icon

Ako vyriešiť nezhody pri spoločnej hypotéke?

sleepy_joe
7. dec 2024

Ahojte,
rád by som poznal aj názory iných ľudí na problém, ktorý sa vyskytol a s ktorým som fakt nerátal. So snúbenicou sme sa rozhodli, že si kúpime svoj prvý spoločný byt. Iniciatíva o kúpe bytu o spoločnom bývaní prišla z jej strany. Dokonca aj pozerala ponuky a vybrala byt, ktorý sa jej páčil a aj mne. Potom išla do banky zistiť podmienky čerpania hypotéky a ja som s ňou vždy ochotne išiel. Banka nám vyrátala výšku hypo na necelých 600 €, čo nie je problém, lebo obaja pracujeme. Povedal som rodičom, že si chceme brať hypo a mať spoločné bývanie. Povedal som im, že ideme do toho spoločne a za pár dní neskôr mi volal otec, že nech prídem k nim. Rodičia mi ponúkli, že mi požičajú polovicu sumy bytu, aby som neplatil zbytočne úroky na 30 rokov. Celý šťastný som to potom povedal snúbenici a potom to začalo. Výčitky, že tak si to nepredstavolala, že ja nebudem platiť hypotéku a ona by musela 30 rokov a že koľko prerobí a ja neprerobím nič. Ja som povedal, že byt bude predsa spoločný a každý bude mať polovicu. Ja si svoju polku zaplatím a ona ak nemá hotovosť, tak si bude splácať. Nadávky, krik, už ani nechce ísť do banky a byt sa asi predá inému záujemcovi, lebo dobré ponuky sa rozchytajú. Chcem poznať ako by ste to riešili vy. Môj kamarát vraví, že to nie je z jej strany kóšer, inak by s tým nemala mať problém. Čo vy na to?

Strana
z11
veroonr
14. dec 2024

@mojemenonikto dobre hovoris co hovoris, akurat dat polovicu bytu ako svadobny dar... Jedine cez notarsku zapisnicu. V pripade ze bude vsetko klapat ako ma, je to prijemny start pre mladych donspolocneho zivota (i ked taketo pomahanie dospelym detom moc neuznavam...) a ak by to krachlo, neleteli by peniaze do vzduchu, lebo by sa k nim moje dieta dostalo

majusqwa
15. dec 2024

@sleepy_joe heh, ja byť tvojou snúbenicou beriem hypotéku, kúpim si byt ako jediná vlastníčka a teba pošlem k šípku. som náročná, chcem (okrem iného) finančne gramotného muža bez zbytočného "fňuk, fňuk, upísal som sa škaredej banke na tridsať rokov".

mojemenonikto
15. dec 2024

@veroonr Určite cez notársku zápisnicu, alebo darovaciu zmluvu aby bolo jasné, že ide dar pre oboch. Riziko, že to budú peniaze vyhodené do vzduchu tu hrozí vždy. Preto treba darovať iba peniaze, ktoré človek nepotrebuje 😀

zltalienka
15. dec 2024

@mojemenonikto rodičia nechceli autorovi témy peniaze darovať, ale požičať.

zltalienka
15. dec 2024

@veroonr "A uplne ferova nebola ani tvoja dalsia ponuka, kde ty by si bol 3/4 vlastnik, kedze tych 50% kupnej ceny by nebol dar ale uver od tvojich rodicov... " Súhlasím. Toto neviem, či si autor témy uvedomil. Ale pokiaľ by sa takto dohodli a potom sa vzali, tak by sa zo spoločných peňazí v manželstve platila aj hypo a úver od rodičov (oboje by platila aj manželka) ale vlastníkom by bola iba 1/4 bytu. Zase nefér voči nej.
Popravde neviem, či sa dá z tej situácie s ponukou od rodičov vyjsť tak, aby sa žiadna strana necítila ukrátená. Ale na to mali zúčastnení myslieť skôr ako 1.dali návrh (rodičia) a 2. ako prijali návrh (autor témy).

veroonr
15. dec 2024

@mojemenonikto no ak by to chceli dat obom tak praveze ziaden papier k tomu nepotrebuju. Ale pochybujem ze chcu 30000 darovat v podstate cudzej osobe. Ved ona takto moze zadarmo prist k 1/4 bytu, po pol roku sa rozviest a chalanova rodina ma po peniazoch. Kdezto pri notarskej zapisnici by v pripade rozvodu bolo jasne, odkial tie peniaze pochadzaju a a po predaji spolocneho bytu by sa chlapcovi vyplatili (resp. ak by si on chcel byt nechat, nemusel by ju vyplacat aj z tej sumy, ktoru vlastne dostali z jeho strany). Takze vzdy si treba poriadne rozmysliet co a ako spravit. Ale ja osobne by som detom takymto sposobom nepomahala. Tesila by som sa z toho, ze si nasli zivotneho partnera, cize nebudu na vsetko sami, maju to s kym tahat. Ked tak by som pomohla potom pri rozvode. Tam su zvacsa vsetci zaseknuti v spolocnych majetkoch, spolocnych dlhoch, emocie na vrchole a riesenia v nedohladne

