Ako vyžiť každý mesiac?
Ženy poprosím Vás o radu ohľadne rodinného hospodárenia.... mame s manželom príjem cca 1600 eur mes., máme hypo 370, inkaso 125, poistky, mobil, net, škôľka (zabudla som napísať, že máme 2 detičky - 3 a 4 ročné) - cca 250 eur, 50 benzín, zbytok na stravu, drogériu, lieky a pod....... občas neočakávané výdavky, niekto má sviatok, poistka auto..... No každý mesiac nám chýba do výplaty cca 200-300 eur. Na strave nešetríme, zas skoro nikde nechodíme, občas do kina, plávať (permanentky máme za dara) o šetrení nemôže byť ani reči.... Potrebujem Vás názor, nakoľko sa s mužom stále hádame, on tvrdí, že je to dosť peňazí, ja zas, že málo a nedá sa z toho vyžiť.... ženy potrebujem aj radu ako hospodáriť.... Prosím Vás vyjadrite sa hlavne, tie ktoré žijú z podobného "budgetu".....dakujem
No ja mam 200e rodicak a manzel 700e plat. A zijeme normalne. 2x do roka dovolenka. Auto 2x deti poistky zivotne aj na auto byt...
Potraviny normalne.
Aj usetrime okrem mesiacov ked su vianoce ci narodky. Vsetci mame stavebne kde kazdorocne nasetrime aj na statnu..
Cize ak mate 1600 mesacne. Nechapem preco chyba.
Treba sa asi pozriet na kozmetiku ci rovnako kvalitnu nekupite lacnejsie. Nakupovat potraviny trebars trvacne napr. Cestoviny, ked su v akcii.
Ked je noeco moc drahe nekupit si to az ked to bude v akcii.
Napr. Do restauracie ideme jest raz za mesiac niekedy 2x inak si varime.
Alebo nenpsit drahe znacky ale trebars neznackov oblecenie.
Pepco trebars pre deti.
A tak...
@zuzanka.zuzu a co s tych vasich deti vyrastie?to co ty? Co budu mat "chudobnejsich"ludi za nieco odpudzujuce lebo nemaju tisice na ucte? Si smiesna....moje deti aspin budu vychovane k ucte...a k tomu aby sa nehanbili za to aj kby mali zarabat menej....clovek ku stastiu nepotrebuje miliony..
@katrin21 katka... lebo ak nechces len prezivat v ba ale aj zit tak zarataj do nakladov aj sluzby, aj tie skolky ktore v ba mas pre 50% ludi sukromne, aj hypo a to mhd - vsetko toto su pevne kazdomesacne naklady, ziadne ci kupim jogurt alebo nekupim🙂 proste to platit musis... takze prepac, ja som zila v malom meste polku zivota a polku v ba a viem ake naklady maju moje kamosky v tom malom meste a ake mam ja - opat, pisem o pevnych nakladoch ktore platit musim a rozhadzovat mozes len zvysok...
ak chces aj toto spochybnit tak ti odporucam si pozriet nejake porovnanie obyvatelov miest co sa tyka ich volnych financii po odratani tychto pevnych poloziek - napriek tomu ze v ba su radovo vyssie platy ako vo zvysku SR ( nie vsetky zlozky obyvatelstva - ludia s tabulkovymi platmi su natom rovnako na celom SR bez ohladu na vydavky ) bratislavcania nepatria medzi ludi s najvyssim volnym prijmom...
@tinaa64 ako v niecom s tebou suhlasim ale vo vela nie - to ze clovek ma viac ako iny z neho zdaleka nerobi milionara... a aj vela milionarov zije stastny a spokojny zivot so spokojnymi detmi... za mna radsej byt zdravy a bohaty ako chudobny a chory🙂 chudoba sa zial nerovna dobrote ani bohatstvo zlobe😉 vela zalezi od toho ako clovek deti vychovava, aku domacnost doma zazivaju, kolko lasky dostanu a podla mna aj povod penazi v tych bohatych rodinach ( inak vychovava buran hrubokrky bez vzdelania s nakradnutymi peniazmi, inak clovek co sa k bohatstvu dopracoval vlastnou tvrdou pracou...)
pisem ti to len preto lebo pausalizujes - mozno raz aj ty budes bohata a nebude ti to prijemne ked ti niekto chudobny napise ze si automaticky zla a tvoje deti nestastne len preto lebo mas peniaze , ktore si si zasluzila tym ze na sebe cely zivot pracujes...
