icon

Ako vyžiť z málo peňazí?

haruhi
15. máj 2015

Zdravím vás. Už som tu prispela niekoľkokrát, ale pod iným nickom, pretože sa trochu hanbím za to, čo tu napíšem. Mám depku. Máme malého drobca, nedávno sme sa presťahovali, všetko vyzeralo fajn, splátka hypotéky príjemne prekvapila. Po pár mesiacoch sme však zistili, že nám nevychádzajú financie. Som z toho zúfalá. 🤐 Bola som teraz na nákupe a snažila sa kúpiť základné veci tak, aby to aj vydržalo dlhšie- olej, múka, cukor, ocot, cestoviny, ryža, zemiaky, nejaké ovocie a zeleninu, syr a pri pokladni ma skoro šľak trafil- 80€! (pravda, bolo toho viac kg, lebo bola akcia a aj tak by som to v priebehu mesiaca znovu išla kupovať inde, no robím to takto každý mesiac). Mám papierik s najnutnejšími vecami a nakupujem len s ním. Nerozumiem, ako dokážu ľudia vyžiť z 200 € na stravu, ja som viac mesiacov po sebe rátala, a vychádzali mi to tak cez 400 (horšie je, že keď som zrátala, koľko nás stoja sladkosti alebo pochutiny, ako je mesiac dlhý, bolo to menej ako 20€, takže hlúposti nekupujeme). Párkrát do týždňa máme jogurty, ryby si tiež takto dovolíme len max 2x do mesiaca- niekedy len 1x, varíme si doma, občasne (2-3x do mesiaca ideme na menu za 3,50€, čo tiež nie je astronomický výdaj) a mäsom sa tiež netlačíme, máme ho tak 1x do týždňa. Bonus je domáca pekáreň na chlieb, ktorý takto vyjde len na okolo 0,50€. Zrátala som aj účtenky za niekoľko mesiacov, no na nič som neprišla. Snažím sa šetriť, kde sa dá, ale teraz do jedla investujeme ešte viac, než po minulé mesiace. Máte nejaké tipy ako ušetriť? Ja už akosi neverím, že sa to samé zlepší. Chceli sme dokončiť v prvom rade bývanie, lebo je to tu ako v bojových podmienkach, no keď už to nevychádzalo, radšej, než brať ďalšie pôžičky, sme si povedali, že počkáme. Ďakujem za každú radu.

libka1
15. máj 2015

@snapi pozri, daj naozaj jedalnicek na cely mesiac a potom mozeme diskutovat, z mojho pohladu je to pri tom co si napisala ze si doprajete cerstve ryby a maso nerealne, budem rada ak ma presvedcis o opaku, lebo aspon zistim kde mam resty a rada ich odstranim... a to myslim vazne, nie ironicky!
takze cakam na jedalnicek a uvidi sa...

mijo53
15. máj 2015

@haruhi rada čítam takéto témy, mňa zaujal teraz ten čaj. Osobne nemám veľmi rada čaj a už vôbec nie sáčkový, , pripadá mi, že je to vylúhovaný papier. Teraz je čas, aby si ušetrila napr. na čaji. Vysuš si listy z malín, mätu si zasaď ak bývaš na dedine, lipu nazbierať, materinná dúška - neskutočne voňavý, žihľavu na prečistenie krvi, doma máme jarabinu čiernu a z bobúľ tohto kríka je neskutočne dobrý čas, myší chvostík a rôzne iné bylinky, sušiť ale nie priamo na slnku, lebo budú čierne, ja ich umyjem, rozložím na pekáče a suším, v lete chodiť veľa na hríby, sušené, mrazené, veľká úspora. Dnes sme mali hríbovú omáčku s domácou knedľou bez mäsa, výborné, dá sa urobiť rizoto, hríbová polievka z mrazených alebo čerstvých hríbikov normálne s rezancami, lepšia ako mäsová, hríby s vajíčkom. Zavárať čo sa dá, vždy sa nájde dobrá duša, čo má nadbytok vlastného ovocia a ponúkne, ak nemá niekto doma vlastné, potom je dobré k mäsku, na žemľovku, na výrobu džemov ap., naložiť si kapustu, aj keď kúpenú, je to lacnejšie ako kupovať
kapustu v obchode, ktorá je octová a neprešla procesom kvasenia, odvar z kapusty výborný na kyslú polievku s rezancami, na kyslú omáčku so sušenými hubami a kapusta v zime neodmysliteľná ingrediencia - kapusta s fazuľou, kapustnica, plnená kapusta, koložvárska kapusta, halušky s kyslou kapustou so slaninkou. Veľa sa dá na tom ušetriť

