Ako vyžiadať vrátenie požičaných peňazí?
ahojte ženy, s manželom sme požičali známemu dosť veľký finančný obnos (dokopy5000€), vždy vravel že nám to začne už splacat no stále nič. teraz po Vianociach by sa nám peniazky už zišli ale peniaze od neho nie a nie dostať naspäť. nemáme napísanú ani nijakú dohodu o pôžičke. môžem to oznámiť niekde alebo mame smolu ?
Na taku sumu sa podpisuje papier.No pravdepodobne ich už neuvidite a bez papiera ani na súd vôbec sa s tým nebude zaoberať .Prečo ste nespisali papier bez papiera dať niekomu taku veľku sumu je podľa mna riskantne.Už ani rodine by som bez papiera nepožičala nie to cudziemu.
Tak asi by som sa už na to vy.rala ale poučení hádam ste..už nič nepožíiavať ..
Nuz, ak ste takuto sumu napoziciavali bez papiera, zrejme ste prachati a chybat vam to nebude. A s muzom porozmyslajte, ci je to fakt kamarat alebo len prizivnik.
Nie som právnik.ale myslím.ze existuje niečo ako uznanie dlhu.teda papier spisany pred notárom.lebo existujú aj premlčacie doby pri dlzobach
Mate smolu, takato pozicka je nedokazatelna a nevymozitelna 🤷♀️ mozete vyskusat napisat doveryhodne znejuci list (napr. pravnikom) a vyharazat sa "cimsi", moze to zabrat ale silno pochybujem
to je aký dobrý kamarát,keď nevracia požičané peniaze.
A tvoj muž je tĺk,keď sa s ním stále kamaráti
Požičiava sa taká suma, ktorá chýbať nebude. Prišli ste o kamaráta I o peniaze. Možno mu napísať sms, kedy by mohol vrátiť peniaze požičané vtedy a vtedy. Ak odpíše, že vtedy a vtedy a pod. budete mať aspoň takýto dôkaz, že to bola pôžička, priznal jej existenciu.
Napiste pred notarom uznanie dlhu spolu so splatkovym kalendarom. Ako podklad dajte vypisy z uctu, dufam, ze ste do poznamky nenapisali dar. Ak mate komunikaciu o pozicke, dolozte ju. Ale predpokladam, ze to odmietne. Takze o kamarata menej.
@nelka93 my sme požičali ešte vyššiu sumu mužovej žene.....a ....v roku 2011......aj tak zle....ešte horšie ako cudzim
Kedy ste mu požičali tie peniaze? Ja len kvôli premlčaniu. Na ruku, či cez bankový prevod? Aká bola pôvodná dohoda vrátenia? Na čom presne ste sa dohodli, kedy vráti, ako vráti? Vyzvete ho vy, či vráti do nejakého času, či vráti, keď bude mať, či ako? Prečo to nejdete riešiť cez právnika?
@sonula presne tak ako pises....vždy dátum a konkrétnu sumu....ak majú aj podklady naco to bolo vyžiadane....tak aj to.....
@petamich Čisto teoreticky sa dá vymôcť všeličo, len to by museli chcieť aj oni a chce to právnika..
@oblecenie99 no ak on neuzna dlh a neexistuje preukazatelny dokaz, ze mu tie peniaze pozicali, tak to bude velmi narocne, nie som pravnik, takze nechcem kecat ale ani len transakcia z uctu podla mna nestaci, kedze mu mohli platit cokolvek, energia a financie, ktore minu na pripadny spor asi nebudu daleko od pozicanej sumy ale mozno som len skepticka 🙂 kazdopadne ak je to vymozitelne tak len dobre 🤞🏻
@petamich Ako píšem, naozaj len čisto teoreticky, ozaj to závisí od viacerých okolností. Závisí to aj od toho, ako sa dohodli, na čom sa dohodli.. ďalšie dokazy (sms, maily, atď.). Či to má zmysel, je druhá vec, ale niekedy aj motyka vystrelí, dokonca sa veľa plaťákov spravoplatní tak, že druhá strana nepreberá zásielky ani zo súdu (druhá otázka je, či vôbec exekutor má čo vymôcť). Ale to už oni musia spočítať, či sa im to oplatí. Za mňa, za jednu konzultáciu by som už peniaze nešetrila. No ale ak chcú okolo dlznika chodiť ako okolo malovaného vajíčka, a opatrne, tak pochybujem, že to budú riešiť intenzívnejšie.
Nevracia lebo nepracuje alebo aký má dôvod? Isto to nemá ľahké, keď zostal so synom sam, čo ho samozrejme neospravedlňuje. Co tak sa ho spýtať, či by nepotreboval občas postrazit dieťa aby mohol ísť na brigády aspoň a dostal možnosť zarobiť pre vás naspäť tie e? Viem, že na to by každý nepristupil, ale myslím, že už nemáte čo stratiť touto ponukou len mu nejak pomôcť, aby mal viac priestoru na zarobenie ale nie uz finančne, beztak by to bola pre vás ďalšia obeta ale mali by ste aspoň niečo. Aký dlhy čas vám už dlží? Bola som sama v situácii, že som nečakane prišla o príjem a nebola som schopná uhradiť faktúru dodávateľovi, sama som mu navrhla úroky aj keď som vedela, že bude trvať kým zarobím. Postavil sa k tomu nečakane, úroky odmietol, že mi to sťažovať nebude, no radosť zarobiť pre neho tie e ptm ešte väčšia. Ak sa mi stane táto situácia opačne, že druhá strana nebude schopná vrátiť na čas, zachovam sa rovnako. Zatiaľ ale musím zaklopať, všetci vrátili ako sľúbili a partnerstva sa nenarusili
@pamela81 mne zase nesedi ta logika. Vsak ano, to je podstata poziciek, vacsinou si ludia preto poziciavaju peniaze, lebo ich nemaju - v tej chvili .
