icon

Ako využívate peniaze, ktoré deti dostanú od rodiny?

29. apr 2025

Ahojte. Mňa len tak informatívne zaujíma, keď vaše deti dostanú od rodinných príslušníkov nejaké peniaze ( narodeniny, Vianoce...) zaujíma sa potom rodina načo peniaze deti minuli? Ja som včera zostala trochu zaskočená. Mám 7 ročného syna, na sviatky dostáva od babky 50-100€ a to si dáva hneď do pokladničky, sporí si lebo si chce kúpiť zvieratko. Minulý týždeň videl u spolužiaka jednu hračku, ktorá sa mu zapáčila a chcel si ju kúpiť. Vybral si z pokladničky nejaké peniaze a ja som ho vzala hračku kúpiť ( za mňa úplne v pohode). Včera keď volal s babkou tak sa jej pochválil , že si kúpil nový hračku a tá po ňom hneď vyštartovala, že prečo si to kúpil , ona mu peniaze nedáva na sprostosti a už mu nič nedá keď si nevie peniaze vážiť. Dieťa zaskočené , ja tiež. Hneď som ju zrušila, že fakt mu už nič nemá dávať keď má k tomu taký prístup, nie sme na to odkázaní. Na to mi ešte povedala, že je predsa samozrejmosť, že si dieťa tie peniaze odkladá a nie si za to kupuje veci, keď už tak to čo potrebuje a nie sprostosti, ktorých má plnú izbu. A tak ma teda zaujíma, ako to máte vy s takýmito narodeninovými peniazmi . Deti si to len odkladajú ?

nikitka444
30. apr 2025

Dcéra si kupuje co chce, väčšinou to, na čo nie som ja ochotná jej dat peniaze 🤷
A synovi kupujeme my. Ten automaticky smer dracik. Sú to ich peniaze na darček na sviatky

adonish
30. apr 2025

Kedze mam mensie deti (3 a 6rocne), peniažky, ktore dostanu, im preposielam na ucet. Ak su to mince, davaju si do pokladnicky. Radsej nech si sami kupia "blbost" ako dostať uplnu blbost od inych, ktoru nechcu.

terina25
30. apr 2025

Mam 2 puberty. Kupuju si,co chcu

viera77
30. apr 2025

Darované peniaze si má dieťa odkladať? Akože na nové auto, keď raz bude veľký a dospelý??? Babka nech mu teda šetrí sama a potom aj nakáže, čo presne si môže kúpiť😂😂😂

mantilka
1. máj 2025

Dcéra si odloží a postupne miňa na co chce. Väčšinou hračky, teraz kozmetika.
Babka mala povedať, že otvor sporiaci účet a budem ti dávať...bude mať dieťa na krúžky, oblečenie....ale potom to nemôže započítavať ako dar, lebo dieťa to nechápe, že niekde sú peniaze ktoré nemôže použiť.
Poznám takých ľudí, čo deti nemajú hračky, lebo nevuyhadzuju na sprostosti. To je zle nastavenie, dieťa potrebuje hračky pre mentálny vývoj ale nie zapratať až celú izbu...všetko s mierou

mantilka
1. máj 2025
@nikitka444

Dcéra si kupuje co chce, väčšinou to, na čo nie som ja ochotná jej dat peniaze 🤷
A synovi kupujeme my. Ten automaticky smer dracik. Sú to ich peniaze na darček na sviatky

@nikitka444 presne, aj naša si kupuje čo my nechceme zafinancovať. 🤣.

miska158
1. máj 2025

Môj má 5 rokov napríklad teraz čo ,,vypolieval,, mohol si kúpiť lego a zvyšok posielam na sporiaci účet

senta_sofia
1. máj 2025

Peniaze dostavaju zvacsa preto, ze uz nevedia, co kupit. Tak nech si kupia, co potrebuju. Babka mozno caka, ze si bude sporit na dom alebo auto, len pri dnesnej inflacii bude sporit velmi dlho alebo sa bude babka musiet plesknut viac po vacku.

katika901
2. máj 2025

Dcéra už bude mať 14. Peniaze si odloží a potom po dohode rozdelíme. Časť na investičný účet ako mimoriadny vklad, potom vklad na detský účet a časť si nechá v hotovosti. K účtu má kartu, používa ju na výletoch, alebo ak si chce kúpiť knihu, veci na tvorenie a iné drobnosti.
Ak sme plánovali kúpiť nejakú drahšiu vec, tak rodina dostala info, že by sa na to hodil Fín. dar k sviatku, tým sme aj obmedzili kúpu zbytočnosti. Vtedy dostali vedieť, že toto sme kúpili.
Inak nikto nerieši ako peniaze využije.