natalym
15. máj 2015

Ja už dlho nad tým špekulujem, kde ušetriť, ale keď čítam takéto diskusie, tak sa čudujem, že ešte všetci žijeme. My sme fakt veľmi skromní a ten môj muž to stále nechápe.

snapi
15. máj 2015

@natalym ja nerada nakupujem, čiže ja míňam skôr na služby ako na nákupy :D mám drahší koníček. Takže ono zase niekde sa to proste dá preč. A vidím, že niektoré ženy sú na tom so šetrením na potravinách ešte lepšie ako ja. Ale ja už viac šetriť na potravinách nechcem. Takto viem, že sa proste neobmedzujeme, máme všetko čo nám treba 🙂

m.i.r.i
15. máj 2015

@natalym tak mu daj precitat 🙂

natalym
15. máj 2015

@m.i.r.i No moja by mi vyrátal koľko času som strávila čítaním takýchto diskusií a koľko peňazí mi takto ušlo. 😀

snapi
15. máj 2015

@libka1 Jedálniček ti fakt nebudem mať čas písať. Môžem ti poslať môj jedálniček, čo som si písala jedne čas. Proste ja ťa nechcem o tom presviedčať. Nemusíš mi veriť. Môžem ti poslať linky, kde nakupujeme ryby a kuracie mäso. hovädzie mám z družstva z dediny a bravčové z obchodu. Nie je vôbec obrovská položka. A pozri si ostatné prispivateľky, že niektoré dokážu vzjsť z ešte menej peňazí na osobu ako my...Takže to nie je až také nereálne.

jolinka
15. máj 2015

@natalym no moj mi tak kvakal ze "ako mozes denne minut 10 eur na stravu?" potom sme sa prestahovali na dedinu 2 roky dozadu, zacal on nakupovat v meste a donasal blocky na 12-15 eur...tak hned sklapol 😀 😀 a potom mu este chvilku trvalo kym sa naucil nakupovat efektivne a skresat to na mojich "hyrivych " 10 eur 😉 😉 😉 😅 😅 😅

libka1
15. máj 2015

@snapi ja nechcem aby si ma presviedcala, ja sa chcem inspirovat 😉 lebo takto ked povies ze dnes som dala viac ale zajtra to zas okresem, tak mi to nepomoze, chcem vidiet aj to zajtra, ked to je okresane, aby som mala uceleny obraz
nemyslim si ze v prepocte tu niekto minie menej ako ty, lebo vzdy sa lahsie setri ked sa vari pre viac ludi ako 2

natalym
15. máj 2015

@jolinka Však ja viem veľmi dobre, prečo sa môj muž vyhýba nakupovaniu potravín a riadeniu domácnosti čo sa týka jedla. 😀 Som ho prekukla teraz. Pindať vie každý. Anciáša.

natalym
15. máj 2015

@libka1 To je fakticky, že pravda.

dohna
15. máj 2015

@jolinka ono to nie je špatné ked sa chlapovi nepáči ako žena hospodári, nechať zo 2 mesiace hospodáriť jeho, aspoň zistí čo kolko stojí a čo všetko sa musí kupovať 😀 😀 😀

alaguema
15. máj 2015

Čo si tak všímam, tak ľudia kupujú kopec blbostí - polotovary, konzervy, sladkosti, čipsy. Je to zbytočnosť, nezdravé a ide to do peňazí. To je prvý bod, ktorý sa dá škrtnúť. Ďalej pozorujem, že zvlášť tie ekonomicky slabšie vrstvy majú tendenciu kupovať hlavne veľa a menej kvalitné, pretože jedia veľa a nezaujíma ich až tak veľmi, či aj zdravo. Veď koľko sociálne slabších jedincov trpí nadváhou? A chorobami, ktoré z nej vyplývajú. Naopak, tí, ktorí sú na tom finančne lepšie, si obvykle viac dávajú pozor aj na zdravie, aj na líniu a možno minú na tú stravu menej, aj keď kupujú drahšie veci, lebo jedia striedmo - teda kupujú menej. To je ďalší bod, ktorý sa dá škrtnúť - nikto nepotrebuje jesť do prasknutia. Nie kvôli peniazom. Hlavne kvôli zdraviu, ale príjemný vedľajší efekt je plnšia peňaženka.
Ďalší výsledok pozorovania - x ľudí na dedinách prestalo pestovať. Majú záhrady, ale radšej nakúpia kopec múky a cukru a budú jesť buchty na pare (veď to je lacné), akoby si mali dopestovať zeleninu a ovocie - veď okolo toho je kopec roboty. Alebo kýbel halušiek a všetci zjedia po dva taniere na tom kopec slaniny a masti. Tie dva taniere na osobu stoja možno podobne ako tanier šošovicovej polievky a lečo s vajíčkom. Len dopad na zdravie je iný, nehovoriac o tom, že o dve hodiny po haluškách, si telo pýta ďalšiu konskú dávku sacharidov. Varenie na dva dni nepraktizujem. Okrem malej úspore na plyne v tom nevidím žiadne pozitívum a rodine chcem dávať čerstvé, kvalitné jedlo, čo ohrievané jedlo nie je.
@dohna fungujem na plynovej bombe, viem, koľko ma stojí jeden obed, tá suma je smiešna v porovnaní s tým, že by som mala deťom ohrievať dvojdňové jedlo, ktoré okrem kalórií nemá inú nutričnú hodnotu
(vitamíny, minerály) Pripravujem väčšinou zeleninové jedlá, šaláty, polievky, strukoviny. To všetko je najlepšie čerstvé, takže tých pár centov za plyn ma ozaj netrápi. Ale nedávame na lieky 🙂

mijo53
15. máj 2015

@haruhi rada sčítam takéto témy, mňa zaujal teraz ten čaj. Osobne nemám veľmi rada čaj a už vôbec nie sáčkový, , pripadá mi, že je to vylúhovaný papier. Teraz je čas, aby si ušetrila napr. na čaji. Vysuš si listy z malín, mätu si zasaď ak bývaš na dedine, lipu nazbierať, materinná dúška - neskutočne voňavý, žihľavu na prečistenie krvi, doma máme jarabinu čiernu a z bobúľ tohto kríka je neskutočne dobrý čas, myší chvostík a rôzne iné bylinky, sušiť ale nie priamo na slnku, lebo budú čierne, ja ich umyjem, rozložím na pekáče a suším, v lete chodiť veľa na hríby, sušené, mrazené, veľká úspora. Dnes sme mali hríbovú omáčku s domácou knedľou bez mäsa, výborné, dá sa urobiť rizoto, hríbová polievka z mrazených alebo čerstvých hríbikov normálne s rezancami, lepšia ako mäsová, hríby s vajíčkom. Zavárať čo sa dá, vždy sa nájde dobrá duša, čo má nadbytok vlastného ovocia a ponúkne, ak nemá niekto doma vlastné, potom je dobré k mäsku, na žemľovku, na výrobu džemov ap., naložiť si kapustu, aj keď kúpenú, je to lacnejšie ako kupovať
kapustu v obchode, ktorá je octová a neprešla procesom kvasenia, odvar z kapusty výborný na kyslú polievku s rezancami, na kyslú omáčku so sušenými hubami a kapusta v zime neodmysliteľná ingrediencia - kapusta s fazuľou, kapustnica, plnená kapusta, koložvárska kapusta, halušky s kyslou kapustou so slaninkou. Veľa sa dá na tom ušetriť

