icon

Ako vyňať spoludlžníka z hypotéky?

12. okt 2024

Zdravim, potrebujem poradiť od niekoho kto sa v Tom vyzná, máme spoločnú hypotéku s priateľom rozisli sme sa dohodli sme sa že si nájdem druhu prácu, aby sa hypo prepísala na mňa a byt ostal mne aj dcére teraz však partner otočil, chce namiesto mňa ako spoludlžníka tam dať svoju sestru a byt si nechať na seba. Môžu ma v banke len tak nahradiť bez môjho súhlasu? On je hlavný dlžník,ale ja s týmto nesúhlasím. Mali sme nejaký dohodu. Ďakujem za radu

Strana
z2
vikiki29
14. okt 2024

Ako dlho už platíte hypo? Koľko máte splatené? Predpokladám, že byt ma v súčastnosti vyššiu hodnotu ako keď ste ho kupovali, preto sa priateľ zrazu rozhodol, že ho chce. Dieťa je spoločné? Je dobre, že máte všetko 50:50, dúfam, že sa férovo dohodnete. Isto by som sa poradila s právnikom, poradí aj vypracuje kúpnu zmluvu.

autor
14. okt 2024

@vikiki29 len dva roky máme byt a povedal mi že ma už neľúbi a nechce byť so mnou ten byt sme prerabali a ponakupovali tam nabytok kupovali sme ho keď bol nízky úrok a áno vtedy jeho sestra nepracovala takže mal len mňa sestra robí asi rok tak už ju tam ide dávat ručiť myslím že to mal asi dobre premyslené od zaciatku a férové to voči mne určite nebude tak či tak ale veľa s tým asi nespravím bývať tam s ním určite neplánujem

jazula
14. okt 2024

@zic Napr ja vlastním 3/4 bytu a hypo som brala na 85% kúpnej ceny. Dlžník som len ja a fakt si už nepamätám, či priateľ podpisoval aspoň záložnú zmluvu…skôr nie. Tiež som bola vtedy prekvapená, že na svoju hypo viem založiť celý byt.

jazula
14. okt 2024

Bývať nie, ale trvaj na tom, nech ťa vyplatí podľa aktuálnej trhovej ceny. Ak by si ho chcela predať, tuším musíš najskôr svoj podiel ponúknuť jemu (všetko písomne).

vikiki29
14. okt 2024

Tak ak máš polovicu na liste vlastníctva, tak ťa musí férovo vyplatiť ak tam chce ostať. Zdá sa mi, že u vás bude najlepšie ak sa byt predá, hypo sa tým vyplatí a zvyšok si rozdelíte. Asi najjednoduchšie riešenie. Isto sa ním nedaj zahnať do kúta, potrebuješ začať nový život s dcérou a bez peňazí to nejde. Držím palce

autor
14. okt 2024

@vikiki29 on ho nechce predávať on ho chce na seba mne sa to tiež nepáči ale nijako mu v Tom nemôžem zjavne zabrániť

jazula
14. okt 2024

Spoluvlastníci ste obaja, ak si ho chce nechať, musí ťa vyplatiť a je jedno, či si na hypotéke ako spoludlžník. Nevieš ho ale prinútiť, aby on tebe predal svoj podiel.

dadis
15. okt 2024

@vikiki29 Nerozumies, ze ta musi z bytu vyplatit z jeho aktualnej ceny? On nevie prinutit teba, aby si mu polovicu vyplatila a ty nevies jeho. Je to o dohode, najlepsie ak vezmes papiere a pojdes za pravnikom. On ti da radu. Ze on prepise hypoteku na seba - neznamena, ze nejakym sposobom ohrozi tvoje vlastnicke pravo. Ferovo sa dohodnite, kto kolko do bytu vlozil, kto platil splatky, kolko ma hodnota toho bytu k dnesnemu dnu. Zvysok si rozdelte na polovicu a nech byt ostane len jednemu - ci uz tebe alebo jemu. Podla dohody a moznosti vyolatit toho druheho a schopnosti prevziat na seba celu hypoteku.

amonet
15. okt 2024

najdi si pravnika na vsetky ukony a papiere čo ti strci pod nos

vikiki29
15. okt 2024

@dadis áno, ja rozumiem, vďaka 😉

martinbud
15. okt 2024

Môžete mu zabrániť tak že mu nepredate svoj podiel .

mk1111111111
15. okt 2024

Ak platite len 2 roky, tak vela ste nesplatili. Vyplati Ta z polovice splatenej casti uveru a mal by Ti dat este vklad, co si vlozila mimo uver, teda Tvoje financie, co si priniesla a nainvestovala. Dajto radsej na starost pravnikovi.

autor
16. okt 2024

@martinbud no dobre ale ako inak sa to vyrieši potom keď zas nechce predávať byť potom sa z toho nijako nevymotame

autor
16. okt 2024

@martinbud on nechce predávať byt pardon za chyby

ibajaanikiny
16. okt 2024

@mk1111111111 s tym vyplatenim polovice uveru pozor,nie je to celkom pravda,lebo znacilo by to,ze ona potom byvala zadarmo. Teda,ak si ona uver platila - svoju polovicu a on svoju,tak velmi nie je dovod na vyplatenie splatok. Ide o “prebyvany” uver,uver do jej “podielu”,z ktoreho ju vyplati. Pri BSM sa to riesi,lebo peniaze su spolocne. Tu by sa to riesilo,ak by preukazala,ze cely uver platila iba ona…je to vsak aj na dokazoch a rozhodnuti sudu

Strana
z2