Ako vyžiť z málo peňazí?
Zdravím vás. Už som tu prispela niekoľkokrát, ale pod iným nickom, pretože sa trochu hanbím za to, čo tu napíšem. Mám depku. Máme malého drobca, nedávno sme sa presťahovali, všetko vyzeralo fajn, splátka hypotéky príjemne prekvapila. Po pár mesiacoch sme však zistili, že nám nevychádzajú financie. Som z toho zúfalá. 🤐 Bola som teraz na nákupe a snažila sa kúpiť základné veci tak, aby to aj vydržalo dlhšie- olej, múka, cukor, ocot, cestoviny, ryža, zemiaky, nejaké ovocie a zeleninu, syr a pri pokladni ma skoro šľak trafil- 80€! (pravda, bolo toho viac kg, lebo bola akcia a aj tak by som to v priebehu mesiaca znovu išla kupovať inde, no robím to takto každý mesiac). Mám papierik s najnutnejšími vecami a nakupujem len s ním. Nerozumiem, ako dokážu ľudia vyžiť z 200 € na stravu, ja som viac mesiacov po sebe rátala, a vychádzali mi to tak cez 400 (horšie je, že keď som zrátala, koľko nás stoja sladkosti alebo pochutiny, ako je mesiac dlhý, bolo to menej ako 20€, takže hlúposti nekupujeme). Párkrát do týždňa máme jogurty, ryby si tiež takto dovolíme len max 2x do mesiaca- niekedy len 1x, varíme si doma, občasne (2-3x do mesiaca ideme na menu za 3,50€, čo tiež nie je astronomický výdaj) a mäsom sa tiež netlačíme, máme ho tak 1x do týždňa. Bonus je domáca pekáreň na chlieb, ktorý takto vyjde len na okolo 0,50€. Zrátala som aj účtenky za niekoľko mesiacov, no na nič som neprišla. Snažím sa šetriť, kde sa dá, ale teraz do jedla investujeme ešte viac, než po minulé mesiace. Máte nejaké tipy ako ušetriť? Ja už akosi neverím, že sa to samé zlepší. Chceli sme dokončiť v prvom rade bývanie, lebo je to tu ako v bojových podmienkach, no keď už to nevychádzalo, radšej, než brať ďalšie pôžičky, sme si povedali, že počkáme. Ďakujem za každú radu.
tak ten moj syn potom nie je uplne po nom 😀
ti chlapi, tiez by len sladke napoje moj pil. najradsej ma ladovy caj. uz som odmietla na to minat peniaze, ved mu to mozem urobit aj doma ale vraj to nie je ono 😒
A čo je na ňom dobré?
@fidka79 ja sirup považujem za nepriateľa. Deti majú veľký nábeh zvyknúť si na sladké pitie a potom nechcú nič iné. Keď môj syn bol škôlkar, v škôlke sa kupovali sirupy. Syn sa na to naučil a vyžadoval si to kupovať aj domov. Dobre, kúpila som, zarábala som mu to do fľašky. Pár krát sa stalo, že to tam vo fľaši skyslo a mládenec to doma "reklamoval". Tak som sa naštvala, sirup prestala kupovať a kupodivu, dieťa si zvyklo aj na čistú vodu. A keďže je syn pevnejšej povahy náchylný na priberanie, tak ďalšia dávka cukru s farbivami mu nie je treba.
Ja ako dieťa som bola ako pavúk,nič som nejedla, len pila sirupové vody. Ja som sa z toho aj napila, aj najedla a potom celá rodina lamentovala, prečo som taká chudá a prečo nič nechcem jesť. Nuž, stačil mi sirup.
Preto takto negatívne vnímam sirupy a keďže ich už roky nepotrebujeme k životu, ja som len rada, že za takúto zbytočnosť nemusím míňať peniaze 🙂
My sirupy kupujeme, ale snazim sa aby to deti pili striedmo, priznam obcas si aj ja dam vodu so sirupom. Muz pije len cistu vodu alebo pivo 🙄 Starsie dievcata piju hlavne cistu vodu, treti syn tak pol na pol, a najmladsi uz vypije aj cistu ale castejsie sirupovu. 😉
Sirupy pijeme tie drahsie kvalitnejsie, minule mi nukala predavacka u nas v dedine ze sirup liter za eur, sak taky lacny, vsetci beru 😕 😕
@0silvia0 suhlasim s tebou, ja ked kupim sirup (tak 3x za rok 🙂), tak kvalitny v bio obchode, bez cukru, konzervantov a inych sajrajtov. Flasa sice stoji 6 eur, ale vydrzi neskutocne dlho, je taky kyslasty, takze mala sa neuci ani na sladke. Ale to ma fakt len vynimocne. Inak frci na caji a cistej vode.