natalym
15. máj 2015

@dohna Môj by si poradil. Nekupoval by nič. A ešte by sme ho museli chváliť aký je šetrný. 😀

dohna
15. máj 2015

@alaguema no si predstav že aj ja robím šaláty, polievky a strukoviny, ale sú jedlá ktoré sa dajú jesť aj tie 2 dni, jasné že jedlo ktoré sa musí sskonzumovať hneď urobím napr,. v sobotu na obed, nepísala som že jeme nezdravé jedlo 😝

snapi
15. máj 2015

@libka1 neviem ale či by ti aj to niečo povedalo, lebo to by som ti aj gramáže musela písať. lebo ja zjem na obed 80g mäsa a niekto iný 150g...takže ono to je aj o porciách nie len o tom, čo človek jedáva. A deti toho spráskajú fakt že dosť, keď rastú 😉

libka1
15. máj 2015

@snapi pisala si na predchadzajucej strane ze jes dost velke porcie jedal... tak ked jes polovicne, tak to meni celu situaciu 😅
citujem: A ja jem clekom že dosť veľké porcie jedál.

stellamaris
15. máj 2015

@dohna moj frflal a hospodaril snad tyzden po svojom.Namiesto chleba a sunky doniesol k veceri Milku cokoladu,chipsy a limonadu.A chlieb zabudol......dalsi den zase bez chleba nadseny priniesol jablka a ryzove chlebiky 😝 Kedze takto sa nakupovat neda,chodim do obchodu zase iba ja a manzel nosi akurat tasky 😀 Ale treba chlapovi dat skusit,ako na to................. 😝

jolinka
15. máj 2015

@dohna moj tak hospodari uz 2 roky, a jaaaj, ako sa nam vztahy zlepsili 😀 😀 😀 Este ma chvali aka som sikovna gazdinka a ja ho obcas zdrbem ze kupil privela... chudak beha z blockom a strka mi ho pod nos "no povedz co som nemal kupit??"

Zase vyhoda aspon u mojho chlapa je to, ze on co nema priamo prikazane tak nekupi, naucil sa kupovat zakladne potraviny a u nas on viac setri napr. na sladkostiach, proste nekupi a hotovo, darmo deti pytaju, piatok im na vikend kupi 2 sacky gumenych cukrikov a jednu cokoladu, co si cela rodina rozdelime nedelu...A raz do tyzdna maju jogurt. Cipsy nekupujeme, kolu a podobne veci vobec. Cez vikend aj upeciem lacny kolac s lekvarom ci uvarim pudink-

A inak baby,...co som prekvapena, ze vela ludi povazuje maso za drahu polozku, tak ja si to nemyslim...my kupime napriklad cerstve maso na vikend za cca 5-8 eur, treba nam 1,5 kila niekedy aj viac a to jeme na 2 dni, podotykam nekupujeme nejake mastne bociky a podobne. Kuracinu alebo bravcove stehno, obcas kupime domace hovedzie viac kil do mrazaku, alebo morku. Ked si aj rozdelim to maso na 2 dni, tak to vyjde 3-4 eur na obed, co sa mi na 6 ludi nezda tak vela, hlavne ked mam domace zemiaky a zeleninu do polievky aj salat ci kompot.

na mucnych jedlach sa neda stale zit. A take bryndzaky nie su ovela lacnejsie, Nam treba 2 bryndze , to su 2 eur aj viac, k tomu slaninka ci pol masla, uz mas 3 - 3,5 eur, za obycajne halusky a za chvilu si hladna, co po dobrom masovom obede so zeleninou nie je.

