icon

Ako ušetriť peniaze a znížiť hypotéku?

26. feb 2024

Ahojte, ako viete ušetrit co najviac peňazí? Chceme tento rok začať kupovať materiál na stavbu. Chceli by sme brat co najnižšiu potrebnú hypotéku. Ja som na rodičovskej. Nasetrenych mame 22tis. Pozemok mame svoj. Ja odložím mesačne cca 100-150€. Veci kupujem len z bazára a aj to len výhodné balíky. Potraviny len základné. Mäso a zeleninu mame domáce. Šampóny a drogéria nám vydrží celý rok co dostaneme na vianoce.
Pri vyrábam si niekedy ale nieje to bohviečo, mesačne tak cca 100€. Manžel platí lízing a úver 700€mesacne. Lízing by mal končiť do 2 rokov a úver až za 5. Bohužiaľ toto nevieme inak urobiť. Na com ešte viete šetriť? Nechodíme kade tade po výletoch a reštauráciách. Nekupujem zbytočnosti. Všetko čo doma zavadzia predávam. Ako viac ušetrit alebo viac zarobiť? Nemám možnosť deti odložiť preč.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
hellwant
26. feb 2024

To vracanie- ak tak roky robil, super , ale stava sa, ze sa neda prist naraz vsetkym a predlzi sa to, plus za tie roky aj sa im deti narodili, zmenila situacia, môze to byt tazsie. Ale ak doteraz kazdy poctivo vratil tak ok.
A neda sa vam aspon lizingu(asi je mensi ako uver, ci) zbavit z nasetreneho? Ci je to vela? Aby nebola splatka taka velka, ked s uverom to nejde?

doriiis
26. feb 2024

Mne sa náhodou páči autorka a ich postoj.Ze si nechcú zbytočne brat hypotéku.Sice takto to bude možno o hubu ale na konci tejto cesty budú bývať a bez hypotéky.
Aj my sme sa tak rozhodli pred rokmi a dnes,keď vidím aké pálky platia niektorí za hypo tak vďaka bohu za naše rozhodnutie.Radsej pomaly a skromne ako s damoklovym mečom nad hlavou.
Držím palce autorka.Poznam ľudí,čo stavali presne takto,ako vy.Kamosi,rodina pomáhala a do 2- 3 rokov bývali.Drzim palce

nicicka
26. feb 2024

Myslím ze tu radu žiadnu nenájdeš. Šetriš na maximum a vieš čo chceš a ako to docieliť. Baby sa ti len snažili poradiť že nebude to také ružové. Je obdivuhodné že to ešte niekde takto funguje že si chodia kamaráti pomáhať. No rátaj sj s tým ze veľakrát prídu nepredvídateľné veci a radšej bud na to vopred pripravená. Ak to nebude také hrozné o to lepšie... Ja som stavbu nemohla vidiet 5 rokov po svojomocnom stavani. A veru radsej by som teraz dala viac ako si pokazit vztahy...Držím prsty.

1fifinka1
26. feb 2024

Ak manžel zarobí raz 800€ inokedy 1000€ inokedy menej, viac, bude to veľmi náročné na psychiku pre neho. Bude chcieť co najviac zarobiť, nedajbože nejaká choroba, úraz. Keď sú peniaze neisté, je to veľký stres. A nikdy neviete aký bude mesiac.

bubuzu
26. feb 2024

Počuj, ak to máte takto, že máte okruh kamošov a rodiny, čo si naozaj pomáhate, tak smelo do toho. My sme si tak úplne že skoro za nič prerobili starý domček, pomáhali kamoši trochu, rodina, známi vodár, čo nám urobil skoro celú vodu za plyn.bojler, čo tu bol pôvodne, strýko elektrikár, švagor z druhého kolena kurenar..sú miesta, kde to ešte vie takto fungovať. Najviac sme ušetrili, okrem našej vlastnej práce, na vlastnom nákupe a dovoze materiálu, ale aj hľadaním lepších cien kotla, radiátorov... Ale nemali sme vtedy deti. Ak máš rodinu, čo ti vie s nimi pomôcť, aby si ty mohla stavať, tak do toho. Už to málokde takto funguje, ak by ste mali za prácu platiť remeselníkom, tak to nemá zmysel.

anketkarka
26. feb 2024

Radšej by som investovala našetrené a počkala. Možno pôjde materiál dole, Ty budeš mať príjem. Niečo splatíte, budete mať lepšiu bonitu. 22tis je veľmi málo na stavbu domu. To len začnete stavať a už ste skončili, lebo nemáte za čo ďalej. Môžeš tak snívať o stavbe za tri mesiace. Aby to nebolo tri roky pri nedostatku financií.

kitycat
26. feb 2024

@anonym mate uz projekt domu? Ak ano, tak skuste aspon zaklady vykopat a vyliat . Kradne sa u vas? Material kupit a skladovat na pozemku? Za tie 2r by ste mohli mat metrove mury a zalozit ten dom?
Mozno pisem blbost ale sedite na peniazoch a raz pises ze je vam to male a razze tam mozete byt kolko chcete

autor
26. feb 2024

@kitycat metrové múry za 2 r? Akože ja neviem kde žijete ale hrubá stavba do mesiaca je všade naokolo vždy hotová. To je ta najlacnejšia vec na dome. Najdrahšie sú už tie všetky vnútorné práce.

autor
26. feb 2024

@doriiis ďakujem, aspoň jedna co ma chápe.