Aj spotrebne uvery , riadne z banky...hadam to ludia neberu preto, ze tie peniaze vlastne maju ...a len tak pre srandu beru dalsie a platia uroky? 🙂
Ak ste napísali pri prevode do poznámky pôžička, dá sa to bez zmluvy obhájiť. Problém je v tom, že kedy vám to celé splatí.
Nooo. To nie je že raz ste požičali 5000 a jemu beda splácať. Ale on opakovane požičiaval od vás lebo opakovane nemal. Podľa tohto vzorca bude skôr potrebovať ďalšiu pôžičku ako začne splácať 😅 je to mužov kamarát, nech mu ani nenapadne mu ďalšie požičiavať. By som mu popredu doma povedala....a keď je mu zatazko pýtať si naspäť peniaze neviem kto iný to za vás spraví ....
Tak to radšej nemať takého kamoša
Keď sa nechce muž rozhadat s dobrým kamarátom tak na tých 5000 rovno zabudni, snáď bude mať natoľko dobre srdiečko že mu pozícia aj ďalších 5000 a potom zas a znova dookola... Keď to už bude pre teba nezvladnutelne tak sa s ním rozved, a budeš mat pokoj...
Co iné ti radiť neviem keď chcete byť s ním za dobré skus vysielať telepaticke signály a dúfať ze snáď pochopí 👍
Aj ja som požičiavala dobrému kamarátovi, nie malú sumu, a práve preto sme spísali zmluvu o pôžičke... 🤷🏻♀️
hovorí sa " ak chceš stratiť dobrého kamaráta, tak mu požičaj!" a je to pravda. Tiež sme požičali peniaze, v čase, keď som bola na materskej manželovmu bratovi (tú sumu by som vtedy vedela inak použiť). Tiež sme ho prosili, že nech aj po 10 EUR vracia a nič. Žiaľ už nám ich nevráti, lebo zomrel. Poučenie - v dnešnej dobe ani vlastnej rodine bez zmluvy nepožičiavam.
nemate spravy v ktorých od vás pytal peniaze plus vypisy z uctu.
Taká suma a bez papiera ??? No ja žasnem. A čo, keď sú spolu kamaráti ? To znamená, že vy mu budete požičiavať do aleluja ? Ved to nie sú dve - tri stovky. Ale 5000. Určite by som to nejako riešila, a keď nevie manžel zakročiť ako chlap, tak zakroč ty.
Takých bolo. Aj veľmi dobrých kamarátov a dlhoročných a peniaze sme nikdy nevideli.
To vážne, pôžička len tak? Ostal sám zo synom tak zrazu potreboval 5000? To je ako, keď prídu odpisovať plyn a oklamu babičku ja nechápem túto naivitu, podľa mňa sa uč nedočkáte ničoho, ale tak vaša chyba nepochopím toto raz, a ešte muž ide jemne na neho nonsens
@autorka, ako už bolo vyššie napísané, nechápem prečo ste mu požičiavali peniaze opakovane, keď nevrátil tie, čo už požičané mal. Ak je to mužov veľmi dobrý kamarát, tak asi viete, kde pracuje a aspoň približne, koľko zarobí. Z toho sa dá tiež približne vyrátať, koľko potrebuje na réžiu domácnosti a či mu niečo zostane. Či peniaze nemíňa na cigarety, alkohol, gambling atď. Ak si myslíte, že by vám mohol začať splácať aspoň po malých splátkach 50-100 Eur, tak by som skúsila ísť touto cestou a vždy v deň výplaty by som bola u neho nasáčkovaná, aby mi ich hneď dal a neminul. Snáď vám musí byť jasné, že nie je schopný vrátiť vám naraz 5000 Eur. To by si musel zase niekde požičať a od nebankovky by to bolo pre neho ešte väčšie fiasko. Už nikdy by sa dlhov nezbavil.
Človek by sa mal učiť na chybách iných, vy ste sa, žiaľ, poučili na svojej vlastnej a dúfam, že mu (ani nikomu inému) už peniaze nikdy nepožičiate.
5000€ nie je až tak veľa hádam ste sa poucili
Ak to slo cez ucet, tak treba vyzvu na uhradu s datumom splatnosti, ak ten nebol ustne dojednany. Po tom termine uhrady by som cez pravnika riesila pokus o zmier a ak ani to, tak jedine platobny rozkaz cez sud a potom exe.

Toľko peňazí by som požičala len najbližšej rodine, čiže rodicom a svokrovcom, nikdy nie kamarátom a v podstate cudzím ľuďom. Máš dobrú skúsenosť do buducnosti