veroonr
15. dec 2024

@zltalienka presne, najhorsia je takato "dobre mienene pomoc". Zbytocne to komplikuje veci a nastrbuje vztahy. V tejto faze do toho rodicia podla mna vobec nemali vstupovat. Ja ako rodic by som urcite nedavala dietatu take velke peniaze a uz vobec nie na to, aby si s frajerkou mohli daco kupit. Jedine ak by uz boli zobrati (to meni situaciu nie len pocitovo ale aj pravne) tak notarskou napisnicou na zjednodusenie pristupu k vlastnemu byvaniu, ale v pripade rozvodu sa moje dieta k tym peniazom vie dostat, neletia do vzduchu

sleepy_joe
autor
15. dec 2024

@majusqwa ty si náročná, ale buď náročná v prvom rade na seba. Ak by mala na to dostatočný príjem, tak verím, že si kúpi byt sama, ale nemá. Uvedomujem si, že veľa ľudí by chcelo hypo len na seba, ale ich príjem nie je dostatočný, aby nepotrebovali ešte jedného na schválenie hypo. Fňuk, fňuk? Ty asi rada platíš úroky, tak plať si, nech sa majú bankári lepšie. Ja si peňazí vážim a nebudem preplácať, keď nemusím. Ale tvoju reakciu beriem skôr ako hejt anonymného človeka na nete.

earlgrey
15. dec 2024

@sleepy_joe A kebyže ti rodičia neponúkli peniaze, bral by si hypotéku? vtedy by ti nevadilo platiť úroky? čisto teoreticky

sleepy_joe
autor
15. dec 2024

@earlgrey zrejme áno, zobral by som s tým, že by som to chcel predčasne splatiť, ale ponuku som dostal a chcel teda využiť, ale toto je už všetko minulý čas. Ešte ostanem nejaký čas v "mama hoteli" ako to niektoré z vás prítomných dám rady hovorievate výsmešným tónom na adresu mladých ľudí.

earlgrey
15. dec 2024

@sleepy_joe Veď ja chápem...😉 a snúbenica ako? nenarušilo to váš vzťah?

sleepy_joe
autor
15. dec 2024

@earlgrey asi ani nie. Sme v kontakte ako predtým a aj jej pozvaná 25. 12 na obed k mojim rodičom a povedala, že príde.

earlgrey
15. dec 2024

@sleepy_joe Tak to je super.

mojemenonikto
15. dec 2024

@veroonr Nevieme úplne pozadie, ale možno si pomenovala podstatu problému. Mohla mať pocit, že rodičia sleepyho_joea (neveril by som, že sa to dá vyskloňovať 😂) týmto tak trochu naznačujú, že je stále cudzia a že jej až tak úplne neveria a preto ten dar dávajú len svojmu synovi. Druhú chybu, ktorú rodičia sleepyho_joyea urobili je, že to povedali len svojmu synovi. Mali si ich pekne zavolať oboch a porozprávať sa s nimi naraz. Ale samozrejme sú to len dohady, kde bola presná príčina nevieme. Ja som rád, že aj podľa vyjadrení autora vyššie to vzťahy medzi nimi nenarušilo. Dúfajme 😉

lienka.7
15. dec 2024

Táto diskusia inak presne ukázala stare známe "trenice" nevesta-svokra. Ako tu poniektore poukázali na to, ze oni by cudzej nič nepoziciavali/nedávali, iba svojmu dieťaťu. vec uplne jednoduchá, mladý nech sa teda najskôr vezmú, a potom môžu peniaze teda darovať obom. Vsak už predsa bude v rodine. Ale nie, zase jej nič "nedam" lebo predsa v budúcnosti sa môže niečo stať... a toto stále dookola. Cize nevesta (alebo obrátené zenich) je v podstate navždy cudzia osoba, ktorej sa v podstate neoplatí pomôcť, lebo čo keby ak... no pekne uvažovanie.👌
@sleepy_joe sa skus na to pozrieť očami tvojej snúbenice, ako by si sa ty cítil na jej mieste. Hm? Keby si ty nemal peniaze a ona by ti navrhla, ze vsak ok, 3/4 bytu budú moje, a splácame spolu hypo a aj peniaze mojim rodičom. S týmto kebyže pride za mnou moja dcéra, tak sa jej spýtam, či je normálna. Mas možnosť využiť inštitút notárskej zápisnice, ak s tým nesuhlasis, nesla by som s tebou do žiadnej kúpy, a podľa postoju tvojich rodičov aj uvažovala nad tým, či vôbec do takej rodiny chcem "patrit".
A btw, 13 hodin autom by som sa nikde netrepala ani ja, prepáč.

aurora33
15. dec 2024

@sleepy_joe z tiho čo píšeš mi príde, že vo vzťahu máte kopec iných problémov. Nie len toto.

kitycat
15. dec 2024

@sleepy_joe pisem to zase.. vy si MUSITE vyskusat spolocne byvanie.

Vsak ani neviete ake mate svyky a ako vobec vzniklo zasnubenie

lienka.7
15. dec 2024

@aurora33 to najhoršie co môže byt je, keď sa do vzťahu začnú starať rodicia...

Strana
z11