icon

Ako vyriešiť vysoké odvody do zdravotnej poisťovne?

3. feb 2025

Ahojte nikde som nenasla nic na internete.
Osoba SZCO, predtym zamestnany. Prisiel dlh na poistnom ( zamestnavatel neplatil odvody). Riadne sa splacal ako sa dalo (uz je to splatene). Problem je v tom, ze po rocnom zuctovani poistovna vyrubala odvody na 280€. Prijem nepresiahol 10 000.
Zaujima ma ci ma niekto s takym niecim skusennost. Da sa s tym nieco vobec robit? Dakujem

simca06022011
3. feb 2025

Tak po rozcnom zuctovani je to bezne.. to nema nic s dlhom ale s prijmom. Kedze plati sa presne % z prijmov. Treba si skontrolovat sumy ci v RZZP su spravne (odvedene odvody, prijmy... v roku, ktoreho sa RZZP tyka ) a ked ano, tak len uhradit.

CO sa tyka dlhu zamestnavatela, tak ten urcite nesplaca zamestnanec...

macilaci
3. feb 2025

To že zamestnávateľ neplatili odvody ste nemali platiť vy, to je medzi zamestnávateľom a poisťovňou. Tam bude niečo iné problém.

januska12323
3. feb 2025

Ak neplatil zamestnávateľ tak je to jeho chyba a zamestnanec neplatí jeho dlh.

alickapusinka
3. feb 2025

@simca06022011 aj môj brat mal problém kôli zamestnavateľovi že neplatil ZP a musel to zaplatiť. Lebo bol by problém s ošetrením tiež platil na splátky viem na isto.

autor
3. feb 2025

@simca06022011 splacal lebo robil na dohodu. Dokonca, SP mu zrusila platenie odvodou koli tomu, ze nepresiahol prijem.

simca06022011
3. feb 2025

@alickapusinka vobec nemusel, jedine ak pracoval na cierno = zamestnanec svoj podiel vyplatil = vo vyplatnej paske si to stihane zamestnavatel. Ostatne si ZP ma riesit exekuciou voci zamestnavatelovi

lucka_ke
3. feb 2025

celkom nerozumiem - je SZČO a splácal dlh za svojho zamestnávateľa? prečo?

simca06022011
3. feb 2025

SP a ZP su dve odlisne veci, SP ma limity, ZP ide %. To bez sum, bez toho pozriet ci su preddavky vsetky atd sa aj tak neda zhodnotit. Proste z niecoho to vzniklo.

lucka_ke
3. feb 2025

@alickapusinka nemusel, môj zamestnávateľ kedysi dávno tiež neplatil odvody, ja som doniesla výplatné pásky, čím som doložila, že mne to zo mzdy zrazil a museli to vymáhať od neho, to nie je môj problém, že zamestnávateľ neplatí

katarinaba
3. feb 2025

Ak pracoval na dohodu a nepracoval kazdy den, tak ho zamtel prihlasoval na poistenie v ZP len na dni, kedy bol v praci. A ostatne dni si mal platit poistenie sam, alebo byt evidovany ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, alebo sa mal prihlasit na urad prace, alebo bol osobou dobrovolne nezamestnanou. Proste mal mat nejaky vztah s poistovnou a podla toho platit alebo neplatit odvody.
Dlh co mal na poistnom bol jeho dlh, nie dlh zamestnavatela. Za odvody ci uz ZP alebo SP zamestnanec nezodpoveda. Pokial mas zmluvu, vyplatne pasky, kde je poistenie riadne zrazene zo mzdy, tak zamestnanec ma svoje povinnosti splnene a za ostatne nesie zodpovednost zamestnavatel.
Ak bol popri tych dohodach aj SZCO - tak mal povinnost platit preddavky na zdravotne poistenie. Podal danove priznanie, mal prijem, z toho mu vypocitali poistne, preddavky neplatil, tak to mal naraz vela. A podla toho mu vypocitali preddavky.

CO ROBIT?
Ak nechce platit preddavky, tak nech zivnost ukonci alebo prerusi a nech sa zahlasi na urade prace ako uchadzac o zamestnanie. Za istych podmienok moze mat dohodu, ale je to prisne, ak prekroci dni, odmenu, vyradia ho.
Alebo bude ako dobrovolne nezamestnany a bude si platit minimalne odvody 107,25 EUR. Nie je to uplne bez platenia, ale je to menej ako mu vyslo z rocneho zuctovania. Proste ZP je povinne bez ohladu na prijem (okrem specifickych pripadov, kedy poistne plati stat). SP je povinne ak sa rocny prijem zo zivnosti prekroci, inak len dobrovone alebo nic.

alickapusinka
3. feb 2025

@lucka_ke tak musel si predstav lebo čakal na transplantaciu tak musel vieš.

alickapusinka
3. feb 2025

@simca06022011 musel lebo čakal na transplantaciu a potreboval lekársku pomoc.A nie nerobil na žiadne čierno.

simca06022011
3. feb 2025

@alickapusinka tak mal potom dlh ako píše @katarinaba. Doplacal dlh za "seba". Nie zamestnávateľa.
Ak napr nebude platiť môj zamestnávateľ, ja ani nebudem svietiť ako neplatic v ZP. Ale aj tam mam "hluché miesta" a za tie držím poistne, tak áno.

lenkakravcova
5. feb 2025

Mesačne odvody 280€? Alebo je to len výsledok nedoplatku ročného zúčtovania?

kat2602
9. feb 2025

Dá sa požiadat zdravotnú poisťovňu o zníženie platby na zdravotné poistenie z dôvodu mimoriadneho príjmu.Manžel mal platiť 420e.Nam to upravili na minimálnu pladbu.Zaleži však na poisťovní .Robil nám to účtovník.

autor
9. feb 2025

@kat2602 presne toto sme riesili, cakame na odpoved. Nakoniec to mal vraj pocitane s priemerneho platu szco.
Dakujem za odpoved.

tina5959
10. feb 2025

Takéto odvody vyrubali pri paušálnych vydavkoch ?

kat2602
10. feb 2025

@tina5959 Áno.Zdravotne odvody sa počítajú od kedy je otvorená živnosť.Manzel mal od septembra takže mu vypočítali z celkovej sumy ktorú zarobil za 4 mesiace .

autor
10. feb 2025

@kat2602 Presne takto to bol pre nich ,,vysoky,, prijem ale celkovo bol nizky.

tina5959
10. feb 2025

@kat2602 No môj má od mája. Máme sa na čo "tešiť ".