icon

Ako viac ušetriť?

27. aug 2022

Manžel zarába 800 naše výdavky hypo poistky,plyn elektrika tv internet všetko spolu je 700 eur.100 dá na benzín a má po výplate.Ja som z RD z 400 som platila 200 na jedlo.A ďalšie 200 deťom oblečenie,občas výlety a nič som neusetrila.Teraz som na podpore vyšla mi 1000 na mesiac,snažím sa z toho čo najviac ušetriť.Lenze potraviny všetko išlo hore a už mi nestačí nakúpiť za 200 musím viac minúť na potraviny,plus drogéria tiež niečo stojí.Nakupujem zvyčajne Lidl ony majú najlepšie ceny.Obcas niečo keď je v akcii v Kauflande alebo v Tescu.Zacala som z podpory ušetriť za mesiac 600 eur.Viem je to málo,no viac sa mi nedalo.Teraz kupujem navyše veci deťom do školy škôlky,aj to sú plus výdavky a tento mesiac usetrim oveľa menej.Cez leto sme chodili aj na výlety aj to niečo stojí.Ratala som že z podpory keby som ušetrila spolu 3000 eur do rezervy no neviem či sa mi to podarí.Chcem šetriť no neviem pri týchto cenách.Poradte ako ušetriť viac,alebo čo robím zle a čo zmeniť?

lilinka88
27. aug 2022

@mamula20 ako o mesiac? Vypláca sa každé dva týždne predsa. Úrad práce vypláca raz v mesiaci napr
A čo sa týka urýchlenia, častokrát tie úradníčky čakajú na informácie z úradu práce, od zamestnávateľa alebo opravu údajov. Nie je všetko tak jednoduché ako si myslíš

mamula20
Odpoveď bola odstránená
lilinka88
27. aug 2022

@mamula20 ťažko sa vysvetľuje, keď si tych procesov nevidíš. Napr konkrétne podpora - zaevidujes sa na úrade práce,ten má 30 dní na zaradenie do evidencie. Bez rozhodnutia o zaradení nemôžeš žiadať o podporu. Úrad práce pošle túto info SP,ale teda môže to trvať tých 30 dní. Od toho dňa má SP 60 dní. Tam sa môže stať,že sa čaká na posledný mesačný výkaz od zamestnávateľa a opäť sa proces zdržuje.
Napr elektronická PN, mnoho zamestnávateľov s ňou nevie pracovať, opäť SP čaká na info. A môžeš mi veriť,že aj tie úradníčky sa chcú tých žiadosti zbaviť čo najskôr a nie so držať na stole, lebo sa im nechce alebo to nestihnú za 8 hod pracovnú dobu. Všetko je to proces,kedy jedno naväzuje na druhé. Niekto má rozhodnuté o dávke behom týždňa,niekto čaká aj tie dva mesiace,aj viac

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mikadooo
27. aug 2022

Hľadáš si prácu popri podpore? Tak aby si hneď po skončení podpory vedela do nej nastúpiť? Síce neporadím ako ušetriť (ak teda nechceš rady typu múčne jedlá, strukoviny, veci z druhej ruky/bazárov, kozmetika len najnutnejšia, znížiť na jeseň kúrenie a teplejšie sa obliekať/dať teplejšie periny, namiesto kúpania rýchla sprcha, práčku plniť vždy do plna atď atď atď). Toto je všetko fajn, ale mňa na tvojom mieste by skôr upokojilo, keby som mala"vo vrecku" prácu, do ktorej môžem rovno naskočiť. A teraz ťa ani čas netlačí, môžeš posielať životopisy do bludu kým ti skončí podpora.

lilinka88
27. aug 2022

@mikadooo tiež by som si radšej hľadala robotu a nastúpila hneď ako budú deti v škôlke. Stále môže počas skúšobnej doby skončiť. A môžu ozaj prísť horšie časy cez zimu, na jar a ešte sa jej hodí dočerpať 3-4 mesiace 1000€ podpory. Keď bude mať robotu, choroby môžu vykrývať s mužom buď dovolenkou alebo očr.
Ak by sa v robote uchytila,môže si dať vyplatiť 50% zostatkovej podpory jednorázovo

lorin29
27. aug 2022

Dá sa na potravinách napr tak ze si pozri všetky letáky a potraviny ktoré sú drahé ako napr maslo, mäso, olej atď kúp v akcii a viacej a daj si zmraziť 🙂my tiež ledva ledva vychádzame odkedy to strašne zdraželo a tiež kukám kde sa co oplatí
Alebo viem ze kaufpand funguje tak ze od dákej 21:00cca zlacnie určité potraviny 🙂
(ostatné komentáre som nečítala)

autor
27. aug 2022

@lilinka88 Aj tak musím čakať ako sa adaptuje menší.Ci nebude bývať chorý a tak.
@mikadooo Áno pozerám ponuky ale všetko je s nástupom ihneď a ja by som chcela nastúpiť v januári.