@alaguema To co si pisala o nepestovani na dedine a kupovani nekvalitnych potravin chudobnejsimi ludmi,...mas uplnu pravdu 🙄 🙄
My zijeme 2 roky na dedine, ja som do 42 rokov byvala len v mestach po bytovkach a panelakoch...mam ale pocit ze som tu siroko daleko najvacsia zahradkarka 😉 😉 😉 My tu mame tak dobru urodnu podu a klimu, ze je hriech nepestovat...a predse ludia tu na to kaslu, casto nezamestnani, zeny na materskej ci na opatrovatelskom /opatruju svoje babky ci rodicov/... proste su doma, ale zahrady puste, nepolievane, alebo si rovno vydlazdia dvor betonom a hotovo 😉 😉 A v obchode na dedine ma predavacka cibulu, zemiaky a paradajky, kapustu...to co by si lahko vypestovali sami pri malej namahe. 😨
Casto ludia ktori stoja financne slabo, mne sa stazuju ze nemaju na to a na to... kruzky, vylety pre deti, a potom ich deti vidim na ihrisku sustat cipsami 😒 a nalievat sa vodami neonovych farieb. Vyvaraju mucne jedla, krmia sa spekacikmi, bo maso a zelenina su podla nich drahe ....ale cipsy, farebne vody, instantne "kapucina" z Polska, margarinove keksy velkych baleni za lacno a podobne...na to maju stale. 🙄 🙄
Inak pre mna su tieto odpady prakticky najdrahsia potravina...preto ze clovek za nu zaplati 2x... najprv eurami a potom zdravim ☹ ☹ Jo mmch , preco asi ich deti nestale vysedavaju u alergologa, gastroenterologa, endokrinologa, vecne virozy a choroby..
My sme cela rodina 6 ludi, brali dokopy 1x atb. slovom jeden krat 🙂 🙂 🙂 a z toho najmensi nastupoval v septembri do kolektivu, este nebol chory, nemal teplotu, dufam ze do juna uz ani nestihne 🙂
ono to vsetko zalezi aj od toho, kto ake potraviny kupuje. ja tiez miniem pre 3 clennu rodinu na stravu dost vela, ale zas ja nechcem tie najlacnejsie potraviny a nekupujem vylucne podla akcii, ale podla toho, na co mame chut 😅 rsp. akcii sa samozrejme potesim a vzdy ked je tak som rada, ale napr. ja kupujem vela ovocia a zeleniny a nepozeram jednoducho na akciu, lebo mi to pride normalne mat doma tieto potraviny. ja myslim, ze ludia by na potrave setrit nemali, je smutne, ze tolko ludi zial musi kupovat tie najlacnejsie a nekvalitne potraviny ☹ ☹
ale v podstate najviac sa mi osvedcilo robit si dopredu jedalnicek a kupovat len to co do neho potrebujem. alebo si robit jedalnicek na zaklade zasob ktore mam doma. lebo ked idem do obchodu len tak na blink tak vzdy kupim strsne vela somarin 😝
@jolinka to mas pravdu o tom nepestovani. JA sa snažim aspon čo to dopestovať. Zemiaky,cibulu, fazulu, kukuricu, maku vela, mrkvu a petržlen len tak do zimy, lebo sa mi nedari, stale mi to mravce zožeru. Ale aj paradajky, papriku, uhorky, všetko čo sa da. Karelab kupujem to poviem pravdu, lebo nášmu sa porobia na koreni uzly a hotovo, aj kapustu už 5-6 rokov sa neviem dopestovať, predtým sme mohli predavať. Ale je to aj tým, že mame veľa slimakov a medviedky. Ale radšej dopestujem aspon tolko, ako všetko kupovať ešte aj v lete. My si aj zajačiky chovame, lenže dnes je vela ludi pohodlných potom sa čuduju, že deti nechcu robiť. My už treti den sušime seno ,ked prideme z roboty task všetci do prace, pokosiť, poskladať, ponosiť a chlapci ani von nejdu,kým nie je porobene. A naša suseda ked pride z mesta, tak sa len pozera, ako chlapci robia, že dnes sa už take nevidi, že všetko pustne. Nuž ako si vychovame, tak mame.
