Ako vyžiť každý mesiac?
Ženy poprosím Vás o radu ohľadne rodinného hospodárenia.... mame s manželom príjem cca 1600 eur mes., máme hypo 370, inkaso 125, poistky, mobil, net, škôľka (zabudla som napísať, že máme 2 detičky - 3 a 4 ročné) - cca 250 eur, 50 benzín, zbytok na stravu, drogériu, lieky a pod....... občas neočakávané výdavky, niekto má sviatok, poistka auto..... No každý mesiac nám chýba do výplaty cca 200-300 eur. Na strave nešetríme, zas skoro nikde nechodíme, občas do kina, plávať (permanentky máme za dara) o šetrení nemôže byť ani reči.... Potrebujem Vás názor, nakoľko sa s mužom stále hádame, on tvrdí, že je to dosť peňazí, ja zas, že málo a nedá sa z toho vyžiť.... ženy potrebujem aj radu ako hospodáriť.... Prosím Vás vyjadrite sa hlavne, tie ktoré žijú z podobného "budgetu".....dakujem
@katarinka289 ved presne to robi🙂 pyta sa inych ako to robia... a nemyslim ze musi vyhadzovat na blbosti, staci ze si normalne kupuje kazdy mesiac napr. nieco na oblecenie - pre seba ci deti - teraz napr. ide zima a moje decka neobuju nic z minuleho roka - obaja potrebuju aspon jedny slusne cizmy a jedny do snehu... detto bundy su im male, tiez budu potrebovat nove etc.-) tam je potom len otazka ci pojde to vsetko kupit niekde do sekaca ci lidlu alebo sa pozrie na nejake kozenne kvalitne - co ma samozrejme inu cenu...
@dai ja sa zas tiez neobmedzujem...chadnicka plna,auto mi zerie tak ze katastrofa...ale bol to moj.sen a nevzdam sa auta.oblecko si tiez teda doprajeme myslim obchodne domy, aj drahe znacky...len.to treba vychytat....a po materskej idem do.prace, urcite nebudem doma zobronit na rodicaku...a kruzky ani neratam...ale chce to system no... nebyt tych dlhov po ex a mat vyzivne tak som dvakrat do roka pri mori a raz lyzovacka minimalne..a mozno aj auto dalsie..no musim postupne..a opatrne hlavne..🙂
Da sa kupit aj hm, reserved, lindex,obuv normalna ak vychytate akcie...chceli sme s dcerou rovnake cizmy...oboje po 40e cize spolu za dva pary 80e. Pockala som, riskla som to a minuly tyzden uz boli za 20e par..takze z 80 som za oboje platila 40e. Takto sa da kadeco pokupit a znackove kvalitne. Minuly rok som si vyhliadla st.olivier za 80e, spravila som kolecko po obchodaku, slzicku vyronila ze palka riadna no musela som ich mat ale do konca mesiaca som sa uskromnila na inom. Takze da sa.
@dai no aj mihalnice a kadernik musia byt... 😉
urcite, je super vediet usetrit - lebo minut sa da lubovolne vysoky prijem, na tom nie je nic zvlastne 😀
ale z diskusie vidno, ze autorka asi nebude z kapitoly "chcem zredukovat vydavky, tak nakupujem v sekacoch, zhanam akciove ceny a skrtam osobne potesenia".
ale ved to je ok, nemusi kazdy zit na produktoch s konciacou zarukou a nosit veci z vypredajov (ale na tom nie je nic zle, je to len vec vkusu)- ale jednoducho su aj take rodiny, ktore maju mozno polovicny prijem a teda tie autorkin narek nechapu. a asi vedia, o com hovoria 😖
@bmuller no nechapu lebo vedia vyzit zo svojho prijmu - tak ako vacsina rodin nastastie... to co len pisem je ze kazdy zije z prijmu aky ma - mas vyssi, zijes z neho, nizsi - tak zijes z neho... Autorkin problem je ze nevie vyzit zo svojho kedze mina viac ako zarobi... to ze hladny sytemu neveri chapem, ale su to take prispevky o nicom - co ja by som robila keby mam prijem 10 000 euro - tiez si hovorim ze by som to nevedela minut a urcite by som kopu usetrila... ale tym ze sa mi prijem postupne zvysoval vidim ze clovek sa jednoducho prijmu prisposobuje - mas 500 zijes z 500, mas 1000 tak z toho, mas 5000 tvoj zivotny standard sa tomu prisposobi - malokedy je to tak ze zarabas 5000 ale stale zijes z tych 1000 ako pred xy rokmi - proste uz si nepojdes kupit v tom vypredaji ale pojdes na farmu kupovat maso, nekupis si uz cizmy v lindexe ale pojdes do kvalitnej obuvi ( pricom uznavam ze lindex ma krasne vecicky aj botky, ale dietatu s problemovou nozkou by som ich napr. neobuvala...)
ja napr. mam pekny prijem ale snazim sa nakupovat kvalitne oblecenie vo vypredajoch ( tym padom kvalitna zimna bunda ma stoji tolko kolko tesco bunda - akurat vodny stlpec nemam 3000 ale 30 000 a pod. )
osobne mi je jedno kolko kto mina, tiez si rada citam kde ludia dokazu setrit a potom selektujem co je pre mna ok a co nie... ale teda ja skor nechapem tie nareky zien co ziju z 500 euro ake strasne nepochopitelne a specialne je neusetrit z 1600:-/
@dai No ale neušetriť z 1600 je z môjho pohľadu naozaj nepochopiteľné a nerozumné. Ja si viem úplne v pohode predstaviť, že zmyslupne miniem mesačne aj trojnásobok a bude to ekologickejšie a rovnako (ne)konzumné, ako žijeme doteraz. Kúpim lokálne potraviny od ľudí, ktorí ich vyrábajú udržateľným spôsobom, nekúpim viac vecí, ale tie ktoré by sme kúpili aj pri nižšom príjme kúpim v kvalitnejšej verzii.
Ale zadlžovať sa, alebo ísť na hranu s príjmom 1600 EUR pri štvorčlenej rodinne s pomerne malými deťmi je nerozumné a riskantné. Pri tom príjme je úplne reálne a nebolestivé postupne si vytvoriť odporúčanú rezervu 3-6 mesačných príjmov. Ak máš tu rezervu, tak v konečnom dôsledku míňaš menej, lebo Ti to umožňuje robiť lepšie nákupné rozhodnutia - kúpiť kabát a čižmy v akcii na konci zimy, kúpiť si kvalitnejšiu práčku ak sa Ti pokazí stará a nestáť pred ďalsím nákupom práčky presne o 25 mesiacov a pod...
Inak ja som to zažila, že som mala dlhodobo príjem viac ako 3-násobný, než so mesačne míňala. Nemala som však vlastné bývanie a mala som extrémne výhodný podnájom (za energie), tak som si všetko odkladala na budúce bývanie. Som konzervatívna a ja osobne by som nemohla mať hypotéku a žiť nad bežný štandard. Pre mňa by to bol draho (slobodou) zaplatený luxus. My žijeme dobrovoľne skromnejšie než nám diktuje náš príjem, práve kvôli pocitu slobody - aj v budúcnosti.
Výdavky na vzdelanie nevnímam ako míňanie, to je investícia 🙂
@dai ona sa pytala skor tych co maju rovnaky prijem.Ja jej radim spytat sa tych,co nemaju ani 1000€ a rychlo sa prebudi. Ved 1600€ je na Svk.uz nadstandard
@rutie Ja som pravdepodobne rovnako konzervativna , ja si svoj zivotny standart tiez nejako extra nenavysujem podla toho o kolko sa nam prijem zvysuje,neznasam totiz zavazky .Ale nemala som to v povahe ako mlade dievca som bola co sa tyka financii velmi marniva.Mojmu manzelovi som vybielila ucet co si tam skladal peniazky poctivo kazde leto na brigádach zarobene ked este chodil do skoly a bola to na vtedajsiu dobu velka suma,dnes za to hanbim vtedy mi to bolo jedno.Svoje prve kozene mokasiny som kupila za tristvrtiny platu.Kupovala som to co sa mi pacilo a bolo mi jedno co bude zajtra.ALE stala sa taka vec ze manzel vzdy tuzil po rodinnom dome .Mal svoju garzonku uz ako 20 rocny,tak sme sa teda rozhodli ze garsonku predame a kupime rodinny dom v okoli Kosic.Tak sa aj stalo bol to velky dvojposchodovy dom gazdovskeho typu s 8 arovou zahradou a velikánskou drevenou stodolou.Lenze na ten dom nam garsonka nevydala tak sme sa s majitelmi dohodli ze zvysnu sumu na dom doplatime do 2 rokov.To bolo okolo 20.000 euro.Ja neviem dnes sa na to pozeram ze sme museli byt samovrahovia co sme to vyviedli.A teraz co .. ja som robila predavacku v parfumerii a muz robil na zivnost v lese nezarabal na tu dobu vôbec zle ale dom chatral tam trebalo investovat do opravy plus splatit dlh.Tak sa proste jedneho dna zbalil a s bahotohom na chrbte isiel stopom do Svajciarska,klopal na dvere a pytal si pracu na farmach.Ked pracu nasiel potiahol so sebou aj mna prisla som busom a ostali sme tam.A presne tam som sa naucila co je to HOSPODARIT S PENIAZMI tam kde sa nam financne vodilo dobre zo zaciatku to bolo okolo 5000 frankov mesacne ,posledne roky 9000chf mesacne spolocny prijem ale standart som nezmenila,lebo by som cely zivot dobiehala tu pomyselnu klobasku zavesenu nad vlastnym nosom /videla som velmi vystizny kresleny vtip o tom ako clovek sa snazi stale nieco dobiehat ked si stale vyssie nadsadzuje latku svojho standardu/.Dokazali sme odlozit peknu cast prijmov a zit v dostatku.Pomohlo nam to splatit dlh presne ako sme sa zmluvne dohodli,zarobit na dalsie hmotne statky,slusne financne rezervy na uctoch.Moj muz mi aj povie ze nech minam viac,ale ja to uz ani neviem a ani nepotrebujem zvykla som si na to a standart nenavysim lebo mam rada pocit slobody. viem co je to byt uplne dole a v dlhoch a dnes som za tu zivotnu lekciu vdacna lebo nebyt toho tak dnes mame velke kulove a plno poziciek ak by som svoj ztah k financnej gramotnosti neprehodnotila.Takze aj taky prirodzene marnivy clovek akym som bola sa dokaze vela veciam v zivote naucit a prehodnotit.Ale zasa obcas sa treba odmenit ludsky mozog tak jednoducho funguje,lebo dlhodobe odopieranie sposobuje frustraciu a nasledne vela krat aj rezignaciu,kazdy sa odmenuje inak niekto si kupi luxusnu kabelku ja si radsej kupim vstupenku na Motreaux Jazz festival.
@ostorha Ja by som si najradšej kúpila čas a svätý pokoj 🙂 Rok svojho života iba pre seba. Také to zamrazenie všetkých povinností. Alebo aspoň pol roka. Zbaliť si v marci batoh, spacák, dobré topánky a ísť pešo, stopom, kam ma oči zavedú. Myslieť len na deň dopredu a iba na jednoduché veci, kde budem spať, čo budem jesť a že mi treba kúpiť náplasť na otlaky, vnímať len svet okolo seba, tu a teraz.
Bez myslenia na TODO list v práci, na plný mailbox, na to ktoré projekty deti ešte neodovzdali, dokedy im treba nachystať kroje, oprať športové dresy, akú logopédiu, klavír treba cvičiť, aké obaly a zošity im treba dokúpiť, komu je treba dokúpiť lyžiarky, otepľovačky, kto má termín u ortopéda, kto si nevyčistil zuby, kto má deravé topánky, pokazenú kolobežku, stratenú preukážku na vlak, upomienky z knižnice, že treba napiecť na besiedku do školy, zaplatiť už neviem koľké ZRPS. , Hľadať milión vecí, čo deti stratili a zabudli, od čiapok, cez noty až po prilbu na bicykel.
To niežeby sa sťažujem, veď toto rieši každá z nás. Ale mňa to doviedlo do štádia, že mi prestalo záležať na veciach, čo sa dajú kúpiť za peniaze. Jediné, čo sa dalo zaplatiť peniazmi bola pani na upratovanie, to dočasne dosť pomohlo. Ja si preto neodopieram žiadne hmotné veci, ja mám dlhodobo depriváciu tých nehmotných. Viem, mnoho ľudí si to pláta tými hmotnými, ale neviem, mne to nefunguje. Narodila som sa s túlavými topánkami a príliš mi zachutil vietor vo vlasoch. A nejako som sa ocitla v dome so záhradou, manželom, ktorý je šťastný, že má rodinu a domov, po ktorom túžil celý život, štyrmi akčnými, samostatnými, ale nesústredenými a neporiadymi deťmi. Som za to osudu vďačná, viem, že som veľa dostala, ale zároveň som sa v tom tak nejako sama stratila. Keď vidím jesenné fotky z hrebeňov hôr - tak mi je do plaču, niekedy si chodím tajne hladkať svoj turistický batoh...
@oskvarka Tak ja mam zo vcerajska dalsiu ,,recyklacnu akciu,, .Znama predala pavlacovy mestsky byt a vsetko co v nom ostalo nam darovala.Kedze je ,, za vodou,, tak cely komplet zariadeny byt nam nechala vystahovat,Nieco sme vzali my domov/hlavne sportove potreby a knihy/,nieco sme odviezli svokre a muz obvolal ludi nech pridu a beru kto co potrebuje boli to vsetko velmi zachovale nabytky,chladnicka,pracka kedze tam byvala velmi malo cestuje po svete,ludia chodili a kazdy bral to co sa mu paci alebo potrebuje.Dokonca aj stare matrace a deky najdu vyuzitie v psom utulku tie nikto nechcel z hyg.dovodov Som spokojna ze do smetnej bedne sli len handry na cistenie podlah a prazdne obaly..Ja som jej vravela nech to da do bazaru ze ked sa to vsetko popreda tak bude mat z toho slusnu sumu ale ona mi povedala ze jej cas je drahsi....
@rutie Ja presne viem o com pises pretoze tulave topánky mam aj ja.Dokonca mam taku prihodu manzel niesol do opravy topánky a ten stary zivota skuseny pan mu povedal Ej ale ja vidim ze ta vasa zena je tulak takto rychlo znicit opatky to musi byt neposedna zena.A ma pravdu,odkedy som mamou tak som vela ziskala to nepochybne ale zaroven je to nieco co mi podstrihlo kridla.Som vseobcan,kde som tam som doma a nemam nikde pocit zakorenenia co dufam pride vekom ,lebo stale citim ten nepokoj v sebe.Viem len o malo zenach co to tak maju ale poznam take.Keby ma moj laskavy a trpezlivy muz nedokopal pred oltar tak pravdepodobne nie som vydatou zenou a ani matkou nikdy som takto nemyslela ani som nemala romanticke predstavy o svadbe ani o tom ze budem mat rodinny dom psa dve macky,manzela a kopu deti ale tak ako vsetko ostatne sa mi to vymklo z ruk.Ja uz radsej nic neplanujem aj tak ma zivot vedie uplne inam ako som povodne chcela a je to asi tak dobre ,nejakému ucelu to musi sluzit.Ale aj napriek tomu moj muz to o mne vie tak zhodnotil ze som dobra manzelka On je u nas ten ,,zemity,, element ktory ma vracia stale na pevnu zem.Ale nepochybne ako hovoris cas a sloboda su aj pre mna velmi vzacne.Je este zvlastne ze fyzicky vyzeram velmi zensky az archetypalne ale moje vnutro je na zenu nie velmi typicke.Ja som od mala tiahla k chlapcenskym hram lozenie po stromoch,strielanie z gumipusky ,aj strelba vzduchovkou mi ide dobre,tiez som sa s chlapcami klbcila .Ja uz teraz snivam co bude na dochodku,ak dozijeme tak bude slusny-svajciarsky a ja som videla zopar dokumentov ako Francuzski ci Holandski dochodcovia odisli na starobu do Indie a z tych dochodkov tam velmi slusne ziju ,celkom ma laka ta predstava.Maju domceky pri mori s krásnymi záhradami...Inac v ramci Svajciarska sme sa stahovali 9 krat a v ramci slovenska 7 takze u mna to uz aj vyzera na diagnozu ...
@rutie Este spomeniem môjho kamarata Ferka z chalupy.Je to stary 62 rocny zrobeny pan,byvali banik.On niekolko rokov nevedel ze ma pravo uz cerpat dôchodok,alebo mozno vedel len nevdel vybavit papiere podrobnosti neviem.Bol na soc. dávkach a dost pil.Jedna chaluparka mu pomohla povybavovat potrebne papiere a dnes uz dôchodok ma a dokonca aj z Ciech lebo aj tam faral.Poviem to tak ked zil v uplnej biede vela pil a bol aj casto zlostni.Vsetci v dedine vraveli ze ked dostane 500 eurovy dôchodok tak to s nim bude este horsie a bude pit este viac az sa upije k smrti.A co sa nestalo Ferko sa ukludnil,pije menej da si bir alebo vinny strik .Preraba si domcek.Nasadil si muskaty do okien,ruze aj zeleninovu zahradku zalozil.Ma psika Borka zacal ho ockovat a dava mu varenu stravu.Takze v jeho pripade to odrazenie odo dna a uspokojenie potrieb bolo velmi viditelne ,ako zrazu jeho zivot nabral zmysel.Aj napriek tomu ze nema vzdelanie ma vela zivotnej mudrosti a skusenosti,Naucil ma vela o tom ako si ziskat respekt od zvierat,ake liecive bylinky zbierat..Vela cita ,nosim mu casopisy a knihy to si vzdy nechava na zimu ked si zakuri do pece,Borko mu lahne k noham a cita vela a rad.Pre mna je ideal byt tak v strede ani velka chudoba ani velke bohatstvo.Konfucius vo svojich uvahach v knihe A riekol majster povedal ze umiernenost je jednou z najvzacnesjich cnosti.Paci sa mi ta idea a snazim sa ju praktikovat ako najlepsie viem. Ty si spominala v podobnej teme ze mas rada E.Kanta mne sa pacil od strednej skoly vyrok hviezdne nebo na do mnou a mravny zakon vo mne len som nevedela k u ktorému autorovi ho priradit vdaka teba viem ze patri prave Kantovi,aspon tak mi to uviedol zdroj wikipedia
@ostorha Zvášte, mám to veľmi, veľmi podobne. Aj s tým manželom, že on je u nás ten zemitý element, aj s tým nepokojom, aj to, že som fyzicky veľmi ženská, dnes už až netypicky, vraj stvorená na materstvo 🙂 a pritom fungujem od destva s chlapcami a mužmi, od bunkrov a gumipušiek až po IT svet, a mám vraj viac mužský, než ženský mozog, hoci ja tak trochu fungujem v role zbojníckej princeznej. Tiež sa tak trochu nechávam unášať osudom a snažím sa pochopiť, to čo mi priniesol a kam ma priniesol a prečo. Ja si dôchodok predstavujem, že ho od marca do októbra prežijem v karavane, a ak kvôli tomu budem musieť predať dom (nejako som to nezvládla so švajčiarskym dôchodkom), tak dúfam, že od novembra do februára bude s čím pomôcť deťom a vnúčatám: každý mesiac u jedného, alebo každý týždeň v mesiaci u iného: ešte že ich mám toľko 🙂. Syn a jedna dcéra podedili túlavé gény, možno prejdeme nejakú časť cesty spolu 🙂
@dai ved pisem, minut (z isteho pohladu rozumne - kupa kvalitnych veci) sa da lubovolne velky prijem. dalsia vec je, z isteho prijmu vyzit + usetrit (=odlozit dake peniaze bokom), to chce uz racionalne zamyslenie sa nad vydavkami a stanovenie priorit...
ale sa mi zda, ze konkretne v tejto v diskusii sa aj trochu mylia pojmy - usetrit a usetrit. konktretne u autorky ide o to, na com usetrit, aby nesla vobec do 200-300e minusu (=ako vyzit, ako hovori aj nazov diskusie), nie este aby usetrila cosi bokom.
a teda je pre niektorych mozno s mensim prijmom pochopitelne rozdiel sa cudovat, ci z 1600 nevies kazdy mesiac ani vyzit, alebo ci z neho nevies usetrit (to sa naozaj kvoli roznym faktorom darit kazdy mesiac nemusi - zimne oblecenie, dovolenka...) 😉
@rutie juuj moja mysli aj na seba .. mi tiez cestujeme aj tak akcne ziadne cestovky,... trepeme aj deti je to narocnejsie aj pre nich aj pre ne.. rodina nam furt hundre na co ich vlacime ze chudata deti a ze aj tak si to nebudu pamatat ze boli vlakom v neapole a ine kraviny ... ja im rovno poviem ale ja ich tam neberem aby si to oni pamatali oni su deti su spokojne ze su s mamou a s tatom a je im jedno kde to je ale mnesa niekedy ziada trochu vypadnut so stereotypu....
mam kamosku oni turistikuju vela ale maju len dve baby male 4 to uz je asi tazsie aj ked mi sme boli v lete v tatrach vsetky cyklotrasy sme presli s dvoma kocikami a nasimi lemroskami :D... zaberacka ako svina este som aj tehu ale super relax...
@ostorha
@rutie baby vy ste moja krvna skupina .. asi aj s mojim chlapom ... moj muz neraz povie ze chudoba ludi chrani.. teda nie taka ze nemas co doust ale vela ludi nevie uz co by od radosti... jednoducho treba aj trochu myslenia do zivota....
to je ako s tymi smartfonami... super vsetko ti pripomenie spravi za teba ale ze to oblbuje mozog ked uz clovek nemusi nad nicim rozmyslat... neraz ked zacali mobili a boli uz tak 5 rokov sme si s kamoskami povedali ze do kelu ako sa ludia stretavali ked neboli chichi... vidim to aj na okoli ked ludia maju vsetko ale zaroven nic -same samovrazdy rozvody a stazosti na zivot... a dakedy ludia cely den makali na poli aby vyzili a stastny boli viac ako mi teraz... teraz maju ludia prachy prepiju minu na kraviny su este viac nestastny zavidia si... juj... :(
@ostorha Áno, to je Kantov výrok, jednoduchý a pravdivý, ale je za tým veľmi premyslený filozofický koncept. Kant bol taký úplne odlišný, a možno preto ma fascinuje to, ako dokázal hľadať myšlienky vo vnútri, že aký muselo byť to jeho vnútorne bohatstvo, keď mu stačilo to, čo dennodenne vídal vo svojom fyzicky malom svete (a samozrejme čítal). A tá myšlienka, že každé naše rozhodnutie, čin, by mail byť také, aby sa dali zovšeobecniť, aby z nich mohol byť "mravný zákon." Je to také prirodzené, také jednoduché a (a pritom také náročné ak sa o to snažíš). Zároveň to dáva človeku to, čo v dnešnej spoločnosti strašne chýba, niečo čo ťa vedie, presahuje, ale nemanipuluje. Oveľa tej hvieznej oblohy aj vnútorného zákona by sme potrebovali. Lebo mne sa zdá, že čím je svet okolo nás sofistikovanejší technologicky, akoby sme sa viac stávali zvieratkami, oslíkmi pred ktorými niekto máva mrkvičkou.
@oskvarka No, ja som ťahalo roky deti kadetade, ale manžel a tí dvaja netúlaví sa mi vzbúrili a moji už sú väčší, oni majú už svoje záujmy, akcie - cez víkendy, cez leto (skauti, folkloristicke vystupenia, sustredenia, športové zapasy) a zároveň sú ešte malí, aby som ich mohla nechať tak, bez podpory. Nemám to srdce nechať prísť domov vyhladované dieťa po dvoch týždňoch, po tom, ako balilo skautský tábor a dojedalo posledné dni, čo vymietli z kuchyne, nech si uvarí doma pirohy z mrazáku 🙂. Tak zatiaľčo moje deti majú v lete výborný program, ja cez týždeň makám v robote a cez víkendy ich vypravujem na ich akcie, periem a vítam z ich akcií. Oni pomôžu, ale ešte to nedávajú sami. Beriem to ako údel mamy 🙂 Ideme na dovolenku, občas zbalím tých, čo o to stoja a ideme si poputovať na pár dní a potom z toho pár mesiacov žijem 🙂 Veď to nie je navždy. Ale kým sa rady vracajú a s láskou poďakujú za svoje obľúbené jedlo a koláč, čo ich pri návrate čaká, tak to asi robiť budem 🙂.
@rutie Rutie indiani vravia ze telesna schranka je klamliva a oni nerozdeluju zeny a muzi lebo podla nich je v kazdom z nas nieco aj z toho druhého pohlavia dokonca sa moze v zenskom tele usidlit muzska dusa a v muzskom zenska.Ja mam tulavu povahu asi trocha aj geneticky danu,Moj pradedo sa narodil vraj na Sibíri a doputoval a usadil sa na Ukrajine .Bol vraj aj hazardny hrac vedel vela zarobit aj vela minut.Vyzeral ako indian a volali ho cierny havran-corny voron.Mne sa deti v skole posmievali ze som indianka ,aziatka kvôli mojej sirokej tvari a vyraznym licnym kostiam a vlasom.Len mna to neurazalo pretoze pre mna su povodny obyvatelia ameriky jednou z najvyspelejsich kultur ,Nedavno som si citala ich pravidla a zakony zivota v komunite,spravania sa k zvieratam,prirode,respekt ku vsetkemu zivemu,absolutne vyuzitie prírodných zdrojov ,ale len tolko kolko najnutnejsie clovek potrebuje ,respektovanie iných nabozenstiev a ras a vel a vela iného pre mna fascinujuca kultura.
@ostorha Ostroha, aj ja mám tmavé vlasy, šikmé oči, výrazné lícne kosti a prezývku som mala Ribana 🙂 Ako dieťa som milovala indiánov a vždy, keď mi z môjho pohľadu rodičia krivdili, tak som si predstavovala, že ma odobrali nejakým indiánom, tým, čo hrajú na tie píštalky a chodia po svete 🙂. Synov veľkej medvedice a Winetuovky som čítala stokrát. Aj jeden môj prapredok doputoval odniekadiaľ, nikomu nepovedal odkiaľ, ani vlastnej žene, s ktorou sa usadil. Ani po Slovensky nevedel, vraj to bola nejaká divná nemčina... Možno bludný holanďan, možno to bolo Jidiš, nikto nevie...
Toto je úžasná kniha, kde je hlavnou postavou čierny havran a Čierny havran - židovský eskimák, pašerák a prorok 🙂
https://www.databazeknih.cz/knihy/byl-tu-salomo...
@rutie no to hej je to uz obmedzenie neda sa stale ale dobre ze obcas si na to najdes cas a ako vravis potom z toho zijes.. ja to mam podobne... tiez som rada ked vypnem zo stereotypu a stereotyp ma trochu ubija... ale napriiklad ja to mam naopak moj muz je este viac crazy ako ja vo vyletoch vyslovene ako pises riesim len co budem jest dnesny den... ja som trochu planovaci typ rada si veci trochu dopredu premyslim naplanujem.... ale napriklad sa mi osvedcilo vykaslat sa na planovanie a nechat to na muza... lebo ked sa mu do toho zacnem na dovci montovat tak zacnem planovat... a je po pohodicke :D (ale to len kym sme nemali deticky)... horsie je ze s detami malymi sa to zas tak neda uplne "neplanovat" tak trochu zial musime.. ale aj tak rada vypnem...tento rok to bolo slabsie myslela som aj na to ze som si nariadila viac oddychu a spanku a menej crazy aktivit koli tehotenstvu tak som aspon nastupila do prace nech mam zmenu trochu... 🙂 este ze moj muz nema problem aj s detami na materskej ostat 🙂
@rutie Tak to je az neuveritelne kolko mame spolocnych bodov ,Tu knizku nepoznam ale rada si ju precitam.Moj manzel zasa ked sa hneval na mamu tak vravel ze odide s cirkusom,alebo do osady medzi ciganov.Lebo prve krmenie v porodnici bolo od ciganky bol taky tmavy ze jej dieta dali automaticky ciganke a ze strasne plakal ked ho brali prec.My sa doteraz smejeme ze to ciganske kolostrum ma nieco do seba,lebo ten moj muz on nikdy nic nechyti ked mala nosila zo skolky tie desne brusne a plucne virozy on sa nikdy nenakazil no je dobre ,,zaockovany,,prve kojenie urobilo svoje ...
@ostorha Ja som chcela odísť s každými kolotočiarmi a neskôr potulnými indiánmi 🙂
Môj syn bol natmavší v pôrodnici. Cigánka z Plaveckého Štvrtka za mnou chodila, kukala mi do perinky, že "Paníí, to je vašé? Aké krásne, to sa vám kedy narodiló, a to vám nevymenilí, veď to ako mojé" 🙂
@oskvarka mnam mnam bananiky vo velkych mnozstvach...😔
http://www.nuclear.sk/ktore-potraviny-vyzaruju-...
@ivuska_81 v prvom rade si odlozit vsetky blocky (aj tie za 1e) za cely mesiac..urobit tabulku, so vsetkymi vydajmi..rozdelit do koloniek, strava, oblecenie, najomne, ine..a presne uvidis, kde minies najviac..ked minies najviac na stravu, dalsi mesiac rozdel kolonku strava na potraviny a sladkosti, malinovky a pochutiny..mozno zistis, ze 100e minies len na keksiky, cipsy a kofolu (to je priklad)..pokial to nebudes mat cierne na bielom, nebudes vediet, odkial zacat. Dalsia dolezita vec, odlozit na zaciatku mesiaca aspon 50eur a do konca mesiaca musis vyzit..ked vyzijes, dalsi mesiac odloz 70eur..z 1600 eur by som ja osobne odlozila mesacne min. 200 eur (pokial sa nepokazi nejaky spotrebic alebo sa nevyskytne iny velky vydavok)
dievčatá rada by som oživila túto diskusiu, ako vám to ďalej ide v súčasnej inflácii a pri drahších cenách? ja chcem tiež nabehnúť na vlnu lepšieho hospodárenia 😉

@blue_eyes tak ja mam problem usetrit z omnoho vyssej sumy 🙂 a teda nemyslim ze som beznadejny pripad len asi zijem inak ako ty... a dokonca ani nemyslim ze zijem nejak specialne konzumne - vacsina penazi u nas ide na byvanie a skoly...