icon

Ako vyžiť z rodičovského a z prídavkov?

murko2711
17. aug 2013

Nech mi niekto poradi ako vyzit s rodicovskeho prispevku a pridavkov .Mam troch synov 16,15 a 5 mesacneho platim byt a internet a telefon co je spolu 220 eur ako mam vyzit zo 40 eur a este ich obliekat skola atd.To je stat?

zuzkat1
18. aug 2013

@anatalia77 lebo ked hej tak balim kufre manzelovi😀

kissena
18. aug 2013

@mirka414 este nie,este chvilu pockam kym mala bude trosku vacsia.zatial tam ide mm a my pojdeme za nim.preco sa pytas?

marcela1992
18. aug 2013

prečítala som celú diskusiu a v niečom súhlasím s babami a v niečom nie...keď ste vedeli že nemáte dostatok financií načo ste si spravili bábo?je to strašná nezodpovednosť,vždy potom najviac trpia deti.hovorím to z vlastnej skúsenosti,pretože som žila v takej rodine.Viem že mať bábo je to najkrajšie na svete ale v dnešnej dobre a ešte k tomu na Slovensku si to treba 1000krát premyslieť.Ublížili ste tým aj tvojím starším deťom,ktorý teraz trpia nedostatkom...Ja to nemyslím v zlom,no darmo sa tu teraz pytaš mamičiek ze ako vyzit z 200euro.Proste sa to neda....ale mala si na to mysliet skor

murko2711
autor
18. aug 2013
anatalia77
18. aug 2013

@zuzkat1 mnohí berú dieťa ako zárobkovú činnosť...
áno,to sú tie prípady,keď dotyčný produkujú,účtovníctvo majú v mínuse a dodnes nepochopili,že si proste zvolili zlý podnikatelský plán. 🙂 Prebytky dokonca darujú do detských domovov,ale nikto im nadšene za dary netlieska.áno aj taký sú. ☹

murko2711
autor
18. aug 2013

@anatalia77 moja drahá myslíš si že keby sme kazdy nepriložili ruku k dielu že by som dokázala všetkých uživiť obliecť obuť školu atď zo 40 eur?No zrejme ty by si to dokázala ked máš blbe pripomienky že bla bla

dejnas
18. aug 2013

@zuzkat1 presne tak !! téma bola založená, aby sme si tu spoločne ponadávali, ako je to možné, že štát nám dáva tak málo a my z toho nedokážeme vyžiť 😝

snáď ani netreba pripomínať, že kedysi tá "almužna" nazývaná rodičovský príspevok ani zďaleka nedosahovala výšku 200 €... a každoročne sa valorizovala o pár centov (korún vtedy).... pred necelými 5 rokmi bol, rodičák v sume cca 4500,-Sk (.t.j asi 150eur).... ficova vláda ho potom zvýšila dokonca na cca 260 - 270 eur (pre ženy, ktoré pred pôrodom mali odpracované) ďalšia vláda to ale znížila na súčasných cca 200 éčiek)....vtedy bolo málo, teraz je málo.... stále je málo... ale zabúdame, že ide o PRÍSPEVOK, ktorý je vyplácaný až 3 roky...
takisto príspevok pri narodení dieťaťa bol dovtedy v sume veľmi podobnej, cca 4,5 tis. korún...... teraz mamičky dostanú vyše 800 eur za prvé 3 deti... osobne myslím, že je to vynikajúca pomoc
áno, v tomto štáte sa dá na všeličo ponadávať.... veľa vecí nefunguje tak, ako by malo.... minimálna mzda je fakt "minimálna", celkovo cena práce je u nás veľmi nízka.....

paradoxne však pri rodičovskom príspevku (a pri spomínanom prísp. pri narodení dieťaťa) došlo asi k najvýraznejšej úprave výšky dávok.... ibaže ľudia budú vždy nespokojní

anatalia77
18. aug 2013

@murko2711 tak keď všetci prikladáte ruku k dielu,a predsa sa finančne mátožíte,tak niečo robíte blbo,a ty to vieš.

