icon

Ako vyžiť každý mesiac?

ivuska_81
8. nov 2017

Ženy poprosím Vás o radu ohľadne rodinného hospodárenia.... mame s manželom príjem cca 1600 eur mes., máme hypo 370, inkaso 125, poistky, mobil, net, škôľka (zabudla som napísať, že máme 2 detičky - 3 a 4 ročné) - cca 250 eur, 50 benzín, zbytok na stravu, drogériu, lieky a pod....... občas neočakávané výdavky, niekto má sviatok, poistka auto..... No každý mesiac nám chýba do výplaty cca 200-300 eur. Na strave nešetríme, zas skoro nikde nechodíme, občas do kina, plávať (permanentky máme za dara) o šetrení nemôže byť ani reči.... Potrebujem Vás názor, nakoľko sa s mužom stále hádame, on tvrdí, že je to dosť peňazí, ja zas, že málo a nedá sa z toho vyžiť.... ženy potrebujem aj radu ako hospodáriť.... Prosím Vás vyjadrite sa hlavne, tie ktoré žijú z podobného "budgetu".....dakujem

dominika1991
13. nov 2017

@ivuska_81 to je parádny psík ❤ môj ocino kŕmil s ryžou a mäskom nemecku dogu nejak ho to vyšlo lacnejšie. Plus dostal sem tam granule. Možno by aj to pomohlo trosku. Neviem koľko vás stojí ten psík mesačne. 🙂 ale cez to všetko veľa šťastia prajem a hlavne aby si vedela aj ušetriť ja zatiaľ moc neviem no snažím sa........ 😉 držím palce

bohuslava8
13. nov 2017

@ivuska_81
sliepky sú drahá investícia, mali sme 3 roky museli sme kupovať stravu, vitamíny,len šrotovník na zrno stál 250 eur, nádoby, muselo sa im upraviť miesto, tak som po troch rokoch na konci s nervami dala sliepky 12 ks svokre. veľmi drahé vajíčka

oskvarka
14. nov 2017

@katrin21 ja som tie placky skusala ale to mi nechutilo.. ale tie susene banany mi chutia... a ja robievam take ovsene kolaciky...vlocky hrozienka datle pripadne kokos a popucene banany a niekedy nebormim ani koliecka z toho len to utapkam cez cely plech a to je fajne aj pre decka ako maskrta... 🙂

katrin21
14. nov 2017

@oskvarka neni to tvrde? ake t je po upeceni?
inak ja zas nemusim datke a hrozienka... :D

simca06022011
14. nov 2017

@bohuslava8 no my sme veru take vydavky na sliepky nemali :D chlapy vyrobili spicovy kurin z paliet, nakupili sa sliepky, zmeska sa kupuje a inak sa nazobu vsetkeho mozneho...

sofinka156
14. nov 2017

@simca06022011 presne ani nás nestoja skoro nič... mám ich 5 a raz dva krát za pol roka sa kúpi zmeska...Zito sa zoženie a v zime im dávam zbytky a chlepil pečivo čo ostane a v lete všetko zo záhradky a máme krásne zdravé vajíčka 😊

oskvarka
15. nov 2017

@katrin21 ďatle mozes aj vo forme sirupiu pouzivat to ani nezistis nejaky rozdiel je to take do medova... ale ja nekupujem syrup ani tu datlovu pastu je to drahe ... kupujem velke balenie datli (10 kilove) a ked potrebujes nechas v horucej vode rozmocit alebo aj trochu povarit v troske vody ked povaris mas ich rychlejsie (lebo nezmeknute mozes odpalit mixer ja som uz jeden odpalila :D) a potom pomixujes ponornym pripadne pridas do mixovania nejake ine tekute ingrediencie (vajcia mlieko olej... ale tie vajcia nie do horuceho ...) nech mas toho viac a rozmixujes...
ovsene vlocky su makke a obsahuju dost tuku je to makucke ale tak ako mali by to byt oficialne susienky tak ako nieje to ako bublanina 🙂 ale zuby by v tom neostali nikomu ... na nete je milieon receptov http://najrecept.sk/2015/06/fotorecept-bananove... napriklad ... ale nieje dobre robit viac davok ze na viac plechov (alebo potom nerobit koliecka a rozcapkat po celom plechu nie ako susienky nech to upecies naraz) lebo ked to cesto moc odstane tak tie odstate popucene banany tam tak citit.. mne to nechuti potom ale ked to len zrobis trochu nechas postat a hned upecies tak je to mnamka... a nemusis tam ani hrozienka dat mozes kokos a cokoladu a oriesky alebo aj postruhane jablka co chces... aj trochu oleja som tusiim ja davala...