mikadooo
27. aug 2022

Ja som písala všade kde sa mi to pozdávalo. Vždy som napísala, od kedy môžem nastúpiť. 95%ma poslali hneď do kelu alebo sa vôbec neozvali. Ale niektorí ma zavolali na pohovor, napriek tomu, že som nemohla nastúpiť "ihneď". Všetci mi vtedy povedali, že ďakujeme, nie. Ale dvaja sa mi potom po 4-5 mesiacoch zrazu ozvali, či to náhodou z mojej strany nie je aktuálne. Žiaľ, už som si našla prácu... (Mesiac a pol pred možným nástupom). Takže aj keď ťa pošlú do kelu, možno si o pár mesiacov niektorí na teba "spomenú" 😉. A bude to presne pasovať do konca podpory, aj keď v inzeráte bolo "nástup ihneď".

lilinka88
27. aug 2022

No len sa veľmi nespoliehaj na to,že skončí podpora a hneď v januári nastúpis do práce. Len preto,že to tak chceš. Aktuálna situácia je bohužiaľ taká,že pokiaľ nemáš ozaj co špeciálne, výnimočné ponúknuť,ten práce až toľko nie je, hlavne tej dobre platenej. Lebo potom zase zistíš,že potrebuješ prácu iba od 7 do 15 a pod. Máte plán aj na tú alternatívu,že nenájdeš prácu hneď v januári plus k tomu ešte väčšie zdražovanie? Alebo ti bude dieťa stále choré, škôlka zatvorená a nebudeš mať ani podporu ani nárok na žiadne iné dávky? Treba o všetkom rozmýšľať a hlavne sa zabezpečiť tak,že tá robota nemusí byť hneď ako si predstavuješ.
Teraz čakáš ako sa adaptuje,či nebude chorý. A ak bude? To nie je,že jeden mesiac a potom si zvykne, to bude chorý celý rok. Takže choroby budeš musieť riešiť aj v januári,aj v marci. Rovnako prázdniny, zatvorenia kvôli covidu,...

autor
27. aug 2022

@lilinka88 Preto šetrím aby som vykrila obdobie keby boli deti často chorý.Keby som nenašla hneď robotu v januári,budem mať našetrenu sumu a môcť ostať dlhšie doma.Co samozrejme nechcem,ale nevidím do budúcna ako všetko dopadne

ropucha6
27. aug 2022

No viac uz asi neusetris, aj tak ta obdivujem prestravovat sa z tej sumy. Ak usetris 3k, to je celkom fajn, ak by si nenasla hned od januara job. Koniec roka byva taky uhorkovy, firmy vacsinou setria.

dadis
27. aug 2022

@autorka pokojne si hladaj pracu, aj ked maju napisane ihned, nikto nerata s tym, ze zajtra nastupis. Ja som nastupovala vzdy najskor o 2 mesiace, v predchadzajucej praci to bolo skoro 3 mesiace, lebo ma zobrali zaciatkom kalendarneho mesiaca, dala som vypoved s 2m vypovednou dobou, co sa rata od 1.dna nasl. mesiaca..tiez pisali, ze hladaju ihned...

