Ako vyžiť každý mesiac?
Ženy poprosím Vás o radu ohľadne rodinného hospodárenia.... mame s manželom príjem cca 1600 eur mes., máme hypo 370, inkaso 125, poistky, mobil, net, škôľka (zabudla som napísať, že máme 2 detičky - 3 a 4 ročné) - cca 250 eur, 50 benzín, zbytok na stravu, drogériu, lieky a pod....... občas neočakávané výdavky, niekto má sviatok, poistka auto..... No každý mesiac nám chýba do výplaty cca 200-300 eur. Na strave nešetríme, zas skoro nikde nechodíme, občas do kina, plávať (permanentky máme za dara) o šetrení nemôže byť ani reči.... Potrebujem Vás názor, nakoľko sa s mužom stále hádame, on tvrdí, že je to dosť peňazí, ja zas, že málo a nedá sa z toho vyžiť.... ženy potrebujem aj radu ako hospodáriť.... Prosím Vás vyjadrite sa hlavne, tie ktoré žijú z podobného "budgetu".....dakujem
@tinaa64 poviem si, naozaj... je to hanba a ani teraz spätne by som nezvolila iné slovo. je smutné, ak sa niekto dostane do takej situácie (môže sa naozaj stať aj nám, nikdy nikto nevie) ale nám by sa to stalo tak možno na mesiac - dva, pretože ja by som bojovala ako lev, len aby som sa z tej situácie vyhrabala... a tiež aj môj manžel... však nie pred ostatnými, ja by som sa v prvom rade hanbila sama pred sebou!!! že 400e 😒
a ty si myslíš, že nám tie tituly a majetky popadali do vienka??? už som písala, že sme mali na mesiac tisícku (terajších 30e) a mamka bola samoživiteľka.... ja som nešla ani na výšku hneď zo strednej, lebo proste sme na to nemali peniaze ☹ musela som ísť makať. a vtedy som si povedala, že NIKDY nedopustím, aby moje dieťa takto dopadlo...
@zuzanka.zuzu proste pochop ze nie kazdy na to ma...aby mal 1500 vysokych skol a aby mohol zarabat super peniaze....aj ta skola nieco stoji
@zuzanka.zuzu vies co ser na to..ty mas svoj svet zo svojimi titulmi...A NIKDY NEHOVOR NIKDY...moze sa stat ze bides tak na kolenach ze sa s toho budes vyhrabavat dost dlho....tak si pekne uzivaj svoje tituli a majetky...mi obycajny mozno skromnejsi si budeme zit svoje zivoty....
nereagujem prilis casto, ale teraz mi akosi treba
dievcata, tam ale ani nejde tak o to, ze muz zarobi 400 e, dobre, ved nehc zarobi, ziadna praca, nie je na hanbu, cenim si kazdeho jedneho, ktory nie je domased a pracuje ...
ale stazovat sa, ze ako rodina maju prijem 680 ( pokial tam nie su napriklad ine vazne dovody ako choroby a pod ) . mi pride scestne..
poviem tak.. u nas v jednote maju zeny 480 € + stravne listky, vo fabrikach v okresnom meste zarabaju muzi 450- 900 € bez nadcasov ( podla toho ktora firma , do IP viem napisat aj konkretne miesto a firmu ak ma niekto zaujem ) su to miesta, ktore su kazdu chvilku volne, a lahko sa tam clovek dostane.. potom su platy vyssie a chce to uz aspon mat priatela " vo vnutry " aby sa tam ten clovek dostal ..
prace ako rozvozca pizze , skladnik , a pod sa hybu vzdy nad 400 € v cistom, , dovolim si povedat ze idu minimalne okolo 600 € .. a napr aj smetiar, ktory chodi v aute a vynasa nam kazdy tyzden smeti, zarobi niekolkonasobne viac ako tu spominany plat 400 €
takze to nie je o tom , ze hanba nehanba.. poznam murarov z okolia, realnych ktory vam pod 8 € na hod nepridu domov, kurenarov, ktorí za den prace nepojdu pod 100 € , poznam pani, ktora upratuje po domacnostiach a jej prijem je vyssi ako kamoska, ktora robi vo VUB uz roky .
dalsia zas robi manualne na druzstve ( ano dobre citate, na druzstve ) a jej zensky plat je vyssi ako spominany spolocny prijem 680 ...
a preto si vazim kazdu pracu, casto ma " obycajny " manualny pravocnik bez titulu, vyssi prijem ako niekto s titulom, a psychickou pracou, kde ma ciste ruky..
ale to nie je o tom, kazdy sa totizto vieme najst v inej cinnosti .
ide o to hlavne neplakat, a aj ked som murar, a robim za 350 € , tak do prdele asi robim nieco zle, ked mi ma rodina hladovat, taksa sa snazim, lebno viem, ze su murari, ktorí si zarobia aj 3 tis €..
ale ako aj tu na mk zvyknem citat, ak niekto napsie, ze ma " vyssi " prijem, jedna strana zien mu zavidi a pise prispevky v zmysle " ty brdo, keby mam tolko tak som vysmiata ... " a pod
a potom sa ozve mensia skupina zien, ktora ma spominany akoze vyssi prijem, len taku jednohubku a hybu sa uplne niekde inde s prijimami ...
nejde o to, kolko kto ma, ale o to, ze ak je niekto nespokojny a je jedno ci ma 400 alebo 1 tis e , aby neplakal a urobil preto nieco, aby bud lepsie hospodaril alebo zmenil nieco na svojej rpaci az ma viac...
a jasne.. kto enchce , hlada dovody, kto chce, hlada sposoby ....
ps ( prispevok sa tyka ludi zdravych, v normalnych ziv, situaciach s beznymi problemami ... ine je to ak su vazne problemi, pre ktore je clovek odkazani na stat )
@zuzanka.zuzu a este jedna vec....keby nebo ludi co zarabaju 400 mesacne tak ti co zarabaju viac by nemali moznosti ist sa biekde najest ist do potravin atd lebo by ich nemal kto obsluzit....takze kazda pracu si treba ctit...aj tych co robia na vetejnuch wc
Každý má štandard niekde inde ja považujem mekáč za 10 eur, pizzu za 15 eur (pre celú rodinu) herňu za 8 eur, všetko raz za mesiac za štandard....na ....nech Vás aj roztrhne... 😅😅
a také ženy, čo chodia raz za rok ku kaderníčke, veľmi ľutujem....
@ivuska_81 joj... no... ako ja som tento rok este u kadernicky nebola a prijem mam uplne niekde inde ako vy🙂 mne sa zda strasne vela zaplatit 50 euro zato ze mi niekto namaluje vlasy , da nejaku masku a podstrihne konceky ( teda u mna to pod 100 neide, naposledy mi tolkoto vypytali za podstrihnutie 10rocnej dcery len preto ze ma dlhe vlasy - odvtedy ju striham sama🙂) ale teda chodim na gelove nechty napr. lebo moje vlastne sa mi lamu a neupravene nechty sa mi zdaju asocialne, detto dam za masaze nejaku sumu kedze som tehotna a dost tym trpi moja chrbtica... ale teda napisat ze lutujem niekoho kto na tu masaz nechodi ako ja pravidelne mi pride odveci🙂
pozri, mne tiez tie sumy pridu malinke a ako standard - ak nato mas tak je to uplne v pohode... len ty pises ze chodis do minusu co jasne signalizuje ze zijete nad vas prijem - inak by ste do toho minusu neisli🙂cize treba hladat co z toho standardu si ochotna vypustit ak teda naozaj chces rady ako usetrit - ono to zial neide ze zostane vsetko ako bolo a pritom zrazu budem setrit☹ akurat teda ze by ste to approachli opacnym smerom a zvysili prijmy...
@ivuska_81 ale ten "štandard" by mal byť primeraný tvojmu príjmu a evidentne nie je. Mňa teda určite neroztrhne, osobne je mi to úplne jedno, na čo míňaš peniaze, ale ty si založila tému a ja sa prikláňam k tomu, že váš spoločný mesačný príjem nie je na rozhadzovanie. To, čo ty nazývaš štandardom, je pre vás výdavok nad vaše možnosti a tam je pes zakopaný. Ak máš rada reštaurácie, herne, mihalnice a iné pôžitky, tak jednoducho treba zarobiť viac peňazí. Ale súhlasím v jednom - sú to bežné veci - kozmetička, kaderníčka a podobne. Nie je to žiadny extra mega luxus, ale zjavne na to pri aktuálnom prijme nevychádza, resp. ty si to dopraješ, ale potom ste v mínuse.
@ivuska_81 uplne ako pise dai...ked to je tvoj standard, tak je niekde chyba v systeme...lebo ked nevies vyzit z toho co mas, tak to holt standard byt nemoze, je to pre teba luxus...a nadstandard ktory si nemozes dovolit
Apropo, ja som bola naposledy u kadernicky asi pred 4 rokmi...vlasy som prestala farbit asi pred 10 rokmi, ked som zistila,ze moja prirodzena tmavohneda farba je najkrajsia...a striham sa bud sama, alebo kamoska ( nie kadernicka)... muza aj syna striham strojcekom ja, aj uces spravim a'la Beckham aj je potrebne..a idem ku kadernicke iba ak chcem nejaky zlozity uces ( na boba napriklad) ked to uz sama asi nedam...
Nechty neriesim, na handry davam minimum penazi..
Kazdpoadne, su to priority a nechodim ako supak...ale nepotrpim si..radsej si doprajeme dobru dovolenku, lyzovacku, vylety, synovi kruzky, kvalitne potraviny a ine veci, ktore povazujeme za standard.....ale ak by som na to nemala, tak to nerobim...
Zvaz si na co mas a tam vyskakuj...ako sa hovori, "ked kupujes opicu, musis mat aj na banany"
@ivuska_81 ale veď ono nech je tvoj štandard mekáč a pizza aj 2x za deň... len potom na ten štandard treba aj zarobiť... Takže ak sa nechceš vzdať svojho štandardu, tak budeš potrebovať ešte navýšiť vaše príjmy... To je jednoduchá matematika, alebo inými slovami - finančná gramotnosť... a akosi to u teba absentuje...

Nečítala som iné prispevky..... My máme teda menší roZpočet,6 rokov som doma,máme tri deti,niesme milionári,ale ani chudobny niesme,som marnotratna,ako by môj muž povedal:Pre teba nieje drahé nič,ty máš peniaze na všetko.....a nechýba nám NIC!Každý si o nás myslí ze aku sme mi bohatý,no nie sme..... Unas má na starosti peniaze môj muž,lebo ja poviem narovinu by som to inak rozflakala..... Ušetrí sa dosť,ale nejako extra sa neobmedzujem...ani deti,vserci máme vsetko.ale je pravda že nemáme hypo,.....ale z takym prijmom ako máte vy,aj keby sme tú hypoteku mali,bolo by mi to uplne jedno...Tvoj muŽ má pravdu,penazi je to dost!Ludia na okolo dnes žijú skôr z ruky do úst... a o takom prijme ako máte vy môžu podaktorí akurát tak snivat.A ty
Z tolkych peňazí nevychadzas........Skús dat peniaze na starosť manželovi....chlapi to z peniaZmi vedia...🙂
to že niekto napíše, že ide raz do mesiaca na mekáč...ako čo??? z toho platu si to môže dovoliť. Len si to musí dobre zadeliť....vy hneď každého sfúknete....zabiť, rozštvriť a hodiť žralokom....
Ale ved ked teda mas nejaky ten štandart, tak neviem preco pises na MK.. ved ked jedavate pizzu atd, tak kludne, ked si tak zvyknuta nic na tom nevidim... Len ono to je o prioritach, bud chces doma radsej lacnejsie navarit, alebo proste jest mekac a potom sa s chlapom hadat, ze nemate co do ust pomaly lebo 300€ chyba.. bud vam bude vsetko vychadzat a pri nakupoch sa zapoji aj rozum a kalkulacka, alebo sa budete hadat do aleluja
@surriana chlapi s peniazmi vedia? no tak čo ja poznám tak NIE....U nás mám peniaze ja. a nemienim sa toho vzdať...😀
určite chce vedieť, ako niekto z podobným príjmom "vychádza", ako delí a či je aj na ten Jej "štandard"....
Ja mám rodičovský príspevok, môj muž môže mať v priemere výplatu 1600€ tiež. Platíme auto 200€ byt 200€ dom 100€ odvody 200€ poistenie 200€ to všetko mesačne... Ka som sa musela naučiť hospodáriť tiež lebo na konci mesiaca som nemala jeden cent... Stane sa 🙂 áno hlavne na potraviny ide koopec peňazí! Naučili sme sa, že hlavne nekupovať hovadiny a nepotrebné, kupovať tak, že to aj zjem nie potom vyhodím a pomohlo nám to, že vždy v nedeľu urobím MENU na celý týždeň, v pondelok ideme do obchodu kúpim len to zo zoznamu na celý týždeň, pomimo rožky šunka saláma mlieko čo treba, základné potraviny a na týždeň som si stanovila 40€ ! A úplne v pohode s tým vychádzam 🙂 na konci mesiaca mi ostane nejakých 60€ cca a z toho kúpim synovi ak niečo treba alebo si ich dám na šporenie a k tomu ešte mám doma plnu pokladničku 2 €uroviek čo si sporím tiež 🙂 ty máš dve deti daj si na týždeň 60€ a hlavne tým menu na týždeň veľa ušetríš... Čo sa týka kozmetiky tak je niekedy lepšie kúpiť lacné a kvalitné ;) len žiadne denno denne kávičky s kamoškami nechty kaderníčka atď.... Zapisuj si mesačne čo platíš kde si čo minula a nepotrebné veci prestaň robiť a deťom radšej banan ako čokoladu....
@zuzanka.zuzu nevidim preco by to mala byt hanba zarobit 400e, stale lepsie ako byt na socialke, moja mama ma 58r, zarobi 430eur v cistom nestazuje si aj ked vie ze vyskakovat nemoze....

Ja mam z materskej 236€ nakrmyt 3ludi, zaplatit pausal 30€, benzin a usetrit malemu a sebe na nieco ak potrebujeme (ci uz oblecenie, kozmetika alebo nieco do domacnosti) a zijem, priatel sice zaraba cez 1000€ niekedy aj viac ale on zaplati najom a to vsetko okolo toho a malemu mesacne 108€ plavanie a skoncil, je to padle nahlavu ako to mame rozdelene ale zial inac sa neda, sme obaja tvrdohlavy, to by bolo na dlho keby mam vysvetlit cely pribeh... Ja len poukazujem nato ze sa da vyzit aj z ovela menej penazi