oskvarka
15. nov 2017

@bohuslava8 no to tie sliepky sa mali ako prasa v zite da sa aj lacnejsie vyst aj ked 12 je dost vela to by sa mi nechcelo my vzdy tak 2-3 nech im nie je smutno ale zase nech to nie je moc 🙂
ale na zimu sa to moc nehodi lebo v zime maju aj s vajcami rpestavku vecsinou .. aj ked uz sme aj tak dve zimi mali... krpcom sa to velmi paci nahanat po zahrade ale tento rok nebudu.. ja som s nimi mala jediny problem ze ked mi ich decka krmili a nahanali tak sa mi tisli pred vchodove dvere a sa mi ten bordel nechcelo upratovat a krpci ich zase nechceli mat zavrete chudatka :D... by ich nemali ako nahanat ...

blue_eyes
15. nov 2017

Z tohoto rozpoctu by som 300e mesacne vedela este odlozit 😲

katrin21
15. nov 2017

@oskvarka ja datle fakt nemusim. mam doma dokonca original arabske datle teraz, doniesol mi sused z Bahrainu... pouzila by som ich ako sladidlo do kolaaca, ale to zas nemam taky vykonny mixer, raz som to skusala a neslo to, oblepene cele noze a posekane nic moc...
nie je to pre kazddeho...
nie su ty vegetarianka, alebo raw zastankyna? lebo ti papaju vela ovocia a datli a prirodnych sladidiel...a hentake recepty... 🙂 kamoska take vselijake robi, ale ona ma aj super dobry drahy mixer

eliska13
15. nov 2017

@blue_eyes aj ja som si to voľakedy myslela, keď som nemala dieťa🙂aj Vám stupne rozpočet uvidíš strava krúžky poplatky v škole obuv...

oskvarka
15. nov 2017

@katrin21 niesme vegetariani ale je pravda ze detom sa snazim co najmenej cukrovat a moj muz ma rad celozrnne, a strukoviny a zeleninu :D.. takze mam vyhodu... pokial tu citam konik vela takych chlapov nieje...
no ved za to vravim ze to treba nechat aj par hodin vo vode rozmocit alebo povarit chvilku a az potom mixovat lebo inak ti to ten mixer neda.. a ja to este pred tym aj pokrajam na kusky... ale do toho bananoveho ani datle nepotrebujes ak sa zda malo sladky niekomu da si medu teda trochu ale netreba ho tam podla mna...
ale inak ja neuznavam vegetariasnstvo, ani veganstvo raw uz vobec nie a dokonca ani bio (to mi okrem ineho pride neekologicke a dlhodobo neudrzatelne .. nemam rada akykolvek zivotny styl ktory by si jednoducho nemohli dovolit vseci - nie s financneho hladiska ale jednoducho nasa planeta ma obmedzene kapacity... jedine o co sa doma snazime fungovat nekonzumne a ekologicky... ale ani eco vyrobny neuznavam moc :D vecsina su skorej marketingovi tah a nie ekologia... napriklad mikrotenove vrecko je ekologyckejsie ako papierove aj ked to papierove sa tvari tak prirodne... je ekologyckejsie auto nekupit ako kupit auto na elektriku a tak - pri 99 percent veciach plati ze ak je nieco lacnejsi sposob prezitia tak je to ekologickejsie takze s tym suvisi aj setrenie 🙂) ale jeme veru vela ovocia a zeleniny ... mame aj drahy mixer :D.. ale nie ponorny len na struhanie lebo mi zase vela zavarujeme alebo varime na dlhsie a zavarime aj polievky tak na mesiac alebo tak lebo sa nam nechce otrocit vareniu... navarime naraz a potom chodime s deckami po vonku po vyletoch a tak.. a ja navyse robim mm je na materskej s deckami tak chlapi nevedia tak vela veci robit naraz.. ale zase moj chlap ma zeleznu trpezlivost on vsetko robi tak ze decka mu pomahaju a potom upratuju spolu... no ako ja niekedy na take fakt nemam nervy... ale nastastie som mohla ist aspon na par mesiacou vypnut do prace... 🙂 od decembra som zas ja doma zase bude iny rezim.. 🙂

