Ako vyžiť každý mesiac?
Ženy poprosím Vás o radu ohľadne rodinného hospodárenia.... mame s manželom príjem cca 1600 eur mes., máme hypo 370, inkaso 125, poistky, mobil, net, škôľka (zabudla som napísať, že máme 2 detičky - 3 a 4 ročné) - cca 250 eur, 50 benzín, zbytok na stravu, drogériu, lieky a pod....... občas neočakávané výdavky, niekto má sviatok, poistka auto..... No každý mesiac nám chýba do výplaty cca 200-300 eur. Na strave nešetríme, zas skoro nikde nechodíme, občas do kina, plávať (permanentky máme za dara) o šetrení nemôže byť ani reči.... Potrebujem Vás názor, nakoľko sa s mužom stále hádame, on tvrdí, že je to dosť peňazí, ja zas, že málo a nedá sa z toho vyžiť.... ženy potrebujem aj radu ako hospodáriť.... Prosím Vás vyjadrite sa hlavne, tie ktoré žijú z podobného "budgetu".....dakujem
@0silvia0 moji rodičia chovajú na vajíčka, presne viem čo myslíš. Od vrabcov, cez cenu krmiva až po nadprodukciu v sezone. Ale aj tak si myslím, ze by som do toho šla tiež, ak by som mohla, už len kvôli tej kvalite a preto ze toho mäsa veľa nepojeme, tak kvôli bielkovinam. A je s nimi aj sranda, keďže sú drzé a naši ich púšťajú pásť v sezóne každý deň, čo v kombinácii s flagmatickym malamutom je vcelku zábava 🙂
@mamutka no to áno, drzé boli, aj ja som ich púšťala, vyžrali aj posledné stebielko z trávy, ale to ich mal chudák pes nalezené v miske a raz mi stáli pred vchodovými dverami a raz sa jedna vybrala nocovať von na ulicu... keď ma videli, plieskali sa do plota a keď boli pustené, bežali za mnou... normálne mi začínajú chýbať, ked ich tak spomíname, spomienkový optimizmus, pamätám si len to dobré 😍
@rutie ako uplne super tiez sa snazim podobne velmi ma zaujalo ze niekto dobrovolne pise o tom ze su nemotorizovana rodina... mi tiez mame auto na "ozdobu" pouzivame ho co najmenej ked sa da chodime vlakom alebo busom (tym menej lebo ja neznasam cestovanie dobre) takze nase auto ma po 10 rokoch najazdene tolko ako niekto najazdi za rok... inak nakolko ludia vlakmi z detami necestuju hlavne na zapad vecsinou tak je cestovanie velmi pohodlne kdeze chytis kupe pre rodiny s malimi detami ktore je vo vlaku niekedy len jedno ale takmer vzdy prazdne.. tesim sa z Vasho pristupu hlavne z ekologickeho hladiska ♥

@0silvia0 ja napriklad chovam sliepocky na vajicka lebo som z tych z obchodu mala salmonelozu fuj nikomu nezelam ...financne ma to ze ich krmime stoji mozno tolko co by som kupila v obchode vajicka ale mam ich vlastne viem co som im dala jest atd. a dalsie pozitivum ze nic sa doma nevyhadzuje vsetko ide aj im aj ked cistim zeleninu supky ...rodicia su dochodci a tí maju okolo 50 sliepok aby na nich trosku aj privyrobili ale je to ozaj len trosku na prilepsenie
@sofinka156 ja poznám pozitívum chovu sliepok, veď som ich sama chovala, ale u nás negatíva prevážili tie pozitíva bohužiaľ. Veď vlastne píšem to isté čo ty, pozri môj príspevok o 9,25🙂
Ale tá salmonelóza ma zaujíma, to vajce z obchodu nebolo následne tepelne upravené?
@oskvarka Nuz, my ked ideme cela rodina a je to daleko, tak nepouzivame MHD, ale ideme autom, lebo nas je 6 a sme v podstate hromadny prostriedok - je to lacnejsie.
Snazime sa co najviac pouzivat vlastny pohon. Verejnu dopravu vyuzivame, ked sa potrebujeme niekam dostat individualne - my s muzom do prace do BA, deti na kruzky do BA. Ja mam averziu k soferovaniu. Nie ze by som nezvladala, uz som v pohode, ale stale mam v podvedomi taky vykricnik, ze je to v podstate jediny sposob akym mozem niekoho svojim pricinenim zabit, alebo zmrzacit - obycajnou nepozornostou, nevhodnou reakciou. Auta nemam rada vo verejnom priestore, zaberaju priestor, ktory by mohol patrit ludom, prirode, spatnia ulice, uberaju mesta o atmosferu, ludia sa v nich izoluju do plechovych bublin. My sme si aj miesto na byvanie vyberali s vedomim, ze nechceme byt odkazani na auto. Aj ked tych 100 kg nakupu by sa mi nechcelo vliect z obchodu - hoci mam aj tasku na kolieskach 🙂
@0silvia0 bolo na mäkko ale bolo to uz pred par rokmi....proste z obchodu nie
@rutie chi aj ja mam tasku na kolieckach a veru akurat dnes som bola na nakup a len tych 15 kil bananou neviem ako by som niesla.. vlak mne pride pohodlny velmi aj za to ze nemusime byt priputany a mozem sa venovat deckam ... mi budeme v januari uz 5ti ale moj muz si tiez planuje ze by chcel este jedno babatko ja sa toho dost desim lebo mame 5 miestne auto a nechce sa mi ani riesit zmenu... mi obaja neznasame soferovanie tak si aj vylety vyberame podla toho kam sa da vlakom :D - kludne aj do talianska boli s me aj v neapole.. 🙂.. ale tak ked ideme niekam s kamosmi a vyberaju oni samozrejme ze raz za rok ta jedna dve dlhsie cesty autom mame... ale neznasame to obaja a deti tiez niesu tomu naklonene ... mozno aj za to ze niesu naucene takto...
@mrkvicka060 Ja si z každého obchodu zoberiem bloček a každý deň večer ich prezerám a zapisujem všetky výdavky, ktoré som v ten deň mala. Ak na nejaký výdavok nemám bloček, i tak si ho, samozrejme, zapíšem. Na konci týždňa urobím sumár výdavkov, na konci mesiaca urobím súhrn výdavkov a príjmov. Absolútne to nie je žiadna otrava, dokonca ani námaha. No každý človek je iný. Je to veľmi dobré pre všeobecný prehľad, viem, koľko som ktorý mesiac minula, môžem zatiahnuť "brzdu", prípadne si dovoliť niečo, ak som veľa neminula.
@rutie krásna úvaha, pekné múdre slová, ale všetko je to len do vetra... reč bola o živiteľovi rodiny. a takého, ktorý má v dnešnej dobe, kedy je roboty prebytok 400e by som fackala medzi dverami 🙏
napr. na to aby muž robil kominára nepotrebuje ani vysokú školu ani 2 svetové jazyky - tak o čom to splietaš? a veru že zarábajú kráľovsky... hovorila som o neambicióznych ľuďoch a nie že všetci máme mať 2 vysoké školy
vôbec som nepísala o sestričkách v nemocnici, ktoré vymieňajú plachty alebo o kuchárkach - reč bola o MUŽOVI živiteľovi rodiny a ten asi ani nevarí, ani nežehlí 😉
(a fakt sa nečudujem, že chlapi majú niektoré ženy za slepice, keď si z textu prečítajú len to, čo im vyhovuje.... neprekrúcaj moje slová a nerob tu zo seba moralistku)
@zuzanka.zuzu ani sa nepokusaj niečo vysvetľovať.... Niektoré práčky všetko prekrutia, preonacia.... Chudinku autorku príspevku, ktorá chcela len radu ako hospodáriť, zvozili pod čiernu zem, pretože má psa,umelé mihalnice a občas ide s deťmi do mekaca.... Celé dni striehnu na MK, na svoju obeť vo fórach a keď ju nájdu, už ich nič nezastaví 😜 a popri tom ktovie, čo majú doma.....a 400 eur je fakt malo, ako mesačný príjem pre muža....
@zuzanka.zuzu ale on MAL 400eur na začiatku a išiel vyššie. Netvrdím, že 700-800 je nejaký dobrý plat, žiaľ, dnes už nie je, ale evidentne nejde o muža, ktorý stagnuje na úbohom plate 10 rokov. Neviem, koho majú chlapi za slepice, ale tón tvojich príspevkov je jasný, netreba nič vytrhávať z kontextu. Pohŕdaš tu mužom, ktorý v istom období zarábal len 400eur. Áno, je to veľmi málo, ale on pri tom neostal. Že ma teraz raz toľko a tebe sa to stále zdá málo, je tvoj problém. Oni sú skromní a stačí im to. Ona ho vidí ako šikovného muža a sú v pohode. Nechápem prečo by mali mať všetci rovnaké predstavy a merítka toho, čo je dosť a čo nie.
Babule kukam tie ozajstne rady a daktore co sa mi pacia skusim aj u nas aby sme to dako zvladali😊 kukam ze stale tu kolo mekaca sa splieta😂baby to je taka skola do zivota tam pracovat ze koniec... kazde euro si dobre rozmyslite co kde kupit. Ja za 8 rokov tam koniec ale drzala som😊no vyplata bola minim. Zodrat nas fyzicky nacisto.k zakaznikom byt vysmiaty za kazdych okolnosti. Pochvali sa clovek nesiel dockat.ale sem tam sme boli dobry kolektiv... no a to jedlo asi takto ak ,,,cerstve nezdrave tak zhresit tam!... po 20 min vsetko uvarene co bolo muselo prec nesmelo sa predavat...
@alaguema he? a ty si kto? však na teba som tuším ani jedným príspevkom nereagovala...
@zuzanka.zuzu tým, že sem píšeš, dochádza k tomu, že ľudia môžu reagovať na teba, vieš? Tak to na diskusných fórach chodí. Aj ty si reagovala na ženu, ktorá tebe menovite svoj príspevok neadresovala. No nič...ty si živým príkladom toho, že niektorých jedincov nekultivuje ani vzdelanie (ktoré údajne máš...možno naozaj len údajne), ani materiálny dostatok.
@alaguema tej ženskej je zbytočné niečo vysvetľovať...myslím tým @zuzanka.zuzu , musí to byť veľmi nešťastná osoba... túzaujímajú iba prachy a tituly za menom a pred menom ale jej komentáre nestoja za nič....
@zuzanka.zuzu to ta fakt bavi pohrdat tymi ludmi len preto ze nezarabaju viac a su pre teba odpudzujuci lebo v tvojich ociach su neambiciozny?a co teraz....zivot sa netoci len okolo penazi...na h..o ti budu tituly a peniaze ked jedneho dna mozes prist o zdravoe..alebo co po smrti budes zakopana v inej hline dajakej luxusnej?a keby ludia nerobili aj take roboty kde zarobia podla teba menej tak ty co zarobis viac by si sa nemala ist kde napkat lebo by ta nemal kto obsluzit,alebo by si nemohla ist na nejaky koncertik lebo by to nemal kto postavit,ozvucit,osvetlit...to ze niekto zaraba menej neznamena ze je hned neambiciozny...kazdu pracu so yreba vazity aj toho cloveka ktory ju vykonava aj keby mal zarobit len 300...a je jedno ci je zivitel rodiny alebo nie..uz len to mu sluzi ku cti ze nesedi doma na zadku ale aspon sa snazi zarobit aj ked pre teba malo....nie kazdy sa potrebuje nahanat za peniazmi...su ovela dolezitejsie a krajsie veci na svete ako napr dve auta,niekolko nehnutelnosti.,dovolenkyv 3 krat za rok....a nie nezavidim...nemam co zavidiet...to ze som vyrastla v skromnejsich pomeroch(mala som vsetko co som potrebovala)a vychovali ma babka s dedkom zo mna urobilo cloveka ktory ssi vie vazit kazdu pracu aj malo platenu a dakujem nasim ze ma tak vychovali...aj svoje deti tak vychovavam....tak aby si kazdeho a vsetko vazili bez ohladu ci clovek robi na verejnom wc alebo je prezidentom....
@zuzanka.zuzu tak prosim ta nechaj tych ludi napokoji nech si ziju svoje zivoty skromne ale ovela uctivejsie ....ty si zi svoj neviem aky super zivot ....
@zuzanka.zuzu dedo mi raz povedal jesnu mudru ve(nech mu je zem lahka😥)KTO JE BOHATY JE CHUDOBNY A TEN KTO JE CHUDOBNY JE BOHATY.....skus sa zamysliet nad tym co asi tak tym chcel povedat ..ja som to hned pochopila ako to povedal...ja nepotrebujem mat tisice na ucte...a som napriek tomu stastna lebo mam dve lraane zdrave a mudre deti mam strechu nad hlavou a ludi okolo seba ktory ma uprimne maju radi.
@tinaa64 a prečo si myslíš, že bohatší sú nešťastnejší? 😀 aj oni majú šikovné a zdravé deti a spokojný rodinný život, vrátane strechy nad hlavou 😉
@zuzanka.zuzu no neviem kde som to pisala ale dobre ...odpoviem ti....lebo sa stale nahanaju len za peniazmi...a pochybujem ze sa vedia tesit z malickosti....takí ludia si myslia ze su stastní ja si to nemyslim...nedokazala by som zit v zlatej klietke a stresovat aby sim jedneho dna neprisla o majetky a peniaxe..zivot sa moze zmenit zo sekundy na sekundu....a si v r..i..a ty zo svojimi standardmi by si ani den neprezila s takym prijmom aky mame mi odpudzujuci neambiciozny ludia
@ivuska_81 ahoj, my mame podobny rozpocet, 4 clenna rodina..muzova vyplata plus rodicak cca 1600 eur, výdavky kazdomesacne(hypo, energie, poistky, telefony, benziny do dvoch aut, skolka) do 800 Eur, tiez nam to vychadza len tak tak..ale zaviedla som si taky zvyk, odlozit si do obalky na jednorazove výdavky (muzova positka do prace, smeti, poistky za auta) a to tak, ze mam rozratane alikvotne ciastny na mesiac a to si vzdy odlozim do obalky...takze ak nam pride vyse 100 eurovy výdavok navyse, tak to nie je az taka zataz...inak pre muza nie je nic horsieho, ako pocut, ze je malo penazi..to je pre muza velke ponizenie, pretoze maka jak tur, aby zabezpecil rodinu a toto ho dava strasne dole...chapem, ze je to otrava mat nedostatok, ale treba byt vdacny aj za to co mame...nejake eurace dokazeme usetrit aj tym, ze si vyrabam vlastne prostiredky na pranie a cistenie a aj nejaku vlastnu kozmetiku..tym sa da usetrit aj niekolko desiatok eur mesacne
@simcika a co ked zije v BA??? neviem, co vsetci mate s BA:.. okrem byvania tam nic nieje drahsie ako inde.. OK, este MHD, ale inak nic... jeden cas som tam zila a vobec nevidim rozdiel
jedlo, oblecenie, vsetko ako indde, tie iste retazce, tie iste ceny.... dokonca kopec inych obchodov a vselijakych zliav na kvalitnejsie veci za nizsie ceny ako ma moznost zvysok SK kupit.... aj jej naklady na byvanie su take, ako inde mavaju ludia, takze ona zrovna nie je pripad, co plati tisicku mesacne na hypo .. preto nechapem, aky ma mat rozdiel, ze je z BA?
@oskvarka 15kil bananov?? to akoze vazne??a to co s tym robis? ja viac ako 4ks nekupujem ,radsej znova cerstve...
a s tou salmonelozou nemas pravdu.. vajicko, melon, surove maso, cokolvek.... a na vajicku je napr. salmonela len na skrupine... nie vnutri, to tiez vela ludi nevie....cize teoreticky, ked rozbijas vajce, mala by si si umyt ruky a vyliat ho zo skrupiny tak, aby sa co najmenej o nu obtrelo :D
@ivuska_81 tuto diskusiu musím dať prečítať môjmu šetrnému mužovi. Bude si ma viac vážiť 🙂

@mamutka nemyslím si, že chov sliepok na vajcia sa nejako extra finančne oplatí, jedine ak človeku záleží na vlastnej biokvalite ale z finančného hľadiska ťažko... V lete som sa sliepok zbavila, posunula som ich môjmu otcovi. Ak máš kupovať krmivo pre sliepky a nemáš nejaké naturálie z nájmov polí ako to býva, tak vôbec. Sliepky majú obdobia, keď nesú veľa a potom majú hluché obdobia hlavne v tomto chladnom období a keď sa skracujú dni, tak nesú minimálne. Ja osobne nemám obchodného ducha a nadspotrebu som rozdávala, neviem predávať. Sliepky sú strašne pažravé a požerú toho veľa, okrem toho nám sa pri sliepkach držali myši a vrabce. Všetko osraté od vrabcov a myši boli nalezené aj v kurníku, takže až také bezstarostné veru sliepočky nie sú a nie je tento chov pre každého. Ale to je môj názor, niekto môže mať iný, ale chýbajú mi veru v tom, že požrali úúúplne všetko a nevyhodili sme ani len šupku z mrkvy, absolútne sme nemali žiadny bioodpad, to bolo fakt super.
S tou hennou a kaderníčkou súhlasím, aj ja používam hennu už roky a sedieť u kaderníčky je pre mňa utrpenie, neznášam to, ale musím to absolvovať občas, lebo si nemôžem dovoliť nechať dlhé vlasy