lilinka88
27. aug 2022

No držím ti palce, ale dobre ti baby rádia,pozeraj už teraz robotu a posielaj žiadosti. Radšej nedobrat podporu, ale o mať robotu napr od novembra už

kim2028
27. aug 2022

Neviem, neporadím. Ja som invalidný dôchodca a žijem s rodičmi tak nemám predstavu, čo obnáša samostatná domácnosť. Na energiách a celkovo bývaní sa šetriť nedá. U nás dá sa povedať, že na energie je taká bežná spotreba na 3 ľudí. Potraviny nakupovať hlavne v akciách aj keď samozrejme nejaké základné treba vždy bohužiaľ. Tam sa dá najviac ušetriť. Napriek tomu, že išlo všetko hore máme nákupy tak okolo 250-260 eur mesačne (jeden nákup tak 55-60 eur). Aj keď je tam dosť veľa záloh, keďže otec vypije tak 30 fľaš pepsi mesačne t. j. nejakých 50 eur. Keby nepil tak sme cca. 200, čo je super v dnešnej dobe... Správať sa tak, aby nebolo to 360-400 eur. Zvyšok neviem no. Ja som obmedzil športové podujatia, lebo nechcelo sa mi dávať 11-12 eur na zápas, aby som mal niečo z toho. Našiel som si náhradu na notebooku. Platím VOYO 6 eur mesačne namiesto toho a na TIPSPORT 1,2 eur mesačne. Do baru chodím raz až dvakrát za 2 mesiace. Zvyšok nič. Do fitness centra nechodím už tiež. Raz do týždňa idem zahrať s kamošmi futbal, ale ten mám zadarmo, lebo hradí to jedna firma. Občas sa pridám aj ku druhej partii na futbal tam platím 3 eurá, ale tam zriedkavo nevieme sa väčšinou nazbierať. Dá sa povedať, že z dôchodku miniem 10-20 eur mesačne, ale ja nemám samostatnú rodinu...

veronicka88
27. aug 2022

@kim2028 Správať sa tak, aby nebolo to 360-400 eur....akože dobre som sa pobavila....a potom si povedala že ozaj nevieš o čom hovoríš....naozaj....pani má deti,tvoja rada je úplne mimo...nechcem sa ťa dotknúť ale nemáš predstavu čo to je OCR u zamestnávateľa,keď na teba krivo pozerajú aj keď len ideš s dieťaťom k zubárovi,nemáš predstavu čo to je kupovať pre dve deti po 2ks topanok na sezónu....(oblečenie nespomínam tam sa to dá aj ušetriť).dúfam,že som ťa neurazila ale nemôžeš to porovnavat

kim2028
27. aug 2022

@veronicka88 Veď my sme traja dospelý ľudia a zjeme toho oveľa viac ako nejaké malé detí. Neprežerieme 360-400 eur, ale len 200 eur. Dieťa jedáva oveľa menej ako dospelý človek... Inak mám 4 ročného synovca tak vidím ako jedáva skôr nejedáva. Niekedy sa čudujem, že z čoho toto malé čudo žije... :D Či nemám pravdu?

jaroe
27. aug 2022

@martinkatinka ako vieš, že môže ísť pracovať hneď?

veronicka88
27. aug 2022

@kim2028 my jeme nezerieme....🙈a 200eur je taká utopia ako nikdy.mas skreslené nereálne predstavy....

autor
27. aug 2022

@ropucha6 Tak ratam 3000 by som chcela keby sa dalo aj viac.No uvidím.
@lilinka88 Píšeš mať robotu od novembra,avi keď v novembri zavrú škôlku lebo korona,a potom vianočné prázdniny tri týždne.Ako to riešiť?

kim2028
27. aug 2022

@veronicka88 Nemyslím si, nakupujem ja potraviny. Viem predsa presne, koľko cvakám, za ktorý nákup... Ako som písal nejdem nad 55-60 eur... Cez týždeň sa nechodí už väčšinou... Len keď niečo chýba.

lilinka88
27. aug 2022

Nie každá škôlka je zatvorená celé tri týždne, rovnako sú tam sviatky, väčšina ľudí si aj berie dovolenky. Čo myslíš ako tie prázdniny vykrývajú iní rodičia? Ste na to dvaja. Ako potom vykryjes jarné, veľkonočné a letné prázdniny? Alebo choroby deti na jar? A ak by bola zatvorená kvôli covidu a si zamestnaná, máš nárok na pandemické očr. Ono to z tvojich príspevkov vyznieva tak,že ty za žiadnu cenu skôr ani do práce nechceš, lebo sa ti hodi tak vysoká podpora. Len aby si potom nebola prekvapená,že nemáš robotu. Nikto ti tu neradí zle. Ale tak to už je na tvojom zvážení či je pre teba dôležitejšie vybrať celú podporu alebo hľadať robotu a nastúpiť skôr

kinderzwillinge
27. aug 2022

Zijeme momentalne velmi zle a tazke casy a odmietnut pracu, ked ta chcu zamestnat mi pride fakt, ako luxus. To si moze dovolit zena, ktora ma muza co nosi domov 3000€, ale nie zena, ktora ma dve deti, slabo zarabajuceho muza a hrozi, ze nebudu mat za co kupit jedlo.

