Ako vyžiť po rozchode?
Baby ,ako ste to zvládli s financiami? S partnerom ideme od seba,mám z toho mindraky.
Syn chodí do súkromnej škôlky , žiaľ kôli jeho problemom neprichádza do úvahy štátna škôlka kde je veľký počet detí.nezvlada to,potrebujeme malý kolektív. Ja teraz začínam po 5tich rokoch robiť,no robím v službách a tie sú každú chvíľu zatvorené respektíve obmedzené na OP čiže zárobok tam bude malý zo začiatku určite.k tomu to robím na živnosť a teda platiť réžiu musím bez ohľadu na to či zarobím alebo nie.
So synom absolvujem aj canisterapiu,plus ešte k tomu ešte jednu terapiu. Keď to počítam výdavky škôlka, nájom plus terapia sa mi vyšplhá na cca 850eur a to sme ešte nejedli,neobliekli sa a nejazdili
Akože fakt netuším kde vziať peniaze,niečo našetrené mám no to keď miniem môžem zabudnúť na vlastné bývanie do budúcna nakoľko pri malom sa mi už nepodarí zarobiť vzhľadom k výdavkom. Peniaze si míňam neustále nakoľko muž nieje ochotny platiť všetko čo syn potrebuje a tak peniaze sa míňajú a ja neviem čo a ako.
Ako to dávate vy?
Dobre. Kolko teda ocakavas, ze ti ma prispievat z platu 1100 eur?
@liljana čo znamená pre Teba byť finančne dostatočne gramotna? Ja som sa tu hlavne pýtala ako to ženy riešia keď ostanú samé a výdavky na dieťa sú o dosť vyššie ako je bežné. keby nebolo toho že na syna musím míňať svoje úspory,dávno mám kúpený jednoizbak a neriešim nejakého neochotne ho chlapa.no hold nie každému sa narodí bezproblémovo dieťa . U nás boli žiaľ problémy od narodenia a musela som aj svoje finančné možnosti poriadne okresať.to ale nebola moja otázka,ja sa musím prispôsobiť stavu,aký momentálne mám.
@liljana čo Ti poviem,dúfam že mi súd určí aspoň 1000 eur z jeho platu....🤦🤦🤦ženy čítajte s porozumením a ak neviete poradiť,jednoducho nekomentujte a neriešte si tak svoje vlastné traumy
@bajka16 Ale to neurčí nik na modrom koníkovi ale súd. Dokonca ani starostlivosť o dieťa , neurčíme my . Ku komu dieťa pôjde ? K matke ? K otcovi ? Do striedavky ? Od toho sa všetko odvíja. Pôjde do striedavky ? Matka zarobí 900 otec 1100 , vyživovacia povinnosť nebude alebo ak v minimálnej miere , z čoho potom chce matka platiť to všetko ? Pojde do osobky otcovi ? Pretože má vlastný byt , stabilné zamestnanie ? Bude musieť platiť matka. Pôjde k matke ? Otec ak zarobí 1100 dostane 150 - 250 eur. Ale prídu náklady na bývanie , školku len z vlastného , energie a i..........
@dadis nemám byt. Píšem že ak by som nemusela posledné štyri roky míňať na syna peniaze hlavne ja,mala by som ho . No teraz už sa peniaze míňajú a ceny bytov šli tak hore že to nedám ani omylom.a ja sa musím prispôsobiť.vecer Ti napíšem sa ,vďaka
Nemáš rodičov aby ti to trošku uľahčili?
@vanda323 tu sa žiaľ nemám na koho obrátiť.su radi že sú radi a k nim do bytu ísť ani nemôžme
@modry1985 OK, zle som pochopila...ale na veci to nic nemeni. Na nakladoch na dieta sa maju podielat obaja..ak su opodstatnene (to rozhodne sud), tak mozu byt aj 30-40% z cisteho prijmu otca...a opodstatneny naklad je aj byvanie/najom...takze ak autorka pojde byvat do najmu, tak polovica najmu je odpodstatneny a preukazatelny naklad na dieta...aj ked bude v striedavke, tak otec moze a aj casto plati vyzivne, aby malo dieta rovnaku zivotnu uroven u oboch rodicov. Tak sa do autorky laskavo nenavazaj. Este nikto neprisudil dieta do osobnej starostlivosti otca len preto, ze ma byt a zamestnanie.
autorka..takze otec ma z coho..len nechce...to je nieco otrasne toto!.nepochopim..jeho vlastny syn.....jednoznacne podat na súd...v zivote inak od neho peniaze nevymamiš ked on nechce.....nic ine sa nedá podla mna.
@dadis Jej chlap zarobí 1100 eur nie 3100 eur. Nie jedno rozhodnutie súdu som už videl , ale v živote to nebolo 40% príjmu čistého , ak nejaké rozhodnutie také poznáš sem s ním. A to som ich videl ...... Nenavážam sa do nikoho , ale to že človek pomenuje veci ako sa majú- to by mala byť úloha každého diskutujúceho. A pokiaľ nie je súdnym rozhodnutím učená starostlivosť o dieťa , je to ako rozprávanie o tom čo bolo skôr vajcie alebo sliepka.
Slečna má len 2 možnosti. 1.Ostať a znášať následky
2. Odísť a znášať následky
Do rozhodnutia súdu však nemá žiadne právne páky na to aby jeho prinútila k plateniu alebo ho odstavila od dcéry. Môže sa kľudne stať , že ona odíde a dieťa on nebude chcieť pustiť. A realita ? Príde polícia kývne rukou a bez nariadenia súdu , to nebude môcť riešiť . Pretože na dieťa majú obaja nárok , navyše dieťa bude mať trvalú adresu v byte otca atď......Mnoho právnych otázok ktoré treba riešiť dávno pred tým ako budem riešiť či otec dá 5 eur alebo 555.....
