies si to, ze nedostavas cely danovy bonus dorovnat prijmom manzela, ale len ak si podas sama sama danove priznanie za rok 2023. Nemozes ho poziadat o rocne zuctovanie dane.

autor
26. feb 2023

@qetka To všetko viem, no aj tak ja budem poberať DB keďže pracujem po RD

1fifinka1
26. feb 2023

@autorka Čo sa týka témy, napíšem ti ako to mame my. Sme 5 členná rodina. Deti 7,18,24. Tiež som si dala limit, že100€ týždeň. Snažíme sa do toho vojsť. Veľmi sme si obľúbili nakupovanie v Tescu, jednak kvoli club card cenám,a dvojak vidíš na tom sceneri, koľko budeš platiť. Hoci teraz po nejakej poslednej aktualizácií ukazuje ceny nie celkom ok, teda bez zliav, odráta to až pri pokladni. Snáď to dajú na poriadok. Ale zistili sme, že tam sú ceny a zľavy najlepšie. Minulý týždeň sme využili kupóny na zľavy, plus som premenila body na peniaze a plus sme si uplatnili 20% zľavu z nákupu. Boli sme na nákupe a z nákupu 70€ sme nakoniec platili 32€.Boli sme spokojní samozrejme. Mali sme celkom dosť vecí v košíku. Kedysi som veľmi bojovala za veľké nákupy jeden krát týždenne, alebo menej, nakoniec po skúsenostiach sa mi to moc neosvedčilo. Každý deň tiež nie je dobré chodiť, ale tak 2x, 3x týždenne sa mi osvedčilo najviac. Ale za predpokladu, že človek má disciplínu, a naozaj kúpi len to, čo potrebuje. My šetríme napríklad veľmi veľa tým, že máme svoje sliepky, môžme si dovoliť niekoľko krát do týždňa praženicu, alebo volské oko na raňajky. Sú to prakticky raňajky za pár centov, lebo chlieb , keď kúpim, dve tri papriky, rajčiny, uhorku, na raňajky použijem niekoľko krát. Prestala som nakupovať kvantá zeleniny a ovocia, často sa vyhadzovali, lebo sa proste pokazili. Jedli sme ich každý deň, ale napriek tomu som vyhadzovala. Zistila som, stačí pár kúskov a čerstvé každý tretí, štvrtý deň. Teraz sme zabili 3 kohútov, mali sme ich od kuriatok, takže presne vieme, čo jedli a kde žili. to máme na cca 5/6 polievok. Do polievky dávam našu domácu zeleninu z leta, mám tam mrkvu, kaleráb, hrášok, petržlen, svoju cibuľu, cesnak. Polievka dá sa povedať zadarmo. Takisto máme svoje mäso z mladých ovečiek, alebo divinu. Máme svoje džemy, mrazené ovocie, ako jahody, černice, maliny atď. Používam na palacinky, dezerty. Máme svoje syry, riccotu, čiže sladký tvaroh do koláčov, svoje kompóty, uhorky, cvikľu. V obchode kupujem kuracie mäso, bravčové, ryžu, cestoviny, teraz v zime ovocie zeleninu, v lete nie, máme svoje. Jogurty, občas salámy, maslo, deti majú radi musli na raňajky, tak to kupujeme, to je ale extrém drahé už. Čiže ja radím čo najviac svojho v lete a na jeseň pripraviť, ja mrazím a zaváram všetko čo sa dá. Okrem toho, my si privyrábame aj inak, ale to sem pisať nejdem, Avšak v lete sme si veľmi dobre privyrobili predajom sušených hríbov, naozaj niekoľko sto eur. Ale nás s mužom to baví. A vajíčka tiež predávame. Euro k euru a dá sa odložiť. Aj orechy napríklad máme svoje, vystiačia nám na celý rok. Lieskovce aj vlašské. Lieskovce sú výborné, aj len tak, k telke. Ja stále vravím ovocné stromy, svoja záhrada, svoje svoje svoje. Ak človek má možnosť, ak nie, tak bohužiaľ musí kupovať všetko. A vtedy sa moc šetriť nedá.

tiezjedna
26. feb 2023

@akvi áno, máš pravdu, to samozrejme viem. Ale pokiaľ dieťa neštuduje nejakú extrémne náročnú VŠ (napr. právo, jadrovú fyziku, prípadne mudr apod), tak nie je jediný dôvod prečo by si popri VŠ nemohlo privyrábať. Aj naša najstaršia je na VŠ a popri škole stíha brigádovať, takže má slušný príjem. My to máme nastavené ale trochu inak (bonus nebonus), platíme jej beztak všetko (rozumej strava, doprava, obedy, potreby do školy, telefón, oblečenie, kozmetiku, ešte aj drobné vreckové dostáva atd) a peniaze, ktoré si zarobí si odkladá a prípadne si z nich kupuje, čo chce, darčeky na Vianoce/narodeniny, vyráža za ne na výlety/dovolenky. Keby bola situácia s financiami napätá, musela by si z toho hradiť minimálne telefón, dopravu, oblečenie a pod. Hodláme tak pristupovať aj k ostatným dvom súrodencom. Riešime to, čo riešiť môžeme, to znamená našu finančnú situáciu, vdžy sme sa k tomu stavali tak, že my sme tí, ktorí sú zodpovední za rodinu a taktiže jediní, ktorí ju môžu zabezpečiť. Nie štát, ani akákoľvek jeho pomoc. Preto ma trošku zaráža, že u autorky je prakticky bezvýchodisková situácia, z každého komentára sa dozvieš, že sa v podstate nič robiť nedá. Ušetriť nemá kde, príjem zvýšiť nemôžu, pretože nemajú čas... No neviem. Kto chce hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dôvody. Tak mi to pripadá z jej vyjadrení.