icon

Ako vyžiť z rodičovského a z prídavkov?

murko2711
17. aug 2013

Nech mi niekto poradi ako vyzit s rodicovskeho prispevku a pridavkov .Mam troch synov 16,15 a 5 mesacneho platim byt a internet a telefon co je spolu 220 eur ako mam vyzit zo 40 eur a este ich obliekat skola atd.To je stat?

sonice
18. aug 2013

@barny samozrejme, no mne nie 🙂
Malé dieťa má byť pri matke (pokiaľ je to len troška možné). Ja som prišla kvôli chlapcovi o svoju pozíciu (celkom dobrú) no i tak by som to nikdy, nikdy nevymenila.
Každý svojho šťastia strojca. 😎

zuzkat1
18. aug 2013

@barny presne suhlasim so @sonice tento priklad je nastaveny tu dobre. Dieta potrebuje matku.a spominane osoby vedia ako zneuzit system nech by bol nastaveny akokolvek. A ja napr.som sa odhodlala na dieta ked som vedela ze s nim mozem byt doma.niekomu nevadi ist po roku do roboty-nech ide ale netreba to pausalizovat. A ti co zneuzivaju tak k tomu len tolko:dlhodobo nezamestnana s 2mi detmi dokaze vytlct na prispevkoch,podporach atd mesacne 600e. A to nie na rd. Naco by sla robit? A to je tiez o zle nastavenom systeme.

sonice
18. aug 2013

@fidka79 no jasne, ale ja na to nepozerám z pozície matka - práca, ale matka dieťa. RObiť budem minimálne do 70, ak nie viac,... moje malé bábätká sa už nikdy viac nevrátia 🙂

Považujem to za jednu z najväčších vymožeností v tomto štáte,.. V tomto sa máme čím chváliť 🙂

zuzkat1
18. aug 2013

@fidka79 ale to ta volba-mozes a nemusis byt 3 roky doma. Kazdy si urci priority sam🙂

barny
18. aug 2013

a kto ta zamestna v tej 70 tke? to by ma zaujimalo, kazdy si je strojcom svojho stastia, ja suhlasim, pokial ti nevadi a nestazujes sa ze mas len 200 eur mesacen plus pridavky, tak fajn. Ja osobne 3 roky by som doma nebola, ale tak to vyhovovalo mne a aj mojmu malemu 😉 a dufam ze RD nebude na svk do troch rokov dlho

zuzkat1
18. aug 2013

@barny a tebe preco vadi ze rd je 3 roky? Ved ako vravis isla si robit skor aj tak,tak to nemas jedno? A vsetky budeme do 70ky robit lebo stale posuvaju dochodkovy vek.

nibiru
18. aug 2013

@anatalia77 pokiaľ on má minimalnu mzdu a ty rp s 3 deťmi nesmiete presiahnuť sumu cca 569€ neviem koľko máš určené alimenty,jednoznačne ísť skúsiť požiadať o príspevok na bývanie,raz ročne máš nárok na jednorázovu podporu na oblečko,boty,zase chápem že na to aby šiel do zahraničia treba tiež financie aj môj mal ísť lenže ak yb si vzal na cestu,jedlo ak by sa dačo stalo ostala by som tu bez zaplatených učtov,nakoniec v tv dávali miesto kam mal ist nevyplatili im peniaze môj otec takto pracoval 2 mesiace aj s bratom bez koruny došli domou,je to riziko bohužiaľ ak máte auto nech ide taxikovať vezme ešte jednu prácu moj má 2 roboty na malú som bola celé 3 roky sama.deti nech si nájdu brigádu ale pre seba nie aby dávali peniaze tebe to je najhoršie čo môže byť nech sa naučia sami sa financovať.