Ja len nechapem preco rovno nenapises co vlastne tomu 5 rocnemu dietatu je ked potrebuje terapiu s hrajkanim sa so zvieratami a sukromnu skolku s obmedzenym poctom deti....potom sa ani nedivim ze mas najom + terapia vo vyske 850€ co je sialenost....a pritom ta sukromna skolka je pomerne zbytocna zalezitost ked to by stacilo sa popozerat po okolitych statnych skolkach kde urcite by sa nasla nejaka s mensim poctom deti rovnako aj s dobrym pristupom k detom ...mala by si hned o riadny vydavok menej
@modry1985 Prehanas..to kde ma dieta trvalu adresu vobec nic neznamena smerom k starostlivosti a k tomu, kde bude dieta byvat. Ja sama som odisla s detmi do najmu a stacilo mi k tomu oznamenie a ustna dohoda o starostlivosti. Dokonca vyzivne moze ziadat, aj pocas trvania spolocnej domacnosti. Chlap je drzgros, preco by mala zena cerpat zo svojich uspor, aby uspokojila potreby dietata? Ved dieta maju spolocne...ja neviem tu od pocitaca urcit, nakolko su tie naklady opodstatnene alebo nie. Ale raz ked mas dieta chore, tak tie naklady bohuzial vyssie su..
v prvom rade sa treba dohodnut na vyzivnom od bivaleho partnera a od toho sa odrazit pokial ma syn specialne potreby treba na sude o vyzivne zdoraznit kolko co stoji spolu zo spravami od odbornikou a prisposobit vyzivne od partnera podla toho co maly potrebuje a co si moze aj bivali dovolit platit potom pozerat neaky lacny podnajom znama bivala v jednoizbaku ktory si platila sama a dokazala vyzit z 300eur mesacne ked len najomne bolo 200 vsetko sa da len treba chcciet a upresnit si priority a mozno bude treba upustit zo svojich narokou na terapie alebo sukromnu skolku je sice tazke ale zistit co mu najviac pomaha a toho z coho ma najmensi osoch sa vzdat a je jasne ze sa synovi v mensom kolektive viac venuju a normalny psycholog to odporuci asi kazdemu dietatu ale aj to sa da poriesit aj inak moj napriklad chodi do statnej skolky a popritom 1 x do tyznana skupinove terapie do aba centra kde su okrwm neho max dalsie 3 deti a napreduje ovela rychlejsie ako ked sme mali len skolku alebo len terapie a ak pracujete v sluzbach skusit trocha aj sukromne ponukat vase sluzby znamim a kamaratom a skusit si neako privyrobit aby ste dokazali vyzit chodit upratovat napriklad prajem vam vela stastia a urchte to zvladnete
@dadis ale pri TČ únosu už podstatné je. Ale to je už právnická téma. Ona može žiadať už dnes o všetko , o osobnú starostlivosť o výživné na seba na dieťa , súdiť sa , podávať trestné oznámenia a i. Ale ak chcem právne poradiť , začnem tým že spíšem žiadosť s právnikom na súd . Nedá sa robiť krok č.6 ak som neurobil krok číslo 1. Na modrom koníkovi nik nevie čo za tým všetko je , aké sú jeho dôvody , prečo sa im vzťah skončil , prečo je to tak alebo onak. Na to je tu súd. A do rozhodnutia súdu majú rovnaké práva a rovnaké povinnosti. Nestará sa ? Neprispieva ? Sudca , kuratela , psychológovia a i mu to zrátajú. Aký on je otec ? Aká ona matka ? To že Jožko dáva na dieťa 1000 eur a Milan 0 eur neznamená že jeden je lepší ako druhý. Videl som mnoho rozhodnutí kde matka X zarábala 1500 eur otec Y 900 eur dieťa mali v striedavej starostlivosti a matka neprispievala otcovi ani cent .....Je to krkavčia matka ? Zlá matka ?
tvoj ex zarába 1100 a ty chceš 1000 výživné?
správne som to pochopila? 🙊🙈🙉
ako prve by som riesila vyzivne na syna - obehaj si spravy od lekarov,psychologov,terapeutov a pod kam chodite. zostala by som zatial byvat u partnera a setrila si. najdi si pracu aspon kym sa da budes mat prijem. dufam,ze je aspon schopny sa o syna postarat kym si v praci.
Ja ta s tymito vydavkami chapem,doverne tie ceny poznam 😥 niektorym idiotom nevysvetlis 🤷♀️ drzim palce.
@modry1985 Trestny cin unosu? Urciteeeee. 🙂 Toto si este ako amatersky pravnik dostuduj 🙂 Na zakladne ukony je urcite lepsi a pohodlnejsi pravnik, ale si predstav, ze niektore zeny to zvladli aj bez pravnika, s pomocou UPSVaR. Neviem, ake mas hobby, ze pozeras rozhodnutia ohladom zverenia a vyzivneho, ale ano, nemusi sa to zdat z pohladu nezainteresovaneho spravodlive a aj to tak mnoho krat je. Taky je zivot.
@dadis ahoj, aj ja by som potrebovala poradiť. Mohla by som ti napísať správu?
@janette2021 Pokojne, ak budem vediet, poradim

@liljana Ked neporadim a nepomozem, tak si aspon posilnim svoje ego, ze? Pani dokonala (alebo ze by pan dokonaly), v kazdej teme, kde maju zeny financny problem ich musis davat dole...musis byt riadne zakomplexovana(y)