autor
27. aug 2022

@lilinka88 Vyberem si podporu a nastúpim do roboty potom v januári.
@kinderzwillinge Ja som neodmietla prácu.Raz ma volali na pohovor v júni,no nemohla som ísť lebo kam dám deti jún júl august.Preto mi prišla vhod podpora.

borabalazova
27. aug 2022

Ženy, ktoré sa vyznáte v sociálnom systéme, opravte ma, ak sa mýlim: ak má manžel na výplatnej páske 800 eur, je to s daňovým bonusom na dve deti? Lebo ak áno, tak potom je jeho plat mínus 140 eur, a ak nie, ešte máte nárok na daňový bonus, resp. aj na 60 eur detské prídavky, to je spolu 200 eur. Rovnako by mal mať manžel príspevok na stravovanie alebo zabezpečenú stravu, to sú tiež nejaké peniaze. Ak je 800 eur vrátane daňového bonusu, bez je to 660 eur a ak mesačne benzín/nafta stojí 100 eur, je to 560 eur a to je teda naozaj mizerný finálny príjem, nevie sa manžel zamestnať lepšie? Resp. nevie aspoň voziť nejakého kolegu alebo využívať zdieľané auto niekoho z kolegov? Bývate v dome alebo v byte? Ak bývate v dome, nič nehovoríš o chovaní zvierat, pestovaní a zaváraní, tým sa dá ušetriť veľmi veľa. Ak má manžel skončené poľnohospodárske učilište, snáď mu to nie je vzdialené, mohli by ste mať aspoň sliepky a králiky. Ja som s dcérou väčšinu prázdnin u našich na chalupe, kde všeličo pestujeme, a teda celé leto tam máme konzerváreň. A hlavne, ak si doma a deti budú v škole/škôlke, tak máš určite dosť času na takéto práce, skús sa opýtať niekoho rodiny, kamarátov, susedov na prebytky zo záhrady, teraz je na to najlepší čas.

veverickav
27. aug 2022

@borabalazova ako som pisala vyssie, moj manzel tiez pracuje v automobilke a nechape, ako moze mat 800 eur. Proste tam su kadejake priplatky, ako mi vysvetlovat. Okrem tychto bonusov na deti, jedlo, atd... tak neviem 🤷‍♀️

sun_shine_2020
27. aug 2022

ahoj, skus pozriet na FB skupiny Nevyhadzujte, darujte - urcite najdes kopec veci aj pre deti do skoly (ja som tam minule darovala koooopec svojich skolskych potrieb, ktore som skladovala u rodicov😁)
Oblecenie tu z bazarika alebo pozri v tvojom meste Humanu (mavaju pravidelne veci za 1 euro).
Co sa tyka jedla-viem, ze v kauflande mavaju pred zaverecnou zeleninu a ovocie vo vypredaji.
Co sa tyka cistiacich prostriedkov, tak pozri na Instagrame Uklid pro klid - mam pocit, ze pani vie vsetko vycistit iba pomocou bieleho octu, sody, kyseliny citronovej.

autor
27. aug 2022

@borabalazova V práci nemá zabezpečenú stravu,jesť nosí z domu.Je to malá firma.Pridavky na dieťa 60 eur chodí mne na účet.Danovy bonus tiež som poberala ja na účet,no keď som bola na RD tak manžel poberal raz ročne pri daňovom vyúčtovaní.A iba na jedno mladšie dieťa mu dali,staršiemu není on biologickým otcom.Nanho môžem poberať len ja bonus no počas RD sa to nedá,až keď budem pracovať.Byvame v dome,zvieratá nemáme no chcela by som do budúcna aspoň sliepky kvôli vajíčkam.V záhrade pestujeme zeleninu no iba v malom množstve.

lilinka88
27. aug 2022

Pokiaľ ste manželia, môže poberať daňový bonus aj na druhé dieťa

kinderzwillinge
27. aug 2022

V praci mozno manzel stravu fyzicky zabezpecenu nema, ale zamestnavatel mu stravne urcite hradi a to nie je uplne malo k vyplate.