@betunka39 mas odo mna 100 bodov, keby sme mali domcek, robim to presne ako ty. Aj ked s tym pestovanim mas pravdu, nam sa u maminy v zahrade tiez kopec veci v poslednych rokoch neurodi. Napr. minuly rok sme mali slabu aj cervenu repu, co inokedy bola uplne super.
@betunka39 My sice nechovame /zatial, ale chystame sa... 😉 / ale tych smutnych zahrad mi je tiez luto. A este ked pocujem ten nazor, ze ha, ty mesticka 😕 😕 😕 no jasne, clovek z mesta sa uz rovno narodi jak leniva hnida, to len im z dediny dal do vienka pracovitost 😕 😕
Ako hovoris, to je o zvyku a vychove. Aj nam kadeco pozerie urodu, ale snazim sa byt rychlejsia ako skodcovia 😀 😀 a na tom sa da usetrit, a je to nase, cerstve, stopercent bio 😉
Mne je tiez luto ludi, ked penazi nemaju, viem pochopit ze tazko je tym co su v meste a nemaju moznost si pripomoct so zahradou. Len nepochopim tych bez penazi v dedine, ze su lenivi a budu sa este stazovat ci zavidiet... ale vidiet tie decka s cipsami skoro kazdy den je zazitok 😕 😕 😕 hlavne ze kruzok za 8 eur mesacne je drahy.... 🙄 🙄 🙄
no uplne njaviac usetris vtedy, ked prestanes vyvarat na kazdy den...ak s ato muzovi nepaci, nech sa postara aby bolo viac penazi, v opacnom pripade nech nepinda.. Ja som sa uz sice vyjadrila v inej diskusii podobnej, kde sa riesilo ako vyzit zo 40 eur tyzdenne..my varime a nakupujeme spolu, varime dve jedla na tyzdenktore si nosime kazdy do prace + sem tam vecera ako pomazanky, prazenica a pod. vydavky 25-30 eur tyzdenne (cisto na stravu v obchode-neratam drogošku, reštiky -to je tak raz za mesiac, max.2 a podobne)...kruti sa mi hlava ked citam 400 e mesacne iba na stravu, ved my sme dvaja, bez deti, plat podla mna dost v pohode a toto by som zaplatit nedokazala....pri hypoške, benzinoch,koničkoch....no fuu! a ked ta podporuje niekto v tom ze sa neda mat mensie ucty tak je to blbost, da sa to, ale nie za luxusnych podmienok akou je kazdodenne varenie...chapem ze 2 jedla na tyzden zas nemusia niekomu ,,chutit´´ ale clovek si zvykne... ak nemate moznost akciovo nakupovat stale-to znamena ze mas blizko seba viac obchodov takze mozes nakupit vsade iba to co sa oplati, nemozes si dopestovat, nema svela moznosti co urobit. a hlavne, a to sa budem opakovať- nech sa chlap ozyva vtedy, ked na to bude aj vytvarat podmienky-cim netvrdim ze je lenivy alebo nosi malo penazi, ale zit musite adekvatne tomu, aky mate rozpocet...nie mat nejaky rozpocet a stale hladat riesenie ako ho prekrocit ...tak ci onak, si myslim ze jedno jedlo by ste mohli zvladnut apson 3 dni v rezime 1 krat do dna...povedzme obed...a na veceru si supnete do rury zemiak,y urobite pomazanku, zapekacky, vajicka alebo cestovinovy salat ktorý tiez mozete papat aspon dva dni... kazdodenne varenie je luxus, a aj tak.-moja babka vari kazdy jeden den pre 3 dospelych ludi, jej tyzdenny nakup je 60-70 eur- viem to lebo jej ho robim ja ... a stale som sa nedostala na taku cenu aku davas ty.....mesacne... takze neviem ale treba disciplinu, nemozete si tie ucty iba citat a vyhadzovat si to na oci... urobte si zoznam jedal, ktore navaris, dohosni si to s muzom, aby potom nepindal co si to navaril aa preco to musi jest dva dni, podla toho urob zoznam a hotovo...iny sposob tam nevidim..majte na pamati, ze kazdy mesiac prejete jednu last minute dovolenku tyzdnovu... ved to je strasne vela...