nini1010
18. aug 2013

Niekedy sa trosku pozastavujem nad zmyslanim niektorych ludi...som mlada baba,ktora pracovala len nejake 4 roky ked sme sa s manzelom rozhodli mat dieta.viem ze to nie je lacny spas a rodicovsky prispevok je almuzna tak som posledny rok v praci setrila ako blazon a odriekala si ine veci ako napr.aj dovolenku aby som si nasetrila na prezitie ked mi skonci materska.vedela som do coho idem,aj preto mame jedno dietatko ktoremu sa snazim zabezpecit bezny standard.vedela som do coho idem a podla toho som sa aj pripravila.preto nerozumiem otazke a dumanim nad tym co sa ovplyvnit neda-ako napr.nas stat teraz po 3. dietati...nechaoem aku odpoved cakas.keby si mala 20 rokov,no necudovala by som sa ale podla veku tvojich synov odhadujem ze by to ako to v tomto state funguje nemala byt pre teba novinka.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
zuzkat1
18. aug 2013

@nibiru dala si zleho adresata🙂

zuzkat1
18. aug 2013

@fidka79 ale Ved ja ju neobhajujem.jednoznacne je nezodpovedna... Ja obhajujem 3rocnu RD🙂

anatalia77
18. aug 2013

@nibiru dobrá odpoveď,akurát nie pre mňa,ja nie som zakladatelka

nibiru
18. aug 2013

@barny no vzhladom na prijem do materských škôlok kedy sa do nej nedostanú 3 ročné deti a súkromné stoja 400-450€ a po 3r nedostávaš žiadny príspevok na škôlku by sa mal predlžiť min do 4r. alebo nechať príspevok na jasle bohužial cez 1000 detí v bratislave ktoré mali 3 roky sa do škôlky nedostali a nie každý má rodičov čo postrážia poprípade prácu kde sukromné jasle,škôlku dokážu zaplatiť napr. moj plat je 420€ škôlka stojí 450€ cesta do práce cca 60€ jedlo pre mna a ešte by som musela brať s mužovho platu,takže pokial sa mi nepodarí dieťa umiestniť do štátnej škôlky som bez príjmu,inú možnosť nemám.

nibiru
18. aug 2013

@anatalia77 zuzkat1 prepáčte mi to dáko preskočilo 😀

nibiru
18. aug 2013

@murko2711 pokiaľ on má minimalnu mzdu a ty rp s 3 deťmi nesmiete presiahnuť sumu cca 569€ neviem koľko máš určené alimenty,jednoznačne ísť skúsiť požiadať o príspevok na bývanie,raz ročne máš nárok na jednorázovu podporu na oblečko,boty,zase chápem že na to aby šiel do zahraničia treba tiež financie aj môj mal ísť lenže ak yb si vzal na cestu,jedlo ak by sa dačo stalo ostala by som tu bez zaplatených učtov,nakoniec v tv dávali miesto kam mal ist nevyplatili im peniaze môj otec takto pracoval 2 mesiace aj s bratom bez koruny došli domou,je to riziko bohužiaľ ak máte auto nech ide taxikovať vezme ešte jednu prácu moj má 2 roboty na malú som bola celé 3 roky sama.deti nech si nájdu brigádu ale pre seba nie aby dávali peniaze tebe to je najhoršie čo môže byť nech sa naučia sami sa financovať.

barny
18. aug 2013

@zuzkat1 vadi mi to preto, lebo aj tak vadi kazdemu ze je to len 200 eur a chcu viac, plus kazda aj ked v zahranici vita porodne vo vyske cca 800 eur po tretie dieta aj ked neplati nic, kazdy chce len vyhody ale dane platit nik, ja viem ze co sa tyka priemernej mzdy na svk je to na figu, ale v UK by si potrebovala aspon 300 libier na slusny zivot, a co ked sa dochodkovy vek zvysuje, to je jedno, mam overene ze aj ked mas 58 rokov nik ta nezamstna, takze zas budes zit z hmotnej nudzi alebo tak, ale pochybujem ze nieco take bude za 20 ci 30 rokov. Ale som rada ze niekto je spokojny respektive nespokojny so zivotom tu 😉 nie povinne vojna ale ist mimo svk na aspon 2 roky

anatalia77
18. aug 2013

@zuzkat1 inak ja osobne si tiež myslím,že 3-ročná RD je fajn.Veď nie je povinnosť na nej zotrvať do posledného dňa.