murko2711
autor
18. aug 2013

Možno robím niečo blbo ja len nechcem aby deťom niečo chýbalo to je prvoradé.Ja som chcela poukázať na to ako sa žije tu na slovensku aké platy aké dávky a všade vám povedia že s toho sa dá vyžiť myslím tým všade na úradoch

ivancek123
18. aug 2013

jasne,ze robia nieco blbo,vyhovara sa tu na pohreby,ja som svojho muza pochovala pred dvomi mesiacmi a to som zostala s dvomi detmi 8 rocnou dcerkou a 6 mesacnou,tiez idem na rodicovsku a neviem ako to budem zvladat,ale ked budiem vidiet,ze mojim detom nieco chyba,vratim sa do prace a este nieco,jej muz pracuje od rana,do vecera,no aj moj tak pracoval a vysledok,postavil nam dom a nezanechal ziadne dlhy a pracoval prave v automobilke,kde sa zaraba teda tych 500 eur,rozdiel je v tom,ze ked sa cloveku chce,tak urobi nadcas a je to viac ako 500 eur,lenze to clovek musi chciet pracovat.

anatalia77
18. aug 2013

@murko2711 nerieš úrady.A čo si myslíš.že ti tam povedia? "Mladá pani je to málo,tak zahájte protestnú hladovku?"
Áno aj tá minimálna mzda je na smiech,aj materská,aj rodinné...ale mi to tu nevyriešime.Sú cesty a riešenia ako si zlepšiť svoju situáciu,aj keď len dočasne.Boli tu spomenuté.

ivancek123
18. aug 2013

@murko2711 tuto temu si nemusela otvarat,aby si poukazala,ze vsetky davky,ci uz materska,alebo rodicovska a pridavky su nizke,to my vsetky vieme,niktora z nas by z toho neuzivila deti,ale treba tuto situaciu riesit a nie tak,ze chodis po uradoch a pytas viac,kde sme,ved ked si urobim 3 deti,tak mojou a manzelovou povinnostou,je zabezpecit vsetko co potrebuju,ziadny urad mi nekazal,aby som mala tri deti,ked na to nemam,tak si ich robit nebudem,alebo az vtedy,ked sa mi financna situacia zlepsi.Takto to nefunguje.

zuzkat1
18. aug 2013

@anatalia77 to mas uplne jedno co jej povies... Ona nechce pocut kde sa da zarobit.chce si ponadavat na stat ktory jej nechce splatit dlhy a zabezpecit pohodlny zivot.

anatalia77
18. aug 2013

@zuzkat1 tiež to tak začínam vidieť.Je to smutné o to viac,že je to žena,ktorá si v živote určite niečo preskákala,ale nezobrala si žiadne ponaučenie ☹ Stále stojí na tom istom mieste,a čaká na pomoc z vonka.Čaká na Golgota.

janie80
18. aug 2013

Chcela si poukazat na to, ako sa zije na Slovensku? Tak na MD sa zije tak, ako si to pred MD zariadis... Ci bola zena zamestnana, ci setrila, odkladala kazdu korunku (alebo nie uplne kazdu, ved sme si chceli aj uzit), lebo "tusila," ze z prispevkov nevyzije a v neposlednom rade to zavisi aj od partnera a jeho zodpovednosti voci rodine... A ak tam zodpovednost z jeho strany je, tak zdvihne zadok a pojde do zahranicia a ty mu to dovolis... Lebo inej moznosti asi nie je, ked nechcete zivorit a splacat dlhy do dochodku... Prepac, ze tak ostro, ale aj ja som zena o chvilu na RP, ale mam za sebou x rokov v praci a teda aj usetrene nejake peniaze a samozrejme zodpovedneho partnera... Kto sa nam ma postarat o nase deti, ak nie my? Stat? Sorry, ale on ti to dieta neurobil...

zuzkat1
18. aug 2013

@anatalia77 tak to sa nacaka,kedze godota sa nedockal ani beckett... Ale to je jedno... Mna by len to zaujimalo co je za tou tvrdohlavostou ze chlapa nepusti z domu.aspon kym babo nepodrastie a nepojde aj ona robit.