@ivuska_81 že mekac raz za mesiac 😀 Ja som tam bola raz v živote a už vtedy ma skoro roztrhlo. Na WC. Mekac je v mojich očiach niečo ako stanicny bufet so sosovicovou polievkou z piatku. Len trochu nalesteny. Jaaj, ale jak to dobre znie, však? .... 😂
@montemotherone hm... ja som tam pomaly celu VS robila aj to jedla aj pripravovala a nebolo to nic strasne - netreba zas mat predsudky😉 moje deti tam radi chodia kvoli plysakom ak maju pekne - zjedia jogurt a ovocie, zapiju dzusom, zoberu plysaka a spokojni idu domov😉
@asia83 tak toto ti zavidim. ja to nedokazem, som na to leniva alebo prilis nesystematicka, ja neviem... ale ked aj zacnem, tak po tyzdni uz len odkladam blocky ale kaslem na zapisovanie a po dalsom tyzdni uz mam milion blockov, zacnu mi vadit, tak ich vezmem, vyhodim a kaslem na to... viem, ze by som mala, snad sa do toho niekedy prinutim... alebo ma prinutia okolnosti :-/ verim, ze to ma zmysel
@katrin21 ja vidim rozdiel napriklad aj v tom, ze v mensich mestach sa krasne uzivia butiky s oblecenim, nie len velke retazce, takze clovek si vyberie kam pojde nakupit. V bratislave vidis len h&m, new yorker, zara, reserved blablabla...v meste, z ktoreho pochadzam, su taketo obchody tiez, ale boli by posledne, do ktorych by som isla nakupovat... a to je len jeden z prikladov.. chces kupit kvety k sviatku? ok, v BA za 20 eur kupis kyticku, no ani neviem ci kyticku alebo kvet s dvomi listami... v mensom meste na strednom alebo vychodnom slovensku mas za 20 eur kyticu celkom slusnu. dalsi priklad... a v takychto veciach su tie rozdiely. obchodiky ,,so vsetkym" v mensich mestach, dedinách... najom neporovnatelne nizsi za priestory ako v BA, dokonca si priestory vpohode kupis, nemusis mat v podnajme.. podnikatelia nemusia az tak tahat do extremu ceny, kvoli vysokemu najmu... to su rozdiely... to naozaj je este niekto, kto to nevidi a pride mu v pohode porovnavat?
@ivuska_81
Nič v zlom, ale my máme príjem o dosť vyšší a v nepamatám, žeby som na stravu s kozmetiku minula mesačne 700€ a to nekupujem maso v reťazcoch iba od farmárov, podobne zeleninu, ale v sezóne beriem aj normálne v obchodoch, keď je slovenská. Ja vobec nekupujem sladkosti, varím na dva, občas na tri dni, deťom nekupujem každú somarinu, ktorú si zmyslia. A v podstate nechápem, na čo minieš toľko peňazí.
Baby, ak to niekomu pomôže, tak ja napríklad nekupujem značkové oblečenie, nezakladame si na tom. Oblečenie nosíme, kým je o.k. Nie- kým je v móde 🙂
Kupujeme hlavne základné potraviny, málo, skoro žiadne výrobky, žiadne sladké vody, hlavne zeleninu, ovocie, chudé mäso, ryby, mliečne výrobky... Snažíme sa hlavne slovenské. Robievame si vlastný jogurt. Nekupujeme drahé hračky, žiadne PS, či PC hry. Máme internet, čiže najnovšie sme zrušili aj Skylink. Filmy si stiahneme a kukneme keď chceme, čo chceme a bez reklamy. Predala som satelitný prijímač, satelit. TV máme jednu v celom dome. Bud ju napojím na net, alebo na DVBT anténu. Aj to je väčšinou vypnutá 🙂 Oblečenie po deťoch sa snažím aj predať, čo nepredám darujeme charite. Synček nosí veci aj po dcére, aj keď je medzi nimi 12 ročný rozdiel 🙂 (veci som si odložila, a keď som vedela že to bude chlapec, vytriedila som také "unisex" 😉 Časopisy, noviny nekupujeme (máme net) Nefajčíme, občas ideme plávať, v podstate skoro nepijeme, málo maškrtíme (doma nemám zásoby sladkostí- napriek tomu vyzerajú moje deti šťastné 🙂 ku kozmetičke idem raz za čas (aj keď by sa zišlo častejšie), ku kaderníčke detto, nechty si robím sama, (aj iným), mihalnice si neurobím, iba iným (🙂)... a ešte stále rozmýšľam, čo také viem ponúknuť, za čo sú ľudia ochotní zaplatiť, a ja to viem urobiť 🙂 lebo vidím, že ľudia vedia míňať na iné sprostosti 😀