dajanek
Odpoveď bola odstránená
michaela329
3. máj 2025

Momentálne mu to ide na sporenie 🤷 Hračky kupujeme zatiaľ my. Časom sa uvidí, ale starým je srdečne jedno, čo s peniazmi robíme

sulavikova
3. máj 2025

Keď bol mladší, tak bicykel. Neskôr telefón a teraz motorka. Všetko s našou spoluúčasťou. Prípadne mi dá hotovosť, ktorú mu prepošlem na účet.

mariana0915
3. máj 2025

Neberieme,oni si s nimi hospodária,dcera ta si kupi bud oblecko alebo obj shein,teraz momentálne si spori na mobil,syn si kupuje bud diely do motorky,alebo na Airsoft výbavu,teraz si kupil oblecko n airsoft

anjelikdianka
3. máj 2025

Naše staršie deti ak dostanú peniaze tak to odkladajú a ak niečo chcú kúpiť tak nás opitaju či to dovolíme a ak súhlasíme tak to kúpia.Menšim deťom odkladám ja doma do obálky a ak niečo potrebujú,hračku,oblečenie.....tak to použijem.Nikdy nás nikto nepítal čo robia deti s peniazmi čo dostanú.+Od starého otca dostávajú mesačne po 20 eur na sporiaci účet.

mtn112233
3. máj 2025

U nás nikoho nezaujíma čo si za peniaze kúpi, ak je niečo čo v tom momente chce alebo potrebuje kúpi sa keď nič tak mu to posielame na sporenie 🙂

jabuducanevesta
3. máj 2025

Sú to jeho peniaze , u mňa a keď chce niečo, čo sa mu páči, tá mu to kúpim. Už je rozumný, poväčšine je to väčšie veci alebo kniha, lego a babka by si mohla rozprávať...keď mu chce šetriť, nech šetrí zvlášť...

sofiakr
3. máj 2025

Vsak nech babka da na vkladnu knizku ked vnuca zdrbe,ze mina na sprostosti.Chudak dieta.😊

evkatk
3. máj 2025

Jedna moja príbuzná, nemanželské dieťa dostávala od otca výživné. Tie jej stopla babička, ktorá ich odkladala na knižku do svadby, aby mala do manželstva. V 90. roku dievčina skončila VŠ, našla miesto v BA ako ekonómka a za tie našetrené peniaze chcela kúpiť 3 - izbový byt, ktorý vtedy (družstevný) stál novučký 38 000 SK (1 261Eur). Babka peniaze mala na svoje meno a nedovolila do svadby z nich vybrať. Dievčina sa vydala až o 16 rokov a z ušetrených peňazí v tom čase nemala ani na garzónku vBA. Za 23 rokov šetrenia po relatívne peknú sumu v tom čase v SK bolo nakoniec v Eurách iba 1600 Eur. Babka až vtedy pochopila, čo všetko mohla jej vnučka mať, keby tak bezhlavo jej peniaze nešetrila. Inflácia je sviňa. To, čo kúpiš za 50 Eur teraz, nekúpiš o rok.

amore_suomi_kawaii
3. máj 2025

Z každého rožku trošku ako tu písali ostatní:
Aj si šetrí do prasiatka, aj si kúpi nejakú hračku, prípadne ja mu za to kúpim čo potrebuje...
Ak babka chce aby si vaše deti sporili, nech im založí na to účet ...nie vyčíta ...

ouwecka
3. máj 2025

Darca nema rozhodovat ako sa minu peniaze je ich do roho trt a chudal syn,mama sa pekne ukazala
Určite jej to nemal hovoriť ked je takáto je to uplne jeho veci,syncek je krasne zodpovedny,peniazky mal on a kupil co chcel on a nedrankal.to od teba a ocividne si setri a nerozbije to na prvu supu

bubuzu
3. máj 2025

My ich deťom šetríme. Dlho ani nevedeli, keď boli malí, že dostávajú aj peniaze. Ani teraz si to často nevšimnú, lebo väčšinou je to obálka medzi darčekmi a to ich nezaujima. Majú ich investované vo fondoch. Ak dostanú peniaze priamo do ruky, na sviatok, šibačku, tak tie im nechávame a áno, keď si chcú niečo kúpiť, moc do toho nezasahujeme. Ale syn si šetri na karavan naozajstný, tak nemíňa.

vespertine
3. máj 2025

Keď dá babka peniaze do ruky dieťaťu, nech nepočíta s tým, že sa budú sporiť 😀 Akože načo si má sporiť 7 ročné dieťa. Môj si chcel jeden čas sporiť na byt, kým zistil, aký nepomer je v cene bytu a jeho peniažkov. 🙂 A náhodou deti sa takto naučia pekne hospodáriť. Už s nimi išiel do obchodu, že ide si kúpiť to a to...pri každej veci zisťoval čo koľko stojí a ci sa mu to oplatí...zvažoval, rozhodoval sa...napokon si sám povedal, že toto nie, lebo minie všetko, a tamto tiež nie, lebo on vie, že o týždeň sa s tým už nebude hrať...a vyhrali to knihy Minecraft, takže super 😀

btus
3. máj 2025

Keďže naše dieťa dostáva max 140 e za rok, tak si to odkladá a kúpi si potom čo chce. Ale napr veľakrát keď bolo malé, tak sme my kúpili, čo sme uznali za vhodné. To bola dohoda so starkými, lebo napr topánky každý polok niečo stáli, tak sa to použilo na to. boli sme tak dohodnutí, že budú dávať peniažky a my doložíme na to, čo bolo treba. Teraz ( má 12) si šetrí na novú posteľ. Lebo chce inú ako má a my si myslíme, že zase novú posteľ nepotrebuje. Tak ak si našetrí, môže si kúpiť.

luciiitenka
3. máj 2025

Naša dcéra dostáva peniaze od oboch babičiek,či ostatnej rodiny. Keď bola väčšia,chcela malý trezor, ten sme jej kúpili.Bude mať 9 a keď jej predám neaku hračku čo si kúpila ,alebo dostala,dám jej peniaze,ona si sporí,nemina zbytočne.Babky sa ale nikdy nestarali čo si kúpi alebo odloží...

ivec16
3. máj 2025

babka to prehnala… rovnako by som spravila ako
aj ty… urcite neodlladam do dospelosti…

inulienka29
3. máj 2025

Toto cista moja mama… niektoré osoby majú pocit že treba mat pod kontrolou aj iných (spravidla svoje deti a vnúčatá) až to hnať do šikany. Bohužiaľ nepochopia niektorí nikdy že keď niekomu niečo darujes už to nie je tvoje a ty o tom nerozhoduješ.
Moja mama mi raz tak volala a sa opýtala čo som kúpila za 50€ malej (k narodeniu jej dala) 😂 som jej povedala že za to kúpim max plienky…. Čo čakala že jej za to kúpim diamantové náušnice?

barbie2023
3. máj 2025
@deti95060810

že 50-100 e... moje deti v živote také peniaze nedostali. ani sa nepamätám či niekedy aj 20 e...
10 e to majú akože na zmrzlinu - len či je to zmrzlina to neviem. možno pizza.

@deti95060810 ani u nás také sumy neboli ešte 🤦 Max 20€

barbie2023
3. máj 2025

Sa majú dobré ti dôchodcovia,že vedia dať 50€az 100€ ,najmä ako čítam komentáre,tak je ich tu dosť. A vraj chudobné Slovensko

tretiedieta
3. máj 2025

Hračky,hračky,hračky,deti sú deťmi len raz v živote akúkoľvek hračku si zmyslia a majú na to našetrené tak ideme kupovat- lego,auta,autodráha,spoločenské hry,futbalová lopta,skateboard,,tank na ovládanie,vrtuľník na ovládanie,dron,všetko.Nech sa vyhrajú kým sú deťmi,čas rýchlo letí

andreatytler
4. máj 2025
@barbie2023

Sa majú dobré ti dôchodcovia,že vedia dať 50€az 100€ ,najmä ako čítam komentáre,tak je ich tu dosť. A vraj chudobné Slovensko

@barbie2023 Ze? Aj ja cumim, ako dostavaju deti (aj male deti) peniaze na sviatky a to take sumy, z ktorych nieco nechaju detom a nieco odlozia na sporenie. To musia byt slusne sumy co sa oplati sporit.
Autorka. My sme nazbierali vacsiu sumu len ked sa narodil a vela ludi blahozelalo. Aj sme mu chceli zalozit ucet, ale potom potom mi doslo ze z toho o 18 rokov nic nebude a tak som to dala do domu, ktory bude raz jeho. Potom uz dostaval a aj dostava velmi malo penazi a nikto sa nezaujima co s nimi spravime. Nechavam mu ich. Jeho nezaujimaju. Podla mna si celu situaciu vyriesila uplne skvele.