ivancek123
18. aug 2013

@janie80 presne tak,uplne s Tebou vo vsetkom suhlasim

ivancek123
18. aug 2013

@zuzkat1 mozno praca na stvrtom dietati

janie80
18. aug 2013

@ivancek123 neznasam reci typu "mam deti, postarajte sa o mna"... Je kopec rodin, ktore maju tazko chore deti alebo nejakeho clena a ti sa nestazuju... Podla mna, prave ti by si zasluzili pomoc statu... A tych penazi by bolo prave na prispevky im viac, leby tu nebolo xyz mamiciek, ktore by chceli len zo statu vytahat peniaze, lebo sak nech sa stara... Tuto to vyzera, ze zakladatelka aj jej partner su dvaja zdravi ludia, ak nevidim problem... Lahke to nemaju, ani nebudu mat, kym sa nezbavia sekery nad hlavou v podobe dlhov... Ale ani tie im neurobil stat, tak preco natahovat ruku, ze dajte mi zo statnej kasy? 😠

danadany
18. aug 2013

Ano je smutne ze nemas peniaze ale sama sa mas o seba postarat a nie stat sa ma starat. Ak je otec starsich v base myslim ze sa da aby tam pracoval a nieco ti posielali a ja keby som nemala co do huby tak by moj muz isiel aj na kamion len aby uzivil svoje dieta. To co je za vyhovorku ze nechces aby isiel do zahranicia? To ti ma dat stat lebo on nechce ist? Moj muz robi aj 16 hodin denne aby sme sa mali dobre, ja si privyrabam a nesedim foma na riti a nelamentujem preco sa to neda ale rozmyslam ako sa to da aby som sa mala lepsie.

ivancek123
18. aug 2013

@janie80 ani ja neznasam takych ludi,mam 36 a pred dvomi mesiacmi som ovdovela,manzel mal takisto 36 rokov,mam dve krasne dcery,som na materskej a mam to tiez tazke a aj budem,ale urobim vsetko preto,aby som to zvladla,moj muz bol zodpovedny a starostlivy,postaral sa o nas,postavil nam dom a bez dlhov,aj ked by som to radsej vsetko vymenila za neho,ved on by nam postavil aj tak druhy dom.A preto som sa zapojila do tejto diskusie,lebo som sa nemohla nezapojit,presne tak oni su zdravi a nedokazu zabezpecit rodinu,radsej sa budu stazovat na stat.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
barny
18. aug 2013

najlahsie sa je vyhovarat na stat ( ine je ked mas chore deti alebo teda nemas partnera a musis to zvaldnut sama ) ja by zrusila moznost RD na svk na 3 roky a radsej vyssie pridavky, je to luxus byt doma 3 roky, ( zit v inej vyspelej krajine tam si doma par mesiacov ) a tiez v zahranici to nie je lahke, vysoke platy ale aj vydaje, len ked niekto je len tu nevie porovnat

zuzkat1
18. aug 2013

@barny ja s tymto nesuhlasim. Matka ma byt doma s dietatom ked moze. Vzdy mas moznost ist robit skor. A 34 ci kolko tyzdnov mas matersku a ta je vyssia-podla platu. Takze je na kazdom ako si to zariadi.ci vie alebo nevie byt doma 3 roky-Ved povinne to nie je.

barny
18. aug 2013

@zuzkat1 povinne to nie je, ale ten nas "stat" to stoji vela penazi pretoze to vyuziva vela romov a asocialov a potom nie su peniaze na ine veci, pokial je moznost zostat doma 3 roky nech je doma kazda, ale nech sa nestazuje ze sa z toho vyzit neda, to je moj nazor. Viem ze pracu si najst nie je lahke ale poznam, pripady ze ist robi za 380 v cistom sa neoplati ked dostanem RD plus pridavky, to radsej budem doma

barny
18. aug 2013

@zuzkat1 a presne ako si napisala matka ma byt doma s dietatom ked moze

sonice
18. aug 2013

@barny to, že v zahraničí funguje niečo inak, ako u nás, ešte automaticky neznamená, že tam je to správne a tu zle. Najmä ak ide konkrétne o tento prípad. 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
barny
18. aug 2013

@sonice ja viem ako to funguje v zahranici a paci sa mi to viac 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená