Ako vyžiť každý mesiac?
Ženy poprosím Vás o radu ohľadne rodinného hospodárenia.... mame s manželom príjem cca 1600 eur mes., máme hypo 370, inkaso 125, poistky, mobil, net, škôľka (zabudla som napísať, že máme 2 detičky - 3 a 4 ročné) - cca 250 eur, 50 benzín, zbytok na stravu, drogériu, lieky a pod....... občas neočakávané výdavky, niekto má sviatok, poistka auto..... No každý mesiac nám chýba do výplaty cca 200-300 eur. Na strave nešetríme, zas skoro nikde nechodíme, občas do kina, plávať (permanentky máme za dara) o šetrení nemôže byť ani reči.... Potrebujem Vás názor, nakoľko sa s mužom stále hádame, on tvrdí, že je to dosť peňazí, ja zas, že málo a nedá sa z toho vyžiť.... ženy potrebujem aj radu ako hospodáriť.... Prosím Vás vyjadrite sa hlavne, tie ktoré žijú z podobného "budgetu".....dakujem
@ivuska_81 prečo ľutuješ .. ja nechodim ku kaderničke ale ani nechcem a ani mi to nechyba ako pubertacka som chodila vzdy ked som dosla domou som nespokojna este 5 minut dorovnavala noznicami .. :D.. tak sa striham sama naucila som sa .. ale ja niesom na take tie kozmeticko ine veci... som skorej sportovy typ ale zase si doprajem niekde inde...moj posledny kadernickovy zazitok dala som si farbit vlasy pred svadbou (zial podedila som sedivenie tak farbim uz zo 10 rokov ale sama).. bol to otras hned na druhy den som to prefarbovala :D... inak mame doma ovela mensi prijem.. ale to sa nestazujem ako tu nejaka babenka vysie mohli by sme mat viac ale mame malinke deticky radsej si ich chceme uzivat sme spokojny ako mame a aj z toho velmi vela usetrime... a navyse teda nemame hypoteku takze hned velky plus do rozpoctu... s tym ze tie pizze si aj ja rada doprajem ale z dvomi malimi detami to nieje taky zazitok tak na tom sme za posledne roky dost usetrili :D:D... a to co pises raz za mesiac herna raz za mesiac mekac raz za mesiac pizza tiez podla mna problem nebude.. urcite si to skus spisat ... alebo je este dobry typ opacny zober papier a urob kolonky na co mesacne minate - najskorej pausalne vydavky ale musis tam byt vsetko aj to co sa raz rocne plati (vydelene 12 timi) auto dom pausali a tak... potom jednotlive veci ako drogeria potraviny (podla blockov za par mesiacou zistis kolko to cca je) + vylety restiky - tiez podla blockov lahko zistis kolko to je a ked si na kazdu tuto kolkonku das nejake cislo ze kolko si chces mesacne dovolit na tuto vec minut (budes ratat so svojim rozpoctom + s tym ze mozes si zaratat aj take ze chcem usetrit cca 50-150 eur aj ked je to dost malo na zaciatok uricte staci...) a uvidis ze to zvladnes... ;)
a inak ja si nemyslim ze kupovat psovi maso a varit ho je pre neho lacnejsie a uz vobec nie zdravsie.. radsej sa treba podla mna zamerat na zohnanie nejakeho lacnejsieho kvalitneho krnmiva ktore vies pripadne kupit nejako hromadne od nejakeho subdodavatela lacnejsie... kamaratovi som vypiplavala labradora a viem ze aj v tych premiovych kvalitnych krmivach boli velke rozdieli v cene... a taky velky pes veru vela popapa

Hej hej. V takom LC by som tiez hukala, aky je to fasa prijem... v BA je to horsie. Uz len ta hypo v hlavnom meste a hypo v tom LC je trochu rozdiel...a byt rovnaky... niekto sa prejde za 15 minut cez cele mesto/dedinu pesi, niekto musi aj taku mhd platit. A nie je to mesacne nizka suma.. este ked to treba zaplatit pre troch ludi. Alebo sa este zapchami moze presuvat cez mesto autom, to sa zas nedoplati na auto. Skolky niekde poloprazdne, v BA neberu deti, nadlimity...napriklad...treba doplatit za sukromnu minimalne na ten jeden rok alebo dat dalsie prachy na dochadzanie do inej casti mesta do skolky. Atd atd... Trosku mimo misu ste tu podaktore naozaj... a ten nazor ze "a naco je vam pes" tak to ani nekomentujem uz
Váš manžel má pravdu. Bez debaty. Mali by ste sa nad sebou zamyslieť a naučiť sa hospodáriť, myslieť aj na budúcnosť. Od dobroty aj kone dochnú...
@deti95060810 No a nevedia?!Ja čo vidím vedia... 😉
@surriana nie, nevedia...moja skúsenosť.
@sense no očividne si nečítala celú našu diskusiu, tu nebola reč o 58ročnej žene, ktorá už asi nemá malé deti... ale o tom, že je hanba ak toľko zarába muž-živiteľ rodiny s malými deťmi... v tom prípade nech hýbne zadkom a ide zabezpečiť rodinu. prosím, nevytrhávaj moje slová z kontextu...
@zuzanka.zuzu nevytrhavam nic z kontextu nie je hanba zarobit minimalku , hanba je sediet doma na riti a nehnut krizom slamy, moja mama cely zivot zarobila minimalku a vychovala tri deti, ....v niekt.ragionoch su ludia vseobecne muzi aj zeny radi ze maju vobec nejaku pracu
@ivuska_81 skuste si naozaj aspon mesiac dat tu namahu (hovorim namahu, lebo pre mna je to neskutocna otrava a nevydrzala som ani ten mesiac) odkladat blocky a spisovat, co ste kupili a kolko to stalo dokopy. Kazdy jeden nakup. Urcite tam vyplava nieco, na com by sa dalo usetrit. Dalsia vec je, ci ta kadernicka, mihalnice a neviemco ste tam este spominali, ci to stoji za to platit. Mekac za to urcite nestoji, to nerobte, ved je to humac ☹ asi by som tiez obmedzila herne a nakupne centra a podobne veci. Netreba kazdy mesiac na daco vyhadzovat. A uz vobec nie na oblecenie, kabelku, a neviem co. Nakupim, co potrebujem a je. Meverim, ze niekto potrebuje kazdy mesiac novu handru. Najprv by somale hlavne zacala od seba, ked bude vidno vysledmy, potom by som mozno hodila rec aj s muzom, ze teda este keby on trochu obmedzil fajcenie, tak to bude este lepsie... drzim palce, nech sa s tym nejako popasujete. Mozete to brat ako nejaky novy projekt a zakusnut sa do toho. Ak sa vam podari sa z toho kolotoca "vyhrabat" budete mat zo seba super pocit. Vazne
No zienky a teraz radte mne prosim, zbytocne zakladat novu temu kedze to tu riesite,,
Moj prijem 400€ muzov prijem 950€ a ako je mala na svete hadame sa pre peniaze stale😬😭reci typu s mojej karty si minula tento mesiac 158€ ma chyta zlost, muz plati (byvanie internet malej poistku, sem tam ho po daco poslem ako rozky a pod podotykam nic drahe a hrozne) cca 300€,,,
Ja so svojich 400€( uver 102€,elektrika 35€, strava pre nas,pre dcerku vsetko co treba od plienok ,UM,kozmetiku,tankujem si auto, zial moje lieky kt potrebujem 40€,prakticky mam podla neho zvladnut fungovat z 200€ za mesiac bez problemov cele 4tyzdne... no a on si svoje zvysne peniaze seeeetri alebo vraza do veci kt pre nas 2 momentalne nesu podstatne,,, podotykam ze malej vela oblecenia kupim v kik pepcu bazar a sebe nekupujem nist radsej.
@lucmirka124 no ked nedostane párkrát pan manzel nazrat lebo by si mu vela z karty minula, tak by sa zbadal
@lucmirka124 napis mu zoznam na nakup na cely mesiac - od muky, cez um, plienky, po maso a posli ho s jeho kartou do obchodu, reku, ze mu nechces TY minat...
@lucmirka124 postoj tvojho manzela nie je pekny voci tebe a ani spravny. Pride mi to od neho nedospele a nezodpovedne. Tazko ti nieco radit, ked mas doma "skrecka", on sa musi uvedomit. My mame spolocny ucet, hoci muz zarobi daleko viac, vzdy subto spolocne peniaze.
@lucmirka124 treba mu spočítať koľko čo stojí možno nechodí nakupovať a nevie tie sumy
@lucmirka124 mal by Ti dávať aj on peniaze na stravu domácnosť zle som si prečítala príspevok.Aj ty si sa vzdala príjmu porodila si mu dieťa, ako nemám rada vyhrážky, ale to môžeš povedať mala pôjde do jaslí škôlky nevychádza mi to a potom by videl aké sú to peniaze
Strava je drahá položka a všetko okolo detí:(
@zuzanka.zuzu s týmto súhlasí,lebo z kancelarskeho platu a s VŠ sa dnes ozaj nedá vyzit....pre zakladatelku....u nas v kancloch ženy zarobia v cistom cca 650e a sú samozivitelky a ziju.....aj s demi vo vlastnych bytoch s hypo.....skús sa nad tym trochu zamysliet evidentne niekde robus chybu a nebude to mihalnicami (mimochodom v trende je Natural look,hento. uz je spolu s gel nechtami dávno out)
@zuzanka.zuzu súhlas.... A že si vzdelaná, a máš prašule kvôli tomu, ze si tvrdo makala a išla za svojím je obdivuhodné..... Koľkí by sa tiež mohli mať lepšie, ale sú pohodlni až lenivi....😎
A z niektorých žien, akoby závisť hovorila....
@ivuska_81 Ked odpocitam to, co davam na vzdelanie a kruzky na deti, co je u nas tvori asi najvacsiu cast vydavkov, tak mame podobny prijem, my nemame hypo, ale mame 4 deti a vsetky starsie ako vy. Dokazeme uplne komfortne setrit, doprajeme si aj vylety, aj divadlo, aj dovolenku, ale vzdy s rozumom - chodime na obycajne kupaliska, jazera, prirodne plaze pri mori, vela chodime na hory, stanujeme, na lyzovacky vyuzivame "babka" hotel a pod. Bicykle, lyziarsku vystroj, korcule, kupujeme z druhej ruky, snazime sa kvalitne.
- nefajcime
- pijeme len prilozistostne na oslavach, vino od lokalnych vinarov
- varim kvalitnu domacu stravu, nakup robim raz za tyzden, potom uz len deti dokupuju pecivo, mam plan, co budem varit, u nas sa nieco vyhodi mozno 2x za rok
- nekupujeme ochutene jogurty, polotovary minimalne, nijake sladke vody - mame bazovy a rakytnikovy sirup.
- my sme ANTImotorizovana rodina, ak to len trochu ide, presuvame sa peso, kolobezkami, bicyklami a MHD. Pocitala som to - cela rodina nachodime a nakolobezkujeme a nabicyklujeme (neratam vikendovu turistiku) za bezny tyzden 200 km. Autom doveziem 100 kg nakup a ideme cez vikend na navstevu.
- vela citame, hlavne deti a vyuzivame miestnu kniznicu
- chodime plavat na mestsku plavaren, inklinujeme k sportom, ktore su takmer zadarmo - turistika, bicyklovanie, beh, bezky...
- deti a ja sa chodievame ostrihat do miestnej strednej skoly ku ucniciam - kadernickam - mna striha majsterka 🙂
- deti si dedia oblecenie po sebe, kupujem v Lidl a Tescu, vela dostavam od kamaratiek, vela darujem dalej, deti maju aj nove, aj pekne, ale namju problem obliect si nieco starsie a menej in - viem im t pekne zladit a nakombinovat
- mame doma kino - vyberame si kvalitne filmy, casto uplne retro, pozerame ich na premietane na bielej stene
- robime premyslene nakupne rozhodnutia - nekupujeme zbytocnosti, vzdy sa snazime zohnat to co ma najlepsi pomer cena/kvalita, od poistiek, pracky az po biely jogurt, vzdy, sa pozeram, ako hodnotu dostanem za svoje peniaze - kolko mi to prinesie uspokojenia, stastia, casu navyse, osobneho rozvoja
- nikdy som s detmi nechodila do platenych herni. Nikdy. Ak bolo pekne, sli sme na nejake ihrisko von, ak sa nedalo tak detske muzeum, bibiana, aj do dospelackych muzei na vhodne vystavy, vzajomne navstevy s kamaratkami, do kniznice sme sli.
Mam od podstaty ekonomicky nastavenu povahu. Nedokazala som rozhadzovat, ani ked som zarabala 3 krat viac ako som potrebovala na pohodlny zivot. V USA som po zaplateni najmu dokazala zit z 3 USD na den po dobu 5 mesiacov 🙂. Nerada setrim na darcekoch blizkym, v tom ma musi obmedzovat manzel.
@ivuska_81 popravde ani moc lebo sme pred rokom kupili dom a kazdy mesiac nieco dokupujeme z vyplat ...ale nieco malo odchadza na sporiaci...
@ivuska_81 ze mekac za 10 eur, jasne 😀 ked priemerne menu stoji okolo 5 eur, detske 3,4 😀 no pod 20 eur urcite nejdete 😉 a tvoje posledne reakcie tiez o mnohom svedcia, chces si vyskakovat nad pomery, ale nemas na to. Tak bud zvysit prijem, alebo okresat vydaje, rady si tu dostala pekne
Však na niektorých príspevkoch tu sa musím smiať nehnevajte sa, že napr. oblečenie kúp tu v bazari veď keď si to spočítam s postovnym, tak ma to vyjde rovnako ako nové v obchode, tak isto aby nekupovala v drahých obchodoch že aj u cinana a v pepcu sa dá dobre nakúpiť 😂 No vec stojí v týchto obchodoch priemerne o pár eur menej 2,3,či 4 eura.... a rozpadne sa po treťom praní tak čo sa mi oplatí viac ? Tričko za 9€ z hm, ca, zara , ff alebo za 5 e z pepca alebo od cinana ? Úplne ta chápem, v našej rodine zarábame obaja naše príjmy sú spolu 1300€ Máme pôžičky, máme klasické náklady na bývanie, mobily, internet,poistky, 2 školo povinné deti, psa a môžem ti úplne vážne napísať, že keby muž nezarabal ešte pomimo, tak by sme nevyzili....

@anavik29 zjavne si ty tá, ktorá nepochopila 🙄 nuž a očividne si zakladateľka mekáč a podobné roztopašnosti z ich príjmu dovoliť nemôže, keďže jej každý mesiac 200-300€ chýba...