0silvia0
15. nov 2017

@oskvarka to deťom v pohode dovolíš sliepky rozháňať? Ja keď vidím deti ako na námestí naháňajú a plašia holuby a rodičia im to dovolia, mne to nepripadá v pohode. Moje deti ich skôr kŕmili a ani sa nehli, aby ich len nevyplašili a neodleteli im.
Ja osobne by som naháňanie sliepok deťom nedovolila, vysvetlila by som, že sliepky sa boja a nie je im to príjemné, že sliepočku treba jemne pohladkať (naše sa dali v pohode hladkať), dať jej papať, priniesť červíka, potom ich sliepky budú mať rady. Ale to som ja, asi pre niekoho príliš vysadená na zvieratá...

oskvarka
15. nov 2017

@katrin21 a tym nechcem povedat ze my naozaj tak zijeme ze ekologycky udrzatelne ze by si to mohli dovolit vseci (to urcite nie ja si myslim ze v strednej europe si zijeme kralovsky).. urcite mame kopec rezerv ale snazime sa na tom pracovat... a aj to ako nakupujem v obchode niekto povie "ja nemam silu nakupit len to co mam na listku vzdy kupim nejaku blbost"... ale ja som sa tiez taka nenarodila (aj ked mam dobry zaklad doma sme veru penazi nazvys nemali vzdy sme zili od vyplaty k vyplate a nedovolovali sme si takmer nic,...) tiez som pocas puberty a chodenia z muzom nakupila veci a veci (niektore doteraz nosim a pouzivam dokonca aj zo strednej... na doma).. do obchodu som chodila tak isto - tiez som obcas nejaku tu kravinu kupila... vsetko to je iteracny proces clovek sa stale meni smeruje k tomu co mu je blizke... nam je blizka ekologia 🙂

oskvarka
15. nov 2017

@0silvia0 ale tak oni im nerobia zle ani holubom tiez ich krmia... ako ziadne nasilie na zvieratach to veru nemam rada... aj ked teda nahanaju holuby vecsinou take malinke deti ktore este nerozumeju plaseniu a su take pomale ze tie zvieratka nijako neohrozuju... takze mne pride nahananie holubov v pohode... aj nase sliepky sa dali pohladkat maly ich dokonca krmil do zobacika ale tak radi im davaju na dvore behaju s nimi kukaju ako dobaju dazdovky a nie zavrete sliepocky to nie je ono... aj ked teda od dveri ich vyhanam metlou a aj decka to robili.. ale tiez ziadne nasilie... ale tam nemusia sliepocky sediet na schodoch a kakat na ne ked maju svoj domcek a velku travicku kde mozu dobkat... veru mame aj mi takych kamaratov co maju syna a z ich pristupu sa syn naucil ze do psa sa kopne do sliepky sa kopne no ked to vidim tak mam dost.. a pritom to niesu nejaky divny ludia su v pohode ale bratislavaci nemaju radi psickarov "lebo chodia vencit psi na ihriska nechavaju ich bez voditka a kosika a sliepky otravuju" ... ako ja niesom az tak zas uplne na zvieraa vyslovene vysadena.. zaslapim pavuja zabijem komara aj osu - to moj muz nehrozi on je ako ty pises na zvieratka uplne vysadeny 🙂 .. aj do zoo zajdeme... do cirkusu ale napriklad moj muz nechce jedine ze tam nemaju zvierata... ja som ako dieta na cirkusoch vyrastla...

0silvia0
15. nov 2017

@oskvarka no pozdravuj svojho muža, asi sme na tom rovnako 🙂 ja som bola v cirkuse ako dieťa raz a viac som odmietala, mne tých zvierat bolo neskutočne ľúto, nemohla som to stráviť ani sa na to pozerať. Ani pavúka nemôžem zašlapiť, chytím ho a vynesiem von a počas cesty von sa s ním ešte porozprávam🙂
Ty si úplne super baba, vôbec sa ťa moja pripomienka nedotkla, niektorým ľuďom keby som toto napísala, tak mi napíšu, že som šibnutá, fakt oceňujem tvoj životný postoj a pokoj v duši 🙂

oskvarka
15. nov 2017

@0silvia0 no ako by som mojho videla ja mam od dectva strasnu fobiu z os a vzdy moj muz teda ide vyhnat osu no normalna zachranna akcia 🙂

blue_eyes
15. nov 2017

@eliska13 mam.dieta, kruzky mame tiez, vyzivne ex nepati, a platim za neho este dlhy a zachvilu rodim...a aj tak mam vsetko, a este odlozim.

blue_eyes
15. nov 2017

Dieta, skola, kruzky,obuv su len vyhovorky 🙂

0silvia0
15. nov 2017

@blue_eyes no veď napíš zakladateľke nejaké super šetriace tipy, určite sa aj ostatní radi inšpirujú.

blue_eyes
15. nov 2017

@0silvia0 je tu na to jedna skupina kde su super rady, aj co sa nakupov tyka.....ak niekto v dnesnej dobe nevie odlozit zo 1600e, tak to je beznadejny pripad...nic v zlom.

ostorha
15. nov 2017

Este ma napadla ohladom setrenia jedna vec setri cas aj energie a je to varenie v tlakovom hrnci.Hlavne strukoviny,hovadzie maso to sa obycajne dlhsie vari v obyc,hrncoch.

oskvarka
15. nov 2017

@ostorha ano ano mam 5 🙂 (ja nekonzumny clovek ale nedala by som ich za nic na svete aj ked mi ich tolko netreba dostala som od muza na 30ku 🙂) ale inak pri tlakaci hlavne vnimam ten cas to je uplne neskutocne - ako zazrak hlavne ked pri detoch nemam kedy pol dna stravit v kuchini .. a ani nechcem
@blue_eyes juuj ako chapem ze si sikovnejsia v setreni ako zakladatelka ale nemusis byt taka tvrda.. ono vsetko chce cvik cas a chut a hlavne si nehovorit ze sa to neda a ze ja som iny clovek ako ostatny a preto sa to nikdy nenaucim.. vsetko sa da naucit... 🙂 ♥ a ked sa ona posnazi tiez to zvladne...

bmuller
15. nov 2017

@oskvarka len ono mozno niekedy tvrdsie slova /ale konstruktivne, samozrejme/ cloveka vratia skor na zem ako mojkanie... teda, ak ma zdravu sebareflexiu... nieco podla hesla - Budte vdacni za to, co mate. Mohli by ste mat viac, ale mohli by ste mat aj menej.
a je naozaj vela tych, ktori maju menej, a vedia z toho prezit, ako pisala aj @blue_eyes

ostorha
15. nov 2017

@oskvarka Ked sme zili v Svajci tak tam su smetiska ,ale to nie su take tie klasicke smetiska ako u nas skor zberny dvor kde kazda surovina ma svoje vyhradene miesto takze ja som mala Zepter hrnce /co za socika za to ludia davali cele majetky/ celu sadu zadarmo tiez tlakovy hrniec Tefal dodnes sluzi,kuchynske noze Solingen ,rozne spotrebice do kuchyne to sme si roky nachadzali a skreckovali a ked sme isli na slovensko tak sme rok co rok napakovali auto.No a teraz vsetko sluzi aj doma aj na chalupe nic nebolo treba dokupovat vsetko mame zdublovane a zrecyklovane.Aj sadu medenych hrncov mam tie boli pripalene a nejakej linej gazdinej sa to nechcelo umyvat,tak skoncili u mna a su krasne povesane na drevenom trame v kuchyni na chalupe.A ani nehovorim kolko nenosenych znackovych handier,topanok,kabeliek,slnecnych okuliarov dokonca panske hodinky Tissot ,ja som tam v Sobotu chodila ako do supermarketu to som sa vzdy tesila co ulúpime.Ja som velky fanusik recyklovania.

oskvarka
15. nov 2017

@bmuller no ved to je pravda ale ved zakladatelka pise prijemne neutocne sama chape ze asi to nie je uplne ok s jej setrenim a hlada sposoby ako by si s tym poradila... ja som myslela len to ze "beznadejny pripad" ;)