alaguema
15. máj 2015

@dohna ja vôbec neriešim čo vy doma jete. Ale písala si, že nechápeš ako niekto má problém zjesť ohrievané jedlo dva dni. Že je precitlivelý? Nemyslím. Len zrejme niečo vie o varení a o výžive a nechce do seba dávať len prázdne kalórie, čo je vlastne každé ohrievané jedlo, ktoré stálo celú noc v chladničke. To máš to isté, ako keby si zjedla konzervu.

snapi
15. máj 2015

@libka1 jem veľké porcie jedál, 80g mäsa na obed je pre dospelú ženu akurát 😀 teda ak si vezmem do úvahy bielkoviny čo pojem na ostatné chody....zeleniny zjem však veľmi veľa...ale zase priateľ zje toho dosť celkom. aspoň myslím teda, ak je teda moja porcia polovičná podľa teba 😀 Nakoniec sa tu dozviem, že jem málo, pričom mi rodičia vravia vždy, že jem veľa..

libka1
15. máj 2015

@snapi ok 😉 pre mna je 80 g masa kriticky malo, ale mam skoro 180 cm a aj vahu nie najnizsiu... za 80 g masa by ma fittness trener tresol do hlavy cinkou 😀
myslim ze uz to nema zmysel dalej riesit

natalym
15. máj 2015

@alaguema Ja sa Tvojho názoru musím zastať. Ja tiež radšej varím čerstvé, ale z čisto pocitových dôvodov. U nás doma to už nikto na tretí deň nechce, ešte druhý sa dá, lenže musíš k tomu dorobiť napr. prílohu a pod. takže aj tak čosi varíš. Ja osobne nemám rada 3 dňová jedlá vyťahované z chladničky.

libka1
15. máj 2015

moj syn ma histaminovu intoleranciu, ohrievane jedla sa vyslovene nedoporucuju ... obcas dam, ale snazim sa varit cerstve kvoli nemu

natalym
15. máj 2015

@libka1 Vieš čo niektorí ľudia sú zvyknutí jesť málo.
Napr. moja svokra šetrila tak, že dala napr. jeden rezeň na tanier a pekávala koláče. Takže môj muž keď bol vo vývoji, tak sa dopchával koláčmi. Teraz má taký návyk, že ja mu dám kľudne aj dva rezne, nech sa naje normálne, ale on to nechce, povie, že on toľko nezožerie, že som nešetrná, ale pooobede ňúra dobošky a ide sa zblázniť keď nejakú nenájde. Takže takto sa šetrí. Keď sa ku nám priženil, tak sa čudovala koľko veľa zjeme, lenže my sme nič popritom nevyťahovali.

natalym
15. máj 2015

Snažím sa variť rýchlo. Polievku + jeden hlavný chod, samozrejme záleží od zložitosti, pri dobrej organizácii za hodinu jeme.

stellamaris
15. máj 2015

@natalym takto s mäsom to robi aj moj otec,kazdemu jeden rezen a hotovo.Lenze k obedu patri aj polievka,tak to potom jeden rezen s prilohou staci 😉

libka1
15. máj 2015

@natalym no ja sa snazim schudnut ... v podstate jem hlavne maso, tvaroh, ovsene vlocky, zeleninu, syry, cottage, vyvar, zdrave tuky a 1 ks ovocia denne...
jest malo je cesta k tucnote, to mam na sebe overene, cim menej jem, tym viac priberam... nemusi to tak mozno byt u kazdeho ale u mna je... ked s prepacenim zeriem ako mola, ale samozrejme nie sladkosti, a pijem vela vody, tak mi kila zahadne miznu 😅 bojujem s tym cely zivot, lebo mam problem s pravidelnym jedenim a zivotospravou

natalym
15. máj 2015

@stellamaris Môj muž polievka nemá rád, zje len vývar kurací alebo hovädzí, takže nula bodov. Napr. takú karfiolovú by som si mohla sama jesť a ťažko pracuje, takže s kľudom môže zjesť dva rezne. Rada by som mu naložila.