autor
26. feb 2024

@anketkarka manžel vkuse vraví o tomto ze počkať kým pôjde dole materiál, ale doteraz sme 4 roky čakali. A ako to všade na svete chodí. Keď niečo raz stojí euro tak to nikdy nebude stáť 0,50€. Predajca vie ze keď to niekto kúpi za cenu aká je tak lacnejšiu dávať nebude

hellwant
26. feb 2024

@kitycat lenze chcu co najnizsiu, ak urobia klasiku, hruba stavba a hypo, tak hypo nebude najnizsia. V tom je problem. Inak by sa nepytala, ci to daju. Chcu to pokryvat postupne prijmom muza a svojpomocou. Neviem, co znamena najnizsiu hypo u nich, ale mozno do 40 000.

doriiis
26. feb 2024

Chapem ťa autorka.My sme síce nestavali,ale kúpili za hotovosť starší domček pred 8 rokmi a dodnes šetríme,kupujeme,prerabame.Ale bývame a vrážame do svojho,nemáme hypo a môžeme kľudne spávať.

bert22
26. feb 2024

setrim podobnym sposobom plus k tomu mam spraveny zosit kde si pisem kolko som utratila za co a co by som mohla zmenit resp. utratit tam menej alebo si napisem urcitu sumu ktoru jednoducho neprekrocim a sumu ktoru si odlozim. ja si vsak aj tak myslim ze nieco taketo bez pozicky nepojde a ze ked budes potrebovat pomoc, sa najdu ludia ktori ti pomozu.

stvura
Odpoveď bola odstránená
autor
26. feb 2024

@bert22 ale ja nepíšem ze to chceme všetko urobiť bez finančnej pomoci. To tu už začali písať v komentoch. Ja len ze ten začiatok by sme mohli aj sami zvládnuť. Ved pozemok má 1500m².

nops
26. feb 2024

Podľa mňa šetris extrémne. Ale s tou stavbou tiež mi to príde také..ako baby píšu. Boli sme v podobnej situácii a určite radím počkať po rodičovskej a voľnejšie dýchať. Moj chlap síce zabezpečil a spravil všetko,ale bol neskutočne unavený a nervózny. Makal ako fretka a potom ešte na dome, je to obrovský tlak a nikdy sme sa nehádali tak ako v tom období. Zvaž si to. Ale ty už si v podstate rozhodnuta

autor
26. feb 2024

@stvura tento rok ideme nakupovať materiál už na 100% dávame ešte dokopy úplne pozemok. Pretože vedľa sú malinke kusocky iných ludi a oni to nevyužiju, takže im to meníme.

autor
26. feb 2024

@nops môj manžel vie co to o naša a ja tiež. On vie ze ja mu budem pomáhať ako sa len bude dat, co by som tie kvadry mala na chrbte nosiť 🙂 pracovať po jeho boku ma napĺňa ešte viac. Každopádne, otázka znela úplne inak kam sa táto téma rozvinula

nops
26. feb 2024

Ak chces ešte viac odložiť, asi nie je z čoho, šetris na všetkom. Jedine ísť do práce a celý tento príjem dať na nejaké výhodné sporenie.

hardy1234
26. feb 2024

@doriiis ako sa vam podarilo postavit bez hypo?

doriiis
26. feb 2024

@hardy1234 ....písala som vyššie.My sme nestavali,ale kúpili starší dom za hotovosť.Pred tým sme roky šetrili na neho.
Tak ale áno.To bolo ešte v roku 2015,ceny boli inde ako teraz.Ale išli sme do toho s tým,že radšej bývať a prerábať postupne ako sa zaviazať hypo a potom roky splácať.Dokazeme odložiť každý mesiac peknu sumu.Takto sme si nasporili na strechu,bazén,atď.Ja som veľmi šťastná,že nemame hypoteku

guudy
26. feb 2024

Cim dalej mam pocit, ze tato pani uz tu pisala mesiac dva dozadu. Mala nasetrene 15 tis ci kolko.
Za mna s 22 tis hotovostou by som sa nepustala do stavby ani omylom… to je proste nic.

autor
26. feb 2024

@guudy nie nepísala som tu ešte 🙂 myslím si ze keby toto hovoril každý tak nikto by nikdy s ničím nezačal. Každý by býval v stane. Myslíš si že domy stávajú len ľudia ktorí majú nasetrene 100tis a viac? Bohužiaľ to majú len nejaké babky ktoré ich odovzdajú podvodníkom v tejto dobe :D

autor
26. feb 2024

@guudy keď si to tak zoberiem, neviem ci pani mala rovnaký prípad ako ja. Ale ak by som mala dva mesiace dozadu 15tis, teraz 22tis, tak to je celkom slušne nie aký chcem začať o rok stavať dom? :D ci stále nie nie a nie!!!! ?? 🫣😂

guudy
26. feb 2024

Autorka, tak ja neverim vsetkemu, co tu ludia popisu (napr nasetrene sumy). Ja ti pisem svoj nazor. Ten sa nezmeni🤷🏼‍♀️

babulkomale
26. feb 2024

@anketkarka nic uz nepojde dole, to si kde vzala? Ti, co cakali, sa na cenach materialov pekne ojebabrali.
Znami mali pozemok dva roky a stale cosi sa riešilo okolo papierov a ked konecne mohli zacat stavat, presne trafili ten narast cien stavebnych materialov. Akurat oni za to nemohli.

autor
26. feb 2024

@babulkomale presne tak, nikdy už nepôjde nic dole. To je len ako také tajné dufanie.

mateson
26. feb 2024

@guudy ale prosím ťa.Ludia donedávna brali hypo už na pozemok, nemali nič. Oni majú svoj pozemok , 22 tisíc a má im kto pomôcť. Sú na to lepšie ako veľa ľudí . Na ich mieste idem do toho.

mateson
26. feb 2024

Pozemok nepredávať . V žiadnom prípade. Zvlášť ak je na mieste na ktorom chcete žiť.