pozastavila som sa nad tým, že ľudia delia peniaze do obálok, väčšinou sa peniaze vyplácajú na účet a platí sa kartou , ja by som nemala nervy na zapísovanie každého bločku a o tej strate času pomlčím. Stane sa mi veľakrát, že v peňaženke nemám ani cent, hotovosť vyberieme pre prípad, aby sme mohli zaplatiť v obchode, kde sa kartou nedá platiť, /aj také ešte sú/, prejdem si pravidelne účet a hneď vidím, kde som minula, /mobil - prešvihla som, benzín - viac by sme mali chodiť peši a nevyvážať sa na aute, atď, načo zapísovať, veď si pamätám čo som kúpila v priebehu mesiaca
@dai ja nemám predsudky. Ja som mala po mekaci hnačku 🙂 a môj muž grcal celý deň. Ďakujem, neverím, neprosím 😉 To si doma radšej uvarím zapraženú polievku s vajcom
@dai aj chudobny mozu byt zdravi...len som chcela poukazat na to ze peniaze niesu vsetko..za ne sa neda kupit zdravie a ani laska a do hrobu si och riez nikto nikdy nevezme...moj dedo pochadzal z velmi chidobnej rodiny prezil druhu svetovu...a aj napriek tomu ako velmi tazky zivot mal bol to jeden slusny uctivy laskavy cestny chlap ktory vychoval s babkou 5 deti a aj mna..chodil na tyzdnovky zatial co babka mala 2 roboty..a nezarobili vela tak ako by ai to ta dotycna pani predstavovala...a taky ludia su jej odpudzujuci?lebo sa snazia aspon z toho mala sa postarat o rodinu a nespadaju do jej predstavy kolko by mali zarabat...?
A aby toho nebolo Dedo prezil 8 infarktov 5 porazok posledny infarkt neprezil..
@lukrec tak to naozaj viete vyzit a este aj dovca? U nas strava 400 eur, neratam seky stravne detom cca 50 eur,manzel sa musi stravovat v praci kedze je kazdy den na cestach 100 eur. Varim na dva dni ,ale musim kupit este nieco aj navyse takze aj suchu alebo varenu veceru, lebo decka rastu vela jedia. Seky , poistky 400 a to mame malu hypo, este nemam oblecenie, lieky ked dieta ochorie, benzin a ine veci. Takze asi Vam musia urcie Vasi pomahat, proste neverim, ze z toho vyzijete. A este hovoris , ze dovolenka.
@tinaa64 pozri, podla mna je stastie stav mysle, nic viac a nic menej, podobne ako sloboda - proste rozhodnes sa byt stastna a nadstavis sa nato... s peniazmi je to asi jednoduchsie ako bez nich - oni ti jasne negarantuju stastie samotne ale daju ti slobodu pohybu a rozhodovania sa...
ja nespochybnujem ze aj chudobny clovek moze byt stastny - hlavne ak je s tou chudobou zzity, nic mu nechyba, netrpi zavistou a podobnymi neduhmi... ale proste tak isto stastny moze byt aj clovek bohaty😉
@montemotherone asi vam tam nieco zle sadlo... to aj po normalnej strave sa moze stat, mozno bolo aj nieco pokazene alebo zle pripravene - ludia chybuju... tazko mi to urcit - ako pisem, ja som tam jedla vtedy pravidelne a nikdy mi nic nebolo, od zachodov, cez zametanie az neskor po pripravu jedla a pokladnu som tam robila vsetko - neviem ako to je teraz ale vtedy boli dost vysoke naroky na cistotu, cerstvost a podobne ( v sklade sme pravidelne kontrolovali cerstvost, potraviny sa museli vyclenovat ak boli po dobe spotreby - aj ked to sa malokedy stavalo...)
@dai samozrejme...ale ako moze byt ten bohatsi clovek stastny ked riesi a iraza zivoty chudobnejsich..a je ich dost...nemas tirul?si pre mna nic....a uz som pisala....ja aj doprajem nic nezavidim...len nech ma uctu aj k ostatnym...mna tak vytocila ta osoba...su ludia a ludia..pokial clovek s viac peniazmi sa sprava sluane a uctivo a nechvasta sa titulmi a majetkami je to v poriadku.proti takym vobec nic nemam....mna vytacaju taky ludia ako ona...arogantny,chvastajuci,a taky co sudia cloveka podla jeho prijmu a h..o vie o jeho zivote ..co preziva a preco nwmoze mat vyssi prihem..7z chapes o co mi ide?nepaci sa mi jej priatup lebo sa to tyka aj mna a mojej rodiny hlavne ludi ktory ma vychovali..
@mrkvicka060 aaale ani to neni celkom pravda...su aj male obchodiky po sidliskach aj mensie kvetinarstva..a okrem toho kytice maju aj v tescu ...lidli...atd
@tinaa64 ako jasne, bohatstvo nikoho neopravnuje k tomu byt arogantny... na druhej strane ju chapem, kedze pravdepodobne za vsetko co ma musela bojovat, nieco obetovat, snazit sa etc . .. aspon tak mi to vyslo z jej prispevkov - ja som tiez z jednoduchych pomerov, nie sme mega bohati ale ani chudobni nie a tiez sme s muzom k vsetkemu prisli len vlastnym pricinenim... uprimne, tiez suhlasim s tym ze zarobok 300-400 euro pre zivitela rodiny ( ci je to chlap alebo zena ) je strasne malo a clovek by sa mal snazit aby to zmenil ... inak aj ja aj moj muz sme presne s tymto prijmom zacinali🙂 a ledva prezivali v ba z ruk do ust = neviem si predstavit este mat popritom dieta☹ ale mozno v mensom meste, s podporou rodiny sa to da ( u nas vacsina prijmu isla prave na podnajom a cestovanie do prace)
- neviem preco si vzala tie jej prispevky tak osobne a nechala sa tak vytocit - vy predsa na sebe pracujete podla toho co pises... a ona nikde neznevazovala urcity typ prace, skor typ cloveka ...
( to s tym titulom som pochopila ja len ako priklad toho ze na sebe pracovala a vzdelavala sa, ja mam titul len jeden, v praci som zazila kopu ludi bez titulu super sikovnych ktori to dotiahli velmi daleko a na VS zase kopu ludi s titulom neschopnych v realnom zivote nieco dosiahnut ... )
@katrin21 tak zas dooobre, ale kytice v tescu aj v lidli som videla...no nic ok, k tomu sa nebudem vyjadrovat, pre mna asi kytica k sviatku vyzera inak ako pre mnohych inych ludi... ja si napr, tie z tesca kupujem len tak do vazy v obyvacke 🙂 ok... a prosim ta, mam behat po bratislavskych sidliskach kvoli tricku na druhy koniec, potom na treti, a podobne? zas no, BA nie je dedina s jednou hlavnou cestou, uz trosku reality prosim. lebo nemam co ine robit, len behat po BA, ked potrebujem dve tricka, pripadne rifle. a pre istotu este na jeden koniec a potom mozno predsa budu mat lacnejsie na tom druhom konci... hmmm no nemali, tak sa odtrepem zas na ten prvy koniec... toto nemozes mysliet vazne uz
@dai o tych sluzbach ...skolkach atd sa nehadam..ale tiez mi tam chodila dcera do skolky chvilu a veru nestala viac ako u nas na dedine na strednom Slovensku...sukromne nepocitam tie su drahe vsade..aj u nas v Tt, aj v Pd..kdekolvek..
No ale ja som pisala hlavne preto , lebo ona uviedla uz po vsetkych pevnych nakladoch zostatok cca.800e a to nie je malo..26e na den je super aj v Blave..to uz je fakt o potravinach a obleceni a to stoji ozsj vsade rovnako..dokonca aj menej v Ba..treba len vediet kam ist na nakupy..Hilfiger to nebude.
Mhd je drahsia..celkovo byvanie a cestovanie...css strateny v zapchach je najdrahsi aj tak...😛
kadernicka- ale aj ta sa da najst aj lacnejsia ...rovnako ako kvety a statne skoly a skolky..
@ivuska_81 nečítam príspevky.Napisem Ti krutú pravdu ,že nevieš hospodárit s peniazmi a to je celé.Neviem či sa to dá vôbec naučiť,aj môj brat mal takúto exmanželku.Kolko mali toľko minula,a to zarábali krásne cca 2000 spolu.My máme s mojim jednu tretinu z toho čo mali oni,a čuduj sa svete doprajeme si vsetko. Aj ovocie,aj zeleninu,varím doma stale obedy,boli sme aj pri mori v lete lietadlom,a ešte aj dokončujeme z toho dom.Chyba nie je vo financiách,ale v ich rozložení na to čo musím kúpiť nutné,a čo mať nemusím.
