Ako vyriešiť bývanie bez hypotéky a úveru?
Ahojte. Hypotéku mi nedajú samej , nemá mi kto ručiť a nemám šancu nasporiť toľko peňazí tých 10-20% . A úver by som nezvládala. Som úplne v prdeli. Doteraz som platila veľké peniaze za prenajmy, teraz som išla do zdielaneho bytu žiť a je to jeden otras tí ľudia. Ja už neviem čo robiť.
Keď si mladá bez záväzkov išla by som do zahraničia, lebo o pár rokov budeš na tom istom, keď nemáš nejakú veľkú šancu na zvýšenie kvalifikácie či práce.
Máš úplnú pravdu, nepohnes sa nijako. To vlastne bývanie je dnes pomer prijem-cena nemysliteľné. Je to na porazenie. Hlavne ze tu radia ženy, čo byvanie riešili v minulosti a nie v priebehu posledných dvoch rokov... keď nemáš záväzky, zvazila by som odchod zo Slovenska. Zarobiť v zahraničí. A možno tam aj zostaneš, ktovie.
@jaroslav81 ale no taaak, je este predsa dalsia moznost - nebudes si valat sunky a praktizovat nas narodny sport - bedakanie nad vsetkym a najdes si dobre platenu pracu, mozno ale predtym pre to budes musiet nieco urobit 😉 Narocne? Mozno, ale byty nepadaju (takmer) nikomu z neba bez pricinenia…
@lelelienka Také nezmyselné rady typu, nájdi si dobre platenú prácu...lebo to je len tak, že? Nejakej mladej žabe, čo možno nemá ani VŠ, radiť, aby si našla lepšiu platenú prácu. Nie každý môže byť manažérom alebo IT programátorom. Mám pocit, že na MK chodia samé manažérky s 5000€ platom. Drvivá väčšina obyčajných žien na obyčajných pozíciach ako predavačka, čašníčka, kuchárka, učiteľka, úradníčka je rada za 1000€ v čistom, aj to musí byť z krajského mesta...A ak je sama, na hypo môže s takým príjmom zabudnúť. A áno, radiť chodia väčšinou ženy, čo kupovali nehnuteľnosť v roku pána za tretinovú cenu...Po davovej psychóze z rokov 2019-2022 ostali už len drahé nehnuteľnosti a vysoké úroky.
@jaroslav81 presne tak👍 A inak - taka štátna správa v okresnom meste nemá ani tých 1000 :/
@jaroslav81 myslím, že aj v priebehu včerajšieho dňa tu boli minimálne dve témy, kde baby s príjmom okolo 1000-1200 eur buď mali alebo rozmýšľali nad hypo a v pohode im to podľa ich rozpisaných výdavkov vychádzalo. Takže až také nemožné ako píšeš to ani pre jednotlivca nie je. Len to sme zas pri tom, či sa človek uspokojí na začiatok povedzme s nejakým jednoizbákom alebo bude bedákať, lebo mu hneď po škole nedajú úver na 3-izbovú novostavbu. Ale áno, napríklad taká čašníčka, ktorá podpíše dohodu, prípadne zmluvu za minimálnu mzdu a berie popri tom cash+tringelty môže mať v čistom aj 1500, taká úver nedostane. Ale toto si treba rozmyslieť vopred, na čo pristúpim. A nie, netvrdím, že kúpiť nehnuteľnosť v dnešnej dobe je jednoduché, ale kto chce hľadá spôsoby...
@jaroslav81 kto hlada len vyhovorky, ten sa nikdy nikam nepohne a nikdy nebude nic mat. Nemusis mat plat 5000€ na to, aby ti dali hypoteku a pozor, hlboky nadych, dokonca ani na to, aby si kupil byt bez hypoteky. Ak je ale niekto svatosvate presvedceny o tom, ze inak sa to neda, tak nikdy nebude nic mat a nebude to problem nikoho ineho, len jeho sameho…
@jaroslav81 ale prosím ta, to by potom žiadna predavačka, kuchárka a čašníčka a podobne povolania byvali asi pod mostom, sestra pracuje v gastro a ma viac ako 1000 v čistom a hodin teda nemá viac ako 180 mesačne. Ja robím vo verejnej správe a mam ďaleko viac ako 1000 a aj hypo som si dovolila v roku 2022. Kto chce hľadá spôsoby ako sa to da
Ahoj môžeš skúsiť zahraničie...tam sa trochu viac zarába..na začiatku možno tiež to bude spoločne bývanie ale aspoň si vieš viac našetriť...mňe dali samej hypotéku. Alebo aj v Čechách sú rôzne automobilky kde poskytnú aj ubytovanie ..Ak nechceš ísť ďaleko. Držím palce

@tttbb nebudú stáť menej, no ale už ani nebudú rásť 20% ročne ako v rokoch 2019-2022. Z dlhodobého hľadiska môžu rásť kľudne už len o infláciu resp. spolu s priemernou mzdou, kde ich indexové ETF hravo porazia...Myslím, že pani hľadá nejaké sporenie typu dávať niekam po 50€ mesačne a nemá záujem kupovať deťom investičné byty. Nie každý má 20% hotovosti na jeho kúpu a rovnako nie každý vie vykryť obdobia neobsadeného bytu zo svojej výplaty...