sonice
18. aug 2013

@barny ale moja, veď tam ostaň,nikto ťa nemôže nútiť sa vracať, keď je tam tak dobre 🙂 😀
končím, to tomtosa hádam nebudem, peknú nedeľu ti prajem

barny
18. aug 2013

@sonice radse tam platit dane ako tu, tot moj nazor 😅

fidka79
Odpoveď bola odstránená
barny
18. aug 2013

a peknu nedelu aj van bye bye

zuzkat1
18. aug 2013

@barny Jasne ze by som prijala viac,ale nestazujem sa lebo viem ze inde by mi 3roky s dietatom umoznene neboli.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
barny
18. aug 2013

@zuzkat1 tak si to treba vazit a nie sa stazovat 😉 no uz ozaj koncim, idem sa venovat rodinke a k tejto teme sa uz nevyjadrujem, moj nazor je odlisny od vacsiny a tiez si nevyskakujem

nibiru
18. aug 2013

@fidka79 no a koľko tam víde opatrovateľka?pretože ani na tu opatrovateľku nezarobím než sme sa takto rozhodli zvažovali sme všetky alternatívy a teda aby som dala opatrovateľke 300€-400€ a domou doniesla za mesiac po odratani cestovneho 360€ to radšej ostanem pri nej doma ja nenadávam pre mna je nepochopiteľné na čo máme prispevok na jasle ked sa dieťa nedostane do škôlky ten príspevok by mal byť použitý na to aby sa matka mohla zaradiť do práce,ja prácu mám môj partner má 2 platím si šeky,účty stravu proste výhodnejšie je ostať doma ja robím všetko preto aby bola do škôlky prijatá od starostu máme prísľub že je prvá náhradnička hoci škôlky mimo kde bývame ale aspon nijaká raz mala 3r. má na to nárok byť štátnej škôlke tak chcem aby tam boal a je rozdiel dať za škôlku 450€ a 80€ a obce vedia že majú problém tak nech s tým niečo robia,ja od 18r pracujem celý život sa starám o seba sama štát mi až na rp nikdy nič nedal jediné čo som chcela aby moje dieťa bolo umiestnene v škôlke a ja soms a mohla vrátiť do práce ale kedže miesta neni už pár rokov štát ma v paži škôlky predal,zrušil a teraz chýbaju nemajú aby otvorili nové , to sú zase prachy ale to som už popísala sťažností.tak snád na niečo budú.tak ale to je už mimo témy 😀

sonice
18. aug 2013

@fidka79 ja som sa niekde sťažovala????? 😕 Ja som si na to našetrila, aby som s deťmi mohla byť. 😉

anatalia77
18. aug 2013

@nibiru nie je to úplne od veci,ved na jednej strane sa matky pokúšajú dostať skor do zamestnania,a na druhej aj nemaju kam umiestniť dieta,tak tá iniciatíva výjde nazmar.
Na niektoré veci treba poukazovať,lebo sú v skutočnosti v kompetenciách,štátu,obce,alebo mesta...tam si už nepomožeme sami.Naprd nám bude naše odhodlanie,keď to dieťa nemám kde umiestniť.V tomto máš absolútnu pravdu!

zuzkat1
18. aug 2013

@barny ja som zakladatelke pisala ze sa stazuje nepravom. Mala rozmyslat az potom konat. To ale neznamena ze nie som za rd.len sa treba zariadit. Ahoj🙂

zabka4
18. aug 2013

Ak pomože, moj svagor bol nedavno pusteny s basy a viem ze alimenty za neho platil stat. a on ked vysiel tak stat to bude od neho vymahat. a ak nezaplati tak ide naspäť. ona dostava alimenty stale.

fidka79
Odpoveď bola odstránená