Ako vyžiť s úverom?
Odpoveď presnú asi nenájdem ale tak skúsim to. S priateľom sa chceme budúci rok brať a uvažujeme nad úverom aby sme si postavili domček. Žiaden prepych, taký aby sme mali všetko čo potrebujeme. A ja mám obavy či budeme vládať platiť splátky. Totiž on aj ja už máme menšiu pôžičku na autá. Odišli nám a tak som sa rozhodla investovať a kúpiť nové. Priateľ má jazdené ale tiež nie z tých najhorších. To už je -400. Náš plat do kopy je cca 1700€. Mňa ešte napadlo keďže on má pôžičku v banke aby som k tej ďalšiu a nastavili by sme si splátky na cca tých 250/300€. Je to reálne alebo je to čistý blud. Keď máte rady prosím poraďte.
Ja by som do úveru nešla. Nevidím zmysel ho brať keď nemám financie... Úver je dobrá vec ale treba mať finančnú istotu nie že po pár mesiacoch nebudete mať na splátky, stať sa môže hocičo počas úveru a treba počítať aj s prípadnou stratou zamestania alebo zníženia prijímu alebo zvýšenia iných nečakaných výdavkov. Ja osobne by som išla od snúbencových rodičov do "vlastného" aspoň podnájmu a keď tak poovzerať sa po nejakom byte ak aspoň ten by ste si mohli rozumnejšie dovoliť
No pozemok máte , chceš dom za 80000€, to má rozmery ako trojizbak väčší. Potom Vám treba plot a trávnik. Ďalej chcete tepelne čerpadlo ? Alebo plynové kúrenie , kde len pripojenie stojí 7000€ robota a ešte boiler na plynovú pec atd. To nieje len tak a to mame len kúrenie. Ďalej treba ti nábytok , elektrické spotrebiče. Čiže z 80000€ je razom 110000€. Možno by vám hypotéku dali, ak by ste mali aspoň 20000€ alebo rodičia išli domom ručiť , mne osobne naši oznámili , že nám nepôjdu ručiť nehnuteľnosťou vôbec. Takze si musím sporiť sama. A auto môžem sa opýtať , že aké ste si kúpili značky , lebo také menšie za 11000€ zase určite sa neplatí lízing 400€?
Treba ešte rátať aj s tým, že sa úrokové sadzby zvysia na nejakú normálnu úroveň. Lebo toto, čo je teraz, normálne nie je.

https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/uver-na-auto/