@miskakyblik no ja osobne si myslim ze ci clovek vari, alebo si da suche vecere...pri celkovej uspore na strave to az tak nevidno...alebo ci vari kazdy den ci obden. Zdrava dobra strava, varena ci sucha, ma svoj vyznam, treba si kupit aj maso aj zeleninu a ovocie, vajicka aj strukoviny, uvazit podla financnych moznosti...ale nejst na ukor zdravia, lebo to nakoniec stoji viac penazi i starosti.
Najviac clovek usetri jednoducho tym, ze nekupi hluposti. Cize nekupovat zbytocne sladkosti, hotove mrazene jedla, majonezove ci aspikove vyrobky, slane pochutky, kadejake konzervovane cudzokrajne zeleniny ci vyhonky, jogurty s nalepkami a gulickami /ak su deti/, nekupovat stankove jedla, atd atd... Ja to proste vidim v kosikoch, kazdy place ze je bieda, ale ked vidim co si ludia nahadzu do kosikov, obcas len prekrucam ocami ...no ale hlavne ze to bolo v akcii 🙄 🙄
Proste ked sa rodina zamera jedine na zakladne potraviny, vari ekonomicky, /jedno ci raz za den ci za 10 dni/ nevyhadzuje zbytocne pecivo i jedlo vseobecne, nekupuje zbytocne nadzasoby, ktore sa skazia...sleduje si blocky, to vedie k usporam, ze by sa mnohi cudovali, kolko toho kupia uplne zbytocne.
my mame 6 clennu rodinu, deti maju apetit, nie su to ziadne maciatka, ktore treba do jedla nukat 😉 😉 😅 😅 a minieme cca 400 eur mesacne, v lete pri podpore ovocia a zeleniny zo zahrady o par desiatok eur menej 😉 A jak prepocitavam, tak sledujem...toto je uz na hranici, skresanie na mensiu sumu uz by bolo na hranici zdravej stravy, museli by sme ustupit z kvality a to nejeme ziadne parmezany a prosciuto sunky 😉 😉
ale mam kupovat margariny namiesto normalneho masla ? 🙄 Moj muz to vola "ropny produkt" 😝 😝 Alebo v zime, ked tiez clovek potrebuje vitaminy, nekupim zeleninu, ovocie aspon detom? Alebo si kupim kadejake sunkove narezy co okolo masa ani nepreleteli? namiesto sunky...
Da sa...ale ako hovorim, uz ideme dole s kvalitou, ano, keby sme nemali z coho, museli by sme aj takto setrit , nastastie nemusime 😉 🙂
@miskakyblik no neviem, ale dve jedlé týždenne to mi príde blbosť, veď by to nikomu nechutilo, prihrievať to dookola..nevidím v tom nejaké šetrenie peňazí, veď na tú večeru aj tak treba niečo dokúpiť
My mame na stravu okolo 250 eur max 300.. ..pre 3 clenu rodinu.. nuekdy dokonca sa zmestim aj pod 200.. a to nam fakt nic nechyba a to varim deno denne obedy ,veceru ob den..
@jolinka vobec neviem, kde si u mna zbadala ze by sme mali nekvalitnu stravu 🙂 jeme aj maso-vačšinou morku,hovadzinu , aj ryby, aj stukoviny , aj ovocie aj mliečne vyrobky.. maso kupujem od masiara, ryby kupujem certve v metre ( maju najlepsi podiel cena-kvalita), zeleninu a ovocie sezonne na trhu , a mrazim a zavaram aj na zimu, lebo celu zimu nedokazem byt iba na jablkach, zeleninu vyuzivame taktiez sezonnu, mliecne vyrobky kupujem v podnikovej predajni, kde klesla kvalita jedine obalu, kedze su tam povacsine za super ceny vyrobky s pokazenymi obalmi ( v zmysle na pazitkovom cottage syre je bezfarebna etiketa, alebo pretlacena s obrazkom jogurtu a podobne ptákoviny). jedien co kupujeme do velkej zasoby je mlieko, ked je za 42 centov ako napr. teraz tak kupime 2-3 kartony, a mam pokoj. Ovčie a kozie vyrobky chodim kupovat do rakuska kde kupim biojogurt ovci za 70 centov, u nas je to polovicna vaha za 1,40...ked je nejaka oslava, kupujeme tam aj alkohol, je lacnejsi a chutnejsi. Maslo kupujem na druzstve + jedno velke polkilove prepustane maslo si kupujem v metre a vydrzi mi rok. 🙂

@0silvia0 Ja to tiež nechápem. Je to sprostý zvyk. Najlepšie keď ten sirup nemáme a hotovo.