@ostorha chi chi ty sa mi pacis.. ja som bola vo svajciarku len na vylete na 8 dni vlacikmi sa vozit a pokukat trochu ... ja chodievam takto ak nahodou nieco pochybuje do sekaca v case vypredajov, ale snazim sa na veci vzdy najskorej pozerat z toho pohladu ci nieco potrebujem a az potom ze ako si to nejako ekologicky ci lacno zadovazit lebo to je podla mna najvecsi problem tejto konzumnej doby nie ako usetrit na tom co kupujem ale ci onu vec naozaj potrebujem, plus aj ostatne veci co potrebujem sa snazim kupovat na bazosi aspon aj ked niektory slovaci nevedia co by si za pouzite veci zapytali ale zas si poviem ze aspon niekoho zbavim niecoho co nepotrebuje.......lebo ono to strasne laka ... clovek to zabali do pekneho ze chcem zit nie prezivat, nechcem sa obmedzovat, pracujem tak si zasluzim, chcem si len spravit radost, alebo kupil som si toto je to ekologicke alebo z reciklovaneho materialu , homemade pripadne z prirodneho materialu... a tak a to su vsetko neskutocne lakadla...
minule sa akurat na exprese bavili ze na slovensku 80 percent funkcnych veci ktore ludia uz nepotrebuju koncia v smetiaku.... brrr...

oskvarka
15. nov 2017

@ostorha pre mna je osobne najvecia hodnota cas staveny z ludmi ktory su mi blizky.. ja by som napriklad nechcela aby moj muz zarobil 1500 eur a chodil na tyzdnovky alebo na dlhsie... a ani on taky zivot nechce... tak som rada ze si rozumieme doma v tomto...

ostorha
15. nov 2017

@oskvarka Ono bolo treba prekonat prvotnu hanbu,lebo vsak sme ludia z vych ,bloku trochu inac vychovani ze co povie sused aj ja som bola taka ked som bola mlada,ale som vytriezvela a nejako mi to vekom prestalo vadit ze co kto povie ze preberam v podstate odpad,ale velmi kvalitny ktory staci umyt alebo vylestit,A ja som taka mazana ja som obcas doniesla flasu vina spravcov smetiska,pozartovtovala a on mi kazdu sobotu nechaval v jeho budke funkcne spotrebice a pekne zanovne veci.A zasa vo Francuzsku existovali take predajne no nebola to klasicke predajne skor taky velky plechovy hangar a tam predavali vyrobky ,ktore mali pred dobou vyprsania zaruky aj 2-3mesiace a predavalo sa to za centy.A boli tam ja umele mlieka,tiez drogeria,susene,konzervovane aj cerstve potraviny,ale clovek naplnil vozik a zaplatit 10 eur.Toto na Sk napríklad chyba by to velmi pomohlo matkam samozivitelkam, na materskej,dochodcom,.V Cechach vraj taku obdobu obchodu maju u nas sa to prevadzkovat neda .,

oskvarka
15. nov 2017

@ostorha no ja niesom samozivitelka ale do kauflandu vecer zajdem.. casto kupujem salaty za cent spolu z ludmi ktory tie krasne salaty beru pre zajace.. ale kvitujem toto kauflandu urcite lepsie ako vyhodit...
v cechach je zase problem ze oni mozu normalne predavat vyrobky aj po dobe minimalnej trvanlivosti lebo ved to nieje sportebujte do.. potom nemaju take dobre ceny na tieto vyrobky max. 50 percent u nas som mlieka kupila aj v 95 percentnej zlave pred koncom zaruky alebo aj masove vyzivy ci hotove jedla tie babatkovske... tak to uz je potom fain cena ze sa neolati varit a ako krizovka sa zide.. 🙂
inak toto co by kto povedal... ja som na to priam alergicka.. spolu s vetou to treba.. - napriklad detom dopriat sladke, detom dat ponosit kazdy kus oblecenia ktore mame (specialne rodina kupuje nasim deckam veci ktore mame 5 krat duplovane za nehorazne ceny...vela veci aj take co mne ani decka nosit nechcu -*slusacke kosele obtiahnute rifle a neviem ake krsaviny pre 2-4 rocne deti) detom dopriat milion hraciek detom dopriat kazdy rozmar... a aj sebe bleee...
ale s psychologickeho hladiska sa ludia neboja globalneho oteplovania a znecistenia planety len pre to ze to postupuje pomaly... vseci sa vedia strachovat len o to co povie zajtra sused... lebo to je uz zajtra... len neviem ako to budeme potom svojim detom a vnukom vystvetlovat ze dakedy sme mali stromi... ale uz som asi moc sentimentalna ...

dai
15. nov 2017

@ostorha myslim ze presne nieco taketo sa zacina rozbiehat uz... rozmyslam kde som o tom pocula☹ ale teda tie predajne s potravinami za zlomkove ceny pred dobou spotreby by myslim pomohli aj vela dochodcom, ludom na hrane etc. ...