icon

Ako vysoká je splátka čerstvej hypotéky?

5. mar 2024

Ahojte, nikdy sme nemali pôžičku. Tak vôbec nemám predstavu ako to chodí. Máme obaja takmer 40r a 2 deti do 9r. Kto ste brali v nedávnej dobe pôžičku okolo 140tis,aké vysoké splátky Vám vyšli?
Rozmýšľame nad kúpou bytu ako investíciu.
Cely byt by sme potrebovali financovať z pôžičky. Dokázali by sme ho prenajať tak,že po odpočítaní poplatkov a dane by nám zostalo z prenájmu cca 350€/mesiac

Strana
z5
liz_lemon
5. mar 2024

google ti najde hypokalkulacku

jaaankaaaa
5. mar 2024

Strašne málo údajov, ale neviem či ešte nejaká banka pôžičia 100% ceny nehnuteľnosti. Ked neviete aká splátka by vám vychádzala, tak ako viete vypočítat koľko peňazí by vam ostalo z prenájmu?

eeffka
5. mar 2024

100%nedostanes uz nikde , cize ak nemate 20-30% ani nerozmyslaj, tu je kalkulacka narychlo.
K splatke si prirataj poplatjy sprqvcovi, energie, internet a si na 800e, neviem odkial si , ci sa tam tqk hybu najmy, len rataj s tym, ze staci 1m vypadok najomnika a si -800len taky fukot.

autor
5. mar 2024

@jaaankaaaa úplne normálne.. odhadujem že nájomca nám bude platiť 550€ a náklady na byt cca 200€..

eeffka
5. mar 2024

Postrehla si ze na kalkulacke ti len hola splatka pre 2 40tnikov s 2ma detmi na 30!!! Rokov vychadza 600+

bucko555
5. mar 2024

Pri týchto úrokoch sa to neoplatí ,treba počkať kým budú úroky zase nízke

jaaankaaaa
5. mar 2024

No ale len samotná hypotéka bude stáť okolo 600 a viac, teraz priratajme energie a k tomu akoze ten zisk 350... To kto dá tolko za nájom?😂 V akom meste prosím vás?

daniela1911
5. mar 2024

Môžete aj založiť inú nehnuteľnosť, jej trhová hodnota podľa znaleckého musí byt ale o dosť vyššia

autor
5. mar 2024

@eeffka my máme byt,ktorý sa nespláca, je nás a ide od októbra do prenájmu.. nerátam s tým,že ten nový byt by mi vyplatil celú pôžičku,ale skôr dopomohol k jej splácaniu.. prijem máme veľmi dobrý,no ide celý do stavby momentálne,preto nemáme hotovosť.. ale keď píšeš,že sa nedá na celu nehnuteľnosť už požičať,tak to vypustíme z hlavy... Inak by nám to v pohode vyšlo aj pri splatke 660€

daniela1911
5. mar 2024

@jaaankaaaa zle sa vyjadrila. Neráta zisk 350€, ale to by mala byt akože ta splátka úveru (čo samozrejme je malo)

autor
5. mar 2024

@bucko555 a budú? Neviem ako sa to inokedy hýbe. Teraz sú ako vyššie ako inokedy? Potom zas budeme mať možno po 40tke a zas to bude iné..

autor
5. mar 2024

@jaaankaaaa sorry,nechápem o čom tocis o akých cislach

autor
5. mar 2024

@daniela1911 tak aktuálny byt má asi cca hodnotu vyššiu o možno 5-10% 😄 a rozostavaná stavba sa asi nedá založiť, či? Keby hej,tak by nám mohli dať plných 140tis?

bucko555
5. mar 2024

Pred tromi rokmi sme brali za 1 percento teraz sa úroky šplhajú okolo 5 percent ....nikto nevie čo bude ale rátam že to pôjde dole . Prvú hypo keď sme brali bolo 6 percent ale chceli sme ísť bývať sami tak sme išli aj cez to ....ale keď to chcete len ako investičné tak by som ešte asi pocakala či to nepôjde dole

eeffka
5. mar 2024

Teraz byvas v byte bez hypo, naklad mas 200, ak by vam bozim zazrakom vyslo na 140tis hypo, tam budes mat splatku tak 800+naklad na byt200, cize spolu naklady byt 1 a 2, 1200, prijem z prenajmu 500, kazdy mesiac si v minuse 700.... logika pre mna ziadna

jaaankaaaa
5. mar 2024

A v akom meste vôbec je ten nový byt? Lebo to že tam je dnes záujem o prenájom nemusí znamenať že to tak bude aj o 5 rokov... 😄

autor
5. mar 2024

@eeffka máš čudné počty alebo zle čítaš..písala som,že nezatazeny byt,v ktorom bývame ide do prenájmu... Nový hypoteticky investičný byť tiež do prenájmu.. a oba by splácali hypo na ten nový . Podľa toho,čo tu niekto dával,že splátka cca 660 či koľko tak by tieto byty teoreticky +-uplatili...

anjelicek26
5. mar 2024

Nechapem tu logiku, keby mate volny kapital aspon 30-40% nasetreny a chcete investovat a zvysok postupne splacat tak dajme tomu, ale takto len tak zobrat 140 tisic uver pri vysokych urokovych sadzbach, vo vasom veku, zavazkoch, a mate kde byvat, no ja ti neviem... ako mat dalsiu nehnutelnost k dobru je "fajn", ale vy by ste to mali co sa tyka kazdodennych nakladov vysoke... je ti jasne, ze prijem z najmu sa zdanuje, ze musis platit fond oprav v dome, na byte drobne opravy, pripadne ked mas prenajimatelov otrasnych, tak aj renovacie, za tie roky, co sme mali v nasom "extra" dome za exotov, co vyzerali uplne normalne na zaciatku, radsej ani nezacinam...

eeffka
5. mar 2024

A kde budes byvat? V tom rozostavanom dome?

autor
5. mar 2024

@bucko555 vau, 1% a teraz je riadny rozdiel.. neviem ale či nám neuškodí potom už náš vek,či to zase o to nebude drahšie...

nevenka
5. mar 2024

@eeffka toto aj mna zaujima

autor
5. mar 2024

@jaaankaaaa ja sa nebojím že by som ho neprenajala,o tom táto diskusia nie je

autor
5. mar 2024

@eeffka tak asi keď ide byt, v ktorom teraz bývame do prenájmu tak zrejme bude asi dom už hotový... Bože ženy,nemám slov..

modrykolibrik
5. mar 2024

@autor ono s tymi hypo je to individualne. My sme braly hypo na dom a banka nam dala celu sumu

jaaankaaaa
5. mar 2024

Máte pravdu, je to vlastne nepodstatné, dôležité je to, že ísť do takejto rizikovej investície bez vlastných zdrojov je úplne nerozumné 😄

eeffka
5. mar 2024

Ty nemas slov... heh sorry ale davas informacie ako moja 12r dcera . Uprimne mas pred 40kou, este si neprenajimala. . Nie je to med lizat.
Teoreticky ale to naozaj tak 15%prqvdepodobnost, je ze dostanete 100%hypo, prenajmes oba byty nonstop, tak ti uplatia hypo, ale nie dodatocne naklady (dan,opravy a pod).
Ale odvaznym stastie praje..

autor
5. mar 2024

@anjelicek26 mne je jasné,čo obnáša prenájom, prenajímam priestory už 14rokov... To bolo cieľom diskusie zistiť,ako sa pohybujú vôbec splátky a aké sú podmienky.. a pointa je taká,že mám na ruke novostavbu v top lokalite.. také sa tu stsvajú raz za 10 rokov.. v takej jednej aktuálne bývame.. a postavila sa práve pred 10 rokmi 🙂 ďalšie plánované projekty už nie sú tak super..

autor
5. mar 2024

@modrykolibrik v akom roku? Aj ste založili nejakú nehnuteľnosť?

modrykolibrik
5. mar 2024

Tento rok sme brali. Nic sme nezakladali nebolo treba. Nam znalec dost nadhodnotil dom

natalia2007
5. mar 2024

@autorka No ale 100% ti neda ziadna banka, teda ze poziadas 140 000 a tolko ti cinkne na ucet. Musis mat aj vlastne nasporene a nie malo

Strana
z5