@montemotherone neviem aky problem ste mali v mekaci..ale neviem o nikom komu bolo zle..my tam velmi nechodime na hamburgery
.skor na kavu so zaluskom obcas do caffe a este s autom obcas kupim Mcwrap..ten je genialny..arab.chleba zelenina a masko
.prakticky ine si nedavam ako toto a je to mnam ked so v meste a musis sa rychlo najest
.realne asi 2x do mesiaca..tragedia? Nie.
@katrin21 tak ale je to aj o moznostiach - vies ked zoberiem mojich rodicov - pokial byvali v mojom rodnom meste tak minuli omnoho menej ako ked sa prestahovali sem = tu uz isli aj do divadla, na kavicku, do restauracie a tak... proste v tom malom meste nemas ani tie moznosti/ lakadla, inak fungujes...
ako opat aby sme sa vratili k zakladu tejto temy - ja s tebou suhlasim ze aj v ba sa z tych penazi prezit da a hlavne ak jej nevychadza tak tych lakadiel sa zial bude musiet vzdat = neda s prikryvat perinou na aku nemam = ak teda chcem mat zdrave financie...
@katrin21 akoze jasne, 800 eur po odratani vydavkov je dost aj na BA. len mne pride uz maximalne scestne sa tvarit, ze ked mas 800 eur v BA a 800 eur v leviciach alebo v humennom je to iste, ked dobre vieme, ako je to naozaj... a uz ked sa ludia s tabulkovym platom rovnakym po celej SR zacnu stazovat rovnako v SNV ako v BA tak to je masaker fakt. aj co sa tyka byvania, tak v BA proste nemas na vyber, ci kupis byt za 20tis alebo za 120tis, lebo v BA kupis za dvacku akurat tak garaz pre auto! Niekde na vyber mas...
@dai ale ani to ze na sebe pracovala ju neopravnuje sa takto vyjadrovat...ani o praci a ani o cloveku....a ano dotklo sa to aj mna lebo hjed som si predstavila nasich....ale aj tie roboty ktore su malo platene niekto musi robit...ci?a niekto kto dlhsiu dobu su bez prijmu tak je rad ze zarobi aspon tych 300 ..ale netvrdim ze musi ostat na tom prijme roky rokuce....ja lenze aspon ten clovek nwsedi doma na zadku ale aspon sa snazi kus zarobit aj ked to nieje vela....
@tinaa64 tak ja viem ako sa ma dotykali svojho casu reci ako v ba kazdy vela zarobi = pomaly akoby tu pecene holuby do huby padali a tiez som sa branila podobnym sposobom ako ona , kedze tiez viem ze nic z toho co mame sme nedostali zadarmo... A velakrat mi to hovorili moji znamy / vrstovnici - videla som ako som ja travila moj volny cas a ako oni - ja som sedela nad knihami, ucila sa, brigadovala , oni sa velakrat flakali poza skolu, nasledne po strednej zapadli do nejakeho skladu, pocas celej VS som pocuvala aka som blba ze naco studujem a este v tom blbom MCdonalde zachody umyvam🙂 a teda ja som to pocuvala prave od tych z terajsieho pohladu chudobnych, nie bohatych😉 jasne ze ta situacia sa obratila - oni su stale v tom sklade a mne teraz tie pecene holuby padaju do huby🙂 ( opat podla ich vyjadreni ) = cize z mojho pohladu svet nie je ciernobiely a preto pisem ze ju mozu takyto ludia rozculovat - mna tiez rozculovali - a ja mam pocit ze o tychto ludoch ona pisala - nie o tych co prave zacinaju pracovat, nie o tych co sa vyhrabavaju z nejakeho dna a prijmu co pride ( co je super ), nie o tych co robia svoju pracu slabo platenu s nadsenim a z presvedcenia... pisala dost jasne o flakacoch - preto opat neviem ako si tam nasla seba ci tvojho dedka...

@zuzanka.zuzu šikanovať? 😂 Nebuď smiešna.Nejaká fiktívna osôbka na verejnom fóre...to je príliš abstraktné na to, aby som tomu venovala viac energie, než ma stojí naťukanie pár viet do klávesnice, keď práve nemám lepšiu zábavu 😉 Nič v zlom naozaj. Nemyslím to osobne. Len mi je